Stockholm Trevligheter

Spontant – Frukostmöte och solskenspromenad

Dagen, alltså denna onsdag,  började väldigt bra med ett och spontant frukostmöte med bloggvännen Susjos här hemma på Söder. Hon hade ett ärende till mina trakter så tanken på att ses här kom upp helt spontant i går kväll. Det blev en behaglig långfrukost med mycket att prata om och tiden försvann väldigt snabbt. Men så småningom blev det i alla fall dags dags att bryta upp. Knallblå himmel och strålande sol så det blev en behaglig promenad till Södra station där vi skildes åt för den här gången.

Södra station och här skildes våra vägar denna gång.

Spontant

kan man verkligen säga att vårt möte blev. Och väldigt trevligt! Tiden gick alltför fort.Jag hade i och för sig ätit frukost hemma och valde att slå runt på en semla ”modell mindre”. Verkligen god. Och Susjos gjorde mig sällskap efter en inledande smörgås. Den var å andra sidan rejält tilltagen så halva fick följa med i väskan, väl inpaketerad.

Stockholm. Södermalm. Spontan frukostträff på Biscuit konditori. Jättetrevligt och spontant frukostmöte på Ringvägen och Biscuit konditori. Ett konditori som funnits här sen 50-talet och lever kvar än idag.

När Susjos gått mot pendeltåget bestämde jag mig för att helt planlöst promenera hemåt. Ibland har jag funderat i förväg och haft ett par alternativa tankar men ofta har jag det inte. Och idag var en INTE dag. Tog till att börja med vägen genom Södermalmsallén och såg bostadshuset ”Haglunds pinne” bada i sol.Vad gäller byggnaden och namnet på den så har detta sin speciella historia. Namnet kommer efter stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund som i slutet av 1990- talet var drivande både för att få till en skyskrapa här och att området bebyggdes. Tanken var från början att bygga en skyskrapa här i bästa “Manhattanstil” med 50 våningar. Men så blev det inte

Stockholm. Södermalm. Haglunds pinne. Här passerade jag helt sponatnt .Rent spontant styrde jag stegen genom Södermalmsallén och såg ”Haglunds pinne” bada i sol.

Haglund ville ge Södermalm en ny siluett och hade yviga planer. Den danske arkitekten Henning Larsen blev kontaktad och ritade ett tiotal förslag innan något kunde bli accepterat. Men han tyckte att det blev alltför många kompromisser och hoppade av projektet innan det var klart. Byggnaden är en oktagon och är 24 våningar hög och består till största delen av bostadsrättslägenheter. Varje våningsplan har fen lägenheter och den översta våningen är en festvåning med stora glasfönster och fin utsikt över hela Stockholm med omnejd.

Jag passerade Medborgarplatsen och här var många på gång.

Vidare i solskenet

Korsade Götgatan. Här norrut, mot Slussenområdet.

Götgatan söderut och i motljus. I bakgrunden Avicii Arena/Globen

Satsade på att dra mig österut och passerade Åsöberget. Här hade jag författaren Per Anders Fogelström  med mig i tankarna. Från Åsöberget tog jag mig mer till vattnet, Danvikskanalen och till Danviksområdet. Uppe på klippan skymtar en del av  bostadsområdet Danviksklippan som ligger i grannkommunen Nacka ( som börjar på andra sidan Danviksbron)

Stockholm. Södermalm. Danvikskanalen. Ett skepp som troligen spontant gått till botten. Här heter vattnet Danvikskanalen och det är en del av samma vatten som finns utanför hos oss men med annat namn.Utanför hos oss heter det Hammarbykanalen. Här vid kajen har också en segelskuta nyligen och troligen ”spontant” hamnat på botten.

I motljus. Under Danviksbron med Avicii Arena/Globen och delar av kajen.

Står man vid kajkanten ser man delar av segelskutan under vattenlinjen. Och förra veckan såg jag skutan här förtöjd vid kajen. Undrar varför den sjönk.

Nästan hemma på kajen såg jag en nykomlig. En foodtruck; The Kitchen Crew.

Stockholm. Södermalm.Norra Hammarbyhamnen. Foodtruck. Kanske ett spontant besök av denna "Kitchen Crew". Kanske var det  ett spontant besök av denna ”foodtruck” här i vårt område. Några besökare såg jag också. Roligt.

Hemma igen på kajen efter drygt 6 km solskenspromenad. Tror att det blir en eftermiddag på balkongen.

 

31 svar på ”Spontant – Frukostmöte och solskenspromenad”

 1. Vilken trevlig inledning på dagen och så kul att du och Susjos kunde träffas. Så en rejäl promenad i härligt väder dessutom. Ingen tokig tisdag alls!
  Nu önska jag dig en fin onsdagskväll!
  Kram

  1. Verkligen! Och en spontan träff blev det i morse/förmiddags. Att sedan det vackra vädret var med oss gjorde det hela än bättre.Jag tog sedan en lång promenad och lite kringelkrokar innan jag var hemma igen. Men någon brådska hade jag ju inte. Sen på em en skön stund på balkongen.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 2. Så kul att träffa bloggvänner! Man har ju så mycket att prata om, för man ”känner” varann så bra.
  Härlig promenad…. men hårt underlag? Men du är van, gissar jag. Min ”gamla” rygg uppskattar mjukt underlag….
  Fint väder här också. Blev en stund på altanen. Ha det fint! Kram

  1. Visst är det! Och vi har setts tidigare så detta blev en trevlig och spontan fortsättning. Blir nog snart en ny träff.
   Lite hårt underlag var det och min rygg mår helt klart bättre av mjukare. Men jag har väldigt bra joggingskor av märket Sketcher som sviktar och avlastar en del och mitt ”midjebälte” avlastar också fint.
   Skönt att du också kunde njuta en stund idag i solen. Den är efterlängtad,
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Trevligt med frukostträff så där lite oplanerat.
  Lilla semlan såg god ut.
  Gjorde små egna igår, visserligen med köpebullar.
  Får inte i mig en normalstor!
  ”Haglunds pinne” känns igen.
  Konstigt med segelskutan??

  1. Väldigt lyckat med en frukostträff. Och den lilla semlan var så god och helt lagom.
   Jag tycker annars de stora är alltför mäktiga.
   Ja, segelskutans öde begrundar vi. Undrar så vad som hänt.

  1. Jättetrevligt! Och det blev en väldigt trevlig dag på alla sätt. Ja, bortsett från allt hemskt i Ukraina..
   Trevlig kväll

 4. Så kul att du och Susjos träffades på caféet så där helt spontant. Läste ju på hennes blogg igår att hon hade fått en återbudstid på Rosenlunds sjukhus. Redan då tänkte på dig, för det är ju i dina trakter. Å så gjorde ni slag i saken. Jätteroligt!
  Idag var en helt perfekt dag för en långpromenad på Söder som du gjorde. Lagom varmt (med vinterjacka på) och utan blåst. Det var härligt idag, och det är precis vad dina bilder visar:-)

  1. Visst var det! Vi hade lite smått,i går kväll,planerat det hela. Men vi bestämde träffen i morse och jag mötte upp på Rosenlunds sjukhus.
   Visst var det en skön dag och riktigt behagligt både med Söderpromenad i spontanitetens riktning och sedan en stund på balkongen.

 5. Så mysigt med frukost semla med en vän. mysigt konditori, Gillar det ordet. Fanns ett fint gammalt nära oss när jag var barn, men den finns inte mer, tycker fler o fler av dom försvinner.
  Haglunds pinne, vilka namn ni har. ovanliga!
  Oj sjönk skutan helt plötsligt bara, ja undrar varför?
  Härlig prommis och jättefina bilder, det ser Det ser mer och mer vårligt ut hos dig!
  Vilken charmig foodtruck! har inga sånna här, man kan tro att jag bor i en avkrok, men så är inte fallet ,-)) Skulle bli jätteglad av att se en sån här liten ,-)
  Härlig dag för dig , började med en vänfrukost, började i dur och slutade i dur!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Det blev ett jättetrevligt frukostmöte. Och väldigt spontant. Jag hade ätit en smörgås hemma så kaffe här och en liten semla blev bra.
   Jag tycker också att ordet konditori är trevligt och vet ju att i bl.a Uppsala finns de ju kvar. I alla fall delvis.
   Förra veckan låg skutan vid kajen men nu så låg den på botten. Hoppas få veta vad som hände med den och varför den sjönk-
   Den här ”foodtrucken” var ny här på kajen, men trevligt med ett besök. Och kunder kom.
   En fin solig dag blev det ju och en skön promenad dessutom.
   Ha det fint du också.
   kram

 6. Så kul med frukost med bloggvän, så fina bilder från söder man får så mkt minnen från barndomen 🙂 bor på norra sidan nu så besöker inte södra så ofta tyvärr,så härlig dag med solsken, kram

  1. Jättetrevligt! Och kul med det spontana som detta blev.
   Jag har förr bott i villa norr om stan och senare i Vasastan innan jag flyttade till Söder. Är uppvuxen i Solna så jag hade knappast varit söder om Slussen innan vi flyttade hit 2004. Men nu är detta hemma.
   En strålande dag blev det.
   Kram

  2. Det blev väldigt lyckat. Och en smörgås hade jag tagit hemma innan jag gav mig i väg.
   Jag har också bott norr o stan i många år; i Solna när jag var barn och ungdpm och senare, som vuxen och förälder i radhus och villa i Upplands Väsby. Även ett nerslag i Vasatstan i början av 2000-talet. När jag flyttade till Söder hade jag knappast varit söder om Slussen. Men sedan 2004 är jag numer sedan dess hemma här.
   En fin dag här på Söder blev det också.
   Kram

 7. Älskar att handla mat ur food trucks! Kanske det blir ett smakprov för dig om den står kvar. Fina bilder från Stockholm, en väldigt fin stad tycker jag. Lite för högt tempo för min smak, men vackert är det.

  1. Jag handlar då och då från dessa Foodtrucks på stan, men just här hemma på kajen hos oss brukar de inte finnas. Kanske kommer det fler.
   Vi bor så bra här vid kajen på Söder, i Norra Hammarbyhamnen så detta är liksom en ”stad i staden”. Jag är väldigt förtjust i Stockholm men visst kan tempot vara högt stundtals. Här,där vi bor, är det väldigt lugnt förutom alla som är ute och går längs vattnet. Men jag förstår att det är omtyckta promenadområden för många. Och inte minst för de som inte bor här.

 8. Sååå fint initiativ av dej med en frukostdate efter mitt besök hos audionomen på Rosenlunds sjukhus, man kan se på mitt rufsiga hår att de har hållit på med mitt ci-implantat, haha! Tusen tack för allt gott du bjöd på idag, och vilket trevligt konditori du hade hittat, perfekt för min hörsel också! Det här gör vi snart om, så trevligt att ses!
  Vilken underbar promenad du fick sen i det vackra vädret. Jag åkte hem och somnade på stört, det har varit tuffa och tidiga dagar för mej. Men en kortare promenad blev det på eftermiddagen i alla fall, skönt att få komma ut en stund igen i det fina vädret.
  Tack än en gång för idag!
  Stor Varm Kram!!!!

  1. Stort tack, själv! Jättetrevligt på alla sätt!Ett lugnt konditori blev det ju.Visst gör vi om det! Gärna! Jag har kort startströcka när det gäller trevligheter.
   Och spännande iakttagelser där jag satt i lobbyn och väntade. Som en teaterpjäs.
   Förstår att du somnade när du kom hem för det är mycket nu som händer och intensiva dagar.
   Jag drog ut på rundan i det fina vädret men hade ju ingen brådska utan tog bit för bit. Strålande väder.
   Skönt att du kom ut en stund på em och kunde tanka lite sol.
   Vi ses och hörs.
   Varm kram

 9. Spontanitet är aldrig fel! Så trevligt med både ett spontant frukostmöte och en spontan promenad i det fina vädret 🙂

  Hoppas du fick en skön eftermiddag på balkongen och att denna dag är lika fin 🙂

  1. En lyckad dag på alla sätt och vädret gjorde ju sitt till. Jättetrevligt att träffa Susjos som ju var i mina hemtrakter
   Strålande sol idag också och helt molnfritt så hoppas det vackra vädret består.
   Önskar dig en trevlig torsdag.

 10. Önskar jag hade kunnat vara med på ”kalaset” !!!!
  Stockholm är så vackert. Min svenska bloggvän, som bor i närheten
  av mej, flyger till Arlanda i dag på ett 3-veckors besök. Hon är en superb
  fotograf – ”Life in the suburb” är hennes blogg.

  Kl. är halv 4 på morron, så jag ska gå och lägga mej – igen.
  Hoppas du får ännu en vacker dag i vackra Stockholm.

  1. Du hade varit varmt välkommen! Stockholm är verkligen en vacker stad och omgiven av så mycket vatten. Bloggen ”Life in the suburb” läser jag då och då och det är roligt att följa vad som händer och med många vackra bilder därtill. Vad trevligt för henne med ett besök Stockholm.
   Hoppas du får några fler timmars sömn.
   Här i Stockholm är det ännu en strålande dag.
   Ha det gott.

 11. Så trevligt med ett spontant möte med Susjos! Härlig förmiddagspromenad blev det också … som alltid trevligt att få följa med 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Jättetrevligt att ses och det blev väldigt spontant. Att solen sken och himlen var blå gjorde dagen än mer lyckad.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 12. Vilken trevlig promenad jag fick hänga med på! Och se en som alltid leende Susjos! Spontana träffar är alltid trevliga! Vet du Haglunds pinne hade jag inte hört talas om så jag fick googla för att se hur gammal eller ny den var. Byggd 1997, då hade vi varit från Stockholm ett par år! Så synd att båten sjunkit, hoppas det inte var någon olycka involverad i haveriet.
  Kram

  1. Det var så roligt att träffa Susjos och mötet blev ju väldigt spontant och snabbt bestämt. En trevlig promenad fick vi till Södra station i solen och sedan tog jag en runda på egen hand. Spontan den också. Fötterna fick bestämma-
   ”Haglunds pinne ” är ju speciell och ett landmärke här vid Medborgarplatsen-
   Båten passerade vi för någon vecka sedan och då låg den vid kajen. Undrar så vad som gjorde att den sjönk- Hoppas ingen var ombord och blev skadad.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *