Stockholm

Sommardag i Stockholm – Skeppsholmen och Kastellholmen

En sommardag i Stockholm finns alltid mycket att välja på. Särskilt soliga sådana. Men om man så vill finns, helt  oavsett väder  alltid något att göra. I går var det tisdag och tisdagar är ofta promenaddagar med vännen Agneta.  Nu har jag varit på resande jobbfot  både till Öland och Bohuslän så ett par tisdagar har fallit ifrån. Men igår var det dags igen. Lite idétorka hade vi men satsade i det vackra vädret på ett säkert kort. Ett varv runt öarna  Skeppsholmen och Kastelllholmen som ligger centralt inne i Stockholm. Och då kunde vi också hela tiden röra oss längs vattnet.

Jag tog bussen från Söders höjder “ner” till Kungsträdgården och passade på att titta runt bland blommorna innan jag gick till Grand Hotell för att möta Agneta.

En sommardag i Stockholm

blev det verkligen och de molntussar som cirkulerade över oss drog så småningom vidare. Att sommarlovet är här för många gick inte att undgå att notera och det kändes som om alla, både barn och vuxna, tagit sig in till Stockholms City. Några kryssningsfartyg låg på redden och en hel del både svenska och utländska turister passade på att “göra stan”.

Sommardag i Stickholm. Många vill ta en tur med en sightseeingbåt och se staden från vattnet. Strömkajen. En sommardag i Stockholm innebär att många vill ta en tur med en sightseeingbåt för att uppleva staden från sjösidan. Och med tanke på att Stockholm är byggd på öar så är vattnet, både Saltsjön och Mälaren nära.

Anrika Grand hotell ligger på Strömkajen alldeles vid vattnet, Saltsjön och med utsikt mot Stockholms ström och Kungliga slottet. Här träffade jag Agneta och vi gick vidare till Skeppsholmen.

Strömkajen. En sommardag i Stockholm är det många som väljer att ta sig ut i skärgården. En sommardag i Stockholm är det många som väljer att ta en av skärgårdsbåtarna ut till någom av alla öarna. Antingen för en dagstur eller att bo över natt. (Alltid bästa att ha bokat boende i förväg)

Stockholms slott sett från Strömkajen och Grand hotell. Kyrktornet i bakgrunden tillhör Klara kyrka

Och just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitekt Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

På väg över till Skeppsholmen såg vi att det gamla segelfatyget af Chapman åter var på plats efter att ha blivit renoverad under en tid och  ska på nytt tjänstgöra som vandrarhem. Ett perfekt läge mitt i Stockholm och med slottsutsikt.

Af Chapman är tillbaka som vandrarhem. Och en sommardag i sTockholm är det fint att slå sig ner i cafeterian på däck. Fint att af Chapman är på plats igen. Här brukar det också finnas en cafeteria där man kan slå sig ner även om man inte bor ombord. Brukar vara omtyckt just en skön sommardag i Stockholm. Men tyvärr var den inte öppen när vi passerade.

Vi gick vidare på Skeppsholmen

och stannade till för att och blicka över till Skeppsbron och  Gamla stan. Det var ju här Stockholm grundades på 1200-talet.

Gamla stan med Skeppsbron. Det högsta kyrktornet tillhör Tyska kyrkan ohc det torn som skymtar bakom tillhör Riddarholmskyrkan.

Mängder av vackra blommor får oss att stanna till vid en av byggnaderna ute på Skeppsholmen, ett bostadshus.  Vi läser på en skylt att detta varit sjukhus och skeppsgossekasern. byggnaden är i grunden ett sjukhus från början av 1700-talet.  Då hade byggnaden en våning med två sjuksalar. Här fanns även ett rum för “fältskäraren”, läkaren. Man byggde även till en badstuga  och  bastu för att patienterna skulle kunna hålla sig rena. Men badstugan fick snabbt komma i bruk som extra sjuksal eftersom de sängplatser som fanns inte räckte till. Sjukligheten var hög och i början av 1800-talet tillkom ett sommarsjukhus med 50 sängar. Detta sjukhus var flyttbart och det första i sitt slag.

Huset byggdes om i slutet av 1800-taletoch fick då dagens utseende. Här kom då varvsarbetare att bo men numer är det lägenheter som hyrs ut privat via Stockhoms stad och Statens fastighetsverk förvaltar det.

Skeppsholmen och det gamla sjukhuset. Numer hyresbostäder. 

Tillbaka till Kungsträdgården

Vi tar oss även runt Kastellholmen innan vi  är tillbaka på Skeppsholmen och promenerar tillbaka till blasieholmen över  Skeppsholmsbron

Skeppsholmsbron och vy mot Strandvägen på Östermalm.

Utanför Nationalmuseum stannar vi till för att titta närmare på den kinesiske konstnären Ai Weiweis skulptur “Arch”.  Ai Weiwei var här nyligen och invigde den.Skulpturen är 13 meter hög  och utformad som en bur med fri passage och ska vara en symbol för hopp. Skulpturen ska vara placerad här under ett år. (Mer om konstnären och skulpturen i länken ovan)

“The Arch” är placerad framför Nationalmuseum.

Jag tyckte verkligen om den. Både utförandet och inte minst symboliken.

Dags för oss att ta en paus och det gjorde vi i Kungsträdgården.

Kungsträdgården. Många söker sig hit när det är en skön sommardag i Stockholm.Sommardag i Stockholm och många söker sig till Kungsträdgården.  

Paus för oss i Kungsträdgården  på Thelins Grand Café.

 

30 svar på ”Sommardag i Stockholm – Skeppsholmen och Kastellholmen”

 1. Tämligen bekanta turistvyer, men The Arch var förstås ny.
  Sommar I södra Sverige igår…. och mer sommar ska det bli. Känns lite pustigt, då man hotar med en temp uppemot 30 grader. Vi är ju inte vana!
  Ha det fint! Kram

  1. Arch är helt ny och kom på plats i veckan. Så läcker. Och jag gillar verkligen symboliken- Såg en hel del utställningar av Ai Weiwei när vi bodde i Peking och gillade honom då också.
   Skönt även med sommar hos er och hoppas att det blir lite svalkande vindar som kommer med värmen.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. För min del är Stockholm med omgivningar svårslaget nu i sommartider. Och likaså är jag förtjust i allt det gröna som svenska sommar ofta serverar Vi har tidigare varvat och varit en del i den spanska sommarstugan i juni och början av juli men det har vi numer valt bort. Men vi tar oss gärna en tur söderöver i slutet av september och under vintermånaderna. Fint att kunna välja. Men vi är ganska färdiga med Spanien nu och annat lockar oss mer.

 2. Ett somrigt Stockholm! Ja, det är det här också för den delen. En underbar tid, jag njuter så mycket.
  Kul att se stockholmsbilder. Tänk vad jag har lärt mig genom dig, både på privat guidning och genom bloggen, så att jag har kunnat hitta lite själv. När nu nästa gång i Stockholm blir utav.

  Trevlig dag till dig! Glad midsommar!
  Stor kram

  1. Visst är det fint med dessa vackra dagar. Bara att passa på att njuta av dem.
   Skönt med det vackra vädret hos dig och du har ju nära till fina promenader och cykelturer längs Vänern- Och extra fint att slå sig ner vid vattnet är det ju. Tycker ju jag.
   Roligt att du hänger med och mycket känner du nog nu igen.
   Har haft en bra dag och vi var en sväng till IKEA för att komplettera lite till det nya köket. Men nu är det balkongen som gäller-
   Önskar dig också en fin midsommar.
   Stor kram

 3. Tack för kända platser i Stockholm, där jag har vandrat jag också i och med att jag har varit i stan med åländska galeasen Albanus och någon skötbåt . Det är så fint att gå längs vattnet, att få uppleva Stockholm från land men ändå ut mot havet, vattnet. Härligt!
  En riktig nostalgitripp blev det här för min del.
  Trevlig onsdag och varm kram!

  1. Hej Karin!
   Vad trevligt att det blev lite av en nostalgivandring för dig här på Skepps och Kastellholmen. Tänk att du varit här med Albanus. Måtte ha varit speciellt. Jag har varit ute just med Albanus en eftermiddag kväll i Mariehamn. Väldigt trevligt.
   Och vatten dras jag ju till som en magnet inte minst dessa vackra sommardagar. Skönt att Stockholm är omgivet av det.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 4. Tack för sommarpromenaden.
  Vacker sådan.
  Spännande, speciellt, “The Arch”.
  Fin symbolik.
  Kom att tänka på Marble Arch men det är ju något helt annat!
  Lunchen ser helt ok ut.

  1. Verkligen en skön sommardag i vackra Stockholm. “The Arch” är helt ny och installerades i veckan. Jag tycker verkligen om den och inte minst symboliken-
   Kungsan nu är väldigt trevligt och fint att slå sig ner och titta på folk. Och gott var det också.
   Önskar dig en fin onsdag.

 5. Stockholm i mitt hjärta! Ångrar verkligen inte att jag flyttade hit! Vi gick också runt Skeppsholmen då vi bodde på Grand Hotell en natt i våras, så fint där. “The Arch” var verkligen speciell , och symboliken perfekt!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Ja, visst är Stockholm i våra hjärtan. Minns er vistelse på Grand, så läckert och även att ni gick ett varv på Skeppsholmen.
   Arch kom hit helt nyligen och jag gillar den verkligen. Inte minst symboliken.
   Ha det bra du också.
   Kram,

  1. Mysigt att sitta här i sommarstockholm och pausa i Kungsan. Mycket att titta på och sommaren bland alla blommor och grönskande träd blir väldigt närvarande.
   Trevligt att du hängde med.

 6. Vilken härlig promenad och vilket fantastiskt väder. Fina bilder som vanligt dessutom. Även jag tycker mycket om skulpturen, dels dess budskap, dels utseendemässigt. Synd att den inte blir kvar permanent bara för den passar så bra där.

  Önskar en god onsdagskväll nu.

  Kram

  1. Tack! Det var verkligen en strålande sommardag och fint att traska runt här på holmarna med vattnet helt nära.
   Skulpturen fastnade jag helt för och inte minst symboliken. Såg en del utställningar i Peking när vi bodde där och Ai Weiwei ställde ut och jag gillade även då en hel del av det han skapat.
   Hade också önskat att “Arch” blev kvar men så är det inte tänkt.
   En fin kväll blev det och hoppas det också blev det för dig.
   Kram

 7. Arch är helt ny för mig den har jag inte sett än, så mysig dag ni fick tillsammans och jag älskar grand hotel och skeppsholmen ,kramar

  1. “Arch” kom helt nyligen på plats och jag tycker den är jättefin. Läget framför Nationalmuseum passar också bra.
   Grand hotell är trevligt och inte minst att slinka in i Cadierbaren där eller på Verandan.
   Skeppsholmen och Kastellholmen är fina promenadområden och inte minst när det är vackert väder.
   Kram och trevlig kväll

  1. Visst är Sommarstockholm fantastiskt! Och det verkar som om man satsat än mer i år på parker och annat. Ett besök här på Blasieholmen och se “Arch” rekommenderas. Jag gillade den verkligen. Har sett en del av Ai Weiwei under åren vi bodde i Peking och det var mycket i hans konst jag fastnade för.

 8. Borta bra men hemma bäst är egentligen överreklamerad, men när jag tittar på dina bilder och läser texten så stämmer det nästan, fast bara nästan;-) Skojar bara. “The Arch” älskar jag! Den borde vara kvar permanent tycker jag. Precis som du skriver – konstverket är maffigt och budskapet klockrent.
  Ett härligt inlägg:-)

  1. Tackar! Vi hade en jättefin dag i Stockholm och båda “holmarna” samt Kungsan ger skön sommarkänsla- Väldigt roligt att se skulpturen “Arch” och den gör sig fint här på kajkanten. Och budskapet gillas verkligen och även skulpturen i sig.
   Såg en del av Weiwei under åren vi bodde i Peking och fastnade då också för symboliken och mycket annat.

  1. Jag fastnade för både skulpturen och symboliken. Och en skön dag hade vi i ett somrigt Stockholm.
   Kram

  1. Sommarstockholm är så fint och extra roligt är ju också att valmöjligheterna för olika promenader är stor. Och vattnet är ju också nästan alltid helt nära.
   Ha det gott du också!

 9. Verkligen underbara bilder från ett sommarfagert Stockholm! För en gång skull, så känner jag igen mig 🙂 Skeppsholmen har jag varit på flera gånger – och sovit på Af ´Chapman har jag också gjort flera gånger – och t.o.m. på Grand Hotell 🙂
  Kram

  1. Tack! En fin vacker dag var det och en fin runda. Både Skepps och Kastellholmen erbjuder fina promenadmiljöer.
   Extra roligt nu att af Chapman är tillbaka efter renovering och hoppas det snart är i funktion igen som vandrarhem. Roligt att du bott både där och på Grand. Fina båda två men på lite olika sätt.
   En gång har jag övernattat på Chapman men ofta suttit på däck i cafeterian. Just nu var den inte öppen men hoppas den snart blir det.
   Kram

 10. Stockholm – en stad med historiska anor. Intressant konstverk! Det måste jag kolla in om vi kommer till Sth i sommar. Vill gärna besöka utställningen om 20-talet på Nationalmuseum. Har du sett den? Och vad tyckte du isåfall?

  Ha en riktigt skön midsommar!
  Allt gott! Christina

  1. Ja, här finns “allt” . Jag vill också gärna se 20-talet på Nationalmuseum men det får bli när vädret blir lite sämre. Verkar väldigt intressant. Och just framför Nationalmuseun står Ai Weiweis “Arch”.Jagblev väldigt förtjust i den och och även symboliken. Såg en del konst av honom under åren vi bodde i Peking och mycket fastnade jag för.
   Önskar dig också en riktigt fin midsommar.
   (Återkommer om 20-talet på Nationalmuseum när jag sett den)
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *