Stockholm

Spännande och intressant – Mycket händer i Stockholm under andra världskriget

I gårdagens inlägg berättade jag om att vara  ”På hemligt uppdrag i Stockholm,” Vi var med på en guidad vandring ”Bland spioner, C-byrån (hemlig militär underrättelseorganisation) och en svensk tiger. Detta är en av flera stadsvandringar som Stadsmuseet ordnar. (Fler vandringar finns att se på deras hemsida). Under vandringen var vi tillbaka till andra världskrigets  Stockholm. Och här i huvudstaden var det mycket spännande och intressant som hände. Så idag vi tar oss vidare.

Norrmalmstorg. Till vänster två deltagare som var med på vandringen och som verkligen gått ”all in”. Till höger vår guide. 

Idag har vi förflyttat oss till korsningen av Sibyllegatan och Kommendörsgatan och fortsätter vandringen här.

C- byrån – Spännande och intressant

och mycket hemlig Vi befinner oss i korsningen av Sibyllegatan och Kommendörsgatan och här i byggnaden fanns C-byrån. Och vad var  då C-byrån. Jo, en  hemlig militär underrättelseorganisation som byggdes upp under andra världskriget. Anledningen till att byrån kom till var rent praktiska. Inom försvaret behövde man en underrättelsetjänst som jobbade ”på fältet”. Från början  hette detta G-byrån, en förkortning av ”Gränsbyrån”, ett passande namn. Viktigt var nu att när kriget närmade sig Sverige att  jobba ute på ”fälten” och längs gränserna till grannländerna.

Stockholm. Östermalm. Mycket spännade och intressant har avhandlats här i C-byrån, hemlig militär underrättelseorganisation, under andra världskriget. Mycket spännande och intressant har säkert avhandlats här i C-byråns lokaler i korsningen av Sibyllegatan och Kommendörsgatan.

Så blir då G- byrån till C-byrån och det namnet kom till eftersom chefen här hette Carl Petsén. C-byrån skickade i hemlighet underrättelsepersonal till våra grannländer där både Norge och Baltikum viktiga områden för att hämta information.

En bok, skriven av Jan Bergman,”Sekreterarklubben” tar upp en hel del av C-byråns verksamhet och med fokus på många kvinnor som jobbade för dem och som var hemliga agenter. Läsvärd tycker jag.

En svensk tiger

är en bild som illustratören och barnboksförfattaren Bertil Almqvist skapade. Bilden är en stiliserad tiger i de svenska färgerna och med vit päls runt käke och haka. Tigern tittar mot betraktaren men går åt vänster. Tigern kom till i ett kampanjesyfte och ville mana allmänheten till tystnad om allt som kunde skada Sverige. Orsaken till det var att Sverige var omgivet av krigförande och ockuperade länder. Andra världskriget pågick.

Bilden hade också en text ”En svensk tiger” och kunde, beroende på hur man såg det, som substantiv eller eller verb, betyda två saker. Som verb ”att tiga om svenska angelägenheter” och som substantiv att en svensk kunde vara smidig, stark och kanske också lite farlig. Bilden spreds i 400 000 exemplar till restauranger, tågvagnar, företag och fanns även som brevpapper och kuvert. Detta var en kampanj som startade 1941 och var aktuell under krigsåren.

"En svensk tiger" har både en spännande och intressant historia. ”En svensk tiger” kom långt senare att få en  småningom att få en både spännande och intressant fortsatt historia och där kom det att handla om upphovsrätten.  (Men även andra oegentligheter mellan Försvarsmakten, arvingar och Beredskapsmuseet utanför Helsingborg.

Nästa stopp

blir vid Östermalmstorg och utanför byggnaden där  ”Folkanteatern” låg från 1856 och fram till 2001. Och här har jag varit och sett massor av föreställningar under årens lopp- (Idag är det kontor i byggnaden.) Men just här hände en hel del intressant. I Sverige fanns på den här tiden en revykung, Karl Gerhard. Och om nazister tyckte han inte. Tyskland hade den 9 maj 1940 ockuperat  Norge och Karl Gerhard skulle ha premiär på sin revy ”Gullregn”. Och i sista numret kommer en gigantisk dalahäst in på scenen. Och med ursprung i en rysk folkvisa har Karl Gerhard skrivit om texten och häcklar tyskarna och nazisterna. Modigt. Här finns den. Väl värd att både se och höra.

Att sedan den svenske socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson ringer Karl Gerhard  och ber honom ta bort numret  är anmärkningsvärt. Men Karl Gerhard vägrar. Och det blir besök på teatern av polisen. (I länken finns hela historien)

Stockholm. Östermalmstorg. Gamla Folkanteatern. Numer kontor. Men teatern som låg här har en både spännande och intressant historia att berätta. ”Folkan” i sig är ett minne men  har en spännande och intressant historia att berätta.   

Tisdagsklubben – Mer spännande och intressant

Vi lämnar Östermalmstorg och går via Nybrogatan mot Norrmalmstorg. Vid Nybrogatan stannar vi till , alldeles bredvid Östermalms saluhall, för här i byggnaden har också spännande saker ägt rum. De har jag berättat om när jag för något år sedan bar med på en stadsvandring som också gick i andra världskrigets Stockholm. Med fokus på”det tyska”.

Här på Norrmalmstorg, bakom julgranen och lite till vänster har ett nytt hus ersatt det gamla. I det gamla huset höll något som hette Årstaklubben till och i några av deras lokaler bildades den 9 april 1940 ”Tisdagsklubben” under ledning av Amelie Posse som var en brinnande antinazist  och klubbens syfte var att kämpa mot nazismen.  Och det gjorde man verkligen. Många svenska nazister blev avslöjade och eftersom många av deltagarna var journalister, författare och chefredaktörer kunde budskapet också spridas.  Man hade möten varje vecka och så fram till april 1945 och det stod klart att Tyskland skulle  kapitulera. Här på klubben var också dåtidens SÄPO på plats och registrerade alla som deltog på olika listor. Men inte hindrade det klubben att ha sin verksamhet i gång.

Vad händer? Ser lite skumt ut. En tidning som lämnas över. I alla fall jätteroligt att två av deltagarna i vandringen satsar på tidsenlig stil.

 

Hemåt

Vi lämnar Norrmalmstorg och promenerar genom Berzelii Park den korta biten ner till Nybrokajen. Men det känns lite ovant.  Som om vi har bakhåll på något sätt. Funderar på om jag ska vända mig om Jag gör det och ser ett gäng älgar. Med lampor både i och på sig. Skumt!

 

 

Älgar mitt i stan. Skumt!

Nere vid Nybroviken väntar vi på båten hem. Och smälter intrycken från dagens upplevelser.

En fin dag och vi hade verkligen tur med vädret.

36 svar på ”Spännande och intressant – Mycket händer i Stockholm under andra världskriget”

  1. Vilken otroligt spännande och intressant vandring! Definitivt något som inte gemene man känner till. Perfekt dessutom att antalet deltagare var begränsat även om ni var utomhus. Kul att inte alla aktiviteter är nedstängda i alla fall.

    Kram och god kväll!

    1. Väldigt trevligt och givande. Fint att kombinera det historiska med en promenad. Tur med vädret hade vi också. Ja, antalet deltagare är begränsat på dessa vandringar, än mer nu, och det kändes bra. Mycket är stängt men en del utomhusaktiviteter är i gång.Bra så!
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram

  2. Så intressant att få ta del av denna promenad. Mycket intressant fakta levererat på ett bra sätt. Det måste ha varit en givande dag.

    1. Tack! Det var verkligen både spännande och intressant att gå med på den här rundan och vi var för ett par timmar förflyttade till Stockholm under andra världskriget. Mycket pågick här.Och tur med vädret hade vi.

  3. Tänk så mycket man inte vet och/eller hade ingen aning om. Otroligt spännande och intressant. Jättekul att du delar med dig. Ett roligt inslag är de två herrarna som absolut för tankarna också till spioneri under kalla kriget. Undrar om herrarna var liksom ”inhyrda” eller om de bara var med på ploj.
    Sedan skrattade jag gott åt älgarna. Redan!!!????? Väldigt mystiskt efter den stadsvandringen;-)

    1. Visst var det extra roligt med dessa herrar. De bjöd verkligen på sig själva och det hela vandringen. Så kul. Hela vandringen var både intressant och spännande och jag fick en hel del nya kunskaper. Vad gäller herrarna i hatt var de inte inhyrda utan de hade bestämt sig för att gå ”all in”. Får nog göra det nästa gång.
      Ja, älgarna? Visst var de mystiska.

  4. Hyperintressant vandring, förstår jag! Vilka upplevelser och herrarna i hatt, satt ju som handsken.
    Mycket historia att ta in där.
    Puh, ja det finns mycket att gå ”all in” för. Jag har läst ut boken om Knutbyflickan, även intervjun med henne och set SVTPlay om denna sekt. Fy fn, säger jag bara, vilken hjärntvätt.
    Nu satsar jag på en deckare från Irland ”Bröllopsfesten”.
    Trött och nöjd skickar jag stor kram!

    1. Verkligen! Så intressant, trevligt och spännande. Och även nu var dte en dle jag inte visste. Till exempel hur statsminister Per Albin Hansson ville stoppa Karl Gerhards nummer på Folkan.
      Har också tagit del av detta med Knutbyflickan (boken och det andra materialet) Så hemskt! Ja, detta med tron kan ta människor helt i fel riktning och sedan skyller man på att det är i Guds vilja. Går inte att begripa. Ja, religionen kan ställa till det på många sätt.
      Har just avslutat deckaren ”Änkorna” av Pascal Engman. Hemsk men så bra.
      En skön höstdag här idag så det blev en fin långpromenad.
      Stor kram

  5. Verkligen en spännande tur ni fick, vet ju att det finns en del vandringar att göra ( även på taken?) nån gång ska man väl få till det och gå en tur, nu när det inte är så många i gruppen så kanske jag, med min dåliga hörsel, kan höra vad guiden säger också!
    Tur med vädret fick ni också, alldeles perfekt ju!
    Ha det gott!
    Kram

    1. Vi var verkligen nöjda! Och extra roligt med de två i gruppen som gick ”all in” med sin klädsel. Nu är ju mycket begränsat men både Stadsmuseets vandringar i Stockholm med olika teman och en del andra vandringar finns. Alla med begränsat antal deltagare. Stadsmuseet har bra guider och maken som hör riktigt dåligt kunde följa allt.
      Visst hade vi tur med vädret och mycket frisk luft fick vi. Spännande och intressant var det också.
      Ha det fint du också. Och hästen (dalahästen) väntar på dig.
      Kram

  6. De där figurerna de gör ett väldigt fint inpass i sammanhangen. Här har du fått med det intressanta, det historiska och det spännande på ett roligt sätt dessutom. Lyssnade på Karl Gerhard!! Så träffande! Jag visste inte att PA Hansson bad honom ta bort dem texten. Inte heller visste jag att Folkan var såpass till åren.
    Dennis Rudbergs böcker har jag lyssnat på och jag började nu på Jan Bergmans!
    Härlig inlägg Ditte! och viktigt på sitt vis!
    Stor kram

    1. Tack, Tove! Och jag är ju född lite in i detta. Visst var det roligt med herrarna som gick ”all in”. Ska nog göra det nästa gång. Tänk, Karl Gerhard! Vilka texter och sen det han stod för. Han vek sig inte i första taget. Men vad gäller svenska politiker, även P-A Hansson var han också ”feg” i sammanhanget.
      Kul att du läst Denise Rudbergs böcker och nu ”Sekreterarklubben”. Tror vi har en hel del här i stan vi kan ta oss an.
      Stor kram

  7. Så meningsfullt att göra en dylik vandring. Både intressant och spännande och om jag förstod det rätt så hade ni en entusiastisk ciceron! Kram

    1. Det var både roligt, intressant och spännande och herrarna som gick ”all in” piggade upp. Även guiden var riktigt bra. Betyder ju mycket.
      Kram

    1. Maken och jag gillar ju historia så det här var en runda helt i vår smak. Mycket var det som hände i Stockholm.
      Jodå, julen är helt klart på G men jag tycker det är på tok för tidigt. Ska man börja med påsk i januari och misommar i mars? Till första advent tycker jag det är ”lagom”.

    1. Visst! Och flera turer var det. Men det har ju varit en del annat också under årens lopp med denna svenska tiger. Men nu verkar det mesta med tigern ha lagt sig.

  8. Vilken härlig tur ni varit på!
    Påminnelse om Jag Bergmans ”Sekreterarklubben”, som du sände mej. Tack igen!
    Den 9 april 1948 fyllde jag 12 år – ett daturm jag kommer mycket väl ihåg. Hörde
    på radion innan jag gick till skolan, att tyskarna invaderat Norge och Danmark.
    Trodde säkert att Sverige skulle bli det också. Tur nog blev det inte så, men Sverige
    var ju aktivt på sitt.

    1. Turen var både intressant och spännande och guiden pratade just om ”Sekreterarklubben” när vi stod utanför huset där C-Byrån hade sina lokaler.Roligt med boken för jag vet ju att du var intresserad av den här tiden i Stockholm.
      Mycket var det som hände här i Stockholm i dessa krigstider.
      Vi har här på nyheterna och är spända på hur det ska gå med det amerikanska presidentvalet. Men säkert är det inte klart med rösträkningen förrän efter helgen.

    1. Visst var det! Tack för länken. Tror jag sett något av programmen här av Jan Guillou men ska titta. Han brukar göra god research.

  9. Ojojoj … såå spännande vandring och så mycket jag inte hade en aning om.
    Väldokumenterat som alltid av dig!
    Önskar dig en fin fredag!
    Kram

    1. Tack! Det var både intressant och spännande att gå här i dessa kvarter och att få veta mer om den hemliga verksamhet som förekom.En dek kände jag till men en hel del var nytt för mig.
      Önskar dig också en fin fredag från ett Stockholm som just nu badar i sol. Inte ett moln…
      Kram

  10. Verkligen mycket spännande som tilldrog sig under andra världskriget. Väldigt intressant! Kul med all-in-gubbarna också 🙂

    Ha en fin start på helgen!

    1. Det blev en båder spännande, intressant och rolig vandring och vi var supernöjda med vår dag. Och visst piggade ”all in” herrarna upp.
      Önskar dig också en fin fredag från ett just nu strålande Stockholm-

  11. Ett höjdarinlägg, så intressant.
    C-byrån känner jag till från någon pod jag lyssnat på ganska nyligen. Där pratade man också om Sekreterarklubben, men jag har inte läst boken. Att den låg vid hörnet Sibyllegatan och Kommendörsgatan visst jag inte. Där har jag passerat många gånger, min son bodde på Sibyllegatan och en vän på Kommendörsgatan.
    En svensk tiger har jag läst en del om, men roligt att du skriver om det också.
    Historian om Karl Gerhard blev jag också påmind om ganska nyligen genom att ett podprogram på en timma om honom. Mycket intressant. Vet att pappa då och då pratade om honom och han beundrade honom för hans ställningstagande som antinazist. Jag skrev under gymnasietiden en uppsats i detta ämne, men hjälp av information från min pappa. Tyvärr blev uppsatsen inte så väl mottagen som jag hoppats på beroende på att läraren tyckte att jag hade för många åsikter i den. Helt klar var han inte på samma sida som pappa och jag var. Av det lärde jag mig också en hel del.
    Stort tack för intressant inlägg!

    1. Stort tack! Det var verkligen en både intressant och spännande vandring. En hel del visst jag och en del var helt nytt. ”En svensk tiger” var ju väldigt fyndigt och höll i sig länge. Roligt att du flera gånger passerat här där C-byrån låg men då utan att veta att så var fallet.Karl Gerhard stod ju verkligen upp för sina åsikter vilket många inte alls vågade. Vilket sammanträffande vad gäller din uppsats om Karl Gerhard. Jag har också en gång under gymnasietiden haft med i en sådan när jag skrev om att det var viktigt att ta ställning.Hade även med ”Bang” – Barbro Alving , Ture Nerman och några till. Vill minnas att min lärare var mer vänligt inställd.
      Ja, vi har en del gemensamt.
      Många tankar.

  12. Intressant och spännande att få följa med på del 2. En svensk tiger känns igen och gillar den ”loggan” som dyker upp lite då och då.
    Kul att två av deltagarna levde sig in i berättelsen undrar om de kan ha gått den tidigare? 🙂

    1. Vad roligt att du kom med-En del hade jag god ”koll på” och annat var nytt. Spännande och intressant var det. Jättekul att dessa herrar gick ”all in”.(Nej , de hade inte varit med tidigare men var väldigt intresserade förstod jag när jag pratade med dem.) En svensk tiger har ju dubbla budskap. Riktigt fyndigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *