Stockholm

Solen tittar fram över Stockholm. Klart uppiggande.

I morse, nåja snarare tidigt på förmiddagen, sågs åter en tämligen blå himmel sällskapa med solen, över Stockholm, Södermalm och Hammarbykajen. Kändes lite ovant för den senaste veckan har inte blått varit den mest framträdande färgen. Olika nyanser av grått har övervägt och solen har lyst med sin frånvaro.  Men även det grå behöver väl vila sig i form. Ett par minusgrader, luften kändes frisk och krispig och en antydan till tunn isskorpa kunde anas på kanalen. För att fira dagens, eller kanske snarare stundens solsken, tog jag med mig en kopp kaffe och en filt ut på balkongen och slog mig ner. Det var riktigt tyst och stilla och inte ens några måsar var synliga eller hörbara.

Hammarbykanalen/Hammarbykajen österut.  Njutbar utsikt även om det är kyligt.

Njutbart med solen

Klockan är 10 och solen segar sig sakta upp över Södra Hammarbyhamnen, området som ligger på andra sidan Hammarbykanalen. (För egen del bor jag i Norra Hammarbyhamnen som ligger på Södermalm.)  Här började bostäder byggas i de gamla hamnområdena på 1980 och 1990-talen och den sista hamnkranen som fanns togs bort 1997. Men Lumakranen finns kvar som byggnadsminnesmärke.

Solen på väg upp i södra Hammarbyhamnen. Solen segar sig upp över Södra Hammarbyhamnen –

Solen leker ta fatt med molnen-och leker lite kurragömma med molnen.

Namnet Hammarby

härstammar från en egendom som låg en bit sydost om Stockholm och togs upp som en del av Stockholms kommun 1930. Från denna gamla egendom har namnen Hammarby sjö, Hammarbybacken, Hammarbyhamnen och även idrottsföreningen Hammarby fått sina namn.  Hammarbysjön, som den hette förr, bildades på 600-talet då landhöjningen mellan Mälaren och Saltsjön blev påtaglig och är en del av Östersjön. Hammarby sjö övergår närmare Hammarbyslussen i Hammarbykanalen.

Solen kastar skuggor på Globen som lyser upp lite extra.

Solens svaga strålar når även ner till Hammarbyslussen som för dagen öppnat sina slussportar och släpper ut en del av Mälarens vatten i “saltsjön” – Östersjön.

Solen lyser fortfarande och en lördagspromenad i det vackra vädret lockar.Bäst att passa på…

18 svar på ”Solen tittar fram över Stockholm. Klart uppiggande.”

  1. Idag har det varit riktigt fint och med ett par minusgrader. Hoppas det fina består. Välkomna hem igen! Och jag kan tänka mig att ni har en hel del kvar från Israel att blogga om. Roligt att få läsa. (Känner ju igen mig i mångt och mycket men roligt att nu hänga med på er resa.)

 1. Jättevackra bilder och intressant om Hamnarby! Häromdagen funderade jag faktiskt på namnet. En långpromenad i solen blev det också för min del! Helt snöfritt i skogen och litet puder på vissa ställen i trädgårdar och öppna ytor! Härligt ljus dag, och visst har dagarna blivit längre!

  1. Tack! Ja, en fin dag fick vi här i huvudstaden med några minusgrader. Och helt snöfritt även hos er. Visst känns det lite märkligt att det är så-
   Visst märks det, i alla fall när solen tittar fram, att dagarna är lite längre.
   Önskar er en trevlig kväll.

 2. Oh, det var längesen jag satt på balkongen. För kallt, även med filt, det är öppet runtom.
  Underbart vackra foton, som du fångat!
  Kul att läsa om Hammarby, du vet ju att jag hade en morbror som bodde på Hammarbyhöjden. Jag letade mig dit ensam 1969, då jag besökte Stockholm, idag vet jag inte om jag klarat det.
  Må väl och kram!

  1. Tack! Även här på balkongen är det öppet runt om på balkongen, inte inglasad och dessutom sex trappor upp. Men det var lä här idag och jag satt med filt och tröja på. Jag fascinerades av solen som lekte med molnen och Globen som speglade sig i solens strålar.
   Du hade nog klarat ta dig till Hammarbyhöjden idag också. Tydliga skyltar finns i tunnelbanan. Maken som bor just där.
   Ha det bra du också.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Dina bilder strålar ikapp med solen kan jag säga, speciellt den där solen leker kurragömma med molnen. Tack för att du skickade solen norröver två timmar senare, där vi också fick njuta av den i en timme eller så. Men att sitta ute på balkongen har jag inte gjort, ville liksom inte frysa fast i minus 3,4 grader. Tror det var den kallaste dagen den här vintern. Men som du säger – helt underbart med några väl behövliga solstrålar idag:-)

  1. Här på Söder var solen tillgänglig i stort sett hela dagen och trevligt att du också fick ett par timmar med extra ljus. Kyligt var det här också med -2, men lä med filt och tjock tröja så satt jag i alla fall 40 minuter. Fascinerades av solen som lekte kurragömma, Globen och vattnet.

 4. Verkligen underbart med lite sol idag, jag var dock alldeles för trött idag efter att sett ishockeyn på TV fram till morgontimmarna, så det blev en slö slapp dag, men det behövdes! Hoppas på fint väder i morgon igen så jag kanske får en ny chans att komma ut!
  Kram och ha en fortsatt trevlig kväll!

  1. Skönt med en slö och slapp dag. Jag somnade från hockeyn så var tämligen pigg idag på förmiddagen. Gick en promenad på 8 km på eftermiddagen, behöver hitta formen.
   Visst hoppas vi på sol i morgon också.
   Kram!

 5. Härliga bilder från en härlig dag! Även här sken solen, men tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut under just de timmarna – får försöka idag igen, för det ser ut att bli ännu en solig dag 🙂
  Kram

  1. Tack! Jag det var fint att se solen igen här hemma. Och idag ser det än mer lovande ut och med några grader minus. Hoppas du hinner ut idag och kan njuta av både sol och fin utevistelse. Här blir det att fira Max som fyller åtta år i veckan och det ska bli roligt.
   Kram!

 6. Vilka härliga bilder du bjuder på! Skönt att solen kom fram, hoppas den är kvar idag också!

  Här är det åter blå himmel idag efter en grå gårdag. Men det utlovade regnet uteblev i alla fall.

  Ha en fin söndag!

  1. Tack! Och idag än ackrare. Inte ett moln just nu men dock några minusgrader. Det är ju förvisso vinter. Fint att det “blå” är tillbaka hos er också.
   Önskar er också en fin söndag. Här blir det Max födelsadagskalas så visst blir det en bra dag med läcker tårta och träff med “de mina”.

 7. Balkonghäng låter mysigt och bilderna ser lockande ut. Fast det gör de alltid på din blogg. 🙂 Ha det så trevligt på Max födelsekalas. Här är också en efterlängtad sol, vindstilla och minusgrader. Vi har lämnat av Jennifer som ska åka tillbaks till Uppsala. Nästa gång vi ser henne är det vår. Jag ska se hur de kämpar uppför det italienska berget. Mellan “etapperna” får det bli en solskenspromenad.
  Söndagskram Bosse

  1. Det var ifnt att sitta ute på balkongen en stund och njuta av solens strålar och en blå himmel. Likaså idag, solen strålar från en klarblå himmel och det är några minusgrader. Skönt att solen även når Skåne. Uppsala blir det även för oss idag.
   Kan tänka mig att saknade efter Jennifer blir stor.
   Även här tittar vi på hur de kämpar uppför det italienska berget. Inget direkt för mig men jag tittar gärna. Åker hellre utför.
   Solig kram från huvudstaden.

 8. Allt är kul att läsa om då jag inte varit i staden men att läsa din tolkning är alltid ROLIGT och dina vackra bilder Ditte tack kram å fin söndag <3

  1. Visst är det roligt att resa och få se en hel del trots att man är hemma. Trevligt att du följer med.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *