Stockholm

Söndagspromenad längs Årstavikens vatten- I vårens tecken

Lördagens regn och det mesta av den hårda blåsten som låg över Stockholm hade under natten till söndagen dragit vidare. En vackert blå himmel ersatte också den tunga, grå, filt  av molnsom under lördagen låg över Stockholm. Och för mig, liksom för många andra, blev det en söndagspromenad längs med Årstaviken. (En del av Mälaren)

Skansbron och Johanneshovsbron leder till och från Södermalm. I bakgrunden skymtar skyskrapan Stockholm New/Syockholm 01.Inga bostäder här utan kontor för “kreativa yrken”. Och byggandet har vi följt med intresse. Tyvärr missade vi när alla byggkranar blev nedmonterade och försvann.

Jag startade promenaden hemma på kajen, strax till höger om den röda markeringen och gick bort till Tanto.Där klättrade jag upp på berget och fortsatte tillbaka hem längs kolonilotternas små gångstigar. 

 

En behaglig söndagspromenad

blev det. Och med gott om vårtecken Jag går flera gånger i veckan här längs Årstaviken och viker ofta av, in och upp bland några av  de välskötta koloiområden som finns. Gläds åt att bo mitt i stan men med naturen helt inpå och både Saltsjön (utanför hos oss) och Mälaren på andra sidan Hammarbyslussen helt inpå.

Och just här längs Årstaviken är det lika vackert att gå alla årstider. I januari när jag gick här och tittade då också efter några vårtecken. Väl tidigt för vår då. Men några såg jag. Funderade på hur det såg ut förra året, den här tiden i februari men då var jag och träffade pingviner på Falklandsöarna i samband med vår resa i Sydamerika.

Änderna är också ute på en söndagspromenad. Snarare söndagssimning. Tillbaka till Årstaviken och min söndagspromenad. Vintergäcken fanns i mängder både i koloniträdgårdarna och längs vattnet. 

Änderna är också ute på en söndagspromenad. Snarare söndagssimning. Änderna var också ute på sin söndagspromenad. Snarare söndagssimning. Skönt för dem att slippa is och snö.

Det vackra vädret lockar många till söndagspromenad längs Årstaviken. Många är ute på söndagspromenad i det vackra vädret. Fint också att hitta en bänk att slå sig ner på.

Vid Tanto viker jag av och går uppför de branta trapporna. Här uppe är jag nästan ensam. Och vägen tillbaka går jag här uppe bland de små stigarna som tar mig längs kolonilotterna.

Blåsippor har kommit upp på några av kolonilotterna. Ett säkert vårtecken.

och efetr fem km är jag tillbaka nästan där jag började min söndagspromenad. Vid Årstavikens början.Och efter fem kilometer är jag tillbaka  vid Årstaviken. Nästan där jag började min söndagspromenad.

Hemma hos mig på kajen.

Fascineras av molnen som dansar över himlen och närmar sig solen.

Skymningen sänker sig så sakteliga över Stockholm och Södermalm. Och för vilken gång i ordningen, jag minns inte, går jag ut på balkongen och förevigar stunden.

Skymningen sänker sig. Vy från vår balkong  och österut över Hammarbykanalen/Saltsjön ( en del av Östersjön). PÅ andra sidan kanalen ligger södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad.

Västerut från balkongen ser det ut så här. Hammarbyslussen, längst bort i bild, har slussportarna öppna för att minska vattennivån i Mälaren.

30 svar på ”Söndagspromenad längs Årstavikens vatten- I vårens tecken”

  1. Så ljuvligt väder. Bara att njuta. Och roligt med de tidiga vårtecknen. Blåsipporna kändes väldigt vårlika.
   Även idag har Stockholm bjudit på strålande sol. Så skönt. Men här kan ju det vackra vädret vara en “färskvara”.
   Hoppas ni också haft en bra dag.

 1. Tack för den trevliga vårpromenaden! Så fina blommor du hittade! Oj så mycket folk som var ute och njöt av finvädret!
  Ha en fin start på veckan!
  Kram

  1. Jag går ju gärna här men lämnar gärna lämna den mer folkfyllda vägen och drar mig uppåt.Lite lugnare där. Och utsikt över vattnet har man. Alltid roligt att också se hur långt vårbruket kommit bland kolonilotterna. Området Promenaderna här längs vattnet är väldigt populära och lockar många tillresta från andra delar av stan-
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 2. Så otroligt vackra foton på ljuvliga Stockholm och söders höjder!
  Visst var det en fin dag igår, och även idag lyser solen, inte dumt alls!
  Men jag hinner inte gå ut, måste förbereda middagen för ikväll, annars blir det för stressigt att hinna med jympan och sen ska jag skynda mig för att hinna till jobbet i tid.
  Ha en fortsatt fin dag!

  1. Tack! Ja, bara att glädjas åt att det är vackert väder även idag.
   Idag har jag bokklubbat så någon längre promenad blev det inte. Men det fina vädret njuter jag av ändå.
   Du har ju betydligt stressigare dagar med både jobb och jympa.
   Önskar dig en lagom jobbnatt.

 3. Pappa skickade mig bilder på vårblommor hos dem med, några få mil söder om Stockholm. Tänk va, i februari. Förstår att ni njuter, förstår att många tar sig en promenad utmed vattnet eller sätter sig och tittar, njuter.

  1. Just nu är det väldigt fina dagar men man vet ju aldrig riktigt hur dagsformen av vädret ter sig.Men blommorna ser ut att trivas och vår i luften är det.Och att gå här längs vattnet och uppe bland koloniträdgårdarna är verkligen njutbart i vackert väder.

  1. Det är så roligt att du är med för detta är ju även dina hemmatraker Och i nästa vecka kanske vi kan ta en runda här tillsammans. Men vi skippar väl Gunnarssons till förmån för något annat.Eller? Kul att du tycker om kartan. Jag vet att många tycker det är bra med karthänvisning och det är ju lätt gjort.

 4. D u är sannerligen välsignad, som får bo på ett så underbart ställe, och
  det bästa är att be utnyttjar din välsignelse, inte bara för dej själv utan
  också för oss. Du delar med dej av dina gåvor.

  Fotot av stigen full av promenerande och bänken med de vithåriga
  sollaparna är så typiskt svenskt. När solen skiner, ska svensken ut, ut, ut.
  Tror inte det finns ett annat folkslag, som är solälskare till samma grad
  som svenskar.

  Jag också storgillar karthänvisningen. 🙂

  1. Visst är jag! Och jag är så glad att vi hittade vårt boende här. Och visst delar jag gärna med mig. Alltid extra roligt Ruth när du kommer med. Och du är ofta med mig i tankarna där jag går.
   Här är det väldigt populärt att promenera dessa fina soldagar och många kommer med buss/tunnelbana hit och har matsäck med sig. Jag brukar indvila trängsel som jan vara och ge mig uppför berget (finns trappor) dit inte så många hittar. Mycket lugnare här och lika vakcert.
   Och visst vill svenskarna, ung som äldre, ut när solen tittar fram.
   Jag tycker det är bra med kartan för då är det lättare för andra som inte är så hemtama här att se var jag är. (Ja, jag brukar i sig ganska ofta ha med kartor i mina inlägg för jag tycker det ger en bra överblick. Har sett att flera uppskattar det. Roligt!)

 5. Vilken härlig rundtur, och att blåsippor finns redan! Har själv inte sett några, men vi har inte varit där de brukar växa. ett år hittade vi blåsippor den 27 feb, men det var rekordtidigt.
  Gula blomman är söt den också. Ni bor mycket vackert, vilken utsikt och fina hus, jag gillar ju båtar o vatten, så jag skulle mer än gärna ha utsikt över det.
  Vilken värme vi har haft vissa dagar.
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Vad trevligt att du följde med och så roligt att se blåsippor redan nu. Har nog aldrig sett dem så tidigt innan men det har ju du gjort. Kul! Vi bor bra här och vilken bra slump att vi hamnade just här- Jag hade ju knappast innan varit söder om Slussen. Nu bor vi på kajen och vid vattnet och rivs så bra.
   och visst är det fint med dessa soliga dagar.
   Kram

 6. Håller helt med Ruth att alla, precis alla här går man ur huse när det första solstrålarna visar sig efter vintermörkret. Nej, jag är inget undantag. Tycker det är så kul att se att man vilar upp sig på bänkarna och super in “vårluften”, även om den bara är några plusgrader varm. Å i innerstan under lunchrasterna står mest tjejer/kvinnor lutade mot husväggar med ansiktena vända mot solen. Var inget undantag där heller när jag fortfarande jobbade.

  Mina absoluta favo bilder är de tre sista. De är helt fenomenala:-)

  1. Visst är det så! Och hit till Årstaviken och Söder är det många som kommer resande bara för att promenera. Gott om bänkar är det så många slår sig ner och jag såg flera med kaffetermosar och matsäck med. Och skönt att ta till vara dessa vackra dagar. Man vet ju aldrig när vädret får för sig att ändra sig igen. Här går det undan.
   De tre sista bilderna som jag tog när jag var hemma igen tycker jag också blev riktigt bra med ljus och speglingar.

  1. Jadå !Blåsipporna fanns uppe på berget ovanför Eriksdalslundens koloniområde. En fin promenad blev det och vädret var perfekt.

 7. Vilken härlig promenad och jag kan tänka mig att det fina vädret lockade ut många! Här var det tyvärr inte lika gynnsamt så trevligt att påminnas om hur en blå himmel ser ut.

  Kram och god kväll!

  1. Verkligen en njutbar promenad och det vackra vädret lockade hit många. Lika fint idag men ingen promenad längs vattnet. Däremot bokklubb. Väldigt trevligt och gott.
   kram!

 8. Ser jätteskönt ut, tur att du passade på, i morgon skall tydligen snön komma, fint ljus i skymningsbilderna. Du har en himla fin utsikt från balkongen.

  1. Det var både en fin söndag och skön promenad. Helt klart vår i luften. Men det kan ju snabbt ändras.
   Vi bor väldigt bra här och utsikten från balkongen blir sällan trist.
   I söndags var det extra fint ljus några minuter så jag passade på här med kameran.

 9. Vilken härlig vårpromenad. du fick igår. Blåsippor och andra fina vårtecken. Idag undrar jag om inte vintern har gjort entré i Stockholm? Det har kommit en del snö i Göteborg!
  Kram

  1. Både söndag och måndag var fina dagar här i Stockholm och idag på morgonen. Dock någon minusgrad. Men nu kom lite snö såg jag. Och molnen hopar sig.
   Oj, då! Snö i Göteborg! Men hoppas våren bara har lite ledigt.
   kram

 10. Man blir alltid lika glad över vårens första blommor. Här har jag sett enstaka snödroppar och krokus, men nu verkar det som att det väntas kyla och snöblandat regn- så får vänta lite till på våren.

  1. Visst är våren alltid välkommen och man gläds åt de vårtecken som visar sig. Hoppas nu att våren inte alltid kommer av sig för mycket.

  1. Känns som om våren är väldigt tidig så kanske kommer det ett bakslag. Men visst är våren efterlängtad. Framförallt ljuset.
   önskar er fortsatt fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *