Stockholm

Sommarvärme på hösten – Brittsommar och indiansommar

Sommarvärme på hösten är det då inte varje år. Men när det infaller kallas det ”brittsommar”.  Sommaren kommer liksom tillbaka. Ibland kallas detta också för ”indiansommar” ett uttryck inlånat från USA  – Indian Summer. Där används uttrycket, främst på östkusten för just varma höstdagar. Dagar då det heller inte blåser så mycket. En teori är att ordets ursprung kommer av att det kunde vara bra jaktväder långt in på hösten. Men indiansommaren kunde infalla lite när som på hösten.

Sommarvärme var det i Stockholm den 14 oktober och många båtar på väg genom Hammarbyslussen.Skön sommarvärme med balkonghäng i mitten av oktober är ovanligt. Och många båtägare tar vara på dessa vackra dagar.  Här på väg genom Hammarbyslussen. Kanske väntar upptagning. 

Sommarvärme – Brittsommar

Varför heter det brittsommar? Jag var inte helt säker och bestämde mig för att ta reda på det. Och en hel del info finns bl.a hos SMHI. Det finns lite olika förklaringar men vanligtvis avses  varma och soliga dagar före och efter ”Birgittadagen” den 7 oktober. (Namnet kopplat till den heliga Birgitta)  Temperaturer dessa brittsommardagar ligger på mellan 16 och 20 grader, allra helst över 20. Men exakta värden finns inte.  Ofta har det innan dessa brittsommardagar varit mer kyligt och höstlikt väder.

En legend berättar att den heliga Birgitta tyckte att Nordens klimat var så kallt och bistert att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring just den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar och dessa dagar kom att kallas brittsommar.

Många sökte sig ut lngs Söders kajer denna vackra brittsommardag med skön sommarvärmeMånga sökte sig ut längs Söders kajer denna vackra brittsommardag för att njuta av den sommarvärme som återkommit.

Att gå längs Söders vatten

är alltid trevligt. Häromdagen valde vi att gå en mer naturvänlig promenad längs Årstaviken, en del av Mälaren, och det blir en helt annan upplevelser än att gå längs kajerna. Men vattnet är ständigt närvarande, om man inte går tvärs över Södermalm och norrut.

 

Några nya husbåtar har kommit till längs kajen här i Norra Hammarbyhamnen och andra har flyttat. Här måste alla husbåtar vara flyttbara för att få en ”kommunal plats”.

Kajsas kiosk, vid Barnängsbryggan är alltid välbesökt.

Bord och stolar finns så det går bra att slå sig ner och titta ut över vattnet och vad som händer.

Njutbart i solen.

Färjan Lisen som går över till andra sidan kanalen, södra Hammarbyhamnen och till det nyare Henriksdalsområdet.(Till vänster i bild. Färjan här är kostnadsfri men vill man ta en färja in till stan får man betala. ) Färjorna är döpta efter de starka kvinnorna i Fogelströms böcker; Lotten, Lisen och Emelie.

 

Ett gäng kanotister passerar. Kanske årets sista paddeltur.

 

Framme vid Masthamnen, området där de stora kryssningsfartygen lägger till,  blickar jag ut över Stockholms inlopp och över till Djurgården.

Fritidsbåtar passerar här också-

Vi trasslar oss så småningom förbi Slussen. En rejäl byggarbetsplats och ombyggnaden här kommer att pågå ännu i flera år. Men en del av slussen sägs vara klar 2020. Återstår att se.

Mycket på gång vis Slussen. Kranarna är något för bloggvännen BP.

Dryga 14 000 steg senare är vi hemma igen. Och en stund på balkongen med lite bubbel och tilltugg smakar bra. Men någon balkongmiddag blev det inte. Lite svalare blev det framåt kvällen.

Vacker tidig  kväll –

-men mörkret sänker sig och solen går ner strax efter klockan 18

 

 

28 svar på ”Sommarvärme på hösten – Brittsommar och indiansommar”

  1. Visst är det fina dagar. Inte ett moln på himlen här idag heller och +20. Så härligt.
   Ha det gott!
   Stor kram!

 1. +20 grader här också. Visst är det skönt och vackert när vi har brittsommarväder! Jag älskar det verkligen! Du vandrar på söder, jag vandrar utmed Vättern, sätter mig på en soffa och njuter av folklivet och av utsikten förstås. Snart är det inte läge att sätta sig ned utomhus för att vila eller njuta. Då gäller det att knata på för att hålla värmen 🙂

  Du har som sagts tidigare, vacker utsikt från din balkong och du lyckas fånga solnedgångarna fint! Framåt våren hoppas jag att vi ska få till en gemensam promenad, du får valla runt mig i Fogelströms fotspår. Det ser jag fram emot 🙂

  1. Visst är det skönt att njuta nu av det vackra vädret vi har för närvarande. Känns som om det inte består alltför länge till. Och båda går vi gärna längs vattnet. Du längs Vättern och jag längs Mälaren eller Östersjön.
   Jag ser också fram emot ett möte till våren och jag tar dig gärna med i både Fogelströms och andras spår.
   Trevlig kväll.

 2. Då får man tacka för det för det visste jag inte men har dock undrat. Kul att veta o så fint du har det runt dig, vi skall ut på en promenad i kväll skönt innan man skall sova oxå 🙂 önskar dig en fin kväll kram

  1. Jag hade en tanke på betydelsen men ville veta mer. Och fin brittsommar är det nu. Skönt med en kvällspromenad och man rensar hjärnan så bra när man går dessutom.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 3. Tack för informationen! Visst vet jag vad brittsommar är och har hört ordet flera gånger men var namnet kom ifrån hade jag ingen aning om. Hur som helst så har det varit underbart väder och även i dag helt ok men visst är det svalar. Något annat är väl i och för sig inte att vänta. Vilka härliga bilder från promenaden och så den vackra solnedgången som fick avsluta. Det blir mörkt tidigt nu…

  Kram

  1. Jag grunnade också och hade hört det, men nu ville jag förvissa mig. Vi har även idag haft +20 och bara att njuta av denna brittsommar när den nu pågår. Skönt att även ni haft bra väder. Blir liksom enklare då.
   Blir förvånad över så fort solen försvinner. I Spanien var den vaken längre….
   Kram och trevlig kväll.

 4. Då tackar jag heliga Birgitta för dessa fina extra sommardagar. Stockholm är en fantastiskt vacker stad. Ha nu en fin början på den nya veckan.
  Kramelikram

  1. Visst tar vi till vara dessa vackra dagar. Och det. helt oavsett….Visst? Stockholm är vackert och idag blev det lite mer stadsmiljöer. Men jag bor mitt emellan. I stan men lite på landet.Uppskattas.
   Önskar dig också en bra vecka. Och den såg ut att börja fint med barnbarnen på besök.
   Kram!

 5. När jag tittar på dina underbara bilder tror jag att det fortfarande är mitt under sommaren. Okej då, på första bilden finns det några gula träd, men annars kan man knappt tro att det är i mitten av oktober.
  Åsså beundrade jag såklart ”byggkranseldoradot” som ju är ögongodis för mig. Så himla kul att du tänkte på mig när du tog bilden. 1 000 tack för länken:-)
  Å 1 000 tack också för dina förklaringar om indian- och brittsommar. Eva på Seniorvinklat försökte också ”bena ur” begreppen. Alltid intressant att veta var sådana uttryck kommer ifrån.
  Även kvällsbilderna är drömfoton:-)

  PS. När solen går ned är det bara att flytta in. Det har vi också märkt här. Okej, vår balkong lagrar värmen i kanske en halv timme till, men sedan är det kört, om man inte väljer att sätta vinterkappan på sig vill säga. Men där går gränsen;-) DS.

  1. Vi kan ju låtsas att det är sommar och visst får man bortse från lite guldskimrande träd här och där. Men +20 i mitten av oktober är ju bara att glädjas åt- Byggkranseldoradot vid slussen blomstrar och du kom genast upp här i tankarna. Tycker liksom att kranarna förökar sig…Jag hade viss koll på vad brittsommar/indiansommar var men ville kolla upp det.
   Vi flyttade också in från balkongen när solen försvann bakom Skanstullsbron. Kände då också att fukten var på väg in. Här lagras det ingen värme utan tre sidor på balkongen är helt öppna och en finns in mot husväggen.

 6. Jag funderade också härom dagen på ’brittsommar’ och ’indiansommar’… i Finland säger man indiansommar nämligen. Brittsommar hade jag slagit upp tidigare, men nu fick jag förklaringen för indiansommar också. Vi har inte haft riktigt så varmt, men det har varit sköna dagar med höstvindar. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Kan tänka mig att det är lite svalare längre norrut, men de vackra färgerna har ni ju kvar ett tag till. Lika vackert har vi det idag så det är bara att fortsätta ta del av det fina vädret och allt vackert ute.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram!

 7. Härliga dagar just nu … och såklart måste man njuta av dem och dra ut så mycket man kan på sommaren 🙂 Norrköping hade 22,7 grader igår och det var visst rekord för oktober.
  Fantastiska bilder från en dag i din stad! Verkligen njutbart!
  Ha nu en fin tisdag också!
  Kram

  1. Tack! Visst är det! Och lika fint har vi det idag. Oj, hela 22.7 i Norrköping. Då låg vi ett par grader efter. Men skönt var det. Även idag är himlen klarblå och med en värmande sol. Så vackert. Jag varvar lite mellan skog och stad och båda fina, var och en på sitt sätt.
   Önskar dig också en njutbar tisdag.
   Kram!

 8. Det verkar vara en fin dag ni hade! Hade lite koll på det där med Brittsommar, det är ju ändå min namnsdag (en va dem, i alla fall).

  Det är verkligen vackert i Stockholm, hur många gånger har man inte skrivit det vid det här laget! Vilka mjuka rosa färger det var på himlen, vackert!

  1. Stockholm har ju mycket av det mesta och i mitt tycke är det få städer som här kan konkurrera. Just nu, dessa vackra brittsommardagar, är det verkligen extra färgstarkt med klarblå himmel, +20 och solen som ger ett guldskimmer när den lyser på trädens löv. Och med vattnet runt stan som också bidrar till en skön känsla. Mysigt är också att många restauranger fortfarande har kvar sina uteplatser och de fylls snabbt.

 9. I helgen hade vi mellan 30-32 grader men på söndagmorgonen kom ett rejält ösregn till Jerez. Så skönt att få en skön höst sk en brittsommar helg. Visste inte att det kom från Heliga Birgitta (då jag har min namnsdag). Man lär sig alltid något nytt. Dina bilder visar verkligen en fortsatt grönska och ett flitigt båtliv. Ha det bra/ kram

  1. Oj, att värmen fortsätter med så höga grader hos dig i Jerez. När vi lämnade Torrevieja förra veckan var det +25, behagligt i mitt tycke. Här fortsätter brittsommaren och vi njuter av både vackra färger och behagliga dagstemperaturer mot +20.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram!

 10. Vad härligt att sommaren så envist hänger sig kvar 🙂 Fast hösten avslöjar sig lite i färgerna där på bilderna – så vackert!
  Hoppas ni får en lika fin dag idag 🙂

  1. Visst avslöjar hösten sig med de vackra färgerna. Men sånt får en ta. Och kvällarna blir snabbt mörka nu och även fuktiga. Men även idag skiner solen på oss från en molnfri himmel. Så brittsommar är det idag också.
   Önskar er en fin tisdag.

 11. Underbart är det eller kanske jag ska skriva var det nu, för här har brittsommaren ändrat i och med idag och blivit en 10 grader varm disig tisdag i oktober.
  Fina bilder på folk som njuter av oktober-sommaren som varade så länge i år.
  När jag var barn pratade man ofta om indiansommar men inte nödvändigtvis i samma mening som brittsommaren. Indiansommaren kunde infalla samtidigt som brittsommaren runt den 7 oktober men ibland mycket tidigare.
  Men kanske det är en åländsk variant? 😉 Hur som helst så hoppas jag att du får njuta länge än av en fin höst.

  1. Här på eftermiddagen idag kändes brittsommarvärmen också på väg bort och termometern visade på +10 grader. Tror begreppet indiansommar kan variera lite beroende på var man är. Uttrycket är ju amerikanskt från början och kan inträffa i princip när som helst under hösten. Men brittsommar ligger nära den 7/10 och Birgittadagen. Ofta sammanstrålar här brittsommar och indiansommar, men det behöver ju inte vara så.
   Visst hoppas vi på en fortsatt fin höst även om dte nu blir svalare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *