Allmänt Torrevieja

Snabb hjälp utomlands om det behövs – SOS Köpenhamn

Plötsligt på en resa och även när man är hemma händer det som man kanske inte tänkt sig. En olycka, sjukdom, överfall, stöld eller annat inträffar. Är man hemma i Sverige vet man oftast vad som gäller och hur man gör. Men utomlands är det andra rutiner som gäller. Rutiner som varierar från land till land och om man vistas inom eller utanför Europa/EU. Även mellan olika försäkringsbolag finns skillnader. Och en rejäl hemförsäkring,  gärna utökad med en reseförsäkring, underlättar. (Viktigt att “lusläsa alla villkor och även de finstilta) Så hur gör man utomlands få snabb hjälp om det behövs. Att kontakta SOS  International i Köpenhamn kan underlätta en hel del.

En knopp till passionsblomman är på väg att slå ut. Och den slog ut under tiden jag satt och tittade på den,

Skickar denna nyutslagna passionsblomma till SOS INternational I Köpenhamn som tack för snabb och bra hjälp- Skickar denna nyutslagna passionsblomma till SOS International i Köpenhamn. Till den läkare och personal som hjälpte mig så snabbt och smidigt. Varmt tack!

Snabb hjälp

Efter att jag  förra veckan hastigt blivit sjuk här i Torrevieja (Spanien) och behövde snabb hjälp är jag verkligen glad över  den kontakt jag hade med SOS International i Köpenhamn.  SOS är en organisation som ger assistans till personer från Norden som hamnar i olika nödsituationer p.g.a. olycka eller sjukdom. De arbetar på uppdrag av olika nordiska försäkringsbolag och utför tjänster som ingår i olika former av reseförsäkringar. Kan även ingå i hemförsäkringar men den är oftast inte heltäckande .Mer om detta finns att läsa här.

Ett tips inför resan är att  via ditt försäkringsbolag skriva ut de dokument som gäller för de länder du ska besöka. Här får man också reda på vilka sjukhus och läkarmottagningar som är kvalitetssäkrade via SOS och som de samarbetar med. På vårt utdrag finns de läkarmottagningar/sjukhus listade som är aktuella för den/ de platser man ska besöka och med telefonnummer dit.

Bra är också att det är listat vilka dokument man ska ha med sig från läkaren/sjukhuset.

Kontakten med SOS International

var enkel och ett telefonsamtal bort. Jag fick genast ett ärendenummer och fick via sms bekräfta samtycke till att de får ta del av mina journaler. I och med att jag kontaktade SOS och de rekommenderade mig att åka till sjukhuset hade de betalat min inskrivningsavgift och handpenning för ev. vård.Viktigt att ha med pass/leg. Under tiden på sjukhuset och efter det jag kom hem ringde min kontaktläkare vid flera tillfällen och pratade med mig och förklarade vad jag drabbats av. Lättare att ställa frågor  och förstå svaren.  På Quironsjukhuset kom en svensk tolk tillsammans med läkaren och det var också en fördel. (Engelska är det inte så vanligt att läkare eller annan vårdpersonal talar.)

Är man med om en olycka och inte kan ringa själv kontaktar sjukhuset SOS när man kommer dit. Detta gäller privatsjukhusen och här gäller inte EU koret. Åker man däremot till ett kommunalt sjukhus gäller EU kortet men det kan ändå vara bra att kontakta SOS innan eftersom vården här bara gäller den som är akut/nödvändig och annat kanske är behövligt. Även här gäller att ha med pass/idkort.

(Vårdcentraler finns och besöken där är kostnadsfria mot uppvisande av EU kort. Här i Torrevieja måste man också ha med sitt pass/id/ eller spanska sjukförsäkringskort. (Om man har något)

Inlägget är baserat på mina nyligen gjorda erfarenheter. Har ni erfarenheter av att bli sjuk eller råka ut för olycka/nödsituation utomlands? Hur fungerade det?  

 

40 svar på ”Snabb hjälp utomlands om det behövs – SOS Köpenhamn”

 1. Tack för bra information! Tar till mig det där att kontakta försäkringsbolaget, kan ju vara bra att ha det pappret i resväska
  M när man ofta åker till samma ställe. Jag hoppas att du mår bra igen. Och du vilken fin passionsblomma.

  1. Att ha detta papper med kan underlätta mycket och att ringa SOS INternational i Köpenhamn om något händer underlättar också. Enkelt att komma fram och de har öppet dygnet runt. Denna info finns att hämta vad gäller de flesta länder både inom och utom Europa och bra att få veta vilka sjukhus som rekommenderas och som SOS har samarbetet med.
   Passionsblomman är så fin men tyvärr blommar de oftast bara en dag.

 2. Ja, det har jag och det har fungerat både bra och mindre bra. I Skottland fick jag urinvägsinfektion och det gick hur smidigt som helst på akuten. Jag fick till och med antibiotika med mig för att slippa leta efter ett apotek. Men jag har också varit med om det motsatta och att det inte alls fungerade bra. Papperna ser vi alltid till att ha redo. Så skönt att du fick snabb och effektiv hjälp när du var sjuk för det betyder mycket.

  Kram och god måndag!

  1. Man önskar ju att det ska fungera och här fick jag god hjälp både av SOS och Quiron (ett privatsjukhus dit SOS tyckte jag skulle åka.)
   Trist när det inte fungerade och du behövde hjälp.Jag förstod av receptionen här på sjukhuset att många inte har några papper med sig och då blir det ju
   knepigare.
   Kram och trevlig kväll

 3. Bra info, det är inte lätt att fatta hur allt funkar.

  Sonen fick hög feber på Menorca, han var då 3,5 år. Vi gick till närmaste läkare som jag tror hotellet visade oss, vi betalade 70 € som vi sedan fick tillbaka av försäkringskassan. Förutsätter att vi fick visa passen, minns inte det är ju nästan 11 år sedan.

  Jag fick bältros här innan vi skrivit in oss i sjuksystemet och det hade gått längre än de 45 dagarna Försäkringskassans kort gällde. Jag fick träffa en privatläkare och betala 60 €. Då såg vi till att fixa det där med sjukkort osv här i Spanien. Nu betalar vi inte något när vi går till läkare och medicinkostnaderna är kraftigt reducerade. Hälsokortet uppvisas och numer ska man även identifiera sig står det på skyltarna men läkarna viftar bara bort ID-korten.

  Svärmor fick fingret klämt i bildörren så hon behövde sy första gången hon hälsade på, hon hade inte heller tänkt på det där med resesjukförsäkring. Hon fick alltså betala allt på akuten och efterföljande vårdcentralbesök. Tror det gick på ca 200 €. Nästa gång hon kom hade hon skaffat resesjukförsäkring som så klart inte behövdes. Så typiskt.

  1. Tack! Jag har skadat foten en gång tidigare här och fick då också bra hjälp via SOS. Maken bröt revben i Thailand och även då var de till stor hjälp.Och det kan ju variera en hel del från land till land detta med sjukvård. Men har man en bra reseförsäkring så är man tämligen garderad. Och i mitt fall fungerade SOS i Köpenhamn perfekt och vi har inte lagt ut något alls.
   Trist med din svärmor både att skada fingret och att få betala. Och jag förstår att hon hade en reseförsäkring vid nästa besök.
   Här gäller också försäkringskassans kort men inte på privatsjukhuset Quiron. Och bara annars för just nödvändig vård. Nu när ni är residenta blir dte ju annorlunda. Även jag som gäst här i landet kan gå till den kommunala vårdcentralen och träffa läkare helt kostnadsfritt mot uppvisande av EU kortet. En väldigt bra service. Har testat när jag plockat bort stygn och det fungerar bra.

 4. Låter väldigt bra och effektivt. – Utmärkt service, att döma av din erfarenhet.

  1. Det var det både från SOS INternational i Köpenhamn och Quironsjukhuset. Och kort väntetid när jag kom till sjukhuset. Ingen alls.

 5. Jag har – tack och lov – inte behövt kontakta SOS, men har bara hört gott om dom från personer som har behövt deras hjälp.

  Väldigt bra info här, Ditte, och en väldans fin passionsblomma som helt klart vägrar låta sig utrotas 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Jag var väldigt nöjd både med deras hjälp och den snabba hjälp jag fick från Quiron. Har förstått att många tror att det räcker bara med EU – kortet men det är inte alltid så.
   Visst är passionsblomman fin och den är seg också och vägrade ge upp.
   Trevlig kväll.

 6. För mig fungerade bra när jag bodde i Moskva och hade dragit på mig en borrelia från Sverige. Jag hade även kontakt med SOS och det fungerade smidigt. Tyvärr hade privatsjukhuset ingen kunskap om Borrelia så jag fick informera dem av mina egna kunskaper. Jag blev ersatt för både mediciner och akutbesök. Skönt Ditte att du är nöjd och att du fick bra hjälp// kram

  1. Roligt att höra att det fungerade fint för dig i Moskva med hjälp av SOS när du var dålig. Och att de på sjukhuset där inte visst om borelia var ju trist. Och himla tur att du då kunde hjälpa till med info.
   Jag är väldigt nöjd både med den hjälp jag fick från SOS International och från privata Quironsjukhuset .
   Nu är jag smärtfri och bara lite konvalescent.
   Kram!

    1. Nej, kan tänka mig det. Är nog inte direkt så vanligt här.
     Jag har bara haft ett par fästingar på mig och har vistats mycket ute i skärgården där de finns. Men jag är vaccinerad och det gör ju sitt till. Men fästingarna är verkligen läskiga. Och till ingen nytta.
     Obehandlad borelia kan ju sätta sig både på hjärna och hjärta så helt oadekvat var det kanske ändå inte med EKG. Huvudsaken är ju att maken blev frisk.

 7. Bra info. Vi har under fem år varit försäkrade via makens jobb, var i världen vi än befunnit oss. Nu gäller ju inte det längre.

  1. Tack! Ja, en bra försäkring är alltid viktig och skönt att ha haft det ordnat via makens jobb. ?

 8. Vi har också det så ordnat via vårt försäkringsbolag. En trygghet är det och även om vi inte har behövt tjänsten så är det skönt att läsa att det fungerar bra .
  Så skönt att du är smärtfri!
  Ha det gott!

  1. Visst är det en trygghet att ha en bra reseförsäkring för man vet aldrig när olyckan eller sjukdom kommer.
   Och smärtfri är jag fortfarande och hoppas att så förbli. (Sköter medicinering och restriktioner)
   Ha det fint du också.

 9. Mycket bra information! När man var ung/yngre tänkte man ju aldrig på att någonting skulle kunna hända en. Men nu, äldre och visare;-) är det otroligt viktigt att man garderar sig. Det är väl investerade pengar/försäkringspremier som jag mera än gärna betalar för att få den excellenta vården som du fick.

  Har aldrig behöva använda SOS Alarm, men efter att ha blivit rånade i Benidorm i december 2014 måste jag säga att jag var lika impad över vårt försäkringsbolag och kreditkortsföretaget som du är över SOS Alarm. Vi fick tillbaka allt (det var ganska mycket pengar) och behövde bara betala en självrisk på 1 200 kronor. Helt överkomligt i sammanhanget om man säger så.

  1. Tack! Och en bra reseförsäkring är det verkligen bra att ha. Idag är det oftast SOS direkt som tar hand om fallen när en olycka, sjukdom, rån eller annan nödsituation inträffar och de jobbar ju för försäkringsbolagen.
   Toppen att du fick så bra hjälp av ditt försäkringsbolag och kreditkortsföretag när du blev rånad för man är ju tämligen hjälplös i det läget.Och med en bra försäkring går det ju att få hjälp. Nog så viktigt. Och din självrisk här var ju klart överkomlig.

 10. Ja, det är både intressant och fantastiskt. Första gången jag var i kontakt med SOS International, det var när min dåvarande make blev sjuk i Nicaragua. Allt gick smidigt och han kom hem som han skulle.
  Efter detta blev jag spontant intresserad, sjukvårdsintresserad som jag är. Och i mitt jobb var jag van vid att skriva ut EU-intygen (innan de blå plastkorten kom) och även intygen för svenska pensionärer vid vistelse i Spanien, som ff fungerar så.
  Som utveckling i jobbet önskade mig en pryo på SOS och fick komma till Köpenhamn och prya på varenda avdelning i fem dagar. Mest spännande var att vara medlyssnare i Telefonakuten vid olyckor.
  Så jag vet hur de jobbar, både med fordonsförsäkringar och sjukförsäkringar som försäkringsbolagens förlängda arm. Detta kan har varit för 15 år sedan, som jag fick den äran.

  Stor kram och natti!

  1. Absolut! Och detta med att ha en bra reseförsäkring är så viktigt även inom EU. EU-kortet är jättebra och fungerar på vårdcentraler och kommunala sjukhus för akut och nödvändig vård. Men utöver det är det behövs en reseförsäkring av något slag som komplement. Och idag sköts det mesta via SOS i Köpenheman eftersom många försäkringsbolag gett dem det uppdraget. Tror att arbetet är liknande där då som nu. Var i kontakt med SOS här redan på 70-talet under en resa då jag bröt armen och det fungerade fint då också.
   Kan tänka mig att det var givande att vara pryo här och med bra erfarenheter att ta med dig vidare.
   Stor kram.

 11. Hej Ditte!
  Ja SOS var bra när min syster hade gått bort…kontaktkvinnan var danska så vi fick prata spanska som hon var bra på.
  Det offentliga sjukhuset i Torre – som f ö drivs av nån privat firma/org har jag /vi gedigen erfarenhet av…Utvecklar inte det vidare 🙂
  Jag har nu ordentlig privat försäkring (Gouda) så jag åker till Quirónsalud om jag måste…Dyrt är det men det får kosta.
  Kram P ♥♥

  1. Ja, SOS hjälper till med det allra mesta. Vilken tur att den du talade med kunde spanska. För egen del har jag bara talat med svensktalande personal men det varierar kanske. Fint att kunna komma till Quiron och det ligger ju närmare till också. Jag är väldigt nöjd med allt där och även med SOS i Köpenhamn . Så bra! Och en bra reseförsäkring är viktigt. Många förlitar sig på bara EU-kortet och kortet är ju bra i sig. (Har ju använt det när jag tagit stygn och liknande på vårdcentralen här .)
   Kram!

 12. Oj, tack för tipset att skriva ut papper, det har vi aldrig gjort, men nu ska det kollas upp!
  EU-kort har vi, måste se om de fortfarande är aktuella!
  Skönt att du mår bättre!
  Kram!

  1. Det underlättar ju om du blir sjuk att dels veta vilka sjukhus SOS samarbetar med och likaså vad man bör då med sig när man varit på ett sjukhusbesök eller hos en läkare Och en bra reseförsäkring tillsammans med EU-kortet är mer täckande. Eu-kortet gäller ju inte på privata sjukhus eller hos många privata läkare. (Däremot på vårdcentraler)
   Jag blir bättre för var dag och har inga smärtor längre. Så skönt.
   Kram!

 13. Tack för bra information! Och skönt att du är på bättringsvägen igen. Hoppas du har tålamod att ta det lugnt och vila dig i form igen.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Det är lätt hänt att förlita sig på Eu-kortet och det är viktigt att ha med sig men lika viktigt är att komplettera med en bra reseförsäkring för med båda har man ett gott skydd.
   Jga tar det lugnt och utökar promenaderna dag för dag.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

 14. Verkligen en bra information för alla som reser! Så bra att det funkade precis som det är tänkt också … och skönt att du är frisk igen!
  Vilken tur att din passionsblomma är av den envisare sorten och vägrade låta sig grävas upp helt! Underbar blomma!
  Kram

  1. Många litar helt på EU-kortet och det är bra att ha med sig men gäller bara för nödvändig och akut hjälp och vård på kommunala sjukhus samt för besök på vårdcentralerna här. Så en bra reseförsäkring är viktig.
   Och passionsblomman är lite som jag – Vi strävar på. Och visst är den fin.
   Kram!

 15. Mycket bra inlägg! Jag har också haft med SOS International att göra nu under resan (pga att jag haft fel på en njure) och de varit väldigt bra. Då använde jag också deras app “HelpMe” som var riktigt bra, direkt kopplad till mitt försäkringsbolag samt läkare, och den underlättade en hel del. 🙂

  1. Tack! Ja, många tänker inte på att SOS International kan hjälpa till. Roligt att läsa att du också fick bra hjälp. Bra med denna app. Visste inte att den fanns men ska givetvis nu se till att jag även har den. Här hade jag telefonkontakt med en läkare på SOS som ringde mig vid flera tillfällen och det kändes väldigt bra.
   Hoppas du nu är piggare.

 16. Tack för jättebra info. Jag ska kontakta mitt försäkringsbolag och kolla vad för rättigheter jag har .
  Skönt att du inte har värk längre och orkar ta lite promenader i lugn takt.
  Kram/A-K

  1. Vad bra om du kan ha nytta av den. Och alltid bra att höra med sitt försäkringsbolag vad som gäller. Att ha detta papper med sig som visar vad man ska tänka på om något i sjukväg händer underlättar.
   Jätteskönt att jag inte har någon värk längre utan sakta men säkert återgår till det mer vanliga livet.
   Kram!

 17. Så skönt att du fick bra hjälp. Viktigt att se över vad som gäller när man lämnar hemlandet. Jag har haft tur och inte behövt vård utomlands. Maken bröt armen i USA men var som tur var där i tjänsten och är man statligt anställd så har man försäkring som täcker. Alla räkningar gick hem till mig men jag skickade dem vidare till kammarkollegiet som betalade. Så jag vet att billigt var det inte.
  Fint att se blomman slå ut.
  Kram

  1. Jag är så nöjd med all den hjälp jag fick både från SOS och från sjukhuset. Snabbt dessutom.
   En bra reseförsäkring är viktig om man reser privat och det gör vi ju numer.
   Kan tänka mig att sjukhusnotan för maken var rejäl….
   Det är så roligt me passionsblomman som inte gav upp trots våra försök att utrota den. Nu har den några blommor utslagna och många knoppar. Jag följer den me spänning. (Vi gjorde det för att den kräver mycket vatten och sommartid är vi ju inte på plats. )
   Kram!

 18. Det är en del att ha koll på innan resan, men så bra att ha det om det händer ngt så att man vet vad man ska göra. Så skönt att det är bättre med dig! Ha det fint/Pernilla

  1. Tack, jag mår mycket bättre och är smärtfri. Men krafterna behöver ökas på.
   Och visst är det en del att ha koll på innan en resa men med en bra försäkring underlättas mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *