Torrevieja

Sol och vatten – Park och hav – Mot välkänt mål

Gårdagens promenad blev en favorit i repris och mot ett välkänt mål, grannorten La mata. Hit är det dryga 5 km och det finns ett antal olika vägar dit att välja på. Ofta går genom den fina Vattenkvarnsparken och ibland kombinerar vi med att också titta in i ”aromparken”. Båda grönområdena är värda både ett och flera besök. Så det blev gott om både sol och vatten. En i mitt tycke lyckad kombination. (Även om jag försöker vara i skuggan)

Sol och vatten är en fin kombination. Här vy från höjden vid Aromparken i Torrevieja ner mot havet och La MatataUppe på höjden, vid entrén till Aromparken,  Parque Aromatico. (Länken går till Tripadvisor med karta och omdömen) Vacker  utsikt ner mot La Mata. Och visst är sol och vatten är en fin kombination.

Sol och vatten

följde oss på vägen mot La Mata. Och en hel del grönska dessutom. Aromparken hoppade vi över denna gång men beundrade alla vackra bougainvillea och andra blommor som så fint kantar staketet in mot parken.

Solen hade vi i ryggen och den värmde rejält. Inte att undra på, för termometern visade på +26. Men en svalkande bris som stundtals var kraftig gav svalka. Och lite skugga hittade jag då och då.

Vattenkvarnsparken, Parque Natural del Molino del Aqua, ligger ca 4 km norrut från där vi bor i Torrevieja.

Vattenkvarnsparken/Vattenhjulsparken har fått namnet efter den kvarn som förr fanns här. Det var en kvarn som drevs av strömmande vatten i ett vattenflöde och med hjälp av ett vattenhjul- Här finns inte  längre den gamla kvarnen kvar. Men det gör däremot kvarndammen.

Här har det alltsedan 1700-talet funnits en park men den har ändrats i olika omgångar och fick sitt nuvarande utseende 2006. Vi valde att helt följa en inmurade kanalen/bäcken ner genom parken. Men här bland pinjeträden finns många olika stigar att ta sig genom parken så valmöjligheterna är flera.

Det lite ”större ”vattenfallet i början av parken. Vattnet i kanalerna cirkulerar och återvänder hit. 

Sol och vatten som porlar ger tiillsmmans med de skuggande en rofylld känsla. Sol och vatten tillsammans med de doftande pinjeträden som ger skugga ger en skön känsla.

Vi tar oss ytterligare en bit neråt i parken och nu skymtar  vi även det blå Medelhavet. Känslan av sol och vatten blir än mer påtaglig.

Vattnet i kanalerna ser tämligen blått ut men den blå färgen kommer sig mest av att botten i kanalerna är målade med blå färg.

Ännu mer blått. Kanalerna är i botten är målad med blå färg och sol och vatten plus deta gör att förgen framträder än mer. Kanalerna är målad med blå färg i botten. Så när sol och vatten här kombineras ser vattnet än mer blått ut. En synvilla alltså-

Nästan nere.

Nere. Och här ligger kvarndammen fint bevarad. (Dock omgjord)

Och alldeles utanför Vattenkvarnsparken breder  sanddynorna ut sig med sin speciella växtlighet. Växter som är planterade för att binda sanden. Och sedan breder den flera kilometer långa och fina La Matastranden ut sig .

Söndagens lunchutsikt i La Mata.

Sol och vatten/hav är tillsammand med restauranger och en fin strandpromenad en lyckad sammansättningSol och vatten/hav samt restauranger längs en fin strandpromenad lockar många besökare.

 

29 svar på ”Sol och vatten – Park och hav – Mot välkänt mål”

  1. Parken är jättefin med sin lilla kanal och en verklig oas. Men hundägare och vi människor får se upp under våren för det är gott om pinjelarver här bland träden.

 1. Vilka vackra och fina promenadvägar det finns hos er. Praktiskt dessutom att det finns möjlighet till skugga vilket kan behövas av många olika anledningar. God lön för mödan fick ni dessutom när ni var framme.

  Kram och ha en härlig måndag!

  1. Söker man sig bara lite utanför stan finns mängder av fina promenad och cykelvägar. Och här kan man gå många gånger utan att tröttna. Alla årstider här har sin charm.
   Och lön för mödan fick vi.
   Önskar dig också en fortsatt fin måndag.
   Kram!

 2. Så fina bilder du tagit från våra hoods. Synd vi inte var nere, ( kommer på söndag), så hade ni kunnat titta in på en fika .

  Vi har ju varit hemma hela maj, ja, hemma och hemma var kanske att ta i, var en vecka i Skåne och var barnvakt, sen direkt till New York i 6 dagar, sen ner till Skåne igen i 3 dagar och nu sista veckan här hemma och det behövs.

  Ska åka med bästa väninnan till Uppsala på onsdag, gå på Himlas Outlet, äta lunch i stan och strosa runt om vädret så tillåter. Vi brukar göra en dagstur vår och höst bara hon och jag och ha ”kvalitetstid” heeela dagen lång 🙂 . Gå ut och in i affärer hur länge vi vill osv och förhoppningsvis ha middagen serverad när vi kommer hem igen.

  Ha en fin måndag

  1. Jodå, vi passerade nästan ert fina område på vägen och tänkte på er. Ja, ni har då haft en resande tillvaro. Vi också innan vi nu landade här igen. Men besöket för mig blir kortvarigt för spännande och roliga resejobb väntar hemma redan i början av juni.
   Uppsala är ju så fint och hoppas ni får bra väder för då är det ju extra mysigt att luncha nere vid ån och ta en fika på något trevligt konditori. Finns ju många. Och kvalitetsdagar med en väninna är viktiga.
   Önskar er välkomna hit igen.
   Och vi ses om inte ammat i höst.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig måndag.

 3. Vi gick efter den fina La Mata-stranden idag, fast vi fuskade och tog bussen till Cabo Cervera 🙂
  Härliga bilder från parken!
  Gissar att ni kanske åt på… Zana? 😀

  Ha en fin kväll!

  1. Alldeles rätt gissning här- Zana blev det. Och även en rejäl promenad längs den fina La Matastranden
   Vattenkvarnsparken är alltid trevlig att gå igenom men väl omständligt att ta sig dit från Cabo Cervera förstås.
   önskar er också en fortsatt fin kväll. Det som är kvar av den.

  1. Det blev en så skön promenad och en lisa för själen är det alltid att gå genom Vattenkvarnsparken. Att sedan lämna parken och ha sanddynorna och havet framför sig är en behaglig känsla det också.
   Stor kram!

 4. Riktigt tjusigt, det är så kul att se konstrasten mot min mer orörda vilda natur och din välordnade vackra parknatur. Och vatten som rinner och rör sig är alltid lika vackert och gör omgivningen mer levande. Där hade jag också njutit! Stränder tycker jag bäst om när det inte är packade av soldyrkare. 26 grader mot våra 9, där har vi en viss skillnad. Har ni mygg eller trivs de bättre här uppe i Norden? Kram

  1. Jag gillar nog också det vilda väldigt bra men har inte så gott om det vare sig här eller i Stockholm. Har stor glädje av att se dina trakter. Pinjeträden växer ju här i Vattenkvarnsparken och ger behaglig skugga och doft. Men på våren får i varje fall hundar (och hundägare passa sina telningar) sig för då är de aggressiva pinjelarverna ute och de kan döda en hund om den inte får snar hjälp av veterinär.
   Stränder är jag aldrig på numer annat än för att bada och då väljer jag de där det är gott om plats. Den här stranden är flera kilometer lång och det finns alltid plats. Men jag promenerar gärna längs havet och slår mig ner på en bar med havsutsikt.
   Jodå,vi har mygg. Små tysta rackare. Jag är tämligen allergisk och har haft fula bett i ansiktet. Men myggspiraler och ljus med citronelladoft hjälper och på natten har jag en elektrisk ”myggjagare” vid sängen. Den hjälper.
   Kram i kvällen från terrassen och +23 . Ganska myggfritt.

  1. Kul att detta gamla finns kvar även om själva kvarnen inte gör det. Ett mysigt område är det.

 5. Alltså nu kan jag inte låta bli att skratta. Har ju följt din fina blogg i några år nu. Har läst Amas blogg sedan 2009 tror jag. Men vet du vad, jag kan inte minnas att hon någonsin bloggat om den här fantastiska Vattenkvarnsparken. Okej, jag kan minnas fel, men tror inte det.
  Kanalen med sina höjdskillnader är helt underbar. Love it! Å aningen otippat var den också. Man kan säga vad man vill om spanjorernas mañana-mentalitet, men utsmyckningar, rondeller, parker och anläggningar är dom fenor på.
  Suveräna bilder som vanligt

  1. Tack! Jag har skrivit om denna park förr men kanske mer i förbigående. Men vi går ju ofta hela vägen, nåja 5 km, till La Mata och passerar ofta genom parken. Parken är jättefin men under tidig vår får i varje fall hundar passa sig noga för pinjelarverna so är ute och kommer gåendes på långa rader på marken ner från träden-
   Den lilla fina kanalen är vattenfylld under stora delar av året och det är fint att se hur vattnet liksom hoppar fram.Parken är ju gammal men har efter hand gjorts i ordning och det är alltid fint att gå igenom här.

  1. Parken är riktigt fin och det porlande vattnet gör sitt till för en rofylld stämning. Att ta denna vägen är ju en omväg till havet men vi tar den gärna.Promenaden är verkligen fin. Och motionen ingår.
   kram!

 6. En härlig promenad. Kanalerna är så fina och att botten är blå gör bara att vattent ser finare ut.
  Riktigt läckert!

  1. Bra när det finns en del vackert att ta del av under promenaderna. Och jag är ju tacksam för skuggan som pinjeträden ger. God idé att måla botten i den lilla ”kanalen” i blått så att vattnets färg framträder än mer.

 7. Oj, nu fick du mej att börja längta tillbaka! Vi har ganska ofta gått där och njutit av lugnet och det forsande vattnet! Det är verkligen en plats som ger lugn och ro!

  1. Förstår att ni ofta gick här. Och bi passerar ofta och gärna genom parken när vi går till La Mata. Visst känns miljön behaglig med lugn och ro här inne i parken.

  1. Finns en hel del fint här i omgivningarna och kombinationen med havet gillar vi
   Ha det fortsatt bra på er ”Strandkorgsresa”. Hänger mer.

   1. Hej!
    Har under dagen försökt kommentera och nå er hemsida. Undrar om den ligger nere, för andra bloggsidor kan jag nå.

 8. Vilka fina bilder från parken! Vi har också varit där en gång, visste inte ens att den fanns när vi hamnade där 🙂
  En lagom promenad är det till La Mata, men nu börjar det nästan bli för varmt att gå dit!
  Stor kram

  1. Tack! Parken är jättefin och vi passerar ofta här när vi går till La Mata. Hem tar vi oftast en annan väg- Visst är det en fin promenad, men antingen får man nog nu gå tidigt eller avstå. För varmt blir det.
   Stor kram!

  1. Vi har det riktigt skönt och det är perfekt att varva Stockholm och Söder med den spanska sommarstugetillvaron. Snart väntar dock roliga resejobb för mig hemma. En hel del att göra med olika resor i sommar och ser fram emot detta också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *