Stockholm Utflykter

Solna strand och på väg mot Huvudsta strand

Förra veckan höll vi oss längs Brunnsviken i Stockholm, i och runt Kräftriket och  Bellevueparken-  och i strålande försommarväder tar vi denna tisdag tunnelbanans blå linje västerut till Solna strand. Och här väntar ytterligare en strandnära promenad För min del är detta ett “nygammalt område” men nu med nytt namn. Fram till början av 2000-talet hette området Vreten men efter namnbytet till Solna strand  önskade flera fastighetsägare även att byta namn på stationen.Så blev det och fastighetsägarna stod för  kostnaderna som uppkom i samband med namnbytet. I augusti 2014 kom det nya namnet i bruk .

Som “gammal” Solnabo har jag varit här en hel del förr men inte de senaste åren så nu. Dags att ändra på det. Så vårt mål för denna tisdagsrunda var att promenera längs vattnet in till stan, till St: Eriksplan. En sträcka på 6-7 km inklusive några “avstickare”. En del pauser blev det också.

Solna. Från tunnelbanestationen i Solna strand är det bara några hundra meter till Bällstaviken.En del av MälarenFrån tunnelbanestationen Solna strand är det bara några hundra meter ner till vattnet i Bällstaviken. (En del av Mälaren)

Solna strand

och tunnelbanestationen här ligger mellan stationerna Huvudsta och Sundbyberg Centrum och blev invigd i augusti 1985 med namnet Vreten. Den “blå tunnelbanelinjen” här nr 10  har sträckningen mellan Kungsträdgården i City och  stadsdelen Hjulsta.

Vreten var från början ett torp som låg här på gränsen mellan Solna och Sundbyberg, därav namnet. H är kom också många villor i “snickarglädjestil”  att byggas, men de och torpet revs under början av 1970-talet.

Här, där gamla Vretens industriområde låg, på gränsen mellan Solna och Sundbyberg, byggdes området ut och kom att få det med brittisk inspirerade namnet Solna Business Park. Industrierna  är ett minne blott men kontoren desto fler.Bland de företag som nu finns här är Axfood, Norrenergi, Rymdbolaget och Skatteverket.

Solna strand. Här ligger tunnelbanestationen i bergrummet 28 m inder markytanTunnelbanestationen Solna strand ligger i bergrummet 28 meter under marken

Solna strand. Tunnelbanestationen är utsmyckad av den japanske konstnären Takashi NarahaStationen i Solna strand är utsmyckad av den japanske konstnären Takashi Naraha.  “Dessa blå kuber med vita moln finns på de råa bergväggarna. De symboliserar hur himlen tagits ner till perrongen och den svarta tunneln lyfts upp i ljuset.”

Dagens deletapp etapp gick till Huvudsta strand.

Solna strand och längs Bällstaviken

Det var verkligen en strålande försommardag och med +23 grader i skuggan hade vi ingen brådska. Vi ville ju se oss omkring och ta in allt som var möjligt. Och det var en hel del.

Solna. Längs gångvägebn från Solna strand till Huvudsta strand tar vi en paus uppe på berget. Längs gångvägen från Solna strand till Huvudsta strand stannar vi till uppe på ett av bergen. Verkligen en en omtyckt plats denna soliga tisdag. Här på  andra sidan vattnet ligger Johannesfredsområdet, en del av Bromma.

Strax efter berget kommer vi fram till några bostadshus som har adressen Solna strandväg. Och de har ju ett absolut strandnära läge.

Solna. Bällstaviken- Solna strand. Vilket läge här vid Solna strandväg. Vilket läge vid Solna strand och Solna strandväg. Jodå, vi bestämmer oss för att titta närmare.

Vi  ser en trätrappa och tar den ner mot Bällstaviken.  Och vi är lite osäkra på om vi är på privat område eller ej. Men det ger sig.

Känns som om vi kommit på privat park. Snarare en privat altan. Men så var  inte.  Däremot  såg vi längre fram att bryggorna var privata så de lämnade vi därhän. Verkligen smidigt och trevligt att ha brygga och båt i anslutning till där man bor.

Viss överblick. Och i fjärran skymtar stadsdelen Kungsholmen med det ganska nybyggda området Hornsberg strand.

Inzoomad bild – Kungsholmen med Hornsbergs strand. Höghuset är “Lindhagenskrapan” med 24 våningar och dryga 80 lägenheter som är hyresrätter-

 

38 svar på ”Solna strand och på väg mot Huvudsta strand”

  1. Verkligen! Tror vi haft tur med vädret varje tisdag sedan januari när vi utforskat Stockholm. Men gårdagen slog alla rekord vad gäller grönska och värme-
   Hoppas molnen ger sig av hos dig.
   Här är det än så länge molnfritt och det är en stund med bubbel på balkongen.
   Önskar dig en bra helg.

   1. Nästan så att det lockade till ett dopp?
    Helt ljuvligt idag =)
    Sitter ff ute i bara linne och kjol, hade varit gott med ett glas rosé, men det är no no i kombination med värktabletterna. Njut av sommarkvällen

    1. Ja, men jag är lite av en badkruka på äldre dag så det räckte med att se de som badade.
     Så skönt att du också haft fint väder idag. Blir ju en helt annan känsla med allt-
     Vi sitter också kvar nu på balkongen och detta är första kvällen vi ätit middag ute. Härligt!
     Förstår att du avstår vinet med tanke på värktabletterna. Men kanske en kopp kaffe-
     Önskar dig en njutbar kväll.

 1. Så trevligt, nästan mina hemtrakter.
  Vi har, förr, gått en hel del där vid Solna strand vid vattnet, så vackert och rogivande och det var aldrig mycket med folk där heller. Vi har gått härifrån oss, till S:t Eriksplan och då fick vi se mycket.
  Du har tagit många fina bilder och det är roligt att känna igen sig.
  Utsmyckningarna vid våra tunnelbanestationer i Stockholms området varierar mycket och vi har ju sett väldigt många av dom och vid jämförelse så kommer Solna Strand långt ner. Molnen och den blåa himlen är fin, men annars är det rätt så grått där.
  Tack för all information också, en hel del kände jag igen, men inte riktigt allt.
  Trevlig onsdagskväll.
  Varm kram!

  1. Tack!Tänkte faktiskt på dig här och det är ju så fina områden och promenadvägar. Inte var det mycket folk heller men en del satt utspridda och solade. Några var också i och badade. Förstår att detta är välbekanta trakter för dig. Och visst är det en vacker och omväxlande väg. Mina föräldrar bodde vid Jungfrudansen så jag har öfrr varit här väldigt mycket.
   Ja,grått och mörkt är det nere i tunnelbanan så den vita molnen och den blå himlen lättar verkligen upp.
   Så roligt att du gick med oss.
   Önskar dig en fin kväll och trevlig helg.
   Stor kram

 2. Det där “vreten” känner jag igen från någon gammal tv-serie, får se om jag kan komma på vilken.

  Skatteverket? Hujeda mej 😉 Skämt åsido, en fin promenad här med fina bilder, jag tackar ödmjukast.
  Ha en fin kväll nu Ditte.

  1. Vi skyndade oss förbi Skatteverket ner mot vattnet. Vad gäller Vreten har det säkert varit med både i en och annan film- Men nu heter det så “fint” Solna strand. Fnittrar lite för vattnet har ju funnits här även tidigare.
   Det blev en jättefin runda. (Och vi passerade här vid vattnet huset där Leif G.W. Persson bor.)
   Önskar dig också en fin kväll.
   Strålande väder här även idag så balkongen är i bruk. Kul att se båtarna som passerar.

  1. Det är så roligt att man byggt sjönära och att man som allmänhet kan passera. Så skönt att det är bra väder även i norr. Vi njuter nu på balkongen av bubbel och tilltugg och ser helgtrafiken av båtarna som är i gång
   Fint att du kunnat pyssla med blommorna. Här hat mina pelargoner fått komma ut och lufta sig. Just nu +22 i skuggan. Bara att njuta.
   Önskar dig också en fin långhelg.

 3. Verkligen häftigt med sjönära boende. Du nämner så många namn som jag inte känt till innan. Solna vet jag, för därifrån hade vi sommarbarn, likaså Sundbyberg. Men Stockholm är stort och jag har aldrig varit med om att utforska något. Men så fint att följa med dig på alla promenader.
  Vackra bilder.
  Jag gillade den japanska konsten långt nere i tunnelbanan, den lyste upp, fiffigt.
  En fin dag här idag till skillnad mot min gråa dag igår.
  Stor kram!

  1. I Stockholm med omnejd har man verkligen satsat på boende nära vattnet. Många av bostäderna är ju bostadsrätter och så här vid Solna strand- Men det finns i andra delar av stan några med hyresrätter men då får man räkna med att betala ca 10 000 kr/månad, för en lägenhet på ca 60m2.
   Området runt Solna strand hör till det där jag växt upp men då fanns inte dessa hus och promenadvägarna var inte så tillgängliga.
   Fint att du fick en bra dag- Här har dte varit ljuvligt och vi sitter fortfarande kvar på balkongen.
   Önskar dig en trevlig kväll-
   Stor kram

 4. Fin konst ,-) Ja ljuset behöver lyftas fram långt ner.
  Solna ligger inte långt bort, men sällan vi är där.
  Mellan Solna och Huvudsta, fint berg att njuta av solen, just nu är det härligt! ,-)
  Ja det ser privat ut, kul att det inte var det. Fint att gå där och njuta, du hittar många “smultronställen”
  Fint
  Så mysigt det är nu, allt har slagit ut med en gång.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst piggade konsten upp här i den annars mörka tunnelbanestationen. Jag bodde i Solna, helt nära där vi nu promenerade, mellan 1959 och 1970. Och mina föräldrar bodde kvar här till 2002.
   Dessa hus här vid vattnet har jag tidigare sett på avstånd men nu var vi helt nära. Så fint. Tänk att ha båten vid egen brygga.
   Ja, detta med att hitta fina ställen är jag ganska bra på. Och jag delar gärna med mig.
   Ha det fortsatt bra du också.
   Kram

 5. Men så vackert ni bor ! Tror dock inte många stockholmare utnyttjar och uppskattar det vackra på samma sätt som du/ni!
  Tack för ännu rn tur med förunderligt vackra och inbjudande bilder! Kram!

  1. Nja, det är inte här vid Solna strand vi bor men vi bor på kajen här på Södermalm och med vattnet helt nära. Lite mer centralt än Solna strand- Men jag bodde gärna där också.
   Kul att du var med och har du vägarna till Stockholm så visar jag dig gärna runt. Har många favoritställen. Och nästan alla vid vattnet.
   Njuter nu på balkongen där vi dröjde oss kvar efter säsongens första utemiddag.
   Kram

 6. Nya områden för mej, Vreten låter bekant vad gäller t-bane station, men det är inte ofta som man åker med den blå linjen, och numera heter den alltså Solna strand! Jag som numera bor i Solna, borde verkligen se mej om lite mer i kommunen!
  Tack för titten , det ser verkligen fint ut att bo vid vattnet!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag rekommenderar en tur här längs vattnet och det finns flera trevliga “pitstop” på vägen. Och det går ju fint att ta en buss hit och sedan promenera in till stan.
   Husen här vid Solna strand ligger så fint och perfekt med egen båtbrygga.
   En strålande dag idag också. För oss blev det också första balkongmiddagen. Härligt.
   Kram

 7. Det var nog år och dag sedan jag tog tunnelbanan till Solna Strand. Det var nog så länge sedan att stationen hette Vreten…
  Å så det har byggts där. Känner nog inte igen mig där, men du var i alla fall inte långt ifrån Pampas Marina där Helena och Peter bor. Minns att vi gick längs nybyggda Bällsta området, via Huvudsta och Pampas upp till Rörstrandsgatan. Den promenaden gjorde vi nog för fyra fem år sedan. Ni kanske också fortsatte dit.

  1. Vreten har alltså blivit till Solna strand. Lite mer flärdfullt kanske. Jag har ju bott i närheten av Solna strand, i Huvudsta i Solna, granne mer Jerry Williams, när jag växte upp så området i sig ser i princip likadant ut. Vi passerade Pampas Marina och hade tänkt äta lunch där. Men med buffélunch och all mat framme utan “skydd” och folk som “hackade i maten” avstod vi mer än gärna- Lite trist att man inte hade bättre ordning.
   Vi gick just den sträckan ni gjorde och tog en sen lunch på Rörstrandsgatan där det kändes betydligt bättre med mathanteringen.
   Som sagt kända trakter hela vägen- Har varit en del på Huvudsta gård i olika sammanhang och red som barn/tonåring där. Jag bodde också ett tag på Karlberg när vi flyttade till Stockholm så omgivningarna är välkända.

  1. Förstår det! Är det för mig också. Bodde ju här helt nära mellan 1959 och 1970. 0ch mina föräldrar bodde kvar till 2002. Så det blev många besök- Kul nu med de fina husen vid Solna strandväg med bryggorna nedanför.

 8. Såklart ska du ha läsa boken jag nu har i dubblett, ger dig gärna den! Vi får snart boka in en “date”, inväntar mitt sommarschema på jobbet!
  Kram igen!

  1. Tack! Snällt! Ja, det får bli en träff. Jag kan nästan alltid – Skicka ett mail! Jag har ju en Dalahäst till dig. Den väntar på en omplacering från min garderob.
   Kram

  1. Väldigt trevligt även här runt vattnet och inte heller folkvandring som det kan vara längs Årstaviken. För mig är trakterna här nygamla som den gamla Solna och Huvudstabo jag en gång var.Och det var flera som doppade sig längs vägen. Badade är nog för mycket sagt.

 9. Oj så förändrat det har blivit sen jag höll till i trakterna. Jobbade där i Solna på gränsen till Sumpan i slutet av 80-talet. Ser verkligen fint ut nu!

  Ha en fin flygaredag!

  1. Visst har mycket hänt och av de gamla industrierna finns föga kvar. Men nya kontorshus har tillkommit och en del nya bostäder. Men längs vattnet, förbi Huvudsta gård och Jungfrudansen och in mot stan är det sig ganska likt.
   Strålande sol här, nu +21 i skuggan, så det ser lovande ut.
   önskar er också en fin himmelsflygardag.

 10. Men va härligt där hade jag lätt kunnat bosätta mig 🙂 super fint ju ..o stranden 🙂 kram å fin dag

  1. Visst är det fint! Både säkert att bo här och promenaden längs vattnet var så fin.
   Önskar dig också en fin dag. Ser lovande ut här.Nu +22 och strålande sol.
   kram

 11. Det vore verkligen inte helt fel att bo med båten utanför husknuten för visst är närheten till vatten speciellt. Vilket härligt väder ni har i huvudstaden. Sonen som skulle äta lunch ute rapporterade att det var 22 grader. Då åskade och ösregnade det här. Nu är det lite bättre så vi kunde ta vår långpromenad i uppehållsväder vilket var väldigt skönt.

  Kram och god torsdag!

  1. Dessa hus nere vid vattnet här är ganska nya och området är väldigt populärt. Perfekt med båt och badbrygga nedanför lägenheten. Vi har strålande väder även idag så det blev frukost ute och nu en sen lunch. Här är det nu +24 i skuggan på balkongen.
   Skönt med lite ljusning vädermässigt hos er. Hoppas det håller i sig.
   Önskar dig en trevlig torsdag.
   kram

 12. När jag läste Vreten, så dök några ord upp i mitt minne, “i både Humpen och Vreten”. Funderade var dess ord hörde hemma och kom på att det är från Elektricitetsvisan med Hasse och Tage. Om det har med detta Vreten att göra vet jag inte.
  En fin och intressant promenad

  1. Vreten i deras visa kan mycket väl hänga ihop med Hasse & Tage. Men idag heter det alltså Solna strand och de gamla industrierna är nog ett minne blott. Idag kontorshus.
   Solna är ju mina gamla hemmatrakter, just den här delen, men mycket har ju hänt.
   Trevligt att du följde med.

 13. Jag är verkligen imponerad över mängden utflykter du gör. Och över hur mycket vackert och intressant det finns att se. Och kan konstatera att du nog är en av de mest bevandrade stockholmarna alla kategorier! Det är inte många som tar sig för att utforska alla intressanta ställen som finns utan de flesta lunkar på i sin vanliga miljö o rör sig endast till vissa sevärdheter eller till platser där man har släkt och vänner boende.
  Hoppas att du inspirerar andra till att följa i dina fotspår!
  Tack för början på denna promenad, nu har jag vilat lite så nu går jag vidare..

  1. Våren är ju min favorittid så det blir en hel del utevistelser. Och så fint att kunna gå långa och korta sträckor längs vattnet.
   Jag kan Stockholm ganska bra och tycker det är roligt att fortfarande, efter alla år här, vidga vyerna. Men visst blir det en del nygammalt också. Jag bodde många år i de här trakterna i Solna och mina föräldrar hela tiden tills de avled i början av 2000-talet.
   Jodå, en hel del har inspirerats av mina turer vet jag och det är roligt
   Skönt att du vilat dig. Behövs. Och det gör vi också då och då.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *