Stockholm

Snön ligger vit på marken, träden och taken.

Vinter är det och nu har även huvudstaden fått sin beskärda del av den. En hel del snö har fallit och termometern har med berott mod tittat ner en bit under nollan. Visserligen lyser snön upp och även solen gör sina tappra försök att blidka oss med några klena strålar. Och visst går jag ut på mina promenader. Men de har fått bli kortare för visst tar det på krafterna att både se till att hålla sig på benen (väldigt isigt underlag på sina ställen) och att pulsa fram i snön i den snålblåst som i all fall var påtaglig här igår.

Södermalm och kajen vid Norra Hammarbyhamnen. Snön har lagt sig som ett vackart vitt täcke. På kajen utanför vårt hus är gång och cykelbanan hyfsat plogad så det går bra att ta sig fram.

Snön

ligger som ett vitt täcke över både marken och träden. Och träden ser ut som spöken i varierande former som viftar med sina armar/grenar.  Fascineras av att snön ändå ligger kvar på grenarna trots att det då och då kommer rejäla vindpustar.

Vattnet här i Hammarbykanalen är bräckt, en blandning av Östersjöns lite salta vatten och Mälarens sötvatten. Och detta gör att det tar längre tid att här bilda is. 

Jag tar min runda längs Årstaviken, Mälarens vatten och här är det alla årstider många som väljer att promenera. Men jag är tämligen ensam denna söndagseftermiddag. Annat var det för några veckor sedan. Kanske är det sporten på tv som lockar.

Här har Mälarens vatten, skymtar bakom trädgrenarna, frusit till is.

Snön ligger vackert i centimetertjocka lager på trädgrenarna. Hur kan den hålla sig kvar?Funderade över hur snön kan hålla sig kvar på trädgrenarna i blåsten. Och det i ett par centimeter tjocka lager.

Längs Årstaviken ligger flera koloniområden och i sin vinterdräkt såg se helt annorlunda ut . En del av de små stugorna syntes nästan inte. Här är det verkligen en del land och med storstaden några hundra meter bort.

En del av Eriksdals koloniområde i rejäl vinterdräkt. (Ligger en kilometer västerut från  vår bostad.)

När jag tillryggalagt närmare 4 kilometer lämnade jag Årstaviken och klättrade uppför mot det mer pulserande stadslivet på Ringvägen. Och snö finns det gott om på taken.

Snö finns det förstås även på taken. Och här var det skottning som pågick. Jodå, säkerhetslina fanns.

Nästan hemma

Jag glider ner längs Östgötagatans backe. Trottoaren är ren isbana och gatans snö utgör visst bromsande underlag. Bilarna är rejält insnöade och jag är tacksam att vi inte har någon. (Vi har haft bil men de flesta år vi bodde här på Söder så hade vi tursamt nog garage)

Här har ägaren börjat den mödosamma framskottningen och skrapningen av bilen.

Mycket att skotta.

Jag går genom “vår” fina park, Tullgårdsparken. Folksamhuset skymtar i bakgrunden. Det är alldeles stilla.

Hemma igen! Visst kan det vara fint med vinter! Ombyte förnöjer. Ofta är vi i den spanska sommarstugan delar av vintern och där är det då mer som svensk vår eller försommar. Men i år så väntar, om lite drygt en vecka, vår långresa till varmare trakter, Sydamerika, där det  visserligen blir svalare ju längre söderut vi kommer i Chile men ändå med temperaturer som inte lär gå under tio plusgrader

Hemma!

36 svar på ”Snön ligger vit på marken, träden och taken.”

 1. Väldigt vintervackert. Så mycket snö ni fått.
  Det ska bli kul att få följa med på kommande resa. Jag tar för givet att jag kan hänga med ?

  1. Här har det kommit en hel del snö i slutet av veckan och nu har kylan slagit till. Det är riktigt vackert ute men mer snö behöver vi inte. Inte mer kyla heller.
   Du är så välkommen med på den kommande resan och jag hoppas det ska fungera hyfsat med internet ombord. Men kanske är det via satellit så det får väl bli korta inlägg. Misstänker att det tar tid att ladda bilder. Men jag är ju envis…

 2. Säga vad man vill men det är i alla fall väldigt vintervackert hos er nu. Vi har fortfarande barmark vilket jag tycker är skönt även om snön gör allting ljusare och tystare. Det gäller verkligen att gå försiktigt. Snön i sig ger sällan halka men isfläckarna undertill kan vara väldigt förrädiska.

  Så mysigt att ha en långresa att se fram emot. I år får vi vara nöjda om vi får till en kortresa!

  Kram och god måndag!

  1. Verkligen! Och gårdagen var extra vacker med trädens grenar som såg ut som “spöken” i festdräkter. Och igår när jag var ute och gick var det verkligen tyst. Jag går stundtals fortfarande som en pingvin och har även både igår och idag försökt få tag på broddar. Men ingen lycka.
   Vi ser fram emot resan och den blir ju något vi inte sett eller upplevt tidigare. Jo, kryssningar har vi varit på men inte de som mest varit inriktade på djur och natur. Ja, avkoppling också förstås.
   Hoppas det löser sig så ni kan få till en resa. Trevligt även med kortare varianter.
   Trevlig fortsatt måndag.
   Kram!

 3. Otroligt vackra bilder på vinterland i din stad. Jag förstår att det börjar dra ihop sig. och kommer att följa i era fotspår. Packa lugnt. Stor kram

  1. Tack! Gårdagen var vacker men blåsig, halkig och kall. Men jag brukar ta en runda varje dag oavsett väder. Jo, det finns gränser…
   Ja, det börjar dra ihop sig och jag hoppas kunna blogga lite var dag. Men med satelituppkoppling så vet man ju inte. Men det blir många hamnar också så lite ska det allt bli. En utmaning att packa för kläder mellan +32 och +8. Lager på lager kanske kan fungera.
   Stor kram!

 4. Ja tänk vilka skillnader det är på vårt jordklot vädermässigt.
  Är inte så förtjust i snö och kyla men vill inte heller ha Thailandsvärme året om.
  Väldigt varmt hos oss nu , kring 30 fortfarande sent på kvällen.
  Tur vi har ac inomhus.
  Fast bara i sovrumet.

  1. Visst är det! Väldans kallt i USA och otroligt varmt i Australien. Här är det ändå helt ok med -10 och husen är ju byggda dör att klara kylan och med bra värme. I alla fall hos oss. Låter varmt hos er men skönt med ac är det och skugga. Hoppas det blåser lite också så det kan hjälpa till med svalkan.

 5. Stockholm är en vacker stad året runt, och dina foton gör staden rättvisa.
  Du är en fantastisk fotograf. –
  Det där med snö på kvistarna existerade också i Alaska, men det berodde nog på,
  att det var vindstilla. Man kunde se iskristaller i luften.

  Just nu 5 plusgrader och härligt solsken; och varmare ska det bli. Det här området
  är känt för berg-och-dal-bana när det gäller temperaturer. OK för min del.

  1. Tack! Vad roligt att du uppskattar mina bilder. Jag försöker att lära mig mer och mer men de är äkte och inte “photoshoppade”. Stockholm är extra vackert nu i naturen med all snö. Här var det inte alls vindstilla igår så jag undrade just hur det kom sig att snön kunde hålla sig fast på grenarna. Men det gjorde den och i ett lager på ett par centimeter.
   Så spännande att du varit i Alaska. En önskan för mig också. Men nästa vecka reser vi till Santiago de Chile och ska söderut och hoppas på att få runda Kap Horn. Om det inte blåser för mycket. Ama och Anders gjorde denna resa för några år sedan och mycket mer än så, men då kunde de inte runda Kap horn för att det blåste. Hoppas du även följer med oss på resan. Vi slutar i Argentina, Buenos Aires.
   Skönt att du nu har det lite varmare och hoppas du inte fryser och inte andra heller.

 6. Gokväll!
  Vilken vacker promenad du gjorde trots dåligt väglag. Otroligt vackra bilder som vanligt?.
  Jag har inte varit utanför dörren på ett par dagar. Liiite rädd förvatt halka.
  Många kramar till dig och Bosse

  1. Gokväll! Tack! Jo, det blev en fin promenad – men halt är det och jag vaggar som en pingvin eller elefant när jag går. Finns fortfarande inga broddar här att köpa. Förstår att du är rädd för att halka för det är lätt hänt-
   Kram till dig från oss.

  2. Vi bodde i Anchorage,Alaska, i litet över ett år.
   Är man gift med en geolog, får man se en hel del. 🙂

   1. Nu när du skriver det så vet jag att du tidigare berättat om detta. Och tänk så mycket du har sett och upplevt över jorden. Fina minnen.

 7. Verkligen ett sagolandskap i vinterskrud! Fint att titta på. Jag slapp ut ikväll, körledaren är sjuk, och det var jag inte ledsen för i snö och mörker.
  Igår var jag ute längre, idag blev det bara till sophuset. Blir nog en sväng mer i morgon.
  Åh, så härligt med er väntande resa!
  Stor måndagskram

  1. Det var en väldigt vacker dag här hos oss och ut en stund varje dag vill jag. Men man får gå försiktigt för det är rejält halt mellan varven. Skönt för dig att slippa ut i kvällen.
   Vi glädje oss verkligen till resan. Ska bli så roligt och spännande.
   Varm kram .

 8. Vilka vackra vinterbilder! Men usch och fy för så mycket snö – om man inte är ute för att åka skidor då 🙂
  Bilden på bilen som är på väg att bli framskottad är hur läcker och kul som helst – snyggt fångat! 🙂

  Ha en fin kväller!

  1. Vackert var det verkligen igår. Och mycket snö har det kommit även i Stockholm. Men skidorna avstår jag här hemma. Men det är många som är ute och åker har jag sett. Bilen som skottades fram var ett exempel. DEt såg ut så här lite varstans i stan.
   Önskar er också en fin kväll.
   Har på nytt läst din blogg om resan söderut i Chile. Bosse också och snart är det dags för oss.

 9. Håller helt med Ruth! Du ger verkligen Stockholm rättvisa under alla årstider! Till och med jag som verkligen avskyr snö och is njuter av dina vackra bilder. Å att gräva fram och avisa bilen har vi också gjort idag. Ja, min man har grävt och jag skrapat rutorna.
  Det som är roligt är att du, Susjos och jag har gjort snarlika inlägg med fokus på vädret. Medger dock att dina foton slår hennes och mina med hästlängder:-)

  1. Jag är ju inte heller en snö och kylfantast numer. Ansiktet har svårt för att vara ute när det är så här kallt och detta efter alla behandlingar.Men jag får täcka in det. Gårdagen var väldigt vacker och jag var så fascinerad av att snön låg kvar på trädgrenarna trots att det här blåste en del. Men snön kändes som om den var påklistrad.
   Här på Söder var det många som grävde och skottade fram bilar så jag var glad att vi inte har någon. Och de sista åren bilen fanns hos oss bodde den i garaget snett över gatan. Men ni fick bra fysisk träning så ingen extra sådan torde ni behöva.
   Får nu titta in hos dig och titta på din snö-

 10. Nydelege bilder du viser
  Snøen er flott når den ligg still…..
  Her er glatt, men sola skin kvar dag så eg håpe det blir bare vegar snart.
  Ha fine februardagar.
  klem

  1. Tusen tack! Stockholm har fått mycket snö nu. Ja, mycket för att vara här- Men det är väldigt glatt på gator och trottoarer så man må gå försiktigt. Jag vaggar som en pingvin.
   Önskar dig också fina dagar i februari.
   Kram!

 11. Jag tycker att snö är vackert på bild. Ja, i verkligheten också, om den är torr och får ligga kvar, torr och fin. När jag kom till Jönköping igår så var det -8 grader hemma hos mig, utanför fönsterrutan i alla fall 🙂 Vit fin snö låg på marken, ja, då kan t.o.m jag uppskatta vintern. Idag har det kommit litet snöblandat regn, temperaturen ligger runt nollan och det är väldigt slirigt att promenera. Inte kul alls.

  För er blir det dock inte så långvarigt, det kan ni se fram emot. För oss andra, tja, det kan i värsta all bli tre månader vinterväglag… men så länge är det sällan det ligger kvar.

  1. Välkommen hem! Lite skillnad för dig att nu mötas av vintern och fint att du möttes av ett vackert vinterlandskap. Men att sladda fram på hala gator och trottoarer gillas inte och snömodden kan jag också avvara. Här i stan har också plogandes legat väldigt efter så det har varit svårt att ta sig fram. Jag försöker ge mig ut några kilometer varje dag men det blir att vagga fram i tillvaron. Har ännu inte fått tag på broddar som verkar vara slut.
   Om en vecka bär det av så vi är förväntansfulla. Blir en utmaning att packa för temperaturer mellan +30 i Santiago de Chile och +7 nere vid Kap Horn. Och sen blir det varmare när vi kommer norrut i Argentina. Men får bli en form av lager på lager system.

 12. Verkligen vackra vinterbilder … tack för den fina och på alla sätt härliga promenaden! Underbart att ha er härliga resa att se fram emot! Ska bli såå kul att få följa er via bloggen!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tack!Det har verkligen varit vackert här några dagar och snön bildade så fina mönster på trädgrenarna. Skönt att komma ut fastän det var tämligen halt. Men jag kom hem utan skador- bra så.
   Vi är förväntansfulla inför resan och nästa tisdag eftermiddag bär det av. Mycket natur och djur blir det.
   Karm och trevlig tisdag.

 13. Oj oj va fint men inte så kul för många ja hörde att ni fått mkt snö här är regn men det är ok ha en fin dag kram <3

  1. Det var så vackert och mycket snö har vi fått. Många höll på länge att skotta och skrapa och när de var klara så startade inte bilen. Batterierna hade laddats ur.Vi hade tursamt nog garage när vi hade bil och det var verkligen skönt.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram!

 14. Tack för den fina dokumentationen över ett vintrigt Stockholm! Visst är det besvärligare att röra sig utomhus, jag är så van numera, antingen tuffar jag fram med sparken eller så traskar jag på i snödrivorna. Bra motion blir det hur som helst. Min jycke älskar snö, hon blir som en valp varje gång vi går ut och hon får rulla runt i snön, försöka få loss isbitar att tugga på och gnugga öronen mot marken! Så resan är så nära nu! Börjar det inte kännas lite förväntningar, jo det tror jag, det är ju ingen vanlig resa ni ska ut på! Själv åker jag gärna snålskjuts hela vägen!
  Min väninna som var här för en vecka sedan skickade foton från Hfors idag, de har mersnö än vi!
  Kram från pörtet

  1. Visst blir det bra motion att ut och röra sig. Träningsvärken sprider sig i kroppen. Och
   muskler man inte ens visste fanns arbetar. Vad roligt att blinka tycker om snön. Dotterns labrador gör det också. Skär och sann lycka att rulla runt och skutta i snön.
   Mindre än en vecka kvar tills vi åker och det ska bli så spännande. Blir ju något helt nytt för oss. Du är så välkommen med oss.
   Kram från ett idag soligt Stockholm och – 9 grader.

 15. Men oj, så vackert och så mycket snö ni också har fått. Du är duktig som tar dina dagliga promenader, hoppas du skyddade dina kinder mot blåsten.
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Stockholm är riktigt vacker med all snö och särskilt när solen tittar fram. Idag tar den ny sats efter att igår ha vilat sig i forn. Det är nu på morgonen -9 men en promenad får det allt bli idag också. Men ansiktet vårdar/täcker jag för annars kan jag inte gå ut när det är så kallt.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram!

  1. Mycket snö är det för att vara Stockholm men den lyser upp fint och särskilt dessa vackra och soliga dagar.

  1. Det var en väldigt vacker dag och alltid fint att komma ut även pm den biter i kinderna och är jättehalt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *