Stockholm

Snö – Och den kom i sällskap med juldagen

Juldagen kom planenligt även 2020. Och här i Stockholmsområdet gjorde den också sällskap med årets första snö. Men jag vet att det redan på julaftons kväll föll lite snö i andra delar av huvudstaden. Men alltså inte hos oss. Å andra sidan gnetade den på bra under dagen för att  hinna med så många flingor som möjligt. För egen del såg jag snöandet dels från hemmets lugna vrå och dels under gång. För visst blev det en promenad för att liksom inviga snön. Och inte bara den utan även adekvata kläder och skor.

Stockholm.Södermalm. Skanstull. JUldagen mötte oss med årets första snö. Juldagen mötte oss med snö- Men Friskis & Svettis motionärerna höll i gång. (På andra sidan kanalen till vänster) Och sightseeingbåten från “Strömma” hade resenärer med sig. Nu verkar de vara i gång hela året. Här på väg in i Hammarbyslussen för fortsatt färd in i Mälaren.

Snö!

Jo, den brukar göra några gästspel här i Stockholmsområdet på vintern. Förra julen var vi på en kryssning där vi reste norrut längs den finska kusten och till jultomtens hemmatrakter. Visserligen såg vi honom inte, vi avstod besöket. Men en hel del snö såg vi. Det var vitt så långt ögat kunde se. Snön här hemma var dock inte direkt lika påtaglig.

Snön faller…

Uppsala. Snö även där- Och den inbjöd till lek och utevistelse. Barnbarnen trivs. Även i Uppsala fanns det snö och den var välkommen och barnbarnen skickade dessa bilder. (Foto Liv Viberg)

För egen del anslöt jag mig till de promenerande längs kajen. Och det var gott om dem. En dryg timmes promenad var ganska lagom. Stundtals var det lite halt så jag fick inta en mer pingvinliknande gång. Alltså med tendenser att vagga fram. Men så brukar det vara inne i Stockholm när snön kommer. Lätt hänt att känna sig som Bambi på hal is. Här har förr inte direkt gångbanor och trottoarer varit prio ett. Annat är det med cykelbanorna.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Årets första snö lockade ut många denna juldag.Verkade som om årets första snö lockade ut många. Å andra sidan är det alltid många som promenerar här längs vattnet. Och soliga dagar är det rena “folkvandringen”

Hemma igen

Hemgjord vit glögg gjord på osockrad äppelmust, rom och vitt vin smakade gott efter promenaden .  Och ett par pepparkakor (Annas köpta) och dotter Helens saffransskorpor förhöjde det hela.

Bild tagen från soffan. Mörkret har lagt sig över kajen.  Njuter av utsikten. Mörkret har sänkt sig och all ljus runt om lyser upp så fint. Blir sittandes här länge. 

Kanske lite också till livs fram på sena kvällen. Den s.k. julmaten är ju inte det bästa jag vet så vi satsade på en rejäl räkmacka och salamalax i form av laxsashimi.(Hade inga rädisor så de fick utgå och bytte gurka mot avokado)

Gott fram på kvällskvisten.

 Och utsikten från matbordet är absolut stämningsförhöjande. Inte alls dumt heller med lite snö som hjälper till att  lysa upp.

Annandagen. Och snön ligger kvar.

Noterade att igloorna på restaurang Thaiboat  fått ett mer “autentiskt” utseende med den nyfallna snön.  

 

30 svar på ”Snö – Och den kom i sällskap med juldagen”

 1. Snö hade jag inte tackat ner till här men kanske den kommer snart här med, tvivlar dock.
  Jag gratulerar och tackar för lite “snöbilder” i stadsmiljö, trevligt tycker jag.
  Fin utsikt vid matbordet där, där kan man nog sitta länge antar jag 😉

  Ha en fin annandag nu.

  1. Snön lyser i alla fall upp. Och än ser den vit ut. Men visst är det halt så man får se upp.
   Jag delar gärna med mig av både snön och den vackra belysningen vi har här på kajen.
   Ja, vid matbordet sitter vi länge. Alltid något att titta på.
   Önskar dig också en fin annandag.

  1. Hela fyra cm i innerstan. Och den ligger kvar idag också. Julmaten är inte vi så förtjusta i men åt lite till julaftons lunch.
   Har varit ute här i nästan två timmar och det var riktigt skönt. Men lite halt.
   Hoppas du fick en fin runda du också.
   Trevlig kväll.

 2. Säga vad man vill men snön lyser upp och gör tillvaron lite ljusare. Dessutom så uppskattas den av barnen som gärna vill ha lite vinter. Det behöver inte komma så mycket för att det ska ge lite vinterkänsla. Här regnar det dock och är lika grått som vanligt igen. Det fina vädret gästspelade bara ett par dagar.

  Kram och god annandag jul!

  1. Jadå! Och helt klart roligt för både barn och föräldrar att ge sig ut tillsammans och leka. Såg att många var ute här omkring.
   Hippas ert fina väder snart är tillbaka. Lite grått här men vi var ute i ett par timmar. Skönt!
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Härligt med julesnö! Här kom den redan på julaftonskvällen, men det började med plusgrader och regn och misströstan var stor. Tänk så mycket ljusare det blir, eller i alla fall känns det så.
  Underbara utsiktsbilder och god “juldagsmat”…här blev det fisksoppa.
  Hörde att mer snö är på gång, både här och där, så du Ditte, ett förslag…skaffa broddar! Jag hade alltid broddar nere i “Stan”, avskyr att stappla omkring och när vi flyttade upp, ja då införskaffades Icebugs, omgående.
  Ha det gott och så skönt, snart är julen över😉…

  1. Snön lyser upp och är det nu vinter så kan den få vara här ett tag. Roligt inte minst för barnen som verkade ha tågat ut här på “rad “idag.Även föräldrar var ute och åkte pulka och byggde snöfigurer. Mina broddar har förkommit men jag ska absolut skaffa nya. Och min rygg vill nog inte att jag landar på den. Ja, inte jag heller. Tack för påminnelsen.Idag var trottoarerna isfria men längs vattnet var det snö och ganska halt.
   Ja, jag räknar idag som att julen är över. Så skönt.
   Ha det så bra du kan. Många tankar till dig.
   Kram

  1. Det blev bra med snön.Inte minst för barnen som då kan komma ut och leka och slita sig från telefoner och datorer. Så att många var ute. Kul! Och en hel del föräldrar hängde på. Snön, de 4 cm som kom igår, ligger fortfarande kvar på marken.
   Glöggen blev riktigt bra och inte alls söt.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Snön lyser upp i dina trakter och på vår innergård. En blick mot gatan motsäger det. Men man kan ju titta åt andra hållet.
  Gissar att barnbarnen älskade snön. Jag menar William kan säkert inte ens minnas om han har sett snö eller inte, då fjolåret ju var en grön vinter. Å i år lär den ju (förhoppningsvis) bli grön igen från och med imorgon – om SMHI har rätt alltså;-)
  Älskar din sashimi med avokado, två smaker som går bättre ihop en gurka tycker jag. Jag menar gurkor här smakar ju knappt någonting.
  Härliga bilder från ett snöigt Söder, speciellt nattbilderna. Å Thai Boats igloon ser ut som mini moskéer med minaretter bredvid. Kolla!

  PS. Roligt att läsa att du heller inte gillar söt glögg. Då är vi två:-) DS.

  1. Visst lyser snön upp men trottoarerna är snöfria. Barnbarnen tycker det är roligt och nu dinns ju något att göra ute när isbanor och annat är stängt. Jodå, William har sett snö men inte har det varit vita vintrar direkt.
   Thaiboat piggar upp och kul att idag se dem snöklädda- Men senare hade de skottat av dem. Kul detta med minimoskéer och en minaret. Absolut. Men tänkte inte så långt. Men tack för att du såg det. Nu har jag också noterat det.
   Har köpt påsar med glühweinkryddor så det ska jag testa snarast. Men rött vin. Fint att vi är två som inte vill ha den söta glöggen. Tror nog vi är måånga…

 5. På min promenad idag så var det fullt av barn i de få vitklädda backar som finns häromkring, det var så roligt att se!
  Glöggen verkar så god, liksom maten du beskriver.
  Boken “En kibbutz i Falun” råkade min man hitta på akademibokhandeln, och tyckte den passade mej som ju är från Falun, jag har inte hört talas om den, så den ska bli spännande att läsa!
  God Fortsättning önskar jag dig!
  Kram!

  1. God fortsättning! Och en helt ok dag blev det ju med vitt på marken.
   Kul att det var barn ute hos er också. Och med snön har de något att göra i alla fall.
   Glöggen är god och inte alls söt. Men vi har köpt påsar också med glühweinkryddor så det ska också testas med rött vin. Tips från BP.
   Ska också titta efter “En kibbutz i Falun”.
   Kram!

  1. God fortsättning! Visst är det fint med snön. Och härligt för barn och deras föräldrar att kunna leka ute.
   Men kan tänka mig att ni får fundera på att skaffa dubbdäck till cyklarna om snön stannar kvar. Vi har många olika butiker nära och klarar oss bra med den “dramaten” vi har med fyra hjul.

  1. Visst var det passande. Men jag såg idag på eftermiddagen att de hade skottat bort den. Kändes lite synd. Men kanske blev det för tungt för igloornas tak. Fint är det i alla fall. Och vackert med lite snö.
   Jag har några gånger vintertid sovit i en igloo i svenska fjällen som min pappa byggt. Minnesvärt och det blir ju aldrig minusgrader.

 6. På juldagen var det halt på promenad, men i dag hade jag hämtat upp vinterskor ur källaren och då var det problemfritt att gå igen! Men nu verkar det som om minusgraderna tagit slut, lagom till söndagspromenaden …

  1. Jag hade hämtat vinterkängorna och det var bra för visst var det halt ute både på juldagen och igår. Idag lär vi nog fara fram som Mary Poppins och det utan paraply. Rejäl blåst. Och snön är redan borta. Nåja. Det kommer kanske ny. Roligt för barnen var det i alla fall . Många var ute och lekte.
   Trevlig söndag!

 7. Så fint snön lyste upp! Det är vackert när den är nyfallen, men tyvärr förblir den sällan särskilt vit i Stockholmsområdet. Uppe på Skansen vid fäboden brukade den hålla sig rätt bra ändå där det ju inte fanns sådär jättemycket trafik 🙂
  Både maten och glöggen såg himla god ut.
  Här har vi bara 5 grader just nu – brrr… Men solen skiner och hyfsar nog till temperaturen litegrann i alla fall framåt dan.

  Ha det fortsatt gott och ta det försiktigt där ute – var försiktig med ryggen!
  Kram

  1. Ett par fina “snöiga” dagar fick vi här. Men idag regn och blåst. Nej, snön brukar inte bli långvarig hos oss.
   Vi har ätit det vi mest gillar, vilket vi ofta gör och den s.k. “julmaten” som i princip äts ganska ofta hoppade vi nästan över. (Kan nog bara komma på dopp i grytan och lutfisk som i princip äts bara till jul. Och ev. julkorv. Men den byter ju namn efter säsong.)
   Skönt med sol i alla fall och värmen tar sig nog.
   Idag blir det nog bara en kortare runda och man lär blåsa fram.
   Önskar dig en fin söndag.

  1. Visst var det fint så länge den varade. Den är borta hos oss också och ersatt av blåst och regn.
   Önskar dig en så bra söndag som möjligt.

 8. Härliga bilder och va roligt att ni fick snö 🙂 ja denna jul har inte varit som den brukar men det är ju så för alla …njut av dagen kram o god fortsättning

  1. Tack!God fortsättning! Ja,snön kom på juldagen och fanns kvar igår. Men idag är det regn och blåst så den är borta.
   Ja, en annorlunda jul blev det men visst är det så för de flesta. Jag är ingen “julig” person så mest ovant för oss var att vi inte var på resande fot. Men å andra sidan trivs vi fint här hemma.
   Kram

  1. Fint att du fick bilder från huvudstaden med snön. Idag är den helt borta och ersatt av ösregn och hård blåst. Såg många här som var ute och gjorde snöfigurer.
   God mat vill vi ha men just julmaten äter vi bara i princip lite av till lunch på julafton.
   Önskar dig också en god fortsättning.

 9. Om snö tycker jag inte, trots att jag har bott i Schweiz. Lat som jag är, tycker jag det är bedrövligt att ta på sig lager, på lager som till en Michelingubbe. Halt blir det också.
  Tur i alla fall att barnen tycker om det!
  Det är absolut vackert på vykort – det kan jag inte förneka.
  Hittills har vi sluppit det vita, men vi kommer väl inte undan förstås.
  Jag önskar dig och Bosse en fin fortsättning!

  1. Visst är det så! Jag var klädd som em halv MIchelingubbe när jag gick ut. Och frös gjorde jag inte. Men det lyser upp! Och barnen har något att ägna sig åt utomhus.Många hade också fått med sig sina föräldrar ut för att leka.
   Idag är snön ett minne blott och utbytt mot hård blåst och regn. Snön kändes bättre.
   Vi önskar er också en god fortsättning.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *