Stockholm Trevligheter

Snön faller och teater

Här i Stockholmstrakten och även i stora delar av landet föll igår , natten till i går  och i lördags en hel del snö. Och i Stockholm var det precis som vanligt förvånande miner över att snön faller  redan nu.  Många, där ibland SL (bussar), bilister, fotgängare och inte minst snöröjningen  blev helt “tagna på sängen”. Så i lördags på eftermiddagem stod många busslinjer, även inne i City. helt stilla på eftermiddagen.

Snön var tämligen blöt för några minusgrader var det inte. Så att ikläda sig lämplig fotbeklädnad när jag gav mig ut på eftermiddagen var lite av en chansning. Jag skulle på teater och skulle ta mig från Söder till Östermalms torg. Var hoppfull och chansade på att tunnelbanan skulle fungera.

Stockholm. Birger Jarlsgatan den 20/11.2022. Och snön faller med tunga blöta flingor. Söndag eftermiddag, den 20/11. Snön faller och den är tämligen blöt. Här på BirgerJarlsgatan på väg till Teatern. Men visst lyser snön upp fint och gör sig bra tillsammans med den tända julbelysningen. (Mycket led lampor här)

Teater

Jag skulle se pjäsen “Den skalliga sångerskan” (eg, den skallliga primadonnen) en pjäs skriven av Eugène Ionesco.Föreningen Stockholm Forums teatergrupp  har satt upp föreställningen och väninnan Susan spelar en av rollerna. (Mer om föreningens aktiviteter och dagar då pjäsen spelas finns här. (Jag kände inte till Eugène Ionesco tidigare så jag läste på lite innan föreställningen började.)

E. I.  föddes i Rumänien 1909 och flyttade till Frankrike på 1930-talet och blev kvar här. Så småningom också invald i “Franska akademien”. “Den skalliga primadonnen” påbörjade Ionesco 1948 och två år senare hade föreställningen premiär. Eugène Ionesco var tillsammans med författaren Samuel Becket och Albert Camus föregångare inom just absurdismen. Mycket i den tillvaro vi lever i, finns i, är av absurd karaktär; Men ofta är detta något en inte alltid funderar över. (Mer om absurdismen finns att läsa i länken ovan. ) Kom i god tid till teatern och slog till på ett fat med ost och ett glas vin för 70 kr. Gott och prisvärt.

Föreställningen

bjöd på en hel del komik och mycket av det absurda som finns i vår tillvaro framträdde fint i skådespelarnas repliker.I korthet handlar pjäsen om två par som lever ett väldigt inrutat småborgerligt liv. Bådaparen försöker att undvika att visa känslor och förtränger dem. Men rätt  som det är poppar en känsla upp och visar sig för ett kort ögonblick.

Distans gäller mellan herr och fru Smith. (Väninnan Susan är fru Smith)  Och hembiträdet ,Mary, i mitten är den som iakttar vad som sker. Hon lägger extra märke till det absurda sätt  paret talar till varandra. Ingen lyssnar och mycket blir “god dag yxskaft”.

Hembiträdet försöker försöker provocera paret att bli mer levande men det är svårt. Ett par kommer på besök, men är kraftigt försenade till besöket. De lämnas ensamma och i deras samtal framgår så småningom att de är gifta. Gifta med känner inte alls varandra. Konversationen dem emellan är fylld av humor. Och här kan en klart känna igen sig. Hur ofta är det inte så att vi i ett större sällskap (kanske också i mindre ) inte lyssnar alls vad som sägs utan alla pratar på.

De två paren visar tydligt med sina avstånd att det är just avstånd som gäller på alla sätt.

Så plötsligt kommer en auktoritet, en brandkapten, in i huset. Och mellan honom och hembiträdet uppstår en passion. Förvirringen blir total mellan paren. Nu kan de inte längre hålla sina masker.

Brandkaptenen har gjort entré.

Passion uppstår.

De båda paren har stelnat. De kan inte längre bli berörd, inte känna någon passion.

Vad jag tyckte?

Jag gillade föreställningen som var på drygt en timma. Och jag var glad över att ha läst lite innan om både om pjäsen och författaren. Jag har förr läst en del av Sartre och Camus och relaterade till det. Men ämnet ,temat i pjäsen; att hålla masken, prata förbi varandra, inte höra vad som sägs och inte se trots att en ser kom fram tydligt och med humorn som ofta var närvarande.

Snön faller

även när jag lämnar teatern för att bege mig hemåt. Och det har ju kommit en del sedan i lördags då jag mötte snön här hemma för första gången nu i höst. Jag vintermånaderna, med december  i spetsen är ju snart här.

Stockholm. Östermalm. Snön faller även när pjäsen är slut och jag ska ta bussen hem till Söder. Stockholm. Östermalm.Och snön faller när jag går till Nybroplan för att förhoppningsvis kunna ta en buss hem till Söder.

Jodå, det kom en buss. Jag behövde bara vänta på den i en minut. På 17 minuter var jag hemma igen.

Från busshållplatsen och hem har jag kort promenad. Och snön fortsätter att falla hela kvällen och även under natten. En del åska hörde vi och  blixtar lyste upp himlen. Ett märkligt  och spännande skådespel.

42 svar på ”Snön faller och teater”

 1. Det lät väldigt trevligt med en teaterkväll men kanske var det bra att vara lite påläst inför föreställningen.
  Ni har verkligen fått rejält med snö hos er. Här har det inte alls kommit så mycket och i dag töar det igen. Den skånska vintern i ett nötskal får man väl säga men vi är ju vana 😉 Åska fick ni dessutom hörde jag ja. Tydligen inte speciellt vanligt i Sverige vintertid men helt klart kan det hända.

  Önskar en fortsatt fin måndagseftermiddag nu!

  Kram

  1. Ja, ofta är det ju bra att ha läst på lite innan. Brukar göra det även till Dramaten och Stadsteatern.
   Men temat här; alla pratar och ingen hör eller lyssnar är intressant. Likaså att att man pratar med make/make men ändå inte. Här fanns mycket humor så det blev flera skratt.
   Åskan hörde vi i natt och blixtarna såg vi. Tyvärr fick jag ingen bild på ljusfenomenen.
   Här har det fortsatt snöa under dagen men nu i mindre skala. Bra så.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Jadå! Inga problem alls. Men värre var det nog här i lördags när många innerstadsbussar stod still-
   Teatern var både rolig och tänkvärd och ett glas vin med ost till smakade väldigt bra.
   Maken avstår också helst snön för att det blir så halt.
   Jag gillar snö men då för att åka skidor och tycker också att det lyser upp fint. Men blötsnö vill jag inte ha.

 2. “Att prata för döva öron” kom jag till att tänka på. En sådan här pjäs kan nog försiggå i fler än ett hem eller på tillställningar.
  Mysig teater med tillbehör.

  Här är inte så mycket snö och jag blir hämtad med bil ikväll, det uppskattas verkligen.
  Glad måndag på dig och stor kram!

  1. Pjäsen var både rolig och intressant. Och detta att alla pratar och ingen lyssnar är ju tämligen vanligt lite varstans.
   Här är det mycket snö och ganska blött. Dåligt plogat också på gångvägarna- Men rullator eller rullstol är det näst intill omöjligt.
   Fint att du får biltransport för annars är det ju svårt för dig att komma till repetitionen.
   Varm kram

 3. Oj vad mycket pynt som lyser – men det är bra att pigga upp sig med!
  Ostbricka är alltid gott och vilken tur du hade att just din buss gick. Ha en bra kväll – just nu uppehåll men det varar nog inte så länge…….suck.

  1. Japp! Här började en del julskyltningar i går och belysningen tändes för en vecka sedan. Gott om ledlampor och det begränsad “ljustid”. Men bra att stan inte sparat in på detta.
   Ostbricka och ett glas vin innan föreställningen smakade gott och gott var även priset 70 kr.
   Kan tänka mig att du också fått en del snö.
   Här har vi delvis pulsat fram idag. Gatorna är plogade men inte trottoarerna så har en rullator eller rullstol kommer en inte alls fram- Illa! Blir så f-d.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 4. Hola! Tack för att du kom, för de fina blommorna och för en fin recension! ❤️ Ja, att hålla masken och prata förbi varandra känns igen – även om det sällan är så ”skruvat” som dialogen i pjäsen. Och bra att du läste på lite innan – annars kan man bli mer än lovligt förvirrad! 😂 Har varit en utmaning att lära sig texten den här gången eftersom dialogen inte alltid är logisk och hänger ihop. Att försöka reda ut Bobby Watsons släktförhållanden tex var lite marigt. 😉

  Kram och hälsa Mr B! 😍

  1. Jag hade stort utbyte av föreställningen och tycker både du och de andra gjorde era roller väldigt bra
   Visst var diialogen skruvad och en kan vara tacksam att det kanske inte är så i det “dagliga”.
   Förstår att det var knepigt att lära in texten. Inte så mycket att hänga upp dina egna repliker på.
   Hälsa MR J.
   Och Mr B hälsar till er.
   Kram

 5. Låter både roligt och intressant med teatern. Och bra att var påläst innan så man hänger med från början.
  Väldiga snömängder och man glömmer visst för säkert hänt förr men jag tyckte aldrig det tog slut. Kollega som är uppväxt i innerstan sa att förr ändå plogades snabbt allt med små maskiner, var aldrig några problem, de tog sig fram överallt för finns ju mycket gångvägar i stan, trottoarer och ytor där folk behöver gå. Skillnad nu när det är stora åbäken till maskiner som hon sa och de kan inte komma åt alls och visst skulle väl styrande kunna fatta det med och tänka bättre för stadens invånare och besökare.

  Men julbelysningarna är fina och lyser upp, glad att de finns. Blev så vackert mot snön och skimrade.

  1. Jag gillade verkligen pjäsen. Men den var lite klurig. Läser oftast på även om jag går på Stadsteatern. Dramaten eller annat. Bra att ha ett hum om det hela.
   Mycket snö här och lika illa är det varje år när snön kommer. Alla är helt oförberedd. SL och de som ska snöröja också. Visst var snöröjningen bättre förr med den mindre maskinerna som tog sig fram.
   Idag hade ju inte här i stan någom med rullator tagit sig fram. Inte med rullstol heller. Men bilgatorna var plogade. GRRRRR….
   Julbelysningarna piggade upp och så fint att man inte dragit in på dessa. (Ja, lite kortare tide som de är tända men de finns ju)
   Önskar dig en bra vecka.

  1. Lite så kändes det. Men tunnelbanan gick och hem kom jag med bussen. Bra så.
   Märkligt att bussarna inte går. Gatorna är ju plogade men inte trottoarerna. Pust!
   Tja. i morgon???

 6. Teater är ju verkligen en intensiv upplevelse oftast, bättre än tv egentligen.
  Bra ämne som avhandlades där, visst är det ofta så i verkligheten.

  Snön ja, vi har klarat oss hyfsat här denna första dag med snö för i år, men det kommer väl mer så småningom antar jag.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Jag går gärna på teater och den här föreställningen hade en bra kombo av allvar och humor.
   Hur ofta är det inte så att en sitter många tillsammans och pratar och ingen hör eller förstår något. Ingen lyssnar.
   Här har gatorna varit plogade idag. Men hade en rullator eller rullstol skulle det inte gå ens att ta sig ut. Illa.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Snön ja, den dalar! Ställer till det!
  Här hos mig måttliga mängder blött, slapsigt o halkigt på långpromenaden idag. Kan inte låta bli att tänka på mina år i snöriket i norr. Även där med stor vana kom det som en överraskning, men då var det ju tal om meter i mängden.
  Jag nickar igenkännande när jag läser om teaterföreställningen, nästan vid tillfällen i verkliga livet lite för vanligt tänker jag. …. in absurdum ! Men i en teaterföreställning kan vi ju le och ta in eftersom vi sitter tysta och iakttar skådespelare och då är det ju skruvat till spetsen. Vi människor är ibland bra på att prata förbi varann.
  Härligt o trevlig med lite tilltugg.
  Kram

  1. Jadå! Här har snön dalat sedan i lördags. Visserligen med korta uppehåll, men dalat har den.
   Här är ju ingen beredd på att det ska komma snö. Likadant varje år. Hade en haft rullator idag eller rullstol hade en inte kommit någonstans.
   Vet ju att du från norr är mer beredd, men dock en överraskning, när det var dags.
   Här har vi nu fått ca. 20 cm.
   Pjäsen var riktigt bra. Bra blandning av humor och tänkvärdheter.
   Varm kram

  1. En hel del snö har ju kommit även inne i stan. Är glad att jag kom både till och från teatern. I stan verkar de som om man varje år är lika överraskad när snön kommer- Pust!
   Pjäsen var bra och en skön blandning av humor och allvar.

 8. Din vän Susan har verkligen många talanger, skådespelare är en av dom. Har hört talas om författaren, men inte läst/sett något av honom. Sartre och Camus däremot ingick i programmet då jag läste franska. Sartre klarade min hjärna inte, däremot tyckte jag om Camus.
  Å dina bilder av ett snöigt Stockholm är riktigt fina. Men som vi sagt så många gånger. I en innerstad där temperaturen ligger runt nollstrecket lägger sig aldrig snön. Det blir snart grått och brunt igen på gagtorna…

  1. Det har hon! Och är en verkligt god vän dessutom.Sartre fick jag jobba med och det blev ingen favorit här heller. Men Camus gillade jag. Lika här , alltså.
   Igår när jag tog mig hem var snön ganska vit här på Söder men i innerstan med +-0 så är det mest en brun sörja.
   Och idag borde en haft vingar för att ta sig upp till Ringen. Gatorna var snöfria och plogade men inte trottoarerna. GRRR….
   Med rullator eller rullstol hade en inte kommit fram-

 9. Det var många år sedan jag gick på teater. Väljer hellre bio, men gillar 123Schtunks föreställningar och det är ju också teatar kom jag på. Så då var det inte så längesen .. 🙂

  1. Jag går gärna och ofta på både teater och bio. Gärna olika musikevenemang också.Tar de chanser jag får. Och vi har ju ett stort utbud här på nära håll och det uppskattar jag verkligen. Ger tillvaro en extra dimension.

  1. Tack! Visst var det fint att älgarna fick lite mjukt att traska i. Och belysningen med snön var helt ok-
   Men snöslasket ställer ju till det. Hade tur och kom både till teatern och hem-

 10. Vad kul att komma iväg och få uppleva lite kultur även om jag förstår att det var en föreställning där det nog var bra att vara lite påläst. Jag vet att jag för många år sedan upplevde en föreställning där jag inte förstod vad jag sett förrän jag läste recensionerna i tidningen dagen efter. Då hade det inte varit fel att vara lite påläst.
  Vad snö ni har fått i Stockholmstrakten. Här hade vi bara ett par cm men nu har det kommit lite till i kväll.

  1. Alltid roligt att komma iväg på teater. Nu var det ju extra roligt med en väninna som hade en av rollerna.
   Pjäsen hade en hel del humor och även en del allvar. Jag försöker när jag går på teater numer att läsa på lite innan. Och här blev det då lättare att hänga med- Men visst har det hänt att jag varit på både Dramaten och annan teater och sett en föreställning och inte förstått alls vad jag sett så jag känner igen din upplevelse. Har hänt mig flera gånger. Så nu brukar jag läsa på innan.
   Mycket snö har vi fått och då blir det knepigt här. Alla är helt oförberedda trots att man vet att snön brukar komma så här års. idag var gatorna plogade men inte trottoarerna. Så om en var i behov av rullator eller rullstol gick det inte att ta sig fram. Och förortsbussarna gick inte.
   Pust.

  1. Teaterutbudet och kulturutbudet är stort och vi ser en del. Vad gäller bussarna var de flesta inställda i lördags och många även i söndags och igår. Inte minst de som gick utanför City. Jag hade tur och en buss kom.
   Jag kan alltid gå, men problemet är att gångbanor och trottoarer inte är plogade men gatorna är det. Så med rullator eller rulllstol går det inte alls att ge sig ut .
   Önskar dig också en trevlig tisdag; en fin mormorstisdag.
   Kram

 11. Kul med teaterbesök … även om inte vädret direkt var lockande att ta sig ut i. Av det du berättar så verkar det som en bra föreställning och kom att tänka på att det var väldigt många år sedan jag var på någon.
  Kram

  1. Nej, vädret var inte inbjudande. Men i värsta fall hade jag fått ta mig till fots.
   Föreställningen var bra och med mycket humor. Och så detta att vi talar förbi varandra utan att lyssna visades så bra. Ja, mycket annat också.
   Kram och trevlig tisdag.

 12. Så trevligt det lät med teaterbesöket och så synd att vi missade i år också!
  Tack för den fina presentationen av föreställningen, jag inser nu ännu mer hur tråkigt det var att vi missade den.

  1. Det var jättetrevligt och extra roligt förstås att se Susan här i rollen. Men alla var riktigt bra. Humor och allvar i en fin blandning.
   Nu fick du ett smakprov av den.
   Många tankar och hälsningar till dig och Ingrid.
   Mr B hälsar också

 13. Här nere hos mig spåren ensam älg i en rondell, men jag måste säga det ser mer praktfullt ut hos dig. Snö fick vi igår lite mer, men helt acceptabel mängd. Är nog inte så dumt att ta reda på lite om förställningen innan. Man får helt klart ut mer av den då. Kram

  1. Här just vid Nybroplan är de upplysta älgarna samlade och några till brukar finnas vid Sergels torg. Här hade vi fått ca.30 cm snö men en del har smält bort för vi har plusgrader. Och lite ljusare blir det allt med snön. Att sen bussar och vanliga fotgängare haft svårt att ta sig fram är ju knepigt. Och med rullstol går det inte alls. Inte med rullator heller
   Föreställningen var bra och med en hel del humor. Vårt sätt att tala förbi varandra är ju inte helt ovanligt.
   Kram!

 14. Snö är jag inte vidare intresserad av, men en teaterföreställning skulle sitta fint! Skönt att du kom dit och hem helskinnad utan en enda rova i halkan!
  Smart av dig att läsa på innan du gick dit. Jag antar att du fick extra behållning då!
  Kramar

  1. Nej, det förstår jag. Inte vi heller egentligen. Jo, förr i fjällen eller Alperna för att åka skidor. Bosse längtade igår påtagligt till THailand.
   Jag kom både till teatern, tunnelbana och hem med en buss. Men kör det ihop sig kan jag promenera.
   Jättehalt på gångbanor och trottoarer och vägar och gator täligen snöfria.
   kramar

  1. Massor av snö, hela 3 dm kom. Men nu har en del smält bort.
   Jätteroligt att se Susan i pjäsen och och den var både allvarlig och med mycket humor.
   Och jag kunde ta mig både dit och hem.
   Bra så!
   Stor kram

  1. Jag både log och skrattade på föreställningen. Och detta med att prata men ändå inte säga något. Tror du gillat pjäsen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *