Stockholm

Södervandring – Med inslag av gammalt och nytt

I helgen mötte jag upp bloggvännen Majbritt för en riktig södervandring. Och det blev det. På alla sätt och jag ville förstås visa “mitt Södermalm” . Här finns det gamla sida vid sida med det betydligt mer moderna och här emellan har även det halvmoderna sin plats. Själva namnet, från början “Suthraemalm” är nämnt redan i slutet av 1200- talet. då i ett brev från biskopen i Strängnäs. Men det ursprungliga namnet är Åsön. Ett namn som kommer från fornsvenskans as som betyder ås. Det i sin tur syftar på Stockholmsåsen som sträcker sig tvärs över Södermalm. Och Åsögatan finns än idag och sträcker sig över hela Södermalm, från väster till öster.

På vår södervandring blev det en hel del uppför och lite nerför. Här uppe i Vita bergen På vår södervandring blev det en hel del både uppför och nerför. Och det heter ju inte Söders höjder för inget. Här uppe i Vita bergen.

 

Vår Södervandring

började vid Södersjukhuset, som ligger på en höjd och därifrån tog vi oss genom koloniområdena ner till Årstavikens/Mälarens vatten. Södermalm i sig består av många höjder, det går en hel del uppför och nerför. Och efter att ha promenerat  några kilometer längs vattnet vek vi av och klättrade uppför slänterna mot Vita bergen.

Delar av vår Södervandring. Men vi gick betydligt längre. Min stegmätare visade på 23 000 steg och ca 13 km när jag var hemma. Måste tillägga att vi gick längs vattnet från Södersjukhuset tills vi var nedanför Vitabergsparken.

Efter att ha klättrat en bra bit uppför, närmare bestämt 46 meter över havsytan, blev det dags för en paus. Så märkligt att sitta här på amfiteatern i Vitabergsparken och  se alla tomma bänkar. Annat är det sommartid då Parkteatern har sina föreställningar. Då fylls alla bänkar och varenda ledig gräsyta till bristningsgränsen. Hit går jag gärna och tar del av härlig underhållning som Parkteatern bjuder på.

Amfiteatern i Vitabergsparken var öde. Men annat blir det när Parkteatern drar i gång sina föreställningar i sommar .

En södervandring går ofta tpp till vIta bergen och Sofia kyrka.Sofia kyrka, invigd i början av 1900-talet syns vida omkring från land och hav. Och en södervandring tar en gärna upp hit.

Några syrener var på väg att slå ut. Och häggen är utslagen. Men ett litet tag till så befinner vi oss mellan just hägg och syren. En ljuvlig tid. (Ja, kanske inte för alla pollenallergiker förstås…)

 

Vi fortsätter

och tar oss an nästa berg, Åsöberget, som ligger alldeles i närheten. Även här, precis som i Vita bergen, går tankarna tillbaka till den tid då detta var Stockholms fattigaste delar. Och det är härifrån som Per Anders Fogelström hämtat miljöerna till sina böcker om Stockholm.

Här på Lotsgatan och längs de andra små gränderna i området finns de låga 1700-talshusen fint bevarade och likaså längst österut på Åsögatan .

En södervandring tillsammans med mig innebär oftast också ett besök på Åsöberget och Lotsgatan Majbritt tar in miljön och atmosfären. En södervandring med mig innebär otfa ett besök här på Lotsgatan och på angränsande gator.

Vi är kvar på Söders höjder och promenerar vidare mot Fjällgatan. Ett bra ställe att se Stockholms inlopp och även Gamla stan och City.

Solen har tagit en paus men utsikten från Fjällgatan levererar ändå.

Kastellholmen med sitt röda kastell- Här fanns på 1600-talet ett krutförråd och ammunitionstillverkning. Men det gamla kastellet exploderade och ersattes på 1800- talet av ett nytt- Djurgården med Skansen och Gröna Lund ligger snett bakom Kastellholmen och hit går  Djurgårdsfärjorna i skytteltrafik.

På bilden ses också en blå bussliknande båt i vattnet. Det är en amfibiebuss. Alltså en kombinerad buss och båt som man kan åka med på en sightseeingtur genom östra delarna av Stockholm. Jag har testat ett par gånger och det var riktigt roligt.

Vi drar oss vidare på vår Södervandring

och nu in mot mitten av Södermalm och tar en titt på Katarina kyrka och kyrkogården. Vi stannar till en stund vid några av gravarna och jag kan som vanligt inte låta bli att tänka på vilka givande samtal som skulle kunna äga rum här. För egen del hör jag till Sofia kyrka/församling men dör finns ingen kyrkogård så det är då katarina kyrkogård som gäller. Ja, om jag vill bli begravd på en kyrkogård alltså. Här finns även en vacker minneslund

Cornelis Vreeswijk, Gösta Ekman, Anna Lind och Mikael Nyqvist är några som har sina gravplatser här och alldeles bredvid varandra. 

En titt upp på Mosebacke blev det också innan det var lunchdags. Och en sen, god lunch blev det utomhus på restaurang Blå Dörren vid Slussen. Här blev vi sittandes ett tag och det mådde både vi och fötterna bra av. Vi laddade för att ta oss an nästa höjdarpromenad, den längs Monteliusvägen. Och det är en “höjdarpromenad” särskilt om man tänker på utsikten härifrån över Riddarfjärden. Här var jag så inne i samtal med Majbritt att jag glömde ta bilder.(Mer om Monteliusvägen  i text och bilder finns i länken här.)

Innan vi skildes åt passerade vi Mariatorget som ännu inte riktigt kommit in i den rätta sommarstämningen. Men viss vårkänsla anade vi. Vi samlade ihop oss och dagens intryck över en kopp kaffe på Rival (café, restaurang, bar teater) innan vi skildes åt. Och nu var vi tillbaka till utgångspunkten, Södersjukhuset.

Mariatorget och Rival – restaurang, café, bar och teater.

41 svar på ”Södervandring – Med inslag av gammalt och nytt”

 1. Vilken fin rundvandring på Söder! Jag fick med mig familjen på ungefär samma promenad för två år sedan, det är ju så mysigt att turista sin egen stad. Jag tycker att Stockholm är min stad, trots att jag bor sex mil utanför. Jag har väl större koppling till Uppsala egentligen, men Stockholm är Stockholm, den känslan är svår att ändra på. Roligt att läsa litet bakgrundsfakta om platserna, du är väldigt skicklig på att skriva och visa bilder så att man blir lockad att åka till platserna på direkten! Kram

  1. Vad trevligt att du fick med dig din familj i dessa trakter. Jag går ju ofta här men brukar variera mina promenader men har jag gäster med mig så vill jag ju visa så mycket som möjligt av “mitt Södermalm”.
   Visst är ju Stockholm även din stad. beror ju så på hur man känner. Har har dotter med familj i Uppsala och åker ganska ofta dit när vi är hemma. En mysig stad men det är ändå Stockholm, och för mig mycket Söder,som känns hemma.
   Tack för fina ord och är du i närheten så hör gärna av dig. Jag har lite till i mitt lager…
   Kram!

  1. Tack, snälla! Vad roligt! Klart jag ska skaffa boken! Tycker om att ha “riktiga böcker” att läsa och titta i.

  2. Oh, stort tack! Vad roligt! Klart jag ska inhandla denna bok när den kommer ut. kÄnslan att bläddra i och käsa en “riktig bok” är så speciell. Kikade nu in på länken och blev verkligen intresserad av den.

 2. Så kul att läsa om vår vandring. Jag har försökt att förstå hur vi gick på en stockholmskarta jag har. Nästan rätt…. med litet justeringar. Tusen tack för att jag fick det på pränt hur vår vandring gick. Jag har också tänkt läsa om Fogelströms böcker, som du skriver känns extra roligt när man vandrat där. Ju mer man känner till, desto mer “ser” man!

  1. Det blev en fin tur och vi såg och upplevde en hel del. Och tittar du nu så känner du nog än bättre igen dig. Bra att du nästan var rätt. Och med en repris av Fogelströms böcker så kommer du än mer att känna in hur det var att leva här uppe på den tiden.
   Och visst är det så att ju mer man känner till ju mer ser man. vi täckte dock en stor del på förhållandevis kort tid. Så du får låta upplevelserna sjunka in.
   Hoppas din resa hem gick bra.
   Välkommen tillbaka.

 3. Vilken trevlig promenad ni kom ut på tillsammans. Katarina kyrkogård har jag besökt flera gånger men missade Gösta Ekmans grav så det får bli en repris vid tillfälle. Kyrkogården vid vår kyrka ligger fint men jag tror inte det finns fler gravplatser. I stället har man gjort en ny som i och för sig är fin men som ligger väldigt avsides vilket jag tycker är synd.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Gösta Ekmans grav har ju inte funnits här så länge men den är verkligen vacker med fönstret och fågeln. Fina öppningar mot världen. Även här i stan börjar kyrkogårdarna fyllas på och Sofia kyrka, dit vi hör, har ingen kyrkogård så det blir då Katarina som är aktuell. Men den känns trång. Men en vacker minneslund finns förvisso. Bra så. Trist att er nya variant ligger avsides för man vill ju kunna ta sig dit hyfsat enkelt.
   Önskar dig också en fortsatt fin måndag.
   Kram!

   1. Vi skulle kunna bli en hel grupp som vandrade här tillsammans. Tänk så roligt det kunde bli.
    Stor söderkram till dig.

 4. Ååhh så trevligt att få en egen guidning av dig! Det skulle jag gärna få tillfälle till någon gång! Ser så fint ut där på Söder – vi var där senast någon gång på 80-talet när vi hälsade på en gammal väninna till min farmor. Jag bodde hos henne ibland på den tiden hon och hennes man fanns här i Östergötland. Minns inte var hon bodde, men att det var i närheten av Katarina kyrka …och att det bodde många olika konstnärer i grannskapet. 🙂
  Tack för rundturen!
  Kram

  1. Tack för fina ord!Så roligt att du gick med os. Du är så välkommen! Och vi har tiden på oss. Du kommer säkert att känna igen var damen bodde om vi strosar i dessa kvarter. Och många konstnärer bor kvar, men kanske har en del av dem bytts ut efter hand som åren passerat.
   Kram!

  1. Tack! Förstår att du känner igen det mesta. Och en fin vandring blev det och med trevliga pauser.
   Stor kram

 5. Vilka härliga promenader du tar med oss på – tack för det! 🙂
  Har jobbat på Åsögatan en gång i tiden på slutet av 80-talet. Hade ingen aning om varifrån gatans namn kom, men nu vet jag ju det, så tack för den infon också 🙂

  Ha en skön kväll!

  1. Variationen och utbudet är stort och när jag nu fick chansen att visa “mitt Södermalm” för en bloggvän så blev det en rejäl vandring. Och nu vet du också varifrån Åsögatan fått sitt namn.
   En skön kväll är det men inte har sommarvärmen kommit. Just nu +15 grader.
   Önskar er en fin kväll.

 6. Vi har flera gemensamma bloggvänner,, tänder litet på idén med en bloggträff där vi som vill kommer med. En höjdpunkt vore förstås om du bjöd oss på en vandring liknande den vi gjorde i lördags! Bara ett tips, vet inte om du har ork och lust… Bra idé, vem det nu var som skrev det från början. Om det inte passar in i år, så kanske nästa år!? Jag uppskattar verkligen vandringen , din guidning och vår dag tillsammans. Tack, än en gång.

  PS Kollade i kommentarerna, det var din idé ursprungligen. 🙂

  1. Visst har vi flera gemensamma bloggvänner och kanske skulle några vilja komma hit till stan. Jag ordnar gärna ett par vandringar både på Söder och i övrigt. Önskemål kan jag sammanställa och ordna vandringar efter dem. Stockholm har mycket och stan kan jag. Och med lite framförhållning skulle jag kunna boka gästlägenheten i vårt hus för de mer lite långväga resenärerna. Där finns nog fem bäddar.
   Jag tyckte det var så roligt att du kom och att vi fick en härlig dag på gång här i stan.
   Stort tack själv!

 7. Vilken fin och lång promenad.
  Söder är trevligt,.
  Tänk att syrenerna snart blommar hos er.
  Här i norr är det ett bra tag innan vi får njuta av de.
  Björkarna har börjat slå ut lite försiktigt.

  1. Ja, den blev både väldigt trevlig och lång. Och med några fina stopp under vägs för mat och kaffe. Söder är verkligen trevligt och som “en stad i staden”.
   Vi såg några syrener som höll på att slå ut och nu i veckan blir det än fler. Häggen har blommat ett tag.
   Och er fina tid kommer. Blir fint när alla björkarna i Umeå slår ut. Och allt annat också förstås.

 8. Här får jag tacka en gång till! Helt underbara bilder från er långa rundvandring. Själv känner jag igen de mesta men inte allt, men har nog gjort långpromenaden i olika etapper.
  Ser i din kommentar att ni hade 15 grader idag. Vi kom inte över 11 grader. Att det ändå kan skilja så mycket mellan norr och söder om Stockholm.

  1. Tack! Kul att du gillade promenaden. Vi gick ju långt men tiden var begränsad till en dag. Ett par trevliga stopp blev det ju också. Förstår att du känner igen det mesta här. Och jag vill ju gärna avisa så mycket av “mitt Söder” som jag kan och hinner. Men mer finns förstås.

   Vad gäller värmen kan det ju ha varit så att termometern hade kvar lite sol på sig. Men vi satt ute på balkonegn sent på eftermiddagen. Riktigt behagligt. Vi följer ju med intresse lyftkranarna och bygget på andra sidan.

 9. Har precis varit hos Miatankar och hälsat på, blev lite paff när du skrev Majbritt och tänkte först: oj har du träffat flera bloggvänner,. men så var det ju inte. Tack för en trevlig rundtur, själv var jag mer än nöjd med mina 12000 steg idag, puh. Visst är det härligt att träffa bloggkompisar på riktigt? Jag har bara positiva erfarenheter av dessa möten, hoppas vi också träffas en dag…tror vi skulle ha mycket trevligt! Kram

  1. Jag följde ju med dig på din fina vandring och kunde känna både stillheten och naturen. Ja, Mia var med här på Söder och vandrade tillsammans med mig. Jättetrevligt!
   Visst är det trevligt att träffa bloggvänner och jag hoppas också att vi ses.
   Och trevligt skulle vi helt klart ha. Absolut!
   Kram!

 10. Ett bra sätt att börja dagen på är att gå en vandring med dig på Söder. Tack Ditte, jag älskar den där stadsdelen i Stockholm, där man känner av historiska vingslag och något som var för inte alltför länge sedan.
  Ha en fin tisdag!

  1. Vad trevligt att du tycker det! Jag går gärna och ofta här på Söder både ensam och med vänner. Och historiens vingslag känner man också. Söder är som jag brukar säja “en stad i staden”.
   Önskar dig också en fin tisdag.

  1. Tack! Ja,det är mycket att se och uppleva här på Söder. Tur med vädret hade vi också.

 11. Jättefin vandring, men jag hade nog gått ned till vattnet vid Södersjukhuset och gått upp vid Vitabergsparken, Ringvägen är inte så kul, men jag får testa själv.

  1. Jag går ganska ofta här och tycker det är en fin tur. Såg nu att kartan visade fel väg. Alltså jag hade inte sett att den visade Ringvägen…Vi gick ner till vattnet från SÖS och fortsatte längs Årstaviken och “Saltsjön”, vek upp bortanför Barnängen mot Vitan. (Ringvägen gick jag hem när vandringen var klar. Och till SÖS för att hämta min bloggvän. Den är inte särskilt upphetsande.)

 12. Trevligt för MajBritt och även trevligt för oss med denna rundvandring.
  Stockholm är fantastiskt och med dej som guide blir det ännu bättre!
  Ha det bra!

  1. Det blev en rejäl vandring runt Söder och här finns mycket att se och uppleva. Stockholm har mycket av det mesta och jag visar gärna mina smultronställen i stan.
   Ha det bra du också.

 13. Vilken mysig promenad på Söder! Det finns så mycket fint där. Jag är speciellt förtjust i Åsöberget, mycket därför att jag älskar Per Anders Fogelströms böcker. Jag har flera veckor tänkt att jag skulle ta med mig kameran och ge mig ut och fotografera lite på Söder och nu blev jag ännu mer inspirerad så nästa vecka får det bli av! 🙂

  1. Ja, Söder har mycket fint och extra roligt är ju att historiens vingar ofta är med. Både på Åsöberget med sina gamla hus och området uppe på Vita bergen för alltid mina tankar till Fogelström. Stadsmuseet hade 2017 och 2018 en app (man laddade ner den gratis) och kunde vandra på Söder just i Fogelströms fotspår. Så bra! Väl värd att se om den finns kvar.
   Jag går ju här i trakterna nästan varje vecka och tänker mig in i hur livet tedde sig för Henning och Lotten.

   1. Jag lyckades inte hitta appen men väl en skriftlig version av det som tydligen fanns i appen. Så nu ska jag ut och vandra på Söder! Tack för tipset! Jag har tidigare gått en stadsvandring i Fogelströms fotspår men det är 20 år sedan så dags att friska upp minnet. 🙂

    1. Kanske att appen nu inte finns längre. Men bra att du hittade en skriftlig version. Jag går då och då på olika stadsvandringar både på Söder, i Gamla stan och i Stockholm i övrigt och tycker alltid det är givande.
     Lycka till på din vandring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *