Resor utomlands Spanien

Spanska Atlantkusten – Idag reser vi dit

God tidig morgon! Om ett par timmar är det avresa från Arlanda. Och idag är det den spanska Atlantkusten som är målet. Vi flyger till Bilbao vid Biscayabukten och ska sedan, ganska förutsättningslöst, ta oss vidare västerut längs kusten. Detta är en del av Spanien som är hitintills  ganska outforskad för vår del. Men nu ska vi ändra på det.

Stockholm Arlanda. Snart på väg mot staden Bilbao på spanska Atlantkusten Snart på väg mot spanska Atlantkusten dit vi flyger direkt med Norwegian från Stockholm. (Vad gäller andra bolag får man byta någonstans i Europa.)

Ett besök på den spanska Atlantkusten

har vi funderat på länge men det har inte blivit av. Och man måste göra mer än fundera för att något ska ske.  Alltså till handling.  Jag har varit i Bilbao för länge, länge, sedan men nu är tanken att vi ska se och uppleva kusten per tåg. Vad gäller det spanska tågsystemet är det väldigt bra mellan de orter där de går. Många snabbtåg finns och som fungerar jättebra.  Men tågens sträckning är inte så god. Bergstrakter kommer liksom emellan och där är det svårt med spårdragningen. Ofta får man med tåg ta sig via Madrid, särskilt om man vill ta sig från norr till söder eller från öster till väster.  Att med tåg ta sig från östra Spanien och till Malaga i söder innebär en tur via Madrid. Men med buss eller bil går det utmärkt med kustvägen.  Så många gånger är det Vägsystemet är  väl utbyggt.

Våra planer

är ännu inte helt i hamn utan de får ge sig efter hand. Vi vet att det går en smalspårig järnväg, en sorts pendeltåg, längs Atlantkusten och dessa har vi tänkt att testa. Jag besökte för ett tag sedan den spanska turistbyrån i Stockholmför att bl.a. få mer info om  tågsträckor, hållplatser och tidtabeller. Men ansvarige var på semester så hjälpen uteblev. Tursamt nog finns bra guideböcker att tillgå och även internet har bidragit med en del.

Kanske kommer vår resa med tåg att gå från Bilbao till Gijón. Vi vet inte ännu..Kanske kommer vår resa med tåg gå längs den spanska Atlantkusten från Bilbao till Gijon. 

Vi har inte direkt någon tidsplan. Sträckan mellan Bilbao och Gijón är dryga 25 mil och med bil beräknas den ta ca. 3 timmar. Tågresan tar en lite annan sträckning och beräknad tid för den resan är 9 timmar. Den innebär också en del byten och väntetider. Och vi vill ju kliva av och stanna till i byarna så vi får se vad och hur det blir.

En uppdatering kommer i morgon. Och välkomna med på resan.

52 svar på ”Spanska Atlantkusten – Idag reser vi dit”

  1. Visst är det! Och här längs den norra, spanska, Atlantkusten är vi ganska obevandrade. Och tågen här längs kusten är ju mer åt pendeltågshållet med många stopp. Får ägna lite tid i eftermiddag och klura ut mer på plats. Nu är vi i alla fall på väg i planet till Bilbao.

  1. Vi är också förväntansfulla och lite spända hur detta ska bli. Och just att ta dagarna som de kommer och ta oss dit tågen vill ta oss blir intressant.Vi ska ju längs Atlantkusten resa med en sorts mindre tåg, liknande pendeltåg, som gör många stopp. Så när vi vet stoppen och hur tågrälsen går kan vi planera lite mer. Sedan beror det ju lite på vädret hur vi gör.
   Du är varmt välkommen med på turen.
   kram

 1. Oj så roligt, nästan dit näsan pekar blir det då! Resa och ta för sig, ta med sig på livsresan, ja jag vet hur du tänker, önskar och genomför det! <3
  Hälsa B!
  Stor kram åt er båda!

  1. Vi ser verkligen fram emot detta. Och nu blir tankarna i haft till handling. Och så bestämda planer har vi inte. Det blir en del av resan att se var vi hamnar. Nu i luften och på väg.
   B hälsar!
   Stor kram

 2. Men vad spännande! Det ska ju vara så vackert där så jag hoppas det finns plats för foton i kameran!

  Lustigt att det tar så oerhört mycket längre med tåg. Men som du säger så är det väl inte samma väg de tar. Om jag jämför att åka härifrån till Madrid så tar det cirka fem timmar med bil och hälften med tåg. Båda har sina för- och nackdelar.

  Ha en härlig resa!

  1. Tack! Det ska bli jätteroligt och visst finns det plats förfoton i kameran. Roligt att vidga vyerna och se en del att den spanska Atlantkusten. Sedan får vädret avgöra lite hur resan blir.
   Sträckan Malaga -Madrid har vi åkt med höghastighetståg och de går ju även mellan Madrid och Alicante och på en del andra ställen. Men inte längs Atlantkusten. Går ju inte heller att ta tåg mellan Alicante och Malaga utan att passera Madrid. Nu har vi ju ingen brådska utan äger tiden. Skönt så-

 3. Det låter härligt och avslappnat att sitta på tåg och vaggas framåt mot ett mål som man bestämmer att kliva av på. Nyfiken på : Vad är det för biljett ni köpt , som gör att ni kan kliva av lite hip som happ?

  1. Vi tycker det ska bli jätteroligt att ganska förutsättningslöst ta oss fram. Antar att det även blir en och annan bussresa. (Går snabbare och lite mer ofta) Men det är det lilla tåget längs Atlantkusten vi vill ta. Vad gäller biljetter så får vi boka på plats och längs vägen. Gick inte få fram så bar per internet. Vet att det finns många olika varianter av biljetter. Vet också att det inte är solklart var och om Interrailkort gäller. Återkommer om detta när vi testat. Har förstått att tåget längs kusten är en sorts “pendeltåg”.

   1. Låter så spännande! Har inte varit norr om Madrid, men en dröm jag närde var att pilgrimsvandra i de trakterna. Jag gillar ju att åka tåg och det skulle ju passa bättre för mig nu. 😉 Följer med er för inspiration…
    Trevlig resa!
    Kram!

    1. Tack! Vi har sett delar av Spanien men detta området är ganska nytt för oss. Vacker grönska har vi tagit del av idag. Men också av mängder av regn och blåst. Så att vandra som vi tänkt i morgon låter sig inte göras. Regnet ska hålla i sig till lunchtid så kanske blir det lite sovmorgon. Skå bli intressant att se hur vi får till det med dessa mindre tåg. De större tåglinjerna fungerar ju väldigt bra.
     Kram

  1. Tack! Sitter på planet nu till Bilbao. Spännande att se vad vi kommer att göra och var vi hamnar. Och vi kommer till Torrevieja när vi “tågat” färdigt.
   Kram!

 4. Rolig och vacker resa ni har framför er, ser fram emot “rapport”. Delar av tågresan har jag gjort…för länge sedan, men vid Atlantkusten och Bilbao har jag inte varit, så det blir spännande att uppleva den trakten via dina bilder och ord!
  Önskar er god tur!

  1. Tack!Vi hoppas på en riktigt god tur. Lite smolk i bägaren just nu är regnet men hoppas det blåser bort. Men vädret kan in inte påverka utan får ta det som det är- Vad roligt att du gjort delar av tågresan. Ser nog likadant ut nu. Vi landar i Bilbao och sedan tar lite äventyr vid. Denna gång har det varit knepigt att planera för det lilla tågets tider är varierande. Spännande blir det helt klart. Och boende har vi ordnat i två nätter….Alltid något.

 5. Vad spännande! Jag hänger med! Det blir mer häftigt än den tågresa jag gjorde igår 😀
  Då är ni inte värst långt ifrån Santiago de Compostela.
  Trevlig resa och stor kram!

  1. Tack!Vi ser verkligen fram emot detta och hoppas att det “spådda” regnet i morgon ska blåsa vidare. Men å andra sidan vädret kan en inte påverka. Att ta tåget här längs en del av den spanska Atlantkusten har vi funderat på länge. Men nu blir det av. Nej, vi är inte så långt från Santiago de Copostela, men det är ju en bit in i landet. Tror inte det blir en tur dit. Tittar in till dig i kväll då det inte går att kommentera eller läsa ditt inlägg från luften.
   Stor kram

 6. Det är så fantastiskt fint där uppe på norra kusten! Vi har åkt där, men “bara” med bil. Är övertygad om att ni kommer att få en helt fantastisk upplevelse 🙂

  1. Visst är det vackert här. En fantastisk grönska. Men så regnar det ju också en del här längs Atlantkusten. Och regnar är just vad det gör idag, ösregnat hela eftermiddagen och med hård blåst. Så någon bergsvandring blir det inte imorgon. Inser att det är bra att vara flexibel-
   Och tåg är intressant och det är även tidtabellerna på FEVE tågen som går mellan byarna här. (Mycket enklare med RENFE)

 7. Så spännande Ditte och att upptäcka nya vidder i Spanien=) Min man har varit i Bilbao men inte jag. Däremot har jag varit i San Sebastian som gränsar Frankrike. Vi tog oss förbi norra delen av Spanien när vi skulle bila till Portugal där vi skulle vistas i ett år. Tågförbindelserna kan vara si och så pga av att bergen ligger emellan. Däremot kan man ta ett tåg och få byta. Renfe är höghastighetståg varierar beroende hur lång sträcka man ska åka. Otroligt säkert kollektivt sätt att ta sig med och det kan gå snabbt. Att åka tåg /buss kan vara ett sätt att se mer av Spanien. Lycka till på er resa=)))
  Ps. Min kusin tågluffade från Portugal till Andalusien. Det var bland det bästa han gjort=)) Tog en dag i sänder och bokade boende eftersom. Han är i ålder med mig÷))

  1. Tack! Vi har länge pratat om att ta en avstickare hit till Atlantkusten och nu blev den av. Mer av Bilbao vill jag se (har varit där för länge sedan) och det får vi ta nästa gång när vi då också besöker San Sebastian. Våra spanska grannar bor där så vi ska vid tillfälle besöka dem där-
   Renfe vet jag fungerar bra och nu ska vi testa dessa mindre FEVE tåg.Tidtabeller finns, men inte i broschyrform, utan jag har idag fotat dem. Intressant i sig. Så nu är planeringen här igång. Tyvärr mycket regn idag på eftetrmiddagen och det lär fortsätta imorgon. Så vår vandring i Pico de Europa får vi ändra.
   Kul med din kusin som tågluffade från Portugal till Andalusien. Säkert en upplevelse.
   Kram och ha det bra du också.

 8. Guuuuu såååååå roligt att ni ska tågluffa i Spanien. Det ska verkligen bli spännande att följa. Å då ni inte har några tider att passa är det ju bara roligt att få lite överraskningar och spontana avstickare på köpet. Oplanerade “äventyr” är ju ofta dom som man minns bäst och är roligast. Å det är ju lågsäsong, så ni slipper trängas med alla turister både på tågen och på vägarna.
  Ha en toppen resa!

  PS. Undrar om ni kommer att se en fotbollsmatch på Bernabéu i Madrid. Det vore väl nåt:-) DS.

  1. Ja, spänningen har redan börjat. Kommer mer om det i morgondagens blogg. Till spänningen kan läggas att det ösregnar och blåser så morgondagens tur upp i bergen har vi ställt in-Ska man upp dit så är det en fördel att njuta av utsikten. Bråttom har vi inte men blir vädret alltför trist så får vi tänka om.
   Har jobbat på en hel del i eftermiddag med att ta reda på mer tågfakta. En utmaning i sig. Lågsäsong är det och visst är det en fördel-
   Just nu är det inte inplanerad någon fotbollsmatch..Men visst vore det något. .

 9. Det här gillar jag. En halvplanerad resa, sedan får resten sköta sig själv! Det kommer att bli hur bra som helst om jag känner dig rätt!
  Kram

  1. Ja, halvplanerad är den. Och många möjligheter till improvisation finns. Lite av dte blir det redan imorgon eftersom regnet vräker ner och det blåser rejält. Alltså ingen tur upp i bergen. För där vill en ju helst se något. Så vi får se. Men det ger sig. Tak över huvudet har vi och element så vi kan torka alla dyngsura kläder efter dagens utevistelse.
   Kram

 10. Vilken spännande resa som väntar er och nya mål att utforska. Självklart hänger jag gärna med så här via bloggen och ser fram emot dina inlägg. Sonen är på väg till Spanien nu men hans destination är Barcelona. Hoppas att vädret visar sig från sin bästa sida.

  Kram

  1. Ja, spännande blir den eftersom det inte gått att ordna saker och ting på förhand. Blev väldigt mycket varse det här idag. Jätteroligt att du följer med.
   Barcelona verkar ha bättre väder än här vid Biscayabukten. Men det har ju varit andra oroligheter där. Hoppas det lugnat ner sig.
   Tyvärr har regnet vräkt ner senare idag på eftermiddagen och det har blåst rejält. Så morgondagens tänkta tur till Spanien högsta bergberg, Pici de Europa, får vi plocka bort. Inser att det inte går att planera för morgondagen förrän vi ser hur vädret ter sig.
   Kram och trevlig kväll-

  1. Välkommen med! Och idag till rejält med regn och blåst. Men vi hoppas på fint väder efter lunch i morgon. Dock är morgondagens planer ändrade. Går ju inte att ge sig upp i bergstrakterna när man inte ser något.
   Ha det fint du också och önskar dig god bättring.

 11. Hej Ditte!
  Kul kul!! Spännande! Jag hänger med och läser som vanligt! Hoppas vädret blir bra, roligare då och bilder brukar bli ännu vackrare! Bilbao är det en tant i huset här som är ifrån men hon bara hyr ut och hyr ut. Ja du vet denna långa historia som nu väl slutat i går för Mr I…Hoppas vi.
  Kram och önskar er en trevlig tripp!
  P ♥♥♥

  1. Hej P!
   Ja, vädret är ju viktigt och tyvärr har eftermiddagen idag och kvällen bjudit på mängder av regn och hård blåst. Så morgondagens planer att ta oss till Pico de Europa får vi ändra. Inte så upplyftande där i ösregnet. Bilbao blev det ju inte så mycket av med denna gång för vår del utan det får bli nästa gång ihop med San Sebastian. (De spansk grannarna bor ju där).
   Tack och vi får se var vi hamnar.
   Kram!

  1. Välkommen med! Vi hoppas på hyfsat väder men just idag när vi kom känns det tveksamt. DEt har ösregnat och blåst rejält under efetrmiddagen och det ska fortsätta i morgon. Men sedan hoppas vi på mer gynnsamt väder. Vitsen med resan är ju att vi helst ska se det vackra landskapet . Blir svårt om det är dränkt i dimma.

  1. Bilbao är en spännande stad och nu var det länge sedan jag var där. Vad roligt att du var där 2007 och det mesta är sig nog ganska likt. Men nu ska vi inte stanna där utan det är annat som väntar. Bilbao och San Sebastian ska få en egen resa.

 12. Är det du och maken eller är det en tur med resenärer och du som guide? Kanske inte så lätt att vara guide om man inte vet vart man ska 🙂

  Oavsett hur resan är planerad tror jag ni finner spännande platser, du brukar vara duktig på det! Misstänker att det blir både bergstrakter som mer lågland… kanske hamnar du i er stuga, slutmålet?

  Önskar er en fin resa!

  1. Tack! Det är en helt privat resa som jag och maken är ute på. Och helt rätt har man resenärer med sig måste allt vara planerat minutiöst i förväg. Nu får vi se lite hur det blir.Tyvärr har det ösregnat hela eftermiddagen och kvällen så dagens program kom helt av sig. Dyngsura återkom vi till hotellet efter en sväng på stan.Jodå, vi kommer till vår stuga om inte alltför länge.

  1. Tack! Ja, detta är ett nytt område för oss i Spanien och vi hoppas nu på bättre väder än det varit idag. Men vid Atlanten är det ju vanligt med regn så här års. Och blåst…

 13. Så kul, så kul! och roligt ska det bli att sitta med er på tåget och via dig få uppleva det mesta som ni upplever. Vilken härlig resa ni har framför er på vägen till sommarstugan, ser det ut som.
  Lycka på resan!

  1. Tack! Och lite lycka till på färden behöver vi .Tåget som vi tänkt att ta ger oss visst huvudbry vad gäller linjer, tidtabeller och sträckningar. Men det ska nog hamna i rätt låda under morgondagen. Hoppas på det. Tyvärr har regnet vräkt ner på eftermiddagen och det har blåst rejält. Ska fortsätta i morgon förmiddagen så vi får ställa in vår tänkta tur i morgon till bergen. Trist, men i dimma och regn är det ingen idé. Vi är ju vid Atlantkusten förvisso. Och vädret här kan vara instabilt.
   Ha det fint du också.

 14. Du verkar ha samma tur som jag med att hamna på rätt plats i planet för att ta sådana där nu åker jag på semesterbilder. Har några vingbilder med Norwegian på lager.

  1. Tack! Vi hoppas på det och även på hyfsat väder. Men vädret kan en ju inte påverka. Dock är dte en del regn här vid Atlantkusten i norra Spanien och en hel del blev det under gårdagen.

  1. Lite annorlunda förvisso och visst ska det bli intressant och spännande att se var vi hamnar och hur det går.Välkomna med. Ja, det blir ju ingen långresa direkt.
   Ha det bra ni också.

 15. Men så mysigt att åka i väg nu när det är som det är här hemma, spännande att ge sig ut o utforska runt er, det ser jag fram emot 🙂 kram å fin resa

  1. Tack! Roligt att lite se var vi hamnar och bestämma allt eftersom, men det är den spanska Atlantkusten vi vill se lite mer av. Men vad gäller vädret har et inte visat sig från sin bästa sida utan en hel del regn och blåst. Men det ska bli bättre i morgon-
   Kram

  1. Stort tack! Och trevligt och vackert är det. Men ska man resa här längs kusten får man vara flexibel med mesta. Och intressant är det. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *