Stockholm

Snön lyser vit – I alla fall just nu och här på Södermalm

Torsdag förmiddag och det snöar lite grann och med ojämna mellanrum. Termometern visar på ett par plusgrader så jag antar att snön inte har för avsikt att bli långvarig.  Lite snö föll redan igår och gjorde mig villigt sällskap på en runda längs Årstaviken.

Stockholm. Södermalm. Torsdag den 7/1 och snön faller med ojämna mellanrum Här hemma hos oss på Södermalm ser det nu torsdag förmiddag ut så här- Snön faller. 

Snön

lyser i alla fall upp och inte såg den heller ut att hindra människor från att ge sig ut och röra på sig. Längs kajen hemma hos oss var det nästan som en av de där “folkvandringarna “som det brukar vara här när det kommer till helger. Jodå, annars också. Många jobbar hemma och passar på att ta en uppiggande runda när andan faller på.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Snön har legat kvar i flera timmar och verkar inte avskäcka människor att ge sig ut. Tretttondagens eftermiddag och vandrarna är många. Snön har nu legat kvar i flera timmar och verkar inte hindra de promenadsugna från att ge sig ut. 

Jag passerar Hammarbyslussen, lämnar kanalen och Saltsjön bakom mig och går en bit längs Årstavikem en del av Mälaren.

Matdags. Här flockas änderna med  en del av familjen Svan för att få lite bröd. Men  brödet är inte  nyttigt för sjöfåglarna . Det ger energi men ingen näring. 

Många matar sjöfåglar med bröd men just bröd kan orsaka dem stor skada och de kan få näringsbrist. Sjöfåglarna blir mätta men får ingen näring  och letar då inte mat själva.  Stockholms Fågelrehab ger sina råd här vad som är bättre alternativ än just bröd.

Nu var det ju lite vitt på marken , i ett tunt lager, och jag räknade inte med att direkt se så många vårtecken. Men jag minns att jag förra året den 8/1 var just här längs Årstaviken  och tittade efter vårtecken. Lite mer hoppfullt då- Men även den 17 december, alltså för bara några veckor sedan, tittade jag efter ev. vårtecken här i hemmakvarteren på Söder. Och några hittade jag.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Häftigt att vara ute och paddla kanot samtidigt som snön ligger på marken. Det mest vårlika jag såg igår var ett par stycken som tog upp kanoten de varit ute och paddlat med. En långa kanot så jag fick bara med 2/3 av den. Såg lite udda ut med kanoten och snön som låg på bryggan. 

Vackra speglingar i vattnet är jag svag för

Stockholm . Södermalm. Årstviken. Effektfullt både med snön och speglingarna i vattnet. Effektfullt med  både speglingen i vattnet ochsnön utspridd på trädstammarna.

Klart vatten just här i Mälaren. Och visst ser  den röda stenen i mitten ut som ett hjärta.

Jag lämnar vattnet

och tar mig uppför berget till Eriksdalslundens koloniområde- Det finns på några ställen trappor som leder upp och med räcken att hålla sig i. Men jag var inte i närheten av dem så jag valde att ta mig upp via en av de smala gångarna som finns och som leder uppåt.

En bit på väg uppför berget mot koloniområdet.

Jag tar mig vidare och upp kommer jag. Men det blir lite av ett steg fram och två tillbaka.

Så är jag då till sist “uppe” och kan fortsätta att gå på “platten.”På de små gångarna som leder mellan kolonistugorna. Här ser det nu väldigt annorlunda ut mot när allt är i full blom. Noterade att på den gröna busken, en rhododendron, att de knoppar den satt i höstas såg “livfulla” ut.

Väl igen bommade kolonistugor men om ett par månader så brukar man börja med lite vårbruk och då fylls området av entusiaster.

Jag traskar på ett tag till innan jag viker av och tar mig ner till vattnet igen. Och snart är jag hemma på kajen igen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Hemma. Skymningen sänker sig men snön bidrar till att lysa upp.  Hemma på kajen fortsätter snön att lysa upp. Ja, gatlyktorna, balkongbelysningarna och belysning från omgivande hus och båtar  gör förstås också  sitt till

 

40 svar på ”Snön lyser vit – I alla fall just nu och här på Södermalm”

 1. Visst blir det betydligt ljusare med lite snö på marken. Här faller det lite vitt från och till men ett par plusgrader gör att det töar bort direkt. Lite tråkigt för barnen som blev så glada men för min del klarar jag mig utan snön. Däremot så vore det skönt att slippa regn ett tag. Även om vi bara är i januari så närmar sig våren och vi går mot ljusare tider på många plan hoppas jag.

  Kram och god torsdag!

  1. Ser att det nu här töar mer än det som faller ner. Och några plusgrader hjälper till. Jag klarar mig också utan snö om det ska vara den blöta varianten. Men jag ser att barnen är glada som har något nu att göra med att åka pulka och bygga snögubbar.
   Och visst hoppas vi på att våren skyndar på.
   önskar dig en bra torsdag.
   Kram

 2. Tackar för tipset där angående matningen, hade jag ingen aning om, inte för att jag matar fåglarna själv, men man kan ju tipsa de som gör det.
  Kolonistuga är fint tycker jag, har några bekanta med sådana och det är riktigt mysigt under säsong, är lite extra gott att dricka kaffe där istället för på en balkong 😉

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Här har det längs vattnet satts upp lappar om detta och många som matar fåglarna med bröd gör det ju i god tro. Men sjöfåglarna kan fara riktigt illa av brödet som ger energi men i princip ingen näring. Bra att sprida vidare.
   Jag går gärna här bland kolonistugorna och det är fint att följa området hela året.
   Och många börjar vårbruket här tidigt och har med sig fika. Återkommer med det om ett par månader-
   Önskar dig en fin torsdag.
   Ha det så bra du kan.

 3. Vi har pyttelite snö här och det kommer några flingor nu på eftermiddagen med, men något snötäcke kommer det inte att bli. Så otroligt många fina promenadstråk du har. Hos mig är det mest skogen som gäller annars blir det att gå på gatorna mellan husen, och det är inte så intressant. Kram

  1. Här finns lite att välja på men ofta hamnar jag längs vattnet. Inte minst nu när ryggen inte är så pigg att det riktigt fungerar med skogen. Men lite skog, gles sådan, har jag även längs Årstaviken. Att gå på gator mellan husen är inte lika spännande. Håller med dig.
   Kram

 4. Vackra vinterbilder! Jo, jag kan hålla med om att det lyser upp. Samtidigt som jag blir skrajsen för halkan. Var bara ute lite kort idag.
  Du är en kämpe som tar dig upp på berget nu.
  Detta med brödet till fåglarna har jag hört och sett en del skyltning om det också. Visste dock inte varför, tack för förklaringen! Brukar dock inte mata fåglar fast jag är pensionär 😀
  Trevlig torsdag. Stor kram!

  1. Tack! Och det blev lite gråvit skala men fint det också. Har varit ute en sväng idag också, viktigt för att stärka min kropp men på trottoarerna här i stan var det inte halt. Värre då igår ute i naturen.
   Jag matar inte fåglar på detta sätt. Men nere på kajen hänger vi upp mat i träden till småfåglarna. Annars är råttorna snara till att ta det som ligger på backen. I vår bostadsrättsförening vill de inte att man lägger ut mat till fåglar på marken av just “råttanledningen”. Och fuskmåsarna är ju annars raska och de kan faktiskt ordna sin egen mat.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Stor kram

 5. Absolut ett hjärta och många fina stenar där i det klara vattnet. Jag hade lätt kunnat stoppa ner handen och ta med några hem. Har alltid plockat sten……
  Här är också snö men galet halt på sina ställen, så ta det försiktigt nu på promenaden så du inte halkar och gör illa rygg/axel mer – broddar på! Koloniområdet är vackert i vinterskrud. Du ha en bra kväll!

  1. Jag var inne på att ta upp ett par stenar men det var ganska halt så jag lät bli. Mne nästa gång om det är mindre halt ska jag testa. Blev så förvånad över att vattnet var så klart. Stenar har jag också alltid plockat men nu i lägenhet har jag inte lika stor användning för dem som när vi bodde i hus. Men jag kommer nog på något. Broddar var på idag men inte igår . Kom helskinnad hem.
   Trevlig kväll.

   1. Trillar du i så får du kalla dig vinterbadare =)
    Men låt helst bli…. jag tror inte att det är så skönt med ett kläddopp nu. Du vet ju var stenarna finns och de kommer säkert att ligga kvar. Bra att broddarna var på! Kram

    1. Ja, det är ju populärt nu med vinterbad men här kan jag avstå. Förr har jag årligen gjort det via jobbet och då tillsammans med Friluftsfrämjandet tränat elever från klass 3 och uppåt att ta sig upp ur vak. (Frivilligt från barnens sida och med intyg från föräldrarna) Men skolan låg vid en sjö och vi åkte ofta skridskor, nästan varje dag, vintertid. Men! Ingen elev eller lärare hamnade i vattnet. Vi gav oss bara ut när det var “godkänd” is.
     Kram

 6. Tack för den trevliga vinterpromenaden! Ni har mer snö hos dig än vi har här i alla fall – och jag är inte avundsjuk 🙂 Fina bilder från din omgivning!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Och en fin promenad blev det. Går ju gärna längs vattnet och i koloniområdena. Är ganska ensam där. Men längs vattnet är det många som rör sig. Nej, snön klarar vi oss också utan men nu är den ju här. Vi behöver ju inte skotta.En fördel.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Märkligt! För jag länkade rätt i tisdags när jag skrev inlägget och då fungerade det. Testade ett par gånger för jag vet att andra förr haft liknande problem. Men bra att du är envis. Trist att det blir så här för då hamnar ju andra som kanske vill titta in fel. Har mailat Inklinz och hoppas få svar.
   Kram

  1. Tack! Och visst blir det så mycket ljusare med snön som kommit. Här är det ett par plusgrader så snön blir nog inte långvarig. Men jag har varit ute idag på en runda, 5 km. Men det var lite halt på sina ställen.Trottoarerna är dock i princip snöfria.

  1. Visst lyser det upp. Men här har vi plusgrader just nu så jag tror inte snön blir så långvarig. Här har vi mycket ljus ändå men snön bidrog fint den också. Funderade på hur det skulle vara att nu paddla kanot. Känns lite kyligt.
   Ha det fint!

 7. Vi fick vår andra “snöomgång” denna vinter först i morse, och det var inte mera än max en centimeter. Håller med dig att det blir ljusare på ställen där det inte finns bilar. I innerstan blir det bara slaskigt. Men precis som du säger så tror jag att snön inte kommer att ligga kvar. Å det klagar jag inte över;-)
  Din kaj är spännande när den är vit. Då framträder de belysta byggnaderna på båda sidorna av kanalen ännu mera. Läckert!

  1. Hos oss var ett lätt snötäcke här redan igår.Och mer kom idag. Dock i liten skala. Här vid vattnet märks det vita än mer och säkert gör belysningen tunt om sitt till. Här på Söder var trottoarerna i dag i stort sett snöfria liksom cykelbanorna men gatorna hade mer slask.
   Antar att snön kanske är borta i morgon. Har i alla fall luftat mig idag också.

  1. Visst lyser snön upp men det är plusgrader så den blir nog inte långvarig. Men barnen har haft roligt idag med sina pulkor.

  1. Visst är det! Och snöat lite har det gjort idag också. Men med plusgrader blir nog inte snön långvarig.
   Tack! Speglingarna är ett fint motiv och jag gillar dem verkligen.

 8. Så annorlunda vyerna ser ut när det fallit lite vitt på marken! Jättefina bilder, speciellt av träden som klänger ut över vattnet och det vackra stenhjärtat! Vi åkte upp till skidbacken idag för att kolla läget, och där sprutades det snö minsann så hela luften var dimmig och vit som mjölk. Och otroligt mycket folk, kanske sista rycket nu innan alla helger är slut. Jag kände till att man inte ska mata fåglarna med bröd. jag gör det dock ibland men jag äter ju bara rågbröd och knäckebröd så¨någon vetekoma får de inte. Däremot provade jag att kasta ut skalen av rotfrukter efter att jag kokat en köttsoppa och det såg inte ut att duga utan guppade bara förbi änderna som kanske aldrig sett spagettiliknande morotssträngar förut…Nu då isen lägger sig kan man ju också lägga ut där, havre sjunker ju direkt om man kastar ut det i vattnet. Kram från pörtet

  1. Visst blir det lite annorlunda när snön kommer och bryter av. Och här på kajen och längs vattnet är den tämligen vit. Det har snöat en del idag också men det är nu i kväll plusgrader så jag undrar om snön kommer att ligga kvar. Barnen har i alla fall haft roligt idag i snön med pulkaåkning och att bygga snöfigurer. Jag stannade till flera gånger för att se trädens speglingar i vattnet och förundrades över att vattnet var så klart. Vad roligt att det var mycket folk i backarna hos er. Vet ju att det var knepigt förra året.
   Här har man informerat ganska mycket om att inte ge vitt bröd till sjöfåglarna men grovt bröd är ju annat. Men säkert är det så att änderna inte förstår sitt eget bästa och vet att de kan bli sjuka. Just här på andra sidan kanalen, i Hammarby sjöstad, har de jobbat mycket med rehab av fåglar och även haft det med i lokaltidningen att ge annat just än vitt bröd till sjöfåglarna. Ja, det är ju knepigt att ge sjöfåglarna mat för det sjunker ju. Men jag har sett här vid Strömmen att de satt ut “mat” på anordningr.
   Natti och kram

 9. Visst lyser snön upp, så länge den är vit och fin!
  Visste inte att man inte ska ge bröd till fåglarna, men nu vet jag!
  Fina vinterbilder från söder, tack för dem!
  HA det gott, Kram!

  1. Jag brukar inte gilla snö i stan som bara blir till brun gegga. Men här på kajen och längs vattnet har den förblivit vit så då lyser den upp lite grann. På trottoarerna idag var det ganska torrt här på Söder. Detta med att inte ge bröd till fåglarna har jag sett på lite olika ställen och man kan ju ge annat i stället. Kameran är med och det var en fin dag fast solen lyste med sin frånvaro.
   Kram och natti.

 10. Visst blir det lite ljusare med snön, även om jag inte alls gillar det. Men det är ju vinter!
  Stor kram och trevlig fredag

  1. Snön tar jag gärna i skidbackarna men här är jag kluven. Lite ljusare blir det dock men det är plusgrader idag så snön är på väg bort.
   Stor kram och extra tankar. Det är ju fredag.

 11. Dina vackra omgivningar gör sig bra även i vinterskrud – fina bilder! Hoppas att antingen snön ligger kvar vit och fin alternativt att den försvinner snabbt, för under själva tiningsfasen blir det rätt trist. Ungefär lika grått och blött som vi har här idag igen… Misstänker att större delen av marknadsfolket struntar i att sätta upp sina grejer idag.

  Ha en fin inledning på helgen!

  1. Fina omgivningar är det och lite snö lyste upp. Annars vill jag helst vara ha den om jag åker skidor. Det är plusgrader så snön är här på väg bort.
   Såg på tv-vädret att det var regn hos er- Men kanske klarnar det upp.
   Önskar dig också en bra start på helgen.

 12. Det blir så ljust då snön ligger på marken och så fint med ljusen i husen. Jag njuter också då jag kan vandra ut.
  Du bor så fint till så jag förstår att det känns mysigt, även hemifrån, att bara titta ut genom fönstren.
  Det var trevligt att gå denna runda ned mot vattnet och upp igen till kolonilotterna.
  Håller med om vattenspeglingarna, Det är också något som jag gillar att fota. Du har tagit så fina bilder av just det, också.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Visst lyser snön upp men den blir ju ganska kortvarig eftersom det är plusgrader. Men längs kajen ser jag att lite ligger kvar nu på förmiddagen. Vi bor fint här och med alla ljus och det är så fint att se när skymningen kommer, ljusen tänds efter hand och speglingarna som då blir i kanalen.
   Speglingar så jag en del av även när jag gick längs vattnet och stannar gärna till för att föreviga dem. Har noterat att du också gör det.
   Önskar dig en bra start på helgen och var försiktig.
   Stor kram

 13. Så vackert med snö på bilder, äntligen! Skönt att vara ute och gå i om det inte blir halt!
  Många ger bara bröd, men det ska vara näring så bra med tips sida. Det är viktigt.
  Jaha du letar vårtecken ,-)) bra tecken med kanoter ,-)
  Speglingar i vatten är så fint. Så fin tur jag fick med dig just nu !
  Ett riktigt gott nytt år 2021 önskar jag dig med fam!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag önskar dig också en god fortsättning på det nya året och visst hoppas vi på att 2021 ska bli ett bra år- Jag försöker att vara ute ett par timmar varje dag och har kameran med mig. Och en del finns att se även om jag har gått här en hel del och under olika årstider.
   Jättetrevligt att du gick med. Speglingar i vattnet är jag så förtjust i och det var sig det handlar om ljus eller trägrenar eller annat.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

  1. Jag tar ofta en sväng här längs vattnet och uppe i något av de olika koloniområden som finns. Fint att här följa naturen växlingar. Blev förvånad över att vattnet var så klart.
   PS Jobbar på med fotokursen och tränar på olika inställningar. Kul att testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *