Stockholm

Sol över Stockholm

Sol över Stockholm och om man kände efter riktigt noga kunde en tendens till vår anas i luften.  Jag tror även  koltrasten hade uppfattat detta med liten vårtendens för jag hörde flera av dem ystert visslandes i träden när jag kom ut. En envis förkylning med feber, hosta och ont i kroppen har hållit mig i ofrivillig husarrest i en vecka och endast små utvikningar från hemmet har skett.

Det soliga vädret fick mig ut på en promenad i långsam takt och vägvalet föll på att ta en tur till Globen. Jag hade  också tänkt mig en tur upp på Globen med deras Skyview, har varit där uppe för ett par år sedan med äldsta barnbarnet och tänkte fräsha upp utsikten. Tyvärr var  ingen av de två gondolerna var i tjänst så jag fick nöja mig med att se Globen underifrån.

Tursamt nog hade jag ytterligare ett ärende att uträtta i området, förutom att åka upp på Globen. Äldsta barnbernet Max fyllde sju år igår och hade en önskan om en present som inte är så vanlig men  i en specialburik vid Globen hade den och jag fick köpt det jag tänkt. Och en tur med Skyview kan vänta.

Solen speglar sig vackert i fönsterrutorna på Folksamhuset –

-och damerna har intagit solposition, väl påpälsade. 

Jag stannar till en stund uppe på Skansbron och tittar ut över Hammarbykanalen, en del av Östersjön, och längs kajen  ligger husbåtarna på rad. (Den bruna träbåten till vänster är restaurang Thaiboat som i år har vinteröppet.)  Men visst längtar jag till att det ska bli vår och deras sandstrand kommer på plats. Jag vinkar till vårt hus på kajen innan jag fortsätter för att se hur det ser ut på Mälarsidan. 

På andra sidan Hammarbyslussen finns Mälaren och här ligger isen delvis kvar.

Ingen skridskois direkt.

Vackert är det och solen gör verkligen sitt bästa för att vara till lags när jag passerar den fina Skansparken.

Jag närmar mig Gullmarsplan och Globenområdet.

Globen, Ericsson Globe Arena, som stålkulan numer heter. Och här där man ser spåren brukar alltså de två gondolerna sakta klättra uppför. Varje glasgondol rymmer 16 personer och en tur upp och ner och några minuter uppe på toppen, dock sittandes/ståendes i gondolen, tar ca 20 minuter. Globen , världens största sfäriska byggnad, invigdes 1989 och hade då byggts på rekordfart på  två och ett halvt år. Ibland visas bio på Globen och då kan 13 000 personer  vara närvarande och ungefär lika många vid ishockey och andra idrottsevenemang.  På konserter kan 16000  besökare få plats eftersom alla då inte är sittandes. (Mer om Globen och Skyview finns att läsa här.) En tur upp på Globen rekommenderas och utsikten över Stockholm i galsgondolern är magnifik.

Även utsikten från mina fönster var sent på eftermiddagen god och en vacker rosa himmel lyste upp. Satt ett bra tag i soffan, kurade skymning och inväntade mörkret.

28 svar på ”Sol över Stockholm”

 1. Vilka härliga bilder från Stockholm!
  Globen har jag faktiskt aldrig varit upp i, får helt klart bli ett besök framöver…!
  Hoppas du blir av med din envisa förkylning!
  Trevlig kväll!
  Kram!

  1. Tack! Idag visade sig huvudstaden från den soliga sidan och då är det mesta vackert.
   En tur upp i Globen är trevligt och särskilt en vacker och solig dag. Men jag får ta det en annan gång eftersom gondolerna hade ledigt idag.
   Vad gäller förkylningen så tar den god tid på sig att flytta ut.
   Önskar er en trevlig kväll.
   Kram!

 2. Gokväll!
  Så skönt att du är bättre och orkade med en promenad. Viktigt att få tag på vad Max önskar sig ?
  Som vanligt vackra bilder ( försökte zooma in för att hitta ugglan) men lyckades inte.
  Sista bilden med den rosa himlen är bara så fin.
  Många kramar/A-K

  1. Gokväll! Tack! Har kommit i gång bra nu med kameran och den har många inställningar att laborera med. Jag är helnöjd med den.
   Jag är piggare, men krafterna har inte riktigt återvänt. Men de kommer.
   Och visst ska Max få det han önskar sig.
   Ugglan ville inte vara med på bidl men himlen är njutbar utan den.
   Önskar er en fin kväll.
   Kram!

 3. Så skönt du fick komma ut idag! Det blev en envis släng av influensan du också fick! Härliga bilder och att köpa en speciell present till barnbarnet är ju viktigt och roligt!
  Inte helt vårtoner än här, men ljuset märks nu både morgon och kväll. I dag har det varit grått och snöat hela dagen.
  Skön fredagkväll till er och ta det varsamt !
  Stor kram

  1. Det kändes fint att komma ut lite idag och jag var trött när jag kom hem. Men å andra sidan kunde jag vila mig i form resten av dagen. Viktigt med Max present.
   Här har det varit en gnutta vårkänsla i luften och det kändes så skönt.
   Och dagen var lite längre.
   Stor kram fina Tove.
   Natti!

 4. Håller helt med dig – på vår balkong kändes det faktiskt att solen värmde rejält. Absolut vårkänslor kan jag säga. Var i dina trakter idag och i solen var det helt underbart – bästa dagen i år i alla fall.

  Härliga bilder som vanligt och den med Globen samt den med den rosa himlen är mina favon. Har aldrig åkt med Skyview, då det var lååååång kö varje gång vi gjorde ett försök. Så det projektet återstår.

  Vad gäller Globen som “konsertarena” så kan jag inte rekommendera den. Akustiken är urusel. Lika illa som på Friends. Synd kan jag tycka, då vi inte har så himla många stora arenor att hålla konserter i/på.

  1. Tack ! Idag var det fint fotoväder!
   Visst var det skönt med den lillla gnutta vår som gick att ta till vara idag. Njöt till fullo.
   Har varit på ett par konserter i Globen och ena gången satt vi på parkett så ljudet var högt men helt ok. Men man får ju titta uppåt och får ont i nacken. Tycker inte jag vill gå dit på konserter alls.
   Kanske är det bättre på Tele2.
   Lite märkligt för både Stora Ullevi och Skandinavium i Göteborg har ju lyckats bättre just med akustiken.
   Men Stockholm kanske får lära sig av Göteborg.
   Trevligt att du varit i mina trakter idag och visst var det årets bästa dag vädermässigt. Helt klart! Men halt så in i vassen…
   Får du chansen, utan kö, så är det värt att ta en tur upp i Globen en klar dag.

 5. Ja, det var fint i dag. Vilken skillnad det blir när solen tittar fram.
  Hoppas din förkylning släpper nu, så du kan känna dig riktigt pigg.
  Kram!

  1. Visst är det skillnad när solen tittar fran och det köndes lite som vår i luften. Njutbart! Jag är mycket bättre men detta har varit segt och tagit rejält på kroppen. Men jag har inte varit förkyld på ett par år så det var väl dags nu.
   Vill vara pigg igen!
   Kram!

  1. Tack! Det finns mycket vackert i Stockholm och just tillgången till vatten och vacker natur mitt i stan gör att den blir än vackrare.
   Och i solsken än bättre.
   Jag kryar på mig med det känns segt. Har inte varit förkyld/dålig på ett par år så bacillerna tycker väl det är dags.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Tack! Ja, härligt väder var det och med lite vårkänsla.
   Lätt att missa en del av det fina vädret om det är mycket jobb. Just nu har jag viloperiod från jobb så då passar det extra bra med vackert väder. Å andra sidan jobbar jag bara när jag har lust, men det är väldigt roligt så lusten är ganska stor.

 6. Det är något jag aldrig tänkt på att man kan göra men nu definitivt ska lägga till “att-göra-listan”. Dessutom något som kan göras utan speciellt mycket planering, att ta en tur upp på globen alltså! Jag förstår inte varför det aldrig blivit gjort. Stockholm har ju besökts rätt flitigt de senaste åren eftersom båda döttrarna befinner sig i det området. Tack för tipset!

  1. Det är värt ett besök att ta sig upp med gondolerna på Globen och det ska helst också vara en deg med klart väder så sikten är bra. Men bäst att titta på hemsidan så att Skyviewen är i gång. igår var den det inte. Ser från mitt hemfönster på Söder att den har paus även idag.

 7. Vilka bilder! Stockholm i mitt hjärta! Känns nästan så, eftersom min mamma bodde där och arbetade i flera år. Men, Stockholm ÄR vackert, liksom Göteborg, var och en på sitt sätt och ligger vid vatten.
  Strålande bilder du visar upp och särskilt den rosa!
  Varm kram från Lidköping ♥

  1. Tack! Igår var det bra fotoväder!
   Visst är Stockholm en stor del av mitt hjärta. Göteborg är också väldigt fint men jag har inte så mycket anknytning dit. Just vattnet har stor betydlese för dessa städer och att man lätt kan förflytta sig vattenvägen.
   Kran och tankar från mig.

 8. Du fick verkligen till härliga vinterbilder från Stockholm även om dom dumma Globenäggen var stängda. 🙂

  Vi har åkt upp en gång, en vacker vinterdag även det, och utsikten var minst sagt bedårande!

  Skönt att du har kryat på dig, och jag hoppas såklart att du snart är helt fit-for-fight! 🙂

  1. Det får bli en tur en annan dag Ser att äggen har ledigt idag också. Serviceåtgärder kanske?
   Kul att ni åkt upp! Och visst är det fint att se stockholm lite från ovan.
   Jag är bättre men inte helt ok. Men det blir jag.

 9. Vilka underbara Stockholmsbilder du bjuder på! Tråkigt med förkylningen. Jag hoppas du mår bättre nu! Jag har missat mycket i bloggvärlden under de senaste veckorna på grund av sjukdom i släkten/familjen, därav mitt sporadiska kommenterande. <3

  Angående Globen, så minns jag så väl när den byggdes! Jag bodde i Hammarbyhöjden då och beskådade framstegen från perrongen varje dag,

  Jag har även bott på Skulptörvägen, nästan precis granne med Globen! Sedan jag flyttade från Stockholm 2006 har förstås mycket mer hänt, bland annat tillkomsten av gondolerna. Jag har ännu inte åkt i dem. Däremot är jag då och då på konsert i Globen och min mamma bor i Svedmyra!

  Kram

  1. Tack,Anna! Jag vet att du har mycket om och runt dig och har tänkt på dig.
   Jag är piggare men vilar mig ändå i form.
   Vad roligt att du minns när Globen började byggas och kunde följa bygget.
   Snabbt gick det.Sitter nu och tittar mot Globen som ikväll är upplyst i grått.
   Får du chans så är det fint med en tur upp i Globen med Skyview en klar dag. Fin utsikt!.
   Kram!

  1. Tack! Ja, det var en helt underbar dag igår mend viss vårkänning i Stockholm.
   och njutbart att under eftermiddagen sitta hemma i soffan och se skymningen falla.
   Globen är en spännande byggnad som jag dagligen ser från fönstren här hemma, ett kännetecken för Stockholm och det är fint att se
   den skifta färg alltefter de evenemang som är där. (I kväll är den grå och upplyst.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *