Stockholm

Solsidan- Ibland kan det finnas fler

Gårdagen var verkligen en strålande dag här i huvudstaden och lika bra att passa på att njuta av den. Och det gjorde jag dubbelt upp. Det blev två rundor och under båda häll jag mig på “solsidan”. På förmiddagen gick jag österut längs kajerna här hemma på Söder, till “udden” som ligger strax efter Danviksbron. Här får man en bra vy över inloppet till Stockholm även om det nu inte är så livlig trafik just här.

Annat är det sommartid. Perfekt då att ta med en sol och några vänner och en picknick här. Och mycket är det att titta på. Men en vända hit till udden är trevligt även en fin dag i februari (om inte vinden ligger på.) Eftermiddagen kom och efter en stund i lä på balkongen med kaffe och smörgås och lockade ännu en runda. Nu styrde jag stegen mot Årstaviken, en del av Mälaren och under drygt 60 minuter hade jag solen som fint sällskap här på den norra stranden.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Och Solsidan är lika med Södersidan. . Fredag eftermiddag,hemma i Norra Hammarbyhamnen på Söder. Klockan är 15.30. Och här på  Södersidan är det verkligen solsidan. 

Solsidan

Ja, förutom då att vara en tv-serie så finns det ett villaområde i Saltsjöbaden, i Nacka kommun som heter så. Men nu, denna eftermiddag, var det jag som  här hemma på Söder promenerade längs på Årstavikens solsida. Väldigt njutbart och med en vackert blå  och molnfri himmel som sällskap.

Norra Hammarbykajen, klockan är 15.30 och solen befinner sig vid Johanneshovsbron och Skanstullsbron. Restaurang Thaiboat ska snart öppna och förbereder inför kvällens gäster. Vattnet här är Hammarbykanalen, en del av “saltsjön”.

Ett antal igloor finns och i dem plats för flera sällskap.Men platser för gäster finns även i själva båten och den varmare årstiden utomhus på flera pontoner.

Dukat inför kvällen.

Stockholm. Södermalm. En del av solsidan på Söder är här vid kajen i Norra HammarbyhamnenHär ute på bryggan, i den vita pontonen, ligger Skanstulls Sjöräddningsstation och här vid bryggan finns också fler båtar som kan rycka ut och vara behjälpliga till människor  och båtar i  sjönöd. Och visst ligger våra hus, de röda i tegel, på solsidan. 

Några minuter senare passerar jag tunneln vid Hammarbyslussen. Även här lyckas solens strålar ta sig in. På andra sidan tunneln är det  Mälarens/Årstavikens vatten som tar över.  

Jag går nu längs Årstaviken där isen i ett tunt lager ligger kvar. Och en kvart senare, 15.45 har solen sänkt sig ytterligare en bit till över Årstaskogen i väster.

Stockholm. Södermalm. Årstavikens solsidaEn del fotostopp blir det och solen verkar få mer och mer bråttom. Jag riktigt ser hur den sjunker.  Och fortfarande är jag på solsidan av Årstaviken.

Strax efter klockan 16 är solen nästan nere i isen på Årstaviken. Men här  vid bryggorna bestämmer jag mig för att ta trapporna uppför berget till koloniområdet i Eriksdalslunden. Och kanske håller solen mig där på höjden sällskap ett tag till. 

Uppför

berget bar det, via trapporna, till Eriksdalslundens koloniområde. Ett området som i sig, som så mycket annat, har sin historia En historia  som börjar i slutet av 1800- talet.  Förr var det  bara män som fick äga kolonilotterna och i kraven ingick också att man skulle ha fast bostad. I början var det så att de små stugorna, paviljongerna, bara fick vara på 6m2. Men det är ändrat sedan länge. Nu är de flesta stugorna tillbyggda och har plats så att det går att övernatta eller bo här den varma årstiden Endast två arkitekter ritade området och det var Ragnar Östberg (har bl.a ritat Stockholms stadshus) och Lars Israel Wahlman.

Denna lilla kolonistuga uppe på berget i Eriksdalslunden är från början en kiosk som fanns med på Stockholmsutställningen ute på Djurgården 1897. Kiosken är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg flyttades senare  hit till Eriksdalslundens koloniområde. 

I Stockholm pågick 1897 ute på Djurgården Stockholmsutställningen, “Allmänna konst och Industriutställningen”. En storslagen utställning som visade vad Sverige ( då också Norge som Sverige var i union med) kunde åstadkomma. En av Sveriges främsta arkitekter på den här tiden var Ferdinand Boberg som var ansvarig för många byggnader inom utställningsområdet och mycket annat runt om i landet. (Arkitekt till bl.a.  NK, Thielska galleriet i Stockholm, Rosenbad, Centralposhusen i Malmö och Stockholm och mycket annat) Än idag finns det flera byggnader på Djurgården som är bevarade  efter Stockholmsutställningen och som fortsatt är i bruk.

Jag lämnar koloniområdet och stannar till en stund vid Eriksdalsskolan där det är full fart på skridskoåkningen. Så roligt att se att barn i alla åldrar åker för glatta livet.

Sista stoppet innan jag går hemåt.  Klockan har hunnit bli 16.20 men solen är med ännu en stund. Om än klart avtagande. 

 

32 svar på ”Solsidan- Ibland kan det finnas fler”

  1. Tack! En så vacker dag och njutbart att gå här på solsidan och känna av vårvintern.
   Den här kiosken är ju så fin och det finns många fina stugor här. Många är ju också arkitektritade.
   Blev en lång runda idag också men inte längs vattnet.Och strålande sol blev det på eftermiddagen.
   Önskar dig en fin lördag.

 1. Vilket strålande väder för en promenad. Har likande väder idag med solsken som får snön att smälta bort, och en väldigt skön temperatur.
  Trevligt att vi får njuta av solen lite längre tid på dagen. Minns med fasa dom dagar då det började skymma redan vid tretiden.

  1. Riktigt skönt! Och nu på eftermiddagen kom det tillbaka så det blev en lång vända idag också-
   Försöker verkligen ta vara på dessa vackra dagar. Att solen är uppe längre är ju också påtagligt.
   Önskar dig en fin helg.

 2. Dina solbilder är väldigt vackra – många fina shots 😀
  Den där Thaibåten ser mycket trevlig ut, både på håll med dessa igloos och som jag uppfattar det, mysigt där inne också. Måste vara populärt!
  Fotot, där solen lyser mellan de två trädstammarna är speciellt fint.

  Trevlig lördag, stor kram från mig!

  1. Tack! Det var verkligen en strålande dag och likaså eftermiddagen idag har varit så vacker.
   Jag går gärna här längs Årstavikens norra sida och det är verkligen solsidan. Solen hänger kvar så länge den är uppe.
   Thaiboat besöker vi då och då och har gjort så under hela pandemitiden. Ordning och reda, avstånd mellan borden, härlig miljö och god mat erbjuds. Och Thaiboat är verkligen populär så kvällstid måste man beställa bord. Till helgerna behövs det oftast även till lunch. Baren kan man besöka spontant.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Stor kram

 3. En fartfylld bild på små skridskoåkare. Kolonistugan ser så mysig ut, om jag inte hade haft hus och trädgård hade jag kunnat tänka mig en sådan stuga. Ha en bra kväll =)

  1. Så roligt att se alla barn som åkte. Och glada var de!
   Jag går ju både gärna och ofta här längs vattnet och i de olika koloniområdena. Lotterna är ganska stora och stugorna så att man kan övernatta i dem. Praktiskt och bara några hundratal meter från tunnelbana och buss.
   Du har ju så fint med hus och trädgård men detta med dessa kolonilotter och stugor är ju ett bra alternativ i storstan.
   Önskar dig också en bra kväll.

 4. Underbara bilder, där du verkligen fångar “belysningen” perfekt. Ja, och vårkänslor får jag också av dina bilder. Det blev ju nästan lika fint idag med, efter klockan 13:30 i alla fall. Härligt att kunna “välja” solsidan åt alla håll:-)

  1. Tackar! Och visst blev det vackert idag också men lite senare. Perfekt att bo på Solsidan och det åt vilket håll jag än går. Lite beroende på tiden på dagen men jag brukar få till det.
   Skön vårvinterkänsla idag också. Bara att tacka och ta emot.

 5. Vilken härlig promenad det blev och man får verkligen passa på när solen visar sig. Här har det sällan det händer.
  Så härligt det ser ut med skridskoåkningen och fenomenalt att man kan åka mitt i stan.
  Önskar en fin lördagskväll!
  Kram

  1. Konstaterade när jag var ute både igår och idag att vi verkligen bor på just solsidan. Har inte så påtagligt tänkt på det innan. Men nu så.
   Så roligt här att se barnen åka och med sån glädje. Både de mindre och större. Kanske var det fritids på Eriksdalsskolan som var i gång. Och det är spolad is och ingen konstis.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 6. Tänk så mycket lite sol kan göra, inte minst fantastiska foton, wow! Tack för alla fina foton. En kolonistuga skulle jag verkligen vilja ha.
  Ha en fin lördagkväll!
  Kram

  1. Tack! Visst gör solen mycket! Och konstaterade i går när jag var ute och även idag att vi verkligen bor på solsidan. Har nog inte förr tänkt så mycket på det utan det har mer bara varit så.
   Stugorna här är fina och heller inte “så små” och “lotterna ” är ganska stora. Och här i området är det ju verkligen centralt och med fin utsikt. Men jag ser mycket jobb med att ha allt i ordning.
   Ni har det ju så fint på landet uppe i Roslagen.
   Snart “mello” antar att du är laddad.
   Jodå, ska titta.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Tack för den härliga promenaden och alla sköna bilder från den! Underbart med februarisolen som faktiskt börjat värma lite.
  Vilket fint hus … tänk att det varit med såå länge!
  Kul att se att barnen roar sig där på isen … en fartfylld bild!
  Nu redan söndag igen!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Vad trevligt att du hängde med. Och så vackert att strosa här på solsidan av Årstaviken.
   Visst är detta gamla hus fint.Roligt att det blev flyttat just hit. Vet att även trädgården runt är så fin när nu den tiden kommer.
   Blev förvånad över att det var så många barn ute och åkte. Men kanske var det barnen från fritids. Hur som så var det mycket glädje.
   Ja, redan söndag! Önskar dig en fin dag.
   Kram

  1. Dessa vackra dagar tar vi gärna till vara och med hopp om att våren snart är här.
   Ser lovande ut idag också på olika sätt
   Önskar dig en fin söndag.

 8. God söndagsmorgon Ditte från mitt soliga residens i österläge då solen verkligen gör det soligt just nu när jag har sängläge än där frukosten intas med datorn i knä. Såg bilden från Vårsalongen om den ensamma måltiden, jag intar olika platser. Spegeln är ju uppfinningsrik kanske. Kul bild vilket som.
  Arbeta hemma gav mig ett skratt, väl komponerat för talande bild om den situationen.
  True colours, nämen utbrister jag och tänker då på att jag ju experimenterat med ränder och att en nu är på gång ….
  Apropå ditt inlägg om solsidan där fina motljusbilder är synliga, ja visst är solen underbar. Ditt inlägg om planerat och oplanerat visar ju på solens mörka sida så att säga.
  Fantastisk gott att läsa att du blir omhändertagen och är uppföljd som du är! Hoppas du får den behandlingen. Lycka till!
  Böckerna du listat har jag lyssnat in två av, Boysen och Larssons. Boysen deltog på Värmlands Litterturfestival förra året som jag följde digitalt. Larssons gjorde starkt intryck på mig, den summerar livet, ungdom, vuxenliv och åldrande. Helt underbar även med de mörka inläggen, fin språkligt form och väl valda ord och formuleringa rmed både svärta och värma. Berikad är ordet. Den bästaste avslutningen på Rebecka Martinssons liv även om hon lever kvar. Något i de andra böckerna har fått mig att sakna något, men nu är det fullbordat. Planerat kanske?
  Nathikos har jag inte lyssnat in, men väl fått med mig hans sommarprat och annat om han och hans filosofiska inställning till livet – och nu senast till att få dö som han ville. Berikat är ordet här med.
  Är det här tillräckligt långt gillas på två sätt, dels att den är läcker och hade jag utrymme och pengar skulle jag haft den som hallmatta och väggbonad 🙂 och som reflektion kring
  Långhet. Minns jag att jag läste då jag började blogga 2013;:
  Råden var att inte skriva för långt och absolut inte skriva långa kommentarer för det kunde förringa bloggskribentens inlägg/budskap.
  På så vis tänkte ja då och nu, tänk at vi ska ha mallar för allt 🙂 Bloggen är ju fri.
  Sista teslurken nu kallnat och jag ska nog komma i kläderna för utgångsläget. Snö och delvis frosthalka så det blir broddarna på och kameran i fickan.
  Allt gott till dig!
  Stor kram!

  1. God förmiddag!
   Stort tack för din fina kommentar. Så fint att solen lyser på dig och hoppas det blir en riktigt skön dag. Jätteroligt att du var med oss på Vårsalongen på Liljevalchs. Mycket att titta på och väldigt varierande. En hel del humor också. Roligt att se “annexet” från insidan och i alla fall på de över planen gav ljuset från glasfönstren ett fint ljus.Jag tycker ju fortfarande inte att byggnaden passar in just här men det var bättre från insidan.
   Väldigt roligt att ses igen i bokklubben och fint att prata böcker över god mat och dryck. Roligt att du kände till så många av böckerna.
   Långt eller kort? Ja, det kan ju vara frågan. Det ena utesluter aldrig det andra och jag tackar här för din långa fina kommentar.
   Önskar dig en riktigt fin dag och en skön runda.
   Vram kram

  1. Tack! Och vi har haft några riktigt vackra dagar som jag gärna tar mig an. Tänkte på dig här vad gällde dessa bilder.
   Önskar dig nu en skön söndag och att du har det bra.

  1. Så är det säkert. Jag gillar dem och de är så fint upplysta på kvällen. Många verkar uppskatta dem för det är i princip fullbokat här på kvällarna och även lördag och söndag från eftermiddagen. När det blir varmare tas de ju bort och då är det pontoner som gäller.

 9. Fantastiska bilder Ditte, att vandra vid en kaj tycker jag verkligen om, lite av en favorit för mig på ön där jag växte upp.
  Var ju mer fiske på den tiden och många “dunka dunka” när fiskefartyg drog igång sina motorer på den tiden.

  Bara att njuta av den blåa himmelen, ha det fint nu Ditte.

  1. Tackar! Jag går ju gärna längs med vattnet här och i solsken är det ju än mer njutbart. Förstår att du kan tänka dig tillbaka till ön där du växte upp. Nu bor vi ju inne i stan men ändå vid vattnet. Bra så.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Ha det bra

  1. Visst är det! En njutbar vända här på solsidan av Årstaviken, på Södermalmssidan. Trevligt att du gick med.

 10. Mysigt med en riktig Solsida ,-))
  Härliga bilder.
  Thaiboat har jag kommenterat förr, det ser bara SÅ mysigt ut ,-))
  Måste man boka, har inte varit på restaurang på evigheter. Sen när jag har svårt att svälja, förr kunde jag inte alls, nu går det ibland ibland inte alls, så blir jag nyfiken att där skulle vara kul att prova ,-)
  Ni bor verkligen på solsidan ,-)
  Vi har mycket snö men det verkar inte ni ha, här är det full vinter. bara en 3, 4 mil ifrån . omkring!
  En kolonistuga med torn, så charmigt!
  Kul att det fortfarande går att åka skridskor.
  Ha det fint KRAM Primrose -)

  1. Ja, vi trivs här och fint med en eftermiddagspromenad just på vår solsida.
   Ofta måste man boka bord på populära restauranger i stan om man ska äta middag, särskilt på helgerna.
   Nu har vi fått lite mer snö men jag noterade idag när det var ett par grader plus att det börjat töa bort.
   Jätteroligt att se barnen här som åkte skridskor på en spolad plan. Och de såg ut att verkligen trivs .
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *