Resor i Sverige

Sommar med planerade resor i Sverige

Våren pågår för fullt och en ny  sommar står snart och knackar på.  För mig blir det en del jobbresor inom Sverige  med några favortiter i repris och några nya som tillkommer. Mycket troligt är att de också hamnar bland favoriterna för  Sverige har verkligen mycket vackert att bjuda på.

Visserligen är jag pensionär men att kombinera ett resejobb (guide och reseledare) med det aktiva pensionärsjobbet passar mig alldeles utmärkt. Och det är verkligen både roligt och givande. Redan som 19 åring började jag min guidebana i Stockholm med omgivningar och det fortsatte jag med under loven de år  jag pluggade. Reseledajobb blev det senare i Sverige,  Tunisien, i Grekland på olika öar och i Spanien. Och  att resa privat har jag gjort nästa sedan jag föddes. (Alltså i snart 70 år.)

Sommar i Bohuslän. Solnedgång i Uddevalla över byfjordenBild från hotell Bohusgården över Byfjorden en vacker solnedgång.

Planerade jobbresor i sommar

I mitten av juni blir det en tur till Bohuslän där vi har Uddevalla som utgångspunkt och under olika dagar besöker Marstrand, Lysekil, Smögen och Fjällbacka . Jag gjorde resan 2016 och nu är det dags igen. Hoppas dock på mindre regn för visst gör sig Bohuslän bäst i sol. Men vackert är det alltid.

Strandpromenaden är en 9 km lång gång och cykelväg längs havet. Och man kan ta sig fram på delar av den elle rgå hela. En tur här rekommenderas. 

Marstrand med sin fästning välkomnar.

Lysekil

Smögen

På vägen tillbaka hem mot Stockholm blir det ett stopp i Karlstad både för lunch och ett besök på Sandgrund och Lars Lerins permanenta konsthall. En verklig höjdpunkt som rekommendras. Nu i sommar är det nog tionde gången jag kommer hit (inberäknat jobbresor och privat) och jag hoppas på fler besök. Här finns alltid något nytt att se och även i de målningar man tidigare sett.

I juli är det dags för nästa favorit i repris; Dalhallaoch en konsert med Malena Ernman, Helen Sjöholm, Sarah Dawn Fineroch Nisse Landgren. Bara arenan, i det gamla kalkbrottet, är en upplevelse. Och i samband med resan hit bor vi i vackra Tällberg. Jobs handtryckeri utanför Leksand får också ett besök och deras tyger är lika populära nu som de var när företaget startade 1944.

Sommar och konsert på DalhallaDalhalla – innan arenan fyllts med besökande.

Fler resor blir det

I juli blir det också en tur till Höga kusten, ett av Sveriges mest unika naturområden. Kustnära berg, skogar och en vacker skärgård med många fina fisklägen. Vi bor i Örnsköldsvik alldeles vid havet och gör sedan dagsturer. Här väntar en båttur och besök på Ulvön som en gång var Bottenvikens största fiskeläge. Idag kanske mest känt för sin surstömming. En annan dag blir det fiskeläget Skeppsmalen och Skuleskogens naturområde som vi besöker. Och en hel del till.

Den vackra Högakustenbron, en hängbro över Ångermanälven mellan Härnösands och Kramfors kommuner i Ådalen.

Och några resor till blir det. Både jobbresor och privata.

36 svar på ”Sommar med planerade resor i Sverige”

 1. Men vilka trevliga arbetsresor som väntar för dig i sommar. Även om du är pensionär så blir det lite att kombinera nytta med nöje. Dessutom har du en gedigen resvana och den måste vara en tillgång för både dig och resenärerna som du guidar.

  Västkusten är väldigt fint och just dit ni ska har vi varit. Minns att vi hade tur med vädret och att det var strålande sol varje dag. Vi passade dessutom på att göra en avstickare till Halden och tittade på Fredrikstens fästning. Inte fel det heller.

  Kram och fortsatt fin torsdag!

  1. Jag ser fram emot arbetsresorna på många sätt och det brukar bli väldigt trevliga resor. Programmet är väl genomtänkt och avvägt och jdet är bra att bo på ett ställe och ha det som utgångspunkt. Fungerar ju bra när det inte är alltför långa sträckor att förflytta sig. Jag har gjort bra jobb tidigare (enligt utvärderinga) och själv varit nöjd så jag hoppas det blir bra nu också. Och resvan är jag ju och erfarenhet har jag.
   Förra resan jag gjorde hit, för två år sedan, var väldigt bra men tyvärr ganska regnfylld. Men vädret är ju som det är-
   Önskar dig också en fin torsdag kväll.
   Kram!

 2. Kära Ditte!
  Jag blir så glad att läsa att du är på väg till Bästkusten, förlåt västkusten 😉 igen 🙂
  Om du har en ledig lucka, under vistelsen, så kommer jag gärna förbi och ger dig en kram!
  Hör av dig via whatsappen
  Kram från Orust

  1. och kanske vi även ses i Dalhalla, vilken av konserterna/dagarna ska du se stjärnorna?

   1. Jag åker till Dalhalla och ser föreställningen den 7/7 med Malena, Helen Sjöholm, Satah Dawn Finer och nisse Landgren. Kul om vi ses.
    Kram!

  2. Jadå! Jag kommer till Bäskusten/Bohuslän i juni. hör av mig så du vet när.
   Vi hörs!
   Stor kram från Bosse och mig i Spanien. Hälsa de dina.

 3. Här var det “sommaren full” med godbitar och smultronställen!
  Dina utflyktsmål på bohusresan är välbekanta för mig och även stoppet i Karlstad. Mycket trevligt.
  Höga kusten, där har jag varit, men inte så ingående. Dalhalla, aldrig, skulle ha velat.
  Men det är alltid skönt att ha drömmar kvar att längta till.
  Min stockholmsresa blev gjord i ett svep igår. Det gick bra och stan är vacker. Mycket tid på buss och tåg, men det blir det ju på längre bussresor också.
  Stor kram!

  1. En hel del resor blir det och lite till i augusti. Men jag hoppas du prickar in din Stockholmsresa. Vore så trevligt. Bohuslän är alltid trevligt och Karlstad med Lars Lerin och lite andra godbitar blir också bra. En tur till Dalhalla skulle du tycka om och kalkbrottet som arena är verkligen något utöver det vanliga. Vilken akustik! Höga kusten är så fin ockh kanske blir det en tur dit för dig vid tillfälle. Men att längta till något är också fint. Just längtan i sig.
   Vad roligt att ditt besök i huvudstaden blev lyckat och bra gjort att ordna det på en dag.
   Stor kram

 4. Trevliga jobbresor du har framför dig.
  Höga kusten är min storfavorit.
  Besökts ett antal gånger sedan jag var barn.
  Bodde på Ulvön en midsommar ( på fina/dyra hotellet) för några år sedan. Tror inte vi gör om det, vilket “party” det var till sena natten.
  Kändes som vi var på charter i Magaluf när vi åkte båten ut!
  Titti

  1. Verkligen! SEr fram emot dem och Sverige sommartid är så fint. Men visst kan vädret variera och det på gott och ont. Höga kusten är verkligen vacker och med varierad natur. Ulvön har jag besökt en gång tidigare och det var trevligt men utanför högsäsong. Och nu med jobbresan blir det ingen övrnattning utan en dagstur på några timmar.
   Förstår att ni inte tar fler midsomrar där….

 5. Gokväll!
  Du skriver så fint och trevligt om dina jobbresor så det känns som om jag skulle vilja åka med alla?
  Många kramar till Dig och Bosse

  1. Gokväll!
   Från terrassen. Tomt utan dig! Du hade säkert gillat att följa med på någon resa och de som åkt med oss brukar vara väldigt nöjda. Bra program är det och ingen jäkt.
   Kramar från oss.

 6. Vilka resor och att vara reseledare när du vill det måste ju vara kul och du har ju verkligen träning på det..-)
  Många härliga platser förstår att det är populärt med dessa resor.
  Blanda de här med egna resor förstår jag är kul ,-)
  Tips som är värt att spara om man själv kommer i närheten har redan skrivit på vissa . Dalhalla ser ut att vara en magisk plats!
  Ha det ju jättefint
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Jag tycker dett med reseledar/guidejobbet är så roligt och givande. Och mycket har jag ju tränat i min dag.Roligt med alla fina platser att besöka och även om jag besökt dem tidigare är det viss variation och det är nya gäster- så det blir alltid olika.
   Dalhalla är så fint och att sitta här och se och lyssna är en alldeles speciell känsla-
   Ha det bra du också.
   Kram!

 7. Så härligt det låter, allt det planerade resandet. Det är ju fint att som pensionär också kunna jobba med sådant man tycker om och mår bra av tillika som du får uppleva fina platser. Också jag är pensionär men fortsätter att vara företagare varje sommar för att jag trivs med det, mår bra av det.
  Lyx är det att kunna göra som man vill. Och bäst är det att passa på när man kan göra så.
  Lycka till med alla dina resor i sommar Ditte!

  1. Tack! Jag ser fram emot sommarens resor och jag hoppas också besöka din ö i sommar och ta mig till dina trakter. Fanns med redan förra sommaren men då blev det inte. Men i sommar så….
   Visst är det fint att kombinera pensionärslivet med lite jobb som man mår bra av och trivs med.Och visst är det lyx att disponera sin egen tid.

 8. Vilka fantastiska bilder som illustrerar dina resor under sommaren. Hoppas på fint väder den här gången. Ja, du lär ju inte rulla tummarna den här sommaren heller. Jättekul!

  1. Tack! Jag tycker ju detta med guide/reseledarjobbet är jätteroligt och så stimulerande.Och visst önskar jag denn agång att Bohuslän ska möta oss med mer än regn denna gång.
   Vad gäller att rulla tummarna är jag inte så mycket för det. Är av den åsikten att jag tids nog får göra det…
   Men visst hinner jag med det också. Å andra sidan gör jag det just nu i den spanska sommarstugen.

 9. Det låter jättetrevligt!

  Västkusten är underbart sommartid, enda nackdelen är att sååå många som upptäckt det och vill vara med om att dela på utrymmet där. Med andra ord blir det lätt “tjockt” av folk 🙂 Lars Lerin, honom har jag också i sikte i sommar liksom Höga Kusten och de trakterna. Får se vad det blir av det hela…

  Hur går det till när du gör den första resan som guide på en rutt? Åker du med en gång först så du har sett och vet litet om vad du ska guida om, eller famlar du litet själv och går efter inläst material? Blir litet nyfiken… 🙂

  1. Jag ser ram emot denna resesommar. Nu reser jag till bohuslän i början av juni och då brukar det vara ok. En tur till Karlstad och Lars Lerin, gärna kombinerta med Frödings födelsehem, Alsters herrgård är trevligt. Och även ett besök på Wermlands museum. Ja, dte finns mycket runt Karlstad….
   Höga kusten besökte jag med en resegrupp förra året och är glad att komma itllbaka dit. Nu med lte andra besöksorter, bl.a Ulvön.

   Jag har nog besökt alla eller i varje fall de flesta platser som finns på mina resor tidigare och då på egen hand. Men jag läser på väldigt mycket. Sen har vi också fantastiskt duktiga lokalguider på många platser. Nog så viktigt. Lokla guider som på djupet kan sina områden. Men under resan är det jag som sköter guidningen och även en del lokalt.

 10. Vilken spännande sommar du går till mötes. Sverige har så mycket fint att se och uppleva. Vi reser ogärna utomlands på sommaren utan försöker se os omkring här hemma. Nu blir det ofta mest i Sörmland där vi har vårt torp men det är inte det sämsta.
  Men just i sommar blir det en resa till Skottland Wales och England som jag ser mycket fram emot. Men jag också klämma in några veckor på torpet. Jag behöver sitta på trappan och bara glo för att riktigt ladda batterierna.
  Kram

  1. Vi är också numer helst i Sverige sommartid. När jag jobbade blev det resor till sol och värme för jag ville gärna då kunna få det och här hemma var vädret ganska osäkert. Men nu reser jag andra tider, men jag solar ju inte alls längre. Solen har blivit en mindre god vän.
   Sormland är så fint och dit ska jag på resa, konstrunda, i början av september.
   Vad trevligt med en resa till Skottland, Wales och England. Wales har jag kvar…SEr fram emot att via bloggen följa med. Ja, gärn aäbven till Sörmland och torpet.
   Kram från vår spanska terrass.

 11. Hej Ditte!
  Först: TACK för i DAG!!!
  Ja du får ju hösta betyg på resorna vet jag ♥♥♥♥♥
  Är resorna fullbokade 🙂 Låter fint, du får vinka till Cata på Smögen 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Tack själv! Vi har trevligt när vi ses och det händer också en del trevligheter. Hoppas jag inte körde slut på dig idag.
   Många resor är fullbokade eller nästan fullbokade och det är roligt- Och visst ska jag vinka till Catta på Smögen. Hon kanske kommer och hejar.
   Kram!

 12. Men vad spännande och roligt med jobbresor i sommar! Det finns mycket att se och uppleva i Sverige också, tänker jag. För vår del bär det snart av till Irland!

  1. Jag är gärna i Sverige numer under sommaren och att förena resor inom Sverige med jobb passar mig perfekt. Och jätteroligt är det.
   Kul med Irland. Änskar er trevlig resa och följer gärna med via bloggen- LÄnge sedan jag var där…

 13. Så mycket trevligt du har att se fram emot i sommar… för jag vet att du tycker det är trevligt trots att det är jobbresor. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Det blir en hel del och visst tycker jag det är roligt. Passar mig så bra att kombinera resor med jobb. TRivs jättebra med det.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 14. Det kommer att bli en händelserik och härlig sommar! Våra tjejer är på dansläger första veckan på sommarlovet och sedan skall vi bila i Frankrike. Utöver det vill bila ned till östkusten och vidare till Danmark, jag vill tillbaka till Nordjylland och till Fyn. Och så vill jag till Kiruna och se med egna ögon staden som flyttas, och bo där en natt och höra när de spränger klockan tjugo över ett på natten. Jag blev så sugen på det efter att ha läst boken Tio över ett, som utspelar sig där. Jag skulle gärna resa runt i landet till de platser du nämner också, det finns ju så mycket att uppleva 🙂

  1. Vad trevligt för döttrarna med dansläger. Min att en av våra också var på det och de var även på gymnastikläger. Men det är länge sen.Så roligt med en bilresa till Frankrike. Frankrike har jag tillbringat mycket tid i både under ungdomstiden och som vuxen. Blir säkert en jättefin resa. Danmark låter också fint, länge sen jag var där. Tack för tipset om boken “Tio över ett”.Hade inte hört talas om boken men jag vet ju att staden flyttas.
   Jag ser fram emot mitt resejobb i sommar och väldigt roligt att kombinera det med att se Sverige.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Jag ser fram emot dem och Sverige har verkligen mycket att erbjuda. Meinn med välbehag den resa ni gjord norrut i somras och så roligt det var att följa med via din blogg. Kändes som om jag också var med.
   Kram och trevlig fredag.

 15. Men va roligt med alla resor oavsett jobb/fritid finns så mkt man vill men ja vi får se vad som komma skall 🙂 jag följer dina resor under tiden kram å fin fredag

  1. Att resa tycker jag om och både inom Sverige och utomlands och en del resor blir det under sommaren. Och lika bar att passa på när man orkar och är pigga.
   Trevligt att du följer med.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Ja, detta blir jättetrevligt. Trevligt för dig med resor i Wales men visst blir det ju intensiva dagar och kvällar.
   Och Wales finns kvar på min lista….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *