Foto Resor utomlands

Spets – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Spets är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Vi möts av soluppgången över de snöklädda  bergen på väg in mot staden Ushuaia, huvudstad i den argentinska provinsen Eldslandet. (Mer om Elslandet och hur namnet kommit till finns i länken.)

Ordet spets

har många olika betydelser bl.a. udd, kant, topp, krön, en hundras, ett handarbete, ”sätta spets” på något eller någon sorts makthavare. För min del blir det i veckans tolkning spets i form av det  geografiska. Och visst såg och upplevde jag spetsar av skilda slag under kryssningen i mars 2019. En kryssning som gick längs Chiles och Argentinas kuster.  Resan skulle också ta oss till en av Sydamerikas sydligaste uddar, Kap Horn. Och att just runda Kap Horn var en helt klart en av av anledningarna till resan.

Höga berg med snöklädda toppar kantar inloppet till staden Ushuaia.

Eldslandet på Sydamerikas södra spets. På Sydamerikas södra spets ligger Eldslandet och världens sydligaste stad, Ushuaia.  

Någon värme är det inte på dessa sydliga breddgrader. (Vi är tämligen ”nära ”Antarktis.) Vädret växlar minut för minut. Jag står länge på däck. Kanske kan jag få se några sjölejon, örnar eller kondorer.

Fartyget glider sakta in mot Ushuaia, Eldslandets spets. Ganska ensam (jodå maken är med) rör jag mig på fartygets däck. Vi glider sakta och tyst in mot Ushuaia och Eldslandets spets.

Vårt fartyg, Star Princess, gled sakta in i Ushuaias hamn och la sig som en jätte vid kajen. Här låg vi sida vid sida med de betydligt mindre fartygen som väntade på att ge sig iväg på sina expeditioner till Antarktis.

Ushuaia, i södra Argentina,Eldslandets huvudstad, omges av berg både med spets och utanFartyget ligger vid kajen i Ushuaia och vi har en heldag på oss för att utforska den lilla stan.  

Kap Horn i Chile var nästa spets

på resan. Och vi hade verkligen sett fram emot att få runda udden. Här möts Stilla havet och Atlanten och vattnen runt Kap Horn är extremt oroliga. Tyvärr kom vi inte helt runt, men nästan. Vindstyrkan var stundtals 32 m/sekund (Storm är det när vindstyrkan är mellan 28.5 meter /sek  och 32.6 meter/sek. Orkan är det från 32.7 meter/sek och uppåt)

Strax utanför Kap Horn.

Här har vi närmat oss Kap Horn än mer. Uppe på klippan ser man, om än svagt, ett par byggnader. Här finns  väderstation/ sjöräddningsstation och dels bostad för den chilenske tillsyningsman med familj som befinner sig här. Vid gynnsamma vindar är det möjligt att gå inland här och då alltid från ett mindre fartyg. Många fartyg som ska vidare till Antarktis stannar till här på vägen. Mer om Kap Horn skrev jag när jag var på plats och det finns att läsa här.) Tyvärr kom vi inte helt runt Kap Horn. Orsaken var den starka vinden. Men jag vet om till  kryssningsfartyg som varit här när det varit helt lugnt på både vind och vågfronten och de fartygen har inte heller rundat hela Kap Horn. Lite smolk i bägaren blev det, men sånt man får ta. Även undervattenströmmarna är starka så fullt förståeligt att säkerheten går främst.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans spetsiga tolkningar.

42 svar på ”Spets – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Underbara bilder på en fantastisk natur! Tyvärr kan man inte få allt. Så nära , men ändå så långt borta. Likadant som vi hade det med glaciären i Alaska som hade släppt för mycket is. Vi kom inte in. Safety first! Tack!
  Kram

  1. Tack! Ja, mycket vacker natur följde oss hela resan. Och vad gäller att runda Kap Horn så är ju säkerheten viktigast. Många underströmmar finns här.
   Och ni hamnade i en liknande situation i Alaska att inte nå ända fram. Men naturen rår vi inte på.
   Kram!

 2. Tolkar ordet ”spets” som i dvärgspets.
  Hundrasen mina föräldrar tyckte om, och även jag.
  4 stycken hann det bli genom åren, den första när jag var 9 år.
  Sailor, Nalle, Lady och Tina.
  Önskar dig en fin vecka med eller utan sol.

  1. Spets har många betydelser och alltid roligt att se och läsa hur andra funderar kring ordet.😀 Vad roligt att ni haft hundrasen spets. De är så fina.

 3. Flotte bilde frå turen.
  Det er ikkje mange som kan skilte med så eksklusive motiv som dekker ordet Spets.
  Ordet er nytt for meg, men eg ser at det kan tydast på mange måtar.
  God sommar frå Anne-Mari

  1. Tack, ja turen här var väldigt fin och är minnesvärd. Ordet spets kan ha många olika betydelser på svenska och säkert även på norska.
   Önskar dig också en fin sommar.
   Kram!

 4. Det var onekligen ett inlägg som stack ut men vanligt en snygg tolkning av veckans ord. Härliga och väldigt passande bilder minst sagt 😀

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Tack,ja det stack ut en del både här och där- .
   Är just nu på Gotland och tar del av lite av Almedalsveckan. Riktigt trevligt.
   Önskar dig också en fortsatt fin måndag.
   Kram!

  1. Tack! Upplevelserna och naturen var helt enastående. Något jag har med mig i livet.
   Önskar dig också en fin vecka.

 5. Härlig tolkning Ditte och så har du återigen lyckats sätta min fantasi och mina minnen i rörelse, tack för det! Kryssningen var ju den resa som förde oss samman, den vi gjorde nästan samtidigt och så var det nån av oss som hittade den andre. Vem minns jag inte och det är ju inte heller så viktigt…huvudsaken är att vi kan språkas vid om resor, livet och vardagen.

  1. Tack! Jag tänkte också på att det var just denna resa som förde våra vägar samman. Minns att det först var pingvinerna och sedan Buenos Aires. Du gjorde ju denna resa strax före oss.
   Och jag är så glad att jag ”hittat” dig.

 6. Alltså första bilden med solen och molnen, helt fantastisk!
  Hann titta in på dina skyltar också, gillade de roliga skyltarna som STockholms stad satt upp!
  Ha det toppen på Gotland!

  1. Tack! Det är ju inte så ofta jag är uppe så tidigt, men under denna resa var jag det. Ville inte missa något.
   Visst är skyltarna vid slussen roliga. Och det kan behövas lite uppiggande där mitt i alla röra.
   Gotland och Visby var så trevligt. Men det blev ett kort besök denna gång.

 7. En annorlunda tolkning på spets. Fina bilder med dramatisk natur och jag blir alltid lika fascinerad över dessa stora fartyg. Känner du till att man kan åka på kryssning till Luleå? Det är Birka Cruises som har kryssning till Höga Kusten och Luleå.

  1. Ja, lite annorlunda men dock spetsig på sitt sätt. Naturen här under vägs fångade mitt hjärta. Nu var inte vårt fartyg bland de största utan ganska överkomligt i storlek om man jämför med många som tuffar runt i Västindien. Men visst var det ändå stort.
   Jodå, jag vet att Birka kör till Höga kusten och Luleå. Och skulle gärna kunna ta en tur med dem- Höga kusten besöker jag numer varje år som guide/reseledare. Men jag skulle gärna se mer av Luleå- Tycker att en kryssning är ett bra sätt att resa på för man behöver inte packa upp och om.

 8. Visst är det perfekt med fototeman som ger en möjlighet att minnas världens kryssning, eller hur!!!? Otroligt fina bilder med en massa spetsar i Sydamerika. Min favo bild är den med kajen i Ushuaia. Gillar harmonin mellan kryssningsfartyget och bergen í bakgrunden Otroligt läckert. Och med lite fantasi ser ”upphöjningen” längst bak på Star Princess ut som ett öga som sitter i det snöklädda berget och tittar på mig. Kolla!
  Japp, du ”satt spets” på det inlägget.

  PS. Ska bli roligt att läsa vem du har minglat med på Almedalsveckan. Mitt f d företag ät också representerad där. DS.

  1. Tack! Här blev det en del spetsar och hämtade från vår resa längs Chiles och Argentinas kuster.En fantastisk resa på alla sätt. Ushuaia gillade vi. Väldigt speciell men med charm och läcker natur. Men Kap Horn var för oss strået vassare.
   Almedalen var jättetrevligt och visst blev det en del mingel.
   Återkommer till det.

  1. Tack! En del spetsar blev det och på olika sätt. Soluppgången här minns jag fortfarande. Det är ju inte direkt vanligt att jag är uppe så tidigt men på denna resan blev det en del tidiga mornar.

 9. Jag tänkte bara på spets, som knypplas eller virkas.
  Såg min syster knyppla och kan inte förstå, att någon har sånt tålamod.

  Spetskragar hade de flesta ”på min tid”. Örngott och lakan fick också försköning med spets.
  Vackert var det med spets iaf.

  Varifrån kommer namnet SPETSbergen, månntro?

  1. Örngott, lakan, en del dukar och annat har jag som är knypplade och med spetsar på. Men för egen del har jag inte medverkat till dem. Mamma och mormor var bra på detta. Så andra spetsar fick vara med här i veckans temaord. Och ordet spets har ju många betydelser. Vad gäller namnet Svalbard kommer det från fornnordiska och betyder ”kall kant” och detta blev senare till Spetsbergen.

 10. Otroligt vackra bilder från ett makalöst landskap. Jag älskar de snöklädda spetsarna som sträcker sig mot himlen. Bilden från hamnen är så cool där man verkligen ser hur stort kryssningsfartyget är i jämförelse med andra fartyg. Det bryter verkligen av mot den övriga omgivningen.

  1. Tack! Ja, landskapet här i södra Chile och södra Argentina är verkligen mäktigt och fascinerande på många sätt. Övriga fartyg som låg här i hamnen skulle på expeditioner till Antarktis och kan inte vara så stora. (Vare sig på längden, höjden eller till antalet passagerare. )
   Visst var vårt fartyg var stort men många av de kryssningsfartyg som rör sig i Västindien har dryga 2000 fler passagerare så jämförelsevis var det inte så stort. Men jag vill inte åka med de där jättarna och de kan heller inte ta sig fram i trängre passager. Känns inte direkt personliga heller. Har testat en gång i Västindien och det gav inte så mycket vad gällde annat än stränder, sol och bad. För min del vill ag gärna uppleva både natur och historia

  1. Tack! Ja, lite egen blev den och många spetsar såg och upplevde vi under resan i Sydamerika.
   Kram!

 11. Ja nog har denna makalösa resa i färskt minne, det var inte så längesen. Både då som nu gapar jag av beundran inför de mäktiga landskapen med de spetsiga topparna. En mycket speciell miljö på vår jord! Kram

  1. Resan var fantastisk på många sätt och dessa naturupplevelser har jag ofta på näthinnan. Vilka landskap och vilka skiftningar! Och mot naturen har vi inte mycket att sätta emot. Tur är väl det…
   kram!

 12. Spets kan ju som du säger betyda många saker! Bra tolkning! Själv tänkte jag på spets (handarbete) från Pag i Kroatien där vi nyss varit. Där var spetstillverkningen i stort sett nödvändig för familjernas överlevnad.

  1. Ja, spets vet jag viktigt som handarbete i många länder och så än idag. Och att folk förstås köper det.
   Eftersom handarbete inte är min grej valde jag en helt annan tolkning. Något som för mig både stack ut och upp. Denna resa längs södra Chiles och Argentinas kuster gjorde verkligen det. Fantastisk natur och spännande upplevelser.

 13. En oväntad tolkning men ack så intressant! Har aldrig varit i de trakterna så jag är glad att du valde den versionen av spets och visar så många bilder från resan!
  Ha det gott!

  1. Ja, ibland blir det lite oväntade tolkningar. Jag är ju ingen handarbetande person så de spetstolkningarna föll bort. Men en del andra spetsar kunde jag få till.
   Kul att du tyckte om mina spetsar.
   Ha det gott du också.

  1. Resan här längs Chiles och Argentinas kuster var fantastisk och med en natur som fascinerade. Och många spetsar av skilda slag innehöll den.

 14. Vilka bilder så fina! Smart tolkning av ordet och även fina bilder från Gotland. Botaniska så mycket att se och upptäcka har varit där två gånger =) ha en fin torsdagskväll!

  1. Tack! Ja, en lite annorlunda tolkning av spets blev det. Och spetsig var den på lite olika sätt.
   Botaniska i Visby har jag besökt förr, men det var så länge sedan att jag inte kom ihåg det. Fick titta på gamla bilder för att minnas.
   Återkommer gärna hit.
   Önskar dig också en fin kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *