Stockholm

Solsken i blick och ett ärende att utföra

Att vakna upp idag till i alla fall lite  solsken och tämligen blå himmel kändes behagligt. För min del blev det en mer eller mindre spontan tur till grannkommunen/grannstaden  Solna. (Ligger “vägg i vägg” med Stockholm) Alls inga obekanta omgivningar för i Solna har jag bott från det jag var 10 år och tills jag var 21. Jag har också vänner som bor här så en del besök i här blir det.  Men idag skulle jag till Karlbergs slott i ett ärende. Ett slott har det varit sedan 1600-talet och är det förvisso än idag. Men sedan 1792 har Karlberg också varit en militär utbildningsanstalt och även det är pågående.

Så på förmiddagen lämnade Södermalm och tog tunnelbanans gröna linje till St. Eriksplan, en tur på 20 minuter. Och sedan väntade en promenad längs Rörstrandsgatan. Ett område där Rörstrands porslinsfabrik hade sin produktion från slutet av 1700- talet och fram till 1926 då den flyttade sin verksamhet till Göteborg.

Rörstrandsgatan. Betoning på “rör”. Namnet kommer från den medeltida by som förr låg i området och hette Rörstrand. Närheten till  vassen och vassrör i  och Klara sjö/Karlbergssjön kan också ha bidragit. I bakgrunden St. Eriksplan.

Med solsken i blick

går jag Rörstrandsgatan västerut. Och visst blir det en del stopp på vägen. Minns när jag har på 60 och 70-talet åkte buss från Solna, förbi Karlberg,  genom den smala tunneln (idag gång och cykelbana) lngs Rörstrandsgatan, St. Eriksplan till Norra Bantorget. (Då det stora busstorget där alla förortsbussar kom och avgick)

Filafelfiakyrkan på Rörstrandsgatan

Det gamla Rörstrands slott disponeras sedan länge av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, och är en också utmärkt konsertlokal med fantastisk akustik. (Jag har lyssnat på fler gospelskonserter här och även andra musikevenemang.)

Jag har i ett inlägg från maj 2021 utförligt berättat om Rörstrandsgatan, Rörstrands porslinsfabrik m.m.  Så tryck gärna på länken här bredvid om du vill läsa och veta mer.

Stockholm. Rötstrandsgatan- Visserligen var det solsken men ändå bitigt i den kalla vinden.Här värmande kaffe i Melanders kaffekiosk. Solsken var det men ändå isande kyligt där det inte var lä. Så även jag köpte en kopp kaffe här i en av “kioskerna” med öppning mot Rörstrandsgatan. Och jag var inte ensam om det. här “Melanders kaffekiosk”. 

Visst är det en god idé med en kaffekiosk, Man beställer och betalar i luckan.

Här nästa kaffekiosk hos “Lundberg”  Praktiskt att inte behöva ta med barnvagnarna in.

Stannade till när jag såg tornen i den nya Hagastaden. Här är det alltså bostäder. DEt vänstra tornet är 120 meter högt och har 35 våningar. Det högra är något lägre och är 105 meter och med 30 våningar.

Närmar mig Karlberg

Så var jag då nere vid Karlbergstunneln. Och det var här den gamla busslinjen passerade på vägen till city och nOrra Bantorget. Tunneln har ledlampor och som påminner oss om att det här legat en porslinsfabrik- Lamporna har nämligen mönster som Rörstrands fabriker skapat.

Gångtunneln vid Karlberg. Rörstrandstunneln. Ledlampor och dagens solsken gjorde den riktigt ljus. Den gamla tunneln som sedan många år tillbaka är för cyklister och fotgängare. Och visst hjälpte dagens solsken och ledlamporna till att lysa upp tunneln. 

Några av mönstren på lamporna. Det översta vet jag inte vad det heter. Men till vänster är de “Ostindia” och till höger “Mon Amie”.

Så har jag kommit ut från tunneln och stannar till. Här uppe låg förr Karlberg station, där pendeltågen och även en del Uppsalatåg stannade. Jo, stationen finns  med namn och allt, men den är inte i bruk sedan 2017 då Odenplan kom att ta över.

Birkastan.Karlberg station, Glädjande nog var det solsken även när jag kom ut på andra sidan av tunneln. Och glädjande nog var det solsken även när jag kom ut på andra sidan tunneln.  Men någon värme var det inte. Här uppe låg alltså Karlberg station. Spåren finns kvar och alla tåg som kommer eller ska norrifrån passerar här. 

Stannar till uppe på bron innan jag går den sista biten mot Karlberg slott.

Karlbergs slott. Solna. Jag ser området och närmar mig det med raska steg och rejält med solsken i blick Nästan framme. Och med solsken i blick och många fina minnen från Karlberg så går jag med lätta steg sista biten.

Skrattade lite när jag såg skylten. Visst ska en slänga skräpet i behållare oavsett om det är militärt område eller inte.

 

30 svar på ”Solsken i blick och ett ärende att utföra”

  1. Visst är de fina! Och för egen del så bodde jag ett tag på Karlberg slott just i samband med att vi flyttade till Stockholm i slutet av 50-talet-
   Karlberg med park och även Rörstrandsgatan och omgivningar är väldigt trevliga omgivningar.

 1. Tänk att man alltid lär sig något nytt när man läser bloggar. Jag har nog varit lite hemmablind som alltid har kopplat ihop Rörstrands Porslin med Lidköping, men nu vet jag bättre!
  Visst ligger Karlbergs slott fint vid vattnet, t o m vi har promenerat förbi på andra sidan och så härligt att få se lite blå himmel igen!

  1. Visst är det så! Instämmer helt. Så mycket en kan se och uppleva på hemmaplan.
   När jag flyttade till Stockholm så bodde vi här på Karlberg ett tag och pappa kom att jobba här i nästan hela sitt liv och är starkt förknippad med Karlberg. Han har t.o.m. ett eget rum här med gamla saker.
   Rekommenderar ett besök här. I parken är alla välkomna.

  1. Solen var det så skönt att träffa på idag. Men vinden var rejält bitig.
   En skön promenad i lite historiska Rörstrandskvarteren. Visst är det läckert med ledlamporna här med mönster från just Rörstrand. Och än mer av det historiska på Karlberg. Har starka förankringar hit och på olika sätt.
   Och besöket blev jättebra.
   Kram

 2. Så där ja! Nu fick jag förklaringen till Rörstrandsgatans “härkomst” och lampornas ursprung där i tunneln. Har aldrig reflekterat över varken namn eller härkomst – oooops, jag vet. Än en gång – jag älskar din blogg:-)

  Så kul med “kaffekioskerna”. Gissar att de tillkommit under pandemin. Å med tanke på att just Rörstrandsgatan/Vasastan är ett eldorado för mamma-/pappalediga föräldrar med barnvagnar så är det en win-win situation för caféägarna.

  Hörde av Yvonne att man restaurerat Filadelfiakyrkans interiör. Jag restaurerat är nog fel ord, man har byggt om hela lokalen och akustiken är inte alls så fantastisk längre som den varit. Stjärnjul flyttade 2022 till Viktoriahallen på Älvsjömässan just på grund av den försämrade interiören som jag förstått det.

  1. Tack! Vad roligt att jag kunde bidra med detta. Visst är det bra med kaffekioskerna, men jag tror de är ganska “nya”. Passerade här en del under pandemiåren men då la jag inte märke till dem- Men kanske fanns de då också.
   Och som du såg på bilderna var det en del barnvagnar. Såg även många pappor, men där ingen bild.
   Hade ingen aning om att man renoverat Filadelfiakyrkan och att akustiken blivit sämre.
   Har förr sett Stjärnjul i Filadelfiakyrkan men hade ingen aning om att man flyttat den p.g.a. akustiken. För förr var den ju bra.

 3. Så trevlig koncept med en kaffekiosk om man bara vill ta en kaffe i farten. Kan tänka mig att det är uppskattat. Trevligt att få följa med på resan dit.
  När det gäller skräp och engångsgrillar så gäller förhoppningsvis samma regler överallt 😉

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Och här är nog första gången jag sett att vanliga restauranger öppnat upp en lucka mot gatan/trottoaren. Passade på att köpa en kaffe för trots att det var sol var det riktigt kyliga vindar.
   Här blev jag så full i skratt att man på skylten extra hade med att det var just “Militärt område”.
   Visst gäller samma regler i naturen. Borde göra i alla fall.
   Kram och god kväll.

 4. Karlbergs slott har jag aldrig besökt, bara sett den på håll. Filadelfiakyrkan är en vacker funkisbyggnad. Tack för tipset om Karlbergstunneln, kanske kan göra något fotografiskt på den längre fram.

  1. Ta gärna promenaden från St. Eriksplan, via Rörstrandsgatan och tunneln. Du skulle helt klart få till jättefina bilder.

  1. Visst är de! Och populära- Här i stan är det så på de flesta ställen att det finns mjölk av olika slag.Mer regel än undantag.
   Em skön och solig dag men bitande kallt i vinden.

 5. Bekanta områden, men var ligger denna tunnel, pinsamt nog vet jag inte det? Åkte ju till Karlbergs station ( från Rotebro) och sen bussen eller promenad till jobbet på gamla KS när jag jobbade dagtid där som sjuksköterska och även som barnmorska. Så mycket spännande info om Rörstrandsgatan, finns så smycket restauranger och barer där, kul med kaffekiosker…tittade extra på barnvagnarna och mammorna på ditt foto, skulle ju kunna få se min “svärdotter” och lilla Samuel i de trakterna!
  Filadelfiakyrkan har jag besökt , med den levande julgranen, en kör som sjöng så fint runt juletid.
  Får man gå in på Karlbergs slott?
  Ha det fint!
  Varm Kram

  1. Tunneln ligger om du fortsätter hela Rörstrandsgatan ner (västerut, inte mot St. Eriksplan)
   Vet ju att du har Samuel med familj i närheten och parken vid Karlberg är verkligen ett fint promenadområde.
   Man få inte gå in på Slottet (Militärt skyddat område) men i parken är en välkommen.
   Varm kram

 6. Vad trevligt att få följa med på en tripp mot Karbergs slott. Skulle helt klart få svindel om jag bodde i ett av de där höga tornen. Men jag kan tänka mig att man får en fin utsikt över staden.

  1. Att strosa här i sällskap av sol och blå himmel piggar verkligen upp.Och det finns en del att titta på under vägs. Vad gäller tornen så är de helt klaer häftiga att titta på och också säkert utsikten där uppifrån. Men läget i sig är trist och grått. Och om hissen inte går…Är tveksam till att bo här om jag ens fick en lägenhet.

 7. Det gäller att passa på att njuta när den gula lampan kommer på besök. Förstår att du kan Solna på dina tio fingrar och tår. Jag hade satsat på Melanders kaffekiosk. Tankarna gick till att de borde satsa på en sådan verksamhet här också. Rörstrands Porslinsfabrik. Jag blir nästan nostalgisk. Samtidigt inte om jag skrapar lite i tankarna.
  Tack för rundturen.
  Kram, Bosse

  1. Just så känns det. Och igår hade jag ett uppdrag på Karlberg så då passade jag på att kombinera med en promenad. Kaffekioskerna är riktigt bra och det blev just vid Melanders kaffekiosk. Kaffet värmde en hel del för trots solen var det riktigt kyligt. Säkert skulle nog en kaffekiosk bli välbesökt i din stad.
   Trevligt att du gick med.
   Kram

  1. Visst är det! Minns en del gamla som fanns här bl.a. “kinakrogen” och inte minst Butlers. Men bra utbud idag också. Gillar idén med kaffekioskerna.

 8. Alltså, jag slås över all historia jag får till mig här på din blogg, fantastiskt.
  Sista skylten där var ju rolig, haha…. !! 🙂

  Ha en underbar kväll Ditte.

  1. Vad roligt! Och historia tycker jag ju också om och förmedlar en del.
   Kul att du hänger med.
   Önskar dig också en fin kväll.

 9. Vilka vackra lampor som hedrar Rörstrand.
  Det måste vara en fantastisk utsikt från tornen. Men jag vet inte om jag hade vågat bo så pass högt upp som 30:e eller 35:e våningen, andra våningen räcker nog bra för mig.

  1. Visst är de fina. Och väldigt roligt att man just anammat mönstren från Rörstrands fabriken som låg här-
   Området där tornen ligger är i mitt tycke ganska trist så därför vill jag inte bo där. Och så högt vill jag hellre inte bo.Tänk om det brinner eller att hissen inte går…
   Vi bor sex trappor upp och det är helt ok.

 10. De två tornen i Hagastaden är verkligen höga, inget för mig att bo så högt upp när det blåser. Vet du vad det är uppe på taket, ser ut som stora helikoptrar, vilket det inte är? Smart med kaffekioskerna, speciellt för de med barnvagnar/rullatorer att slippa gå in. Den tunneln visste jag inte fanns men så är det inte något område jag brukar gå runt i. Så fint med lamporna i tunneln, får nog bli en tur dit. Karlbergs slott har jag varit på kadettbal och dansat.

  1. Visst är dem! Men området i sig tycker jag verkligen är trist och charmlöst- Vad jag vet är det helikopterplattor på taken och jag har sett helikoptrar som landar där. Vet att det i husen finns lägenheter som inte är sålda. Och om en inte bor högt upp så ser en ju inget alls.
   Tyckte idén med kaffekiosker är bra och de var välbesökta när jag passerade.
   Tunneln minns jag från slutet av 50 -talet och framåt när bussen körde här Men sedan länge är det ju en gång och cykeltunnel. Kul att man bevarat mönstren från Rörstrand i ledlamporna-
   Ja, här har jag under åren varit på många kadettbaler. Had eäven min studentfest här och gifte mig första gången här i kapellet. Och att sedan ha nott här är ju ren nostalgi.

 11. Nu fick jag en chock, mina ögon har inte återhämtat sig ännu, nya Hagastaden, hjälp! Man kan väl inte påstå att den smälter in särskilt diskret…men det är säkert inte heller meningen! Ojoj staden växer. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *