Stockholm

Söndag eftermiddag och en trevlig “hälsorunda”

Söndag den tredje advent sammanföll i år  med Luciadagen. Men vädermässigt hjälpte det föga och solen fortsatte att lysa med sin frånvaro. Och lite uppiggande regn föll också mellan varven. I varje fall säger man att det ska vara bra för hy och hår men det låter jag vara osagt. Iförd joggingskor, hyfsat vattentäta, vantar och halvlång regnjacka med huva var jag beredd att tidig söndag eftermiddag ge mig ut på dagens “hälsorunda.” En “oval runda” – promenad,  på dryga 4 km och i  hemmakvarteren på Södermalm.

Lilla Blecktornsparken låg ganska öde.  Annat är det under vår sommar och höst då många söker sig hit.  Och det som möjligen kunde påminna oss om att det är december var de vita lysande stjärnorna på backen.

Söndag eftermiddag

och några av de serveringar/restauranger som jag passerade hade gäster som valt att sitta utomhus. Och med gasvärmare och infravärme verkade det fungera fint.

Denna söndag eftermiddag fanns en del besökare som slagit sig ner utomhus på restaurang Bleck  i lilla Blecktornsparken.

Men jag kan inte påstå att det var någon trängsel där jag gick.

Stockholm. Södermalm. Ringvägen är tämligen tom denna söndag eftermiddag. Söndag eftermiddag och denna östra del av Ringvägen var folktom. Detta är en av de långa gator som går tvärs över Södermalm, från västra delen till den östra. 

Ringvägen erbjuder här inte direkt så mycket att fästa blicken på. Kanske är det ingen gata man väljer för att den är vacker eller charmig. Men guldkorn finns. Plötsligt ser jag målningen som täcker en dörr. Och både lås och handtag är ganska väl dolda vid det vänstra ögat.

 

Jag lämnar Ringvägen och viker in på Södermannagatan. En av många gator på Söder som har namn efter ett landskap. Ja, lite hopdraget är det förstås, för att säga “Södermanlandsgatan”, då  får man nästan vricka tungan. Här stannar jag till och får se en jullandskap på ett elskåp- Jag hade i Lokaltidningen läst om det men visste inte i vilken del av Södermannagatan jag kunde hitta det. Men jullandskapet finns alldeles i korsningen Ringvägen och Södermannagatan. (På den högra sidan.)

Hoppas nu detta fina jullandskap med alla sina detaljer får stå kvar. (Läste också att det var förstört ett tag men den som byggt upp det kom och återställde allting.) Vem byggaren av landskapet är vet man inte…. 

Pepparkakshusets dörr med hjärta på går att öppna och ovanför står det 24.

Från ett jullandskap till ett annat landskap. Bryggartäppan, en liten temalekpark, i Per Anders Fogelströms anda där man tänkt sig tillbaka till det gamla Södermalm och med  gamla miljöer som är hämtade från hans bokserie om Stockholm.  En väldigt fin lekpark där jag tillbringat många timmar med barnbarnen när de var yngre.

Stockholm. Södermalm. Bryggartäppan. Så roligt att många sökt sig hit denna söndag eftermiddag som både är Lucia och tredje adventBryggartäppan söndag eftermiddag, Lucia och tredje advent. Roligt att så många barn och föräldrar sökt sig hit för att leka trots det “bitiga” vädret.

Kylan och fukten gör sig påmind

så jag går tillbaka till Ringvägen för att fortsätta hemåt. Till kajen.

Ringvägen. Jag går över och fortsätter hemåt .

Och några minuter senare är jag hemma. Mörkret är lite mer kompakt men jag stannar till och tittar på alla ljus och känner glädje över att jag faktiskt bor just här.

Hemma och här syns kajen österut. Båtarna som ligger här är permanenta husbåtar som ligger på kommunala båtplatser. På andra sidan kanalen ser man ljusen i Hammarby sjöstad.

Kajen västerut. Även här ligger det husbåtar där ägarna bor permanent. På andra sidan kanalen skymtar en del av det nybyggda Fredriksdalsområdet. Ligger också på Sjöstadssidan och skiljs från Södermalm av ett par broar.

Hemma och dags för lite adventsfika. Gjorde lite vit glögg med 75cl äppelmust (nästan sockerfri) och glöggkryddor som bas, tillsatte en bit skivad ingefära och några citronskivor. Lät det koka upp och sedan fick det “dra” i 20 minuter innan jag silade bort kryddorna. Värmde på nytt och tillsatte då ett par dl. rom. (Kan uteslutas eller bytas mot annan “stark  dryck”. )Gott blev det och här kom en liten kinesisk tekanna och små tillhörande muggar väl till pass.

 

22 svar på ”Söndag eftermiddag och en trevlig “hälsorunda””

 1. Ännu en härlig promenad även om inte vädret var det bästa. Ska man vänta på att solen ska visa sig så lär man inte komma ut alls för gråare december får man verkligen leta efter. Hoppas verkligen den lilla installationen får vara kvar. Här fanns en liknande och den klarade sig i två veckor men under lucia förstörde någon den. Helt onödigt och meningslöst och jag kan verkligen inte förstå varför.

  Hoppas du får en fin start på den nya veckan!

  Kram

  1. Jadå! Här gås det. Varje dag och med eller utan sol. Man kunde kanske tro att jag har hund….
   Idag har jag sett solen i 20 minuter och en strimma blått. Det tar sig.
   Jag hoppas det lilla jullandskapet får vara kvar för det är en fin omtanke mot oss som passerar . Här var det också “sabbat” men är på plats igen. Trist att ert inte fick vara kvar.
   Önskar dig en trevlig måndag.
   Kram

 2. Trevlig hälsorunda.
  Åh vilket fint jullandskap. Måtte det få stå kvar men hur tål det nederbörd?
  Tänkte dricka glögg igår men glömdes bort.
  Gillar egentligen inte glögg alls men hör liksom till!
  Nu ska jag gå och posta diverse julrelaterat.

  1. Jag vill ju gärna ut en vända varje dag även om vädret ibland får bestämma längden på den. Jag hade läst om jullandskapet och att det också blivit saboterat men mu var det på plats igen. Jag tror att taket på huset här ovanför elskåpet går ut en bit så om det inte regnar “snett” så bör landskapet klara sig. Vanlig glögg är alltför söt i min smak men den här blev riktigt god.
   Önskar dig en bra dag och lycka till på posten .

 3. Fantastiskt med dina dagliga promenader, och fina foton som du delar med dig. Det lilla jullandsskapet var ju för sött, hoppas det får stå kvar.
  Nu blev jag sugen på glögg, så det ska jag dricka ikväll, är ju ledig igen, hurra! Min favorit glögg är den som är spetsad med rom, tror det är Blossa glögg?
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag är som klockan. Går och går. Hade läst om vinter/jullandskapet men visste inte riktigt var det fanns längs Södermannagatan. Men så plötsligt såg jag det. Hoppas verkligen att ingen nu förstör det. Känns ju så onödigt.
   Jag testade nu att gör egen med äppelmust som bas och satte till rom. Blev så god utan att vara söt. Klart du ska ta dig lite glögg.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram

 4. Ja, du kan verkligen vara riktigt glad att du bor där du bor. Gissar att ni valde “läget” med omsorg. Helt underbara bilder och den målade porten är riktigt cool. Låset och handtaget ser ut som “helt naturliga” piercingar. Himla bra gjort och vldigt ovanligt att man ser denna sorts graffiti mitt i stand.
  Jullandskapet på elskåpet är ju sååååå himla gulligt och roligt. Den installationen är gjort med kärlek ser det ut som. Tror faktiskt inte att det var förskolebarn som gjort den utan att det var vuxna.

  Glögg gillar jag inte, då den är alldeles för sliskig för min smak. Så vi har kört med “tepåsar” som inte innehåller te utan glühweinkryddor hemklickade från Tyskland. Kan rekommenderas. Ingen socker någonstans;-) DS.

  1. Jag är så glad att vi bor här och det är ju enkelt att lämna stadsdelen om man vill. Vad gäller valet att bo här så var det mest en slump. Jag hade en liten fin, gammal lägenhet med balkong på Upplandsgatan,vid Odenplan i ett hus från 1890. Men jag ville ha en större lägenhet och hade inte råd med någon större i Vasastan. (Bosse bodde redan på Söder.) Så av en slump blev det alltså den här. Jag hade innan knappast varit söder om Slussen. Men nu skulle jag inte byta bort läget här om jag inte skulle bli tvungen, Trivs så bra på alla sätt. Visst är målningen på dörren bra.Tror den är ny för jag går förbi här ganska ofta och har inte sett den tidigare. Den är ju inte direkt lätt att missa.
   Visst är jullandskapet fint. Och så fina detaljer. Hoppas nu att ingen förstör det. Jag vet att det är en vuxen som gjort det, läste det i lokaltidningen. Hen kalllade sig för “Tomten”.
   Glöggen jag gjorde av tämligen osötad äppelmust och kryddor som bas och förstärkt med rom . Håller helt med dig om att glühwein är betydligt bättre. Ska se om jag kanske kan hitta det här i någon specialbutik-Tack för tipset!

 5. Nu har det varit jag som ett par dagar inte kommit åt din blogg, det har bara stått och tuggat. Kan ha varit hos mig och min platta det strulat.

  Helt fantastiskt med jullandskapet, lite som en spansk krubba fylld med detaljer. Så himla kul. Må den få stå orörd och heller inte snöas över.

  Glögg, lät gott. Mannen min påpekade nyss att vi inte druckit någon glögg än. Får väl ta och fixa det…

  1. Trist! Har inte hört eller sett att det varit knas. Många kommentarer och besökare och ingen har skrivit något om detta. Men bra att du nämner det. Ibland är det ju underhåll.
   Visst är det fint med detta jullandskap på ett elskåp mitt inne i stan. Tror krubban står lite under tak men blåser det västerifrån och regnar eller snöar så kanske den blir blöt. Ska ta mig en titt i veckan igen och se hur krubban mår.
   Glöggen jag gjorde på nästan osötad äppelmust med kryddor och spetsad med rom var riktigt god. Annars gör jag på rött vin. Men egentligen gillar jag glühwein bättre.Än mindre sött.
   Men klart ni ska ha glögg.

 6. Oh, jag tittade på dina vackra bilder förut, men så kom annat emellan. Glögg är inte så dumt.
  Jag har glühwein men vill jag ha något sötare så blandar jag. Antingen med Blossa eller så med rom. Fint med en pepparkaka och ädelost till.
  Bara liten promenad idag. Mycket boklyssning.
  Nu godnatt härifrån.
  Stor kram!

  1. Jag vill inte ha glöggen söt och gör alltid egen. Ibland av rödvin som bas men nu testade jag med äppelmust nästan sockerfri. Och sockret kommer ju med rom, cognac eller annan sprit man vill ha i. Och visst blir det en del goda tillbehör.
   Här har vi sett lite sol idag så jag hastade ut en rejäl runda och med lurarna i öronen. Lyssnar nu på Cirkusflickan av Pam Jenhoff. Väldigt bra!
   Stor kram och natti

 7. Ops, trodde det var Gråsember nu, men Blecktornsparken såg rätt mysig ut. Jag lade upp ett tips till dig i min GladMåndag.
  Bryggartäppan har jag aldrig hört talas om, får kolla upp det. .

  1. Tack! Såg tipset! Tar emot alla sådana med glädje. Bryggartäppan är jättefin och jag har varit här väldigt mycket med barnbarnen under årens lopp. Tyvärr används nu parken nattetid av annat än barn. Om jag uttrycker mig milt. Så husen måste saneras efter lort och kanyler…Så trist.

  1. Här i kvarteren finns mycket och det känns som en stad i staden. Så trevligt.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.

 8. Jag hajade till en aning när jag såg fotot på manen i kortärmad tröja stå och prata i mobilen. Är det inte kallt hos er? Vilken tjusig målning! Man får verkligen leta för att hitta handtaget. De där små jullandskapen som dyker upp ibland är så söta. Jag förstår inte att någon har hjärta till att förstör dem. Hoppas era får stanna kvar länge. Kram

  1. Jag tror mannen jobbade på restaurangen jag passerade och var ute ett kort tag. Och i söndags var det nog bara +2 här och råkallt. Visst är målningen fin och lyser verkligen upp. Jag tror den är ganska ny för jag passerar här minst en gång i veckan och har inte tidigare lagt märke itll den. Och den sticker liksom ut.
   Visst är det fint med dessa små jullandskap! Läste i Lokaltidningen att det hade förstörts men att boende i närheten hjälpte till att få det i ordning. Och mest personen som gjort det från början- Hoppas det nu får stå kvar.
   Kram och trevlig tisdag.

  1. Jag är ju ute en stund, kortare eller längre, varje dag och försöker variera rundorna och det går ganska bra. Visst är minilandskapet fint. Tyvärr blev det förstört vid ett tillfälle är nu på plats igen. Håller tummarna att det får vara kvar.
   Lite lätt adventsfika men trevligt.
   Var rädd om dig du också.
   Många tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *