Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Solnedgångar och soluppgångar – Ett fototema för september

September, den första höstmånaden är här och så är också ett nytt fototema. Här är det är resebloggen/resebloggaren Marias memoarer som  ger inspirationen till dessa månatliga teman. Och för september är det solnedgångar och soluppgångar som gäller. Vad gäller solnedgångar har det blivit många  jag sett och förevigat och jag  tror vi är många som gjort detsamma. Soluppgångar då? Jodå, visst har jag sett en hel del av dem också.

Har du lust att vara med så häng gärna på.

Arvika. Solnedgång över Glafsfjörden. Tänk att både solnedgångar och soluppgångar kan vara så stämningsfulla. Nr.1  Besök i Arvika, i december 2018, hos min vän Tove . Solnedgång över Glafsfjorden. (Som trots namnet är en sjö och inte en fjord)  Här skulle jag gärna se flera solnedgångar och soluppgångar. 

 

Solnedgångar och soluppgångar

är ett tacksamt fototema. För min del gäller att många av de vackraste sol upp och nergångar jag sett  runt om i världen finns på pappersbilder och i minnet. Och ett av de bästa minnena och den finaste solnedgången är från  Fidjiöarna  (Där jag en gång gifte mig på en strand just i solnedgångenmen det var knappt att vi hann fram.)

 

Solnedgångar i variation

blir det och de är hämtade från arkivet. Några har troligen varit med på bloggen i andra sammanhang men de tål att återanvändas.Vad gäller solnedgångar bestämde jag mig också för att 7 bilder skulle få vara med. Och knepigt  att välja ut bilderna var det också. Vilken/vilka av solnedgångsbilderna tyckte du bäst om?

Nr. 2  Östersjön och på väg från Visbyi juni 2019

Nr.3  Östersjön igen. Nu i  är vi på väg mot Helsingfors.

Nr.4  Arlanda flygplats. Ett plan är på väg. Fin utsikt från Clarion hotell och restaurang  Kitchen & Table.

Nr. 5  Normandie och staden Aromanche. Mäktiga minnen härifrån. På olika sätt.

Thailand och den lilla byn Chackapong på fastlandet, dryga 20 mil söder om Bangkok. Här har vi tillbringar där vi tillbringat mycket tid och hit återvänder vi ofta i tankarna. Och bilderna får tala för sig själva.

Nr. 6

Nr. 7

Nr.8

Soluppgångar

 

Nr. 1  Soluppgång i Thailand på Chackapong beach.  Och här kan man säga att jag var uppe med  tuppen för det var den som väckte mig. Indiska Oceanen och himlen går samman i pastellfärger.

Vi stannar kvar i Asien och förflyttar oss till Kina. Och en bit utanför Peking upplevde vi soluppgången vid ett mycket ”oturistiskt” ställe på Kinesiska muren.Här är vi uppe och ute redan före klockan 05 på morgonen. (Här finns det blogginlägg  jag skrev 2009 just då vi var på plats. Minnesvärt!)

Nr.2 Vi skymtar solens strålar.

Nr. 3 Snart har solstrålarna tagit sig över bergskammen.

Nr. 4

Kinesiska muren. Både solnedgångar och soluppgångar vid och på den kinesiska muren är magiska och minnesvärda upplevelser. Nr.5 En strålande vacker morgon i verkligt historisk miljö. På kinesiska muren. Detta var ett av många besök på  och vid ”muren” vi gjorde. Och kanske det bästa. Både solnedgångar och soluppgångar på  den kinesiska muren är minnen att ta med sig. 

Så en snabbtur till Argentina och Ushuaia, världens sydligaste stad. Här stod vi på däck en tidig morgon och såg solen gå upp över bergen och glaciärerna.

Nr.6

Jag började inlägget med en bild från Sverige och jag avslutar också med en bild härifrån. Soluppgång sedd från mina fönster och balkong hemma på Södermalm i Stockholm.

Nr. 7

Vilken eller vilka bilder fastnade du för bland soluppgångarna?

Lämnar i morgon ett litet ”resultat”.

 

40 svar på ”Solnedgångar och soluppgångar – Ett fototema för september”

 1. Bland solnedgångarna fastnade jag direkt för bild nummer 6. När det gäller soluppgångarna har jag faktiskt svårare att välja ut vilken som är en favorit för bilderna är vackra var och en på sitt sätt!

  Kram och god lördagseftermiddag!

  1. Roligt att du valde en favorit och det är roligt att se hur de olika valen blir.
   Jag har valt bilder som jag tycker om och som också har sin historia med sig.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
   Regnigt här hela dagen men god tid att lyssna på och läsa en bok.
   Kram

   1. Ser nu att jag skrev fel eftersom numret står under bilden. Alltså är nr 7 min favorit 😀 Dock får jag säga att bild nummer 6 har en fantastisk spegling så det var hårfint!

    Kram

    1. Tack!Vad bra att du ändrade. Kanske ska jag nästa gång (om det blir någon…) skriva siffran över bilden.
     Kram!

 2. Helt fantastiska solnedgångar och uppgångar:-) Gissar att du har fler bilder på solnedgångar;-) Själv tror jag att jag bara har solnedgångar i arkivet;-)

  Mina favon solnedgång: 3, 4 och 7. Därkan jag inte välja, alla tre bilder är enastående
  Mina favon soluppgång: 6. Den hade lika gärna kunnat föreställa en solnedgång;-)

  1. Jodå! Bilder saknas inte men jag bestämde mig hur måna jag skulle ha med och då blev det lättare. Ville också ha med lite svenskt i det hela. Vad gäller soluppgångar så är jag vanligtvis inte uppe så tidigt. Men visst har det hänt.
   Det är roligt att se lite hur man väljer och tycker och jag gillar själv allihop. Men nr 6 är speciell på många sätt.Och visst hade det kunnat vara en solnedgång. Men här var vi på väg här till ”Världens ände”- Ushuaia. Och att vi var uppe så tidigt var att vi ville se glaciärerna. Men tyvärr kom dimman in så några bra bilder från dem blev det inte.
   Kul att du här hade med nr 3, solnedgång på Östersjön på väg mot Helsingfors och nr 4 från Arlanda.

 3. Alla dessa vackra upp- och nedgångar! Livgivande, vackerbefrämjande och vilande under natten – och så får en se upp! Ljuvliga bilder !!! Ljuset fångar och fångas!
  Minns besöket så väl, tänk vad tiden går. När det blir tid så hoppas vi fånga en solnedgång här i Karlstad 🙂
  Stor kram

  1. Det var svårt att välja bilder men jag bestämde mig för hur många och sedan fick även slumpen vara med på ett hörn. Och så Arvika förstås.
   Så trevligt vi hade det. Och visst ska vi väl få till en soluppgång och nedgång i Karlstad. Absolut!
   Stor kram

 4. Mycket underbara bilder på både sol upp och sol ner! Jättesvårt att ta ut en enstaka som favorit.
  Bland solnedgångarna väljer jag dock nr 5, den i Normandie och staden Aromanche. Den utstrålar väldig kraft och jag vet din bakgrund och jag har själv varit där.
  Bland soluppgångarna, ja här var det svårare att välja. Egentligen skulle jag välja nr 7 på söder, men väljer ändå nr 6 med solen över bergen och glaciärerna, den är magiskt.
  Tack för den ögonfröjden och trevlig lördag!
  Stor kram!

  1. Jag har sovrat bland bilderna och bestämde mig i förväg hur många jag skulle ta med. Finns ju mängder av dem från alla möjliga håll. Och det är ju mycket som just är förknippat med bilderna i olika former av upplevelser.
   Roligt att du valde den i Normandie. Jag har ju varit i Normandie några gånger och den här bilden betyder mycket på olika sätt. Ja, den här morgonen när vi var på väg med fartyget till ”Världens ände”- Ushuaia minns jag så väl. Väldigt mäktigt att se soluppgången här över bergen och glaciärerna. Roligt att du valde bilder.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Stor kram

  1. Visst är det! Minnena från både soluppgångar och solnedgångar vid kinesiska muren är fina minnen att ha med sig. Ja, överlag gillar jag båda.Och så även de svenska och nordiska. Men jag fick begränsa mig….

 5. Vilka otroligt vackra soluppgångar och solnedgångar. Jag har svårt att se mig mätt på dem.
  Bilderna är så bra tagna och verkar vara precis i rätta ögonblicket.
  Tänk så härlig vår jord är, så mycket vackert det finns som vi får njuta av.
  Det är otroligt svårt att välja, det går egentligen inte, men jag gör ett försök.
  Solnedgångar, ja det blir bild nummer 4, tätt följd av nummer 3.
  Soluppgångar nummer 4.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

  1. Tack! Och jag har fina minnen från dem alla. Valde just dem och det är roligt att se hur du/ni som ser bilderna tycker.
   Önskar dig också en fin helg och var rädd om dig.
   Stor kram

  1. Tack! Och så roligt att se att se att i princip alla bilder får någon ”röst”. Men det är ju inte viktigt i sig. Jag har med mig minnena och upplevelserna och har bara valt bilder som betyder lite extra för mig på något sätt.

 6. Spontant säger jag solnedgången på Arlanda. Andas förväntan.
  Alla bilderna har sin egen tjusning tycker jag och Thailand är ju mig extra kärt!
  Mina bästa.
  Soluppgångarna från verandan i vårt lilla hus i Huay Yang.
  Solnedgång Kuta Beach Bali och även vyn hemifrån här i Umeå när solen går ner bakom trädtopparna ( björkarna )!

  1. Jag är förtjust i vackra både soluppgångar och solnedgångar. Och skönheten ligger ju i betraktarens ögon.Thailand ligger oss varmt om hjärtat och var där första gången 1980. Bodde och jobbade då i fyra månader ute på landsbygden, i flyktingläger, helt nära gränsen till Kambodja. Och då reste vi, när vi var lediga, runt i Thailand. Bl.a var vi till Hua Hin när vi med tåg åkte till Malaysia för att förnya visum. Vi var även till Phuket där det då fanns två hotell. Minns att vi också då vid ett par tillfällen bodde på Oriental i Bangkok.

 7. Joja, ett tema som lockar till många inlägg kan jag tänka, men ursäkta, jag går inte riktigt igång. Känns lite som mellanmjölk med musli, eller hur jag nu skall uttrycka mig? Har ju inte direkt svårt för att finna ord, men Ditte…solens upp och nedgångar är väl ändå inte så upphetsande?
  Att du sen visar bilder från dylika, från runtikring vår sköna värld, ja, det är inte så tokigt, det är tom väldigt livgivande och njutbart. Tack för titten och du…Ushuaia köper jag, ljuva minnen…och fyran från muren, yes!

  1. Nej, inte alls. Och visst finns det solnedgångar och uppgångar i minut och parti. Absolut! Och med många bättre bilder än det jag har. Men jag har valt bilder som på ett eller annat sätt betyder något för mig. Och eftersom fortfarande är konvalescent och inte får resa så kan jag i alla fall resa i minnet.
   Och just soluppgången på muren, här ute på den kinesiska landsbygden,var fantastisk.Bild nr 4 från en tidig morgon på muren tycker jag om. På olika sätt.

   1. Och så här lite efteråt så tänker jag på bilden från Aromanche. Den talar till mig och även jag har minnen härifrån. Inte lika personliga, men vi träffade en gammal man som hade varit med vid landstigningen, det var starkt att höra hans berättelse.

    1. Att stå här på stranden denna vackra kväll i Aromanche var speciellt och tankarna var många. Kan förstå att du också här fick en känsla av det som hände här och särskilt genom mötet med denne gamle man.

  1. Tack! Jag har valt bilder jag tycker om och som betyder lite extra för mig. Ja, det var en fantastisk upplevelse att se solen gå både upp och ner från kinesiska muren. Härliga minnen.

 8. Det är så tacksamt att fota solens upp- och nedgång, jag har ju själv visat vet inte hur många! Och man fortsätter att fota och fota.

  Jag gillar verkligen den med speglingarna i poolen, nr 6, så härligt att få in det turkosa och palmerna. Så snyggt!

  1. Visst är det! Och som du skriver antalet bilder på solnedgångar och uppgångar är nog många hos de flesta.
   Nu valde jag bilder som betyder något extra för mig och som i sin tur har en speciell historia.
   Tack,för dina tankar. Det är väldigt roligt också att just det en ser i en bild är så olika.

 9. Här var det många vackra solar, dalande och stigande! Nu ska jag berätta hur jag tänker. Det är ju såå många som tar fantastiska bilder på solen, men för mig är de finaste ändå de som också visar något personligt. Alltså väljer jag absolut fotot där du är med, nr 5 från Normandie, dessutom ser du så harmonisk och lycklig ut!
  Nr 4 på soluppgångsbilderna tror jag visar din man. Han är väl solen i ditt liv, så tolkar jag det!
  Jättefint blogginlägg, tack för det! Kram från pörtet

  1. Visst är solnedgångar och uppgångar vanliga motiv och därför valde jag just bilder som på ett särskilt sätt betyder något för mig. Bilden från Normandie är speciell på många sätt och där hade jag min pappa med mig (Trots att han då inte levde längre men han var ändå väldigt närvarande. JUut den här platsen betydde mycket för honom och han var här 1944 och överlevde)
   Bilderna från solens uppgång denna morgon när vi i princip övernattade på muren, i alla fall strax bredvid och inomhus, är också fantastiska minnen och inte minst själva soluppgången. Jodå, det är maken som skymtar.
   Kram!

 10. Vilka fantastiskt fina bilder! Svårt att välja ut nån enstaka, men dom från muren gillas av mig och även den allra första i inlägget 🙂

  För mig är det mycket lättare att fånga solnedgångar på bild än soluppgångar av nån konstig anledning 😉

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Och visst har vi gott om solnedgångar…Svårt att välja. Men jag valde de som jag har speciella minnen från och då blev det lättare. Har inte heller så många soluppgångar förevigade men de jag har är speciella. Minns än idag känslan av att se och uppleva soluppgången på kinesiska muren. Mäktigt.
   Önskar er också en fin dag.

  1. Tack! Ja, solnedgångar tror jag i alla samlat på oss under årens lopp och på olika sätt. Jag valde de bilder och solnedgångar varifrån jag har speciella minnen och det gjorde saken enklare. Likadant med soluppgångarna. De är inte så många men de som jag har med är minnesvärda.
   Jag har rest en del och hoppas kunna fortsätta ett tag till. Men nu är det Sverige som gäller och jag trivs så bra här också. Önskar dig en fin söndag.Kran!

  1. Tack, Bosse! Och de bilder som är med har en personlig betydelse också. Gör att jag gillar dem extra.
   Kram från ett just nu molnigt Stockholm.

 11. Så vackra solnedgångar nr 6, 7 och 8 är mina favoriter. Speciellt nr 6 är intressant med palmspeglingarna i poolen 🙂 Den första soluppgången var också speciell med sina vackra färger!

  1. Tack! Roligt att du funderade på några favoriter. Tror alla bilderna jag hade med fick fick något gillande och sedan var det bilderna 3.4 av solnedgångarna som flest gillade bäst och bland soluppgångarna var det nr 4 och 6. DeEtta med bilder är så spännande.
   Ett roligt tema var det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *