Resor utomlands

Spännande bussresa – Skulle vi hinna till fartyget i tid

Vi lämnade Santiago tidig torsdag eftermiddag och vår buss skulle köra oss till till kusten och till staden San Antonio, Chiles numer största hamnstad. En sträcka på 12 mil. Och det var här vår kryssning i Sydamerika med fartyget Star Princess skulle börja.

 

Och spännande

kom det att bli. Men det visst vi inte något om när vi klev i bussen. Resan brukar ta drygt en och en halv timme så enligt planeringen skulle skulle vi i god tid komma till båten och vår incheckningstid klockan 16.00
Motorvägen tar oss genom ett vackert grönt och landskap och resan flyter på bra. Det så gröna landskapet förvånar mig eftersom mängden regn i Chile är ringa. Men de ständigt närvarande höga bergen har vattendrag vars vatten rinner ner i dalarna och även ger goda odlingsmöjligheter.

 

Plötsligt, när vi kört halva sträckan, är det tvärstopp på motorvägen. En kilometerlång rad av bilar står helt stilla. Och så ser det ut i 30 minuter. Busschauffören berättar att en stor olycka inträffat en bra bit längre fram och att det är stopp i både körriktningarna. Detta gör i sin tur att många bilister kör på vägrenen till höger och i det smala extra körfält som finns till vänster och är avsett för räddningsfordon. Så här kan vare sig ambulans eller räddningsfordon passera och komma till undsättning på olycksplatsen längre fram.

 

Klockan tickar på och viss oro infinner sig hos oss i bussen. Fartyget ska avgå klockan 18 och det är spännande i överkant att se om vi kommer att hinna i tid. Kön lättar och hoppet hos oss stiger. För en kort stund. Men så står en polis vid vägkanten och vinkar in oss. (Här haffades många av de bilar som blockerat vägrenen och hindrat räddningsfordonen att komma fram) Busschauffören låtsas inte se honom och fortsätter. Här är det kampen mot klockan och fartygets avgång som är viktig.

Strax efter

klockan 17 sladdar bussen in i det gigantiska hamnområdet i San Antonio och vi inser att resan så här långt är räddad- Vi checkar in, får våra hyttkort, väskorna tas om hand, säkerhetskontrollen passeras och en buss tar oss till fartyget. Väl ombord andas vi ut.

På väg ut från hamnen i San Antonio. Nu väntar en kväll och natt på  Stilla havet havet. 

 

Fredag förmiddag

och strålande sol och första natten ombord är avverkad. Stilla havet var inte direkt stilla i natt och det gick en del sjö. Eftersom vår hytt ligger längst fram i fören så märktes havets rörelser lite mer hos oss än hos de som har hytter mer mot mitten. Nu väntar en heldag till havs och vi ska bekanta oss med fartyget. Så mer om det kommer i morgon.

Sitter i fartygets internetcafé och publicerar inlägget. Varje minut uppkopplad betingar en kostnad av 5 kr. Så mängden bilder kommer att bli färre under resan för det tar tid att ladda upp dem.

Och jag passar också på att tacka för alla fina kommentarer. Har läst dem men just nu är det svårt att besvara dem. Jätteroligt att ni följer med på resan.

 

40 svar på ”Spännande bussresa – Skulle vi hinna till fartyget i tid”

 1. Men vilken tur ni hade och det var verkligen i grevens tid att ni hann fram. Ändå var ni ute i väldigt god tid men ibland hjälper inte det. Nu är ni ombord i alla fall och kan njuta av kryssningen!

  Kram och ha det riktigt gott!

 2. Spännande att få följa med på er resa. Vilken tur ni hann med båten, annars hade det varit snopet eller kanske hade de väntat in er.

  Måste vara ordentlig sjögång om ni känner det på den stora båten, tur ni är båtvana sen tidigare då blir man väl inte så sjösjuk som om en landkrabba som jag skulle åka med där 🙂 . Vi har varit på en kryssning med Costa Concordia innan den gick på grund, så vår kapten var nykter hela den resan kan man säga så här i efterhand. Mycket trevligt sätt att semestra på tyckte vi.

  Ha en fortsatt fin resa hälsar Yvonne i Åkersberga (2 v till, sen blir det La Mata igen)

  1. Verklig tur att vi hann med båten. Men 93 japaner var efter oss. Också fast på motorvägen.
   Fartyget är verkligen bra och med fantastisk service och komfort.
   Ha det gott ni också och välkomna med på denna resa.

 3. När man har tider att passa vill man inte vara med om diverse olyckor och poliskontroller under resans färd. Skönt att ni kom i tid? Vilken spännande resa och dessutom sjögång som är mindre roligt. Ska bli så roligt att följa med på färden. Ha en fortsatt behaglig resa förutom vågor till havs.
  Kram

 4. Ooo… Det var mer spänning än vad man behöver… Var inte resan köpt via båten så dom hade en sån där “vi-lovar-att-vänta-garanti”?
  Nåja. Ni hann med i alla fall och det är ju huvudsaken 🙂

  Nu kan ni slappna av ett tag och njuta på båten!

  1. Vi hade köpt resan via en resebyrå i Sverige och det fanns en liknande garanti. Men man vet ju aldrig. Och Stilla havet är inte direkt stilla nu med 16m/sek.

 5. Ja, den början av resan lär ni nog inte glömma i första hand. Spännande värre, men ni hann och är ombord. Hoppas ingen av er lider av sjösjuka, för det är ju mindre roligt på en kryssning om man säger så.
  Är glad att internet fungerar även om det är aningen dyrt, men det drabbar ju inga fattiga;-)
  Kul att få se hur ni bor och vad som annars finns på båten.

  1. Nej, det var svettigt värre där ett tag. Och vi hann . 83 japaner var senare ombord. Sjösjuka brukar jag inte drabbas av och absolut inte maken som är ”född på sjön”. Jag börjar vänja mig vid att Stilla havet är stort. Och jag satsar på att blogga var dag. Idag i land i södra Chile och nu wifi på en bar. ?

 6. Hola! Usch vilken negativ stress! Men som vi säger i Värmland: ”Dä ordner säj. Och order dä säj inte så kvetter det. ” ?

  Ha en fortsatt bra trip!
  Kram ❤️

  1. Verkligen! Men vi kunde ju inte påverka det hela. En busslast japaner var än senare. Men nu är det lugnt. Ja, inte havet. Men det kan jag ju inte heller åtgärda. Inser att Stilla havet inte är stilla. Kram! Idag i land!?

 7. Hu det där låter som lite mer spänning än vad man vill ha. Så skönt att det ordnade sig så att ni hann med båten. Nu kan ni slappna av och njuta av färden som jag hoppas inte blir alltför blåsig.
  Kram

  1. Det var det absolut! Men vi hann! nu har vi haft ett par blåsfria dagar lite inomskärs. Men vi reser i kväll längst söderut i Chile så det friskar nog i.
   Kram! Idag i en del av Patagonien.

 8. Vilken tur att ni hann till båten. Var riktigt spännande där en stund. Resan har ju annars börjat bra. Tack för reportage och fina bilder. Hoppas sjögången inte blir alltför häftig. 🙂
  Ha det så bra! Kram!

  1. Verkligen! Och nu börjar jag vänja mig vid att det gungar. Stilla havet är inte stilla. Idag i land i södra Chile. Kram!

 9. Åh, men åh! Vilken spänning ni blev utsatta för. Nu är allt gott igen och ni är ombord. Det killar lite i magen när jag tän ker på vilken härlig resa ni gör. Jag följer mer än gärna med på resan. Skulle gärna velat vara ombord, men man kan inte få allt! Kram

  1. Lite för mycket spänning även för mig. Idag är vi i hamn i södra Chile i vackra omgivningar men staden, Puerto Montt är sliten . Du är med oss. Kram

 10. Oj vilken pärs! Tur att ni hann med båten. Njut av er resa och som sagt det ska bli spännande att få resa med er?.
  Många kramar/A-K

 11. En liten hälsning ifrån Värmland till er ute till havs! ? Spännande ? jag följer med hela tiden.
  Här är också spännande på sitt vis. Sarah och maken har åkt och hämtat en fälla. Diego har upptäckt en iller eller mård under hönshuset. Diego blev såklart stolt ?
  Stor kram, Gerd

  1. Tack för hälsning! Vi har det väldigt bra och fartyg och service är på topp och många trevliga medresenärer från hela världen. Spännande med en iller men en fälla verkar bra? Så roligt att du är med oss. Kram!

 12. Ojojoj, vilken start. Var ni ett gäng som samlats redan på hotellet i Santiago eller var ni ensamma på bussen som skulle till färjan? Tror nog ni var ett samlat gäng, då var det större chans att de hade väntat in er. Men puh, vilken pärs… Kollade på fartyget via din länkning, vilket fint fartyg det verkar vara! Hela resan blir säkert en häftig upplevelse, följer er med stort intresse. Jag hoppas att ingen ska bli sjösjuk på resan, varken ni eller någon annan. Är ni de enda svenskarna som är med?

  1. Vi är 10 som reser och reser och hela resan är bokad via en resebyrå. Kändes bra när vi nu var sena. Men 83 japaner var senare och kom när landgången skulle upp. Kul att du är med?

 13. Oj så spännande att följa er på resan! Det var då för väl att ni hann till fartyget. Annars hade det fått vänta på er så klart. Så roligt att få se hur det ser ut i Santiago. Det var ju väldigt grönt o fint o såg mysigt ut. Jag är lite nyfiken på om du kommer att ändra svar i “Vem är du när du reser”. Önskar er en fortsatt härlig resa o ser fram emot nya inlägg! Kram!

  1. Vi hann men det var svettigt värre ett tag. Inlägg kommer varje dag har jag tänkt men man vet inte hur internet fungerar till havs. Idag i land och just nu wifi. Så roligt att du är med. ?

  1. Vi var spända på om vi skulle hinna men det gjorde vi. En fantastisk kryssning. Idag i land i södra Chile, Patagonien . Så vackert !

 14. Jag följer din resa lite incognito, jag förstår att det blir på tok för mycket skärmtid med både egna bloggar, svara på kommentarer och hälsa på hos andra bloggare. Det får du ta igen när du väl rest färdigt. Men du ska veta att jag är med på båten, och på land också, o tycker det är intressant och spännande! Kram från pörtet

  1. Jättekul att du är med. Men skärmtiden är dyr och ibland svårt till havs med uppkopplingen. Men blogga försöker jag göra . Mer kommer när jag är hemma. Detta jag skriver ombord blir smakprov.
   Kram!

  1. Vad roligt att du gillade bilden. Vi var stressade men eftersom det inte var vi privat som ordnat det hela så var det inte vårt ansvar. Men jag tror fartyget väntat. Men väldigt spännande och stressande var det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *