Stockholm

Solnedgång – Och en himmel som glöder

“Varje solnedgång kan också vara en soluppgång  och det lite beroende på var på jorden du står”; Ett citat jag minns, men jag vet inte varifrån. Och visst är vi nog många som på olika sätt fängslats av både solnedgångar och soluppgångar. (Några av mina upplevda favoriter vad gäller detta har jag samlat här i blogginlägget “Solnedgångar och soluppgångar”.

Gårdagens solnedgång, som jag bara råkade se när jag tittade ut ,följde  under 30 minuter här hemma  på Södermalm i Stockholm. Det kom att bli ett skådespel i rödskimrande färg och liknande kunde man se igår på många platser i landet. (Mer om detta spännande färgfenomen finns att läsa hos SMHI)

Stockholm. Södermalm. En solnedgång som just börjat- Utsikt västerut mot Hammarbykanalen, Hammarbyslussen och söderut över kanalen till stadsdelen Hammarby sjöstad. Klockan är 15.43 och torsdagens solnedgång har startat. Molnen har antagit olika rosa nyanser och himlen är fortfarande blå. 

En vacker solnedgång

kom det att bli och jag följde den under dryga 30 minuter från vår balkong.

Här är klockan 15.53 och det har gått 10 minuter från det att jag tog första bilden. De rosa nyanserna har  tagit över lite mer.

Även här är klockan 15.53 och västerut har molnen antagit en mer orange färg. Och molnens färger speglar sig i kanalen.

Bilden här under är tagen nästan samtidigt som den här över men utan att ha med det ljus och de speglingar som kanalen ger.

Stockholm. Södermalm.Norra Hammarbyhamnen. En inzoomad solnedgång klockan 15.53En mer inzoomad bild på dagens solnedgång och klockan är fortfarande 15.53. 

Jag väntar några minuter och klockan är 16.03  när jag tar nästa bild och ser att himlens mer orange nyanser på nytt övergått i rosa.  Och det blå kvarstår med en starkare nyans. 

De två sista bilder är tagna med två minuters mellanrum. Och snart är solnedgången och skådespelet över för denna gång.

Klockan 16.19 och jag tyckte inte att den här bilden skilde sig så mycket från den övre. Inte annat än att de rosa nyanserna är mörkare.

Sista bilden är tagen 16.20 och  har mer en nyansskillnad från den jag tog en minut tidigare.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Dagens vackra solnedgång är över och klockan är 16.20. Dagens vackra solnedgång är över och inom några minuter har mörkret lagt sig. 

 

30 svar på ”Solnedgång – Och en himmel som glöder”

 1. Åh så vacker bildkavalkad! Här gäller det verkligen att fånga stunden, vilket du gjort med den äran!
  Jag tackar för titten och har blivit varm både i själ och hjärta. En stor varm Kram skickar jag till dig och vackra staden!

  1. Tack! Att få till mörkerbilder är knepigt och jag kom för sent på att jag borde tagit systemkameran och ett stativ. Men då hade jag nog missat allt. Tänker ofta på dig och undrar hur du har det.
   Roligt att du kom förbi och någon gång ska det väl bli av i verkligheten också.
   Skickar dig många tankar och en stor kram

 2. Vilken otroligt vacker kvällshimmel och vilken solnedgång ni kunde njuta av! Så har det inte sett ut här tyvärr utan det har mest varit grått. I dag visar sig solen lite vilket är väldigt befriande och dessutom gjorde långpromenaden mycket behagligare.

  Kram och fortsatt fin fredag!

  1. Här var det en helt ok dag igår och med en vacker solnedgång. Sol även idag men en bitig vind med 12m/sek och runt 20 m/sek i byarna. Jag försökte hitta lä och det gick ganska bra.
   Förstår att långpromenaden blev behagligare i sol.
   Önskar dig också en fin helg-
   Kram

  1. Så fint att se detta och nästan likadan vy hade jag från soffan. I kväll var det inte lika vackert.
   Roligt att ni fick ta del av detta idag.
   Trevlig helg.

  1. Jadå!Tack! Helt filterlösa. Det så ut så här under ca. en halvtimme.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Vilka bilder! Riktigt skoj att du la upp en “tidssekvens”. Förändringarna i form och färg blir ju mera påtagliga då. Så vackert! Än en gång – naturen är en fantastiskt duktig konstnär och du en väldigt duktig fotograf:-)

  1. Tack! Och tack! Insåg efteråt att jag borde använt systemkameran och ett stativ. Men å andra sidan hade jag nog inte då hunnit få fram allt innan skådespelet var borta.Vackert var det i alla fall. Visst är naturen fantastisk.

 4. Vilket skådespel och vilka härliga färger.
  Nu har jag svenskmark under fötterna igen – nu kanske det blir lite mer ordning på kommenterandet, det är inte lätt då man bara har tillgång till telefonen. Önskar dig en skön kväll och en trevlig helg!

  1. Välkommen hem! Hoppas du haft det bra på alla sätt.
   Tack, det var en fin solnedgång och jag hängde ju på med kameran. Men knepigt att få till färgerna. Hade jag haft stativ och systemkameran hade det kanske blivit bättre. Å andra sidan hade jag inte fått fram detta innan solen försvunnit
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Det var en vacker föreställning ni fick ! Från första parkett!
  Här ser vi soluppgångarna bättre. I allafall så här års. Träd och skog skymmer tyvärr solnedgången.
  Ha det gott! Kram

  1. Ja, en vacker föreställning blev det, men inte så lång. Hade tänkt hämta systemkameran och ett stativ men insåg att då hade jag inte hunnit med innan föreställningen var över så den kompakta varianten fick jobba på.
   Soluppgången tycker jag också om. Men tyvärr är jag numer en sjusovare och missar den ofta. Och det är ju inte alltid det är klart.
   Kan tänka mig att soluppgången är vacker i dina omgivningar.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 6. Håller med att det var en fantastisk solnedgång. Jag råkade också titta ut och såg att det var rosa på träden och en himmel som brann.

  1. Visst var det! Och just de skiftande färgerna fastnade jag extra för.Ett fint skådespel som pågick en halv timme.
   Fint att du också fick ta del av det.

  1. Lite av ett skådespel var det och fint att följa. Och snabba skiftningar är det, inte minst färgmässigt. Igår var det norrsken över Stockholm och stora delar av landet men det missade jag tyvärr.

 7. Oj så vackra bilder! Soluppgångar och solnedgångar kan verkligen vara hur tjusiga som helst, men dom senare är lättare att fånga på bild, uppgångarna är oftast så fasligt tidiga 😉

  Ha en fin dag!

  1. Här var solnedgången verkligen ett skådespel som pågick i torsdags och roligt att följa det. Igår kväll var det norrsken över Stockholm och stora delar av landet men det missade jag. Instämmer i att soluppgångarna ofta är väl tidiga för mig. Om jag inte ställer klockan förstås.
   Önskar dig också en fin lördag.

  1. Visst har naturen mycket att bjuda på. Och man får ibland vara rask. Detta skådespel pågick i ca. 30 minuter och med snabba färgskiftningar. I natt,i går kväll, var det norrsken här i Stockholm, liksom i flera delar av landet. Men det missade jag tyvärr.
   Har varit på utomhuskalas i Uppsala så nu blir det varmt te.
   Kram

 8. Åh tack Ditte för fantastisk färgkavalkad på himlen! Jag missar ganska ofta kvällshimlen om jag inte råkar var ute på promenad just då. Jag måste läsa på om den rosa tonen, har missat att det är något speciellt fenomen.
  Här hade vi fenomenet norrsken igår, den missade jag också. Kanske hade jag fel glasögon på näsan när jag stod ute och tittade miss i nassen…
  Kramen

  1. Tack! Vad roligt att du var med här på balkongen.
   Jag var ihärdig. Hade tänkt ta fram systemkameran och stativet men insåg att skådespelet då skulle vara över. Men bilderna blev helt ok. Ja, detta fenomen men färgerna har sin förklaring som i sig är intressant.
   Även här hade vi norrsken igår men det missade jag. Förstod att det var norrsken på lite olika platser i landet och så även hos dig. Ja, man kan inte hinna med allt. Och även om man har ambitionen och är på plats kan man missa.
   För egen del låg jag och läste.
   Kram

 9. Underbara bilder ,-)) Så såg det ut när vi var ute, men kan inte fota bilder tyvärr, måste fixa först, men eftersom vi är sjuka får vi vänta, typiskt! Njuter nu av dina! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Roligt att du tyckte om bilderna.
   Jag kan tänka mig att det såg ut så här hos dig också. Fick en bild från en väninna på som bor vid vattnet i Steninge slottsby.
   Så trist att ni är sjuka. Hoppas ni snart är pigga igen. Ska genast titta in hos dig så att jag kan läsa mer.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *