Foto

Smet – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Smet är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men ordet i sig har  olika betydelser. Det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. Mina funderingar gick som vanligt åt olika håll och och hamnade påfallande ofta mitt i. Mitt i smeten. (Några bilder är helt nytagna och andra är från arkivet.)

Stockholmstrakten fick en del regn igår så i parken hos oss uppstod en del smetiga pölar. Och även en del av mig fick plats i pölen genom en spegling.

Smet

Mina tankar när jag funderade på ordet hamnade först i en smörja, gegga, röra, blandning och deg/kaksmet.  Och även att vara/ befinna sig “mitt i smeten. Men även smita i form av verb i imperfekt dök upp bland tankarna. Någon smet; alltså försvann, smög iväg eller rymde.

Stockholm. Södermalm. Gårdagens regnet lämnade en del pölar efter sig som snart fylldes med geggig smet. Några höstlöv piggade upp. Från gårdagens promenad. En geggig smet som piggas upp av några höstlöv.

Trafikstockning och rörigt i mångmiljonstaden Buenos Aires. Vår sightseeingtur fick en del ofrivilliga stopp.  Ja, det räcker bra att titta på rusningstrafiken i Stockholm så är den också en röra.

Peking. Klockan är 16.30 och skoldagen för många elever är slut. (Ofta börjar dagen redan 07.30 och man har några pauser under dagen. Även en idrottslektion/dag är vanligt) Ett myller av skolelever och föräldrar/mor- farföräldrar som hämtar.

Skoldagen är slut och det är det en allmän röra vid in/utgången.  Men det brukar ordna sig så att man hittar “de sina”.

Under de nästan fyra år år vi bodde i Peking var cykeln ofta vårt vanligaste fortskaffningsmedel. Men vi var även flitiga användare av bussar, taxi och tunnelbana. (Väldigt billigt.) Och ibland blev det väldigt spännande möten. Och i Peking, med över 20 miljoner invånare, är transporter viktiga.  Vi upplevde senast vi var i Peking, 2018, att antalet bilar ökat enormt och att det var smidigast att ta sig fram med cykel eller tunnelbana. Under åren vi bodde här, 2007- 2011, var det ofta ok. tidsmässigt även att ta buss och taxi. Men det hade ändrats.

Ett spännande möte

Dessa kvinnor mötte vi på ett tunnelbanetåg i Peking för några år sedan. Bykvinnor från södra Kina. Detta var deras första resa utanför sin by och förmodligen det första mötet med västerlänningar. Och så gott de skrattade åt våra stora och fula näsor.

En god och glad blandning av ett minnesvärt slag.  

Peking. Mitt i denna smet av bykvinnor från södra KIna befinner vi oss. Och mitt i denna “smet” av kinesiska bykvinnor befinner vi oss. (Jag och min svägerska)

Mer smet

Igår blev det ett annat möte här hemma. Möte med en ekorre. Men tyvärr var den under hopp och språng och smet raskt iväg när jag ville föreviga den.

Tänkte jag skulle få till en närbild på ekorren i trädet. Men varje gång jag kom lite närmare så smet den. Men pilen visar var den finns.

Mer smet. Nu i form av smetana, syrad grädde, köpte jag på lokala ICAMer smet i och nu i form av smetana, syrad grädde, hittade jag på lokala ICA.

Avslutningsvis blir det smet av det mer ätbara slaget. Härnågra av dotter Helens olika tårtor som hon bakat till William och Max (Mina barnbarn och hennes  gudbarn tillika systers barn) Och för att få till både tårtorna och fyllningarna krävs en hel del smet och av olika slag. Precis allt till tårtorna gör hon dessutom från grunden.Tårtor som pojkarna önskat tema på och även fyllningen.

Överst två av Williams tårtor från det han fyllde 2 resp. 4 år. (Nu har han hunnit bli 7 år) Underst två av de tårtor som Max önskat sig.   Harry Pottertårtan när han fyllde 8 år och då reste vi också på våren till London för att gå i Harry Potters fotspår, plus ett besöka i Warner Bros. Studios. (Där har största delen av  inomhus scenerna till filmerna spelats in.) AIK tårtan var en önskan när Max fyllde 9 år.

Tårta med Scooby Do, var önskemål från William nu i september. (Scooby Do är brun så vit marsipan färgades med kakao.) Och en hel del smet har gått åt. ( Olika fyllningar av ckokladmousse och hallomousse som varvades med luftiga chokladbottnar.)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

30 svar på ”Smet – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En snygg och varierad tolkning som vanligt! Tårtorna är verkligen alldeles fantastiska så jag kan tänka mig att de har varit uppskattade. När det gäller smet tänker jag först och främst på kaksmet eftersom jag bakar en del men även att någon smet iväg dök upp.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Tårtorna har oftast många ingredienser och görs helt från grunden. Mycket modellerande föregår det färdiga resultatet- Kul att läsa vad du kom att tänka på här när det gällde smet. Jodå,kaksmet fanns med här också i tankarna men jag hade ingen bild. Men tänkte att tårtbottnarna innehåller en hel del kaksmet.
   Och ekorren smet sin väg så det blev inget proträtt..
   Kram och trevlig tisdag

 2. Fina tårtor med god smet!
  Tänkte på kaksmet först och sedan när någon smiter från t.ex. olycka eller restaurantnota.
  Det senare mindre trevliga tankar
  Tänkt gå ut men ser mörkt ut på himlen.
  Får kanske bli endast en kortare runda.

  1. Båda döttrarna är väldigt duktiga både på bakning och matlagning men just tårtor har blivit Helens specialitet. (Hon är sjukgymnast och jobbar inte med mat eller bak.)
   Kul att läsa vad du först tänkte på. Min ekorre smet från trädet och ville inte vara med på någon närbild. Och kaksmeten kom med tårtorna.
   En ganska fin dag här idag så det blev 5 km.
   Önskar dig en trevlig måndag.

 3. Härliga bilder du visar av “smet” av olika slag. Roligast var kanske ekorren som smet ifrån dig, och godast verkar tårtan och den smet den är gjord av. Tänker då på den nedersta. Chokladen ser så härlig ut där. Jag älskar nämligen choklad i alla former.
  Det visste jag inte att kineser tycker att vi har stora näsor. Har aldrig tänkt på att de skulle ha små näsor.
  Nu har vi fått ett lite varmare väder med regn inslag. Men, det är skönt att gå ut i den friska luften ibland.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Ja, en del smet blev det. Ekorren fick jag korn på men den smet innan det hann bli någon närbild. Sista tårtan var verkligen god den också. Och är man förtjust i choklad så än mer–
   Jodå, många kineser tycker att vi har stora näsor. Och jämförelse med oss så stämmer det ju. Och dessa kvinnor från denna by i södra Kina hade not inte sett några västerlänningar tidigare. DE hade sett si by och inget mer-
   Många tankar till dig.
   Varm kram

 4. Vilken härlig tolkning och du har ditt arkiv kvar, värdefullt.
  Jag är väldigt imponerad och fascinerad av alla de tårtor som Helen gör till grabbarna.
  Trevlig kväll och mitt födelsedagskalas blev en påringning hos Thomas, där han blivit bjuden på god grekisk middag och väntade på efterrätten, i stället för tårta. Härligt att kunna prata i alla fall och nästa gång blir det video med småttingarna.
  Stor kram!

  1. Tack! En del helt nytt i fotoväg och en del gammalt. Ja, vi är alla så glada över Helens tårtor och så roligt för killarna att bestämma tema och fyllning/smet i tårtorna. Och allt i tårtorna är dessutom helt gjort från grunden, vilket känns på smaken.
   Trevligt att Thomas födelsedag blev lyckad och du får fira honom när det så blir möjligt. Fint att kunna pratas vid.
   Stor kram

 5. Sockerkaka och en tjuv som smet är det jag tänker på, nu ska jag kolla vad du tänkte på ,-)
  Smetiga pölar ,-) ja det hade jag inte tänkt på ,-)
  Blir förvånade över kvinnorna i Peking!?? Tyckte de vi hade stora fula näsor i Sverige ,-))))
  De ser ut att ha lika stora ,-)
  Ekorren smet ja ,-)) Du kommer på!
  Smetana ,-))) Ja tur jag inte är med i det här,-)))
  Härliga tårtor ditt barn bakar, det är underbar fantasi och lyckliga killar!
  Fina bilder och riktigt smetigt! kul att se du klarar alla uppgifter!
  Ha det jättefint! Varm Kram till dig! Primrose

  1. Kul att läsa vad du tänkte på här vid ordet smet.Och detta fanns i mina tankar också.
   Dessa kvinnor kom från en liten by i södra Kina och hade nog aldrig tidigare sett några västerlänningar- Så vi var de första-
   Ekorren var söt men den smet och ville inte vara med på bild.
   Man kan vara med med en bild. Räcker så bra. Man bestämmer helt själv.
   Helen är bra på det här med tårtor och så roligt att barnbarnen önskar tema och fyllning och hon bakar dem. Alltid så goda.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Vi var nog de första västerlänningar dessa kvinnor sett och nog är det så att vi har ganska stora näsor om man jämför med asiater. Men jag hade nog inte direkt tänkt på det så innan. Ett fantastiskt möte blev det och som vi skrattade utan att alls kunna förstå varandra. Här var vi verkligen “mitt i smeten”.
   Ja, tårtorna är så fina och dessutom så goda. Och väldigt mycket jobb att göra precis allt från grunden.

 6. Vilka roliga bilder från Kina med bytanterna som fick dig och svägerskan på köpet så att säga. Härliga bilder och ettriktigt glädjande minne för dig såklart.
  Ja, tårtorna som Helen gör är fantastiska. Hur man kan skapa sådana konstverk från grunden är en gåta för mig, för dig med antar jag;-) AIK tårtan är fantastisk fin, även om det är fel lag;-) Åsså Ketchup flaskan. Minns ju många av hennes tårtor som du visat upp. Det är lätt att glömma bilder ibland, men jag måste säga att Helens tårtor består i mitt minne:-)

  1. Välkommen hem!
   Här på tunnelbanetåget med dessa kinesiska bykvinnor var vi verkligen “mitt i smeten”. Ett möte vi aldrig glömmer och deras första möte med västerlänningar.
   Jag mycket smet har på olika sätt tillverkats för att få till tårtorna. Och först en provomgång. Jag tycker det är otroligt att helen kan få till dem. Och hon har inte ärvt denna talang efter mig. Men jag har alltid uppmuntrat och tjejerna har tidigt hemma ansvarat för matlagning varsin dag i veckan. Några tårtor gjorde de nog och bakade en del. Men i liten skala.
   Tyckte att några av tårtorna passade in här på temat för mycket smet innehåller dem.

 7. Oj du hittade en massa tolkningar gegga var ju utmärkt, En smet med kinesiska kvinnor var annorlunda, kul bilder. Ekorren syns om man tittar noga, beroende på kamera skulle du ju kunna testa att beskära bilden lite.

  1. Fantasin snurrade iväg en del och det finns ju en hel del smet. Att vara mitt i den här på tunnelbanan i Peking är minnesvärt. Bland dessa kvinnor från en by i södra Kina som aldrig mött några västerlänningar innan de träffade på oss.
   Tyvärr hade jag ingen zoomkamera med mig när jag såg ekorren men tack för tipset om att beskära bilden. Ska testa.

 8. Så många fina tolkningar på smet. Där kunde jag ha varit med som brukar jobba med smetar i mitt bageri men men…så blev det inte den här gången. Härliga bilder, i synnerhet den av kvinnorna tillsammans med dig och svägerskan. En riktig gladbild!
  Tack för all den här smeten Ditte! 🙂

  1. Absolut! Och kak/tårtsmet och fyllningar till tårtor kom med här också.Dock inte jag som bakat men väl fotograferat. Ja, i sommar blev det ju tyvärr inte som vanligt hos er heller. Men några kaksmeter gjorde du kanske ändå. I mindre skala.
   Minnet här när vi hamnade mitt “i smeten” i tunnelbanan är härligt. Ett speciellt möte.

 9. Härlig tolkning igen med härliga bilder från flera håll här i världen 🙂

  Helen är verkligen fantastiskt duktig och kreativ när det kommer till att göra otroligt fina tårtor!

  Nej, nu tar jag och smiter härifrån för denna gång – ha en bra dag! 😀

  1. Tackar! Och en hel del smet finns det ju. Helens tårtor är verkligen goda och mycket smet går det åt både till bottnar och fyllning.
   Önskar dig också en fin dag.

 10. Hur mycket smet kan det bli; hur mycket som helst!
  Inte i salig röra utan snyggt och vackert var för sig. Tillsammans blir det en fin blandning och tolkning som heter duga som inte smet!
  Ljuvliga bilder som illustrerar!
  Sölepytter gillas = smetiga pölar 🙂 Stor kram

  1. Visst kan det bli mycket smet!Och det är roligt att fundera på orden och se vad som dyker upp i tankarna.
   Blev själv nöjd med bilden av sölepytten. Kom på att ta den just när jag passerade.
   Stor kram

 11. Heltäckande tolkning av smetområdet! Vilka härliga bilder du visar! Blev glad av att se de kinesiska kvinnorna son tydligen gjorde sitt livs reda! Roligt att du visar de fantasifulla tårtorna! Lyckliga barn som får sådana!
  Ha det gott!

  1. En del smet blev det och i variation. Mötet här med de kinesiska kvinnorna är ett fantastiskt minne. Och visst var de på sitt liv resa. Mycket smet har gått åt till både tårtbottnar och fyllningar. Det vet jag. Och det har också provbakats innan. Barnbarnen får önska sig en tårt amed tema och fyllning och moster Helen lägger ner hela sig själ i dem. Och vi andra äter dem med stort nöje.
   Ha det fint du också.

 12. Tårtsmeten smakar jag helst inte på, men beundrar dessa konstnärliga verk visuellt! Kinesiskorna är ju helt underbara tanter! Vet du vad de hade för ärende i Peking, eller var de kanske bara på en sällsynt utflykt? Så de tycker vi västerlänningar har stora näsor? Ja när jag tänker efter så har de små näpna näsor och härliga små ekorrögon som plirar så glatt.
  Smetana är för fet för att jag ska använda den, dock ska man ha smetana om man gör finsk svampsallad enligt ursprungsrecept. En del väljer vispad grädde och en sked vinäger istället…
  Lika smetigt på marken som här, alla blöta löv gör asfaltsvägarna såphala! Man får tassa försiktigt.
  Tack för ett underbart inlägg så passande till temat/Kram

  1. Tack! Mycket smet har gått åt till att få till både tårtor och fyllningar. För egen del har det mest blivit att smaka de färdiga tårtorna. Och de brukar vara väldans goda och inte alls så söta som många köpetårtor är.
   De kinesiska damerna från den lilla byn i södra Kina var inbjudna till en sorts kulturfesligheter berättade en “ledare” för mig. De hade inte tidigare varit utanför sin by. Det är ganska vanligt i Asien att man kallar oss västerlänningar för “långnäsor” också. Och de tycker att vi har stora näsor. Här gav våra näsor och blotta uppenbarelse till goa skratt. Det var första gången tanterna ens såg västerlänningar.
   Oh, i år fick jag inte smaka den finska svampsalladen på plats i Finland. Men kanske kan jag köpa den i Hötorgshallen. Där har de i alla fall kerelska piroger.
   Kram
   Smetana kan jag ibland ha i viss matlagning.Och nu var ett sådant tillfälle.

  1. Tack! Mycket smet har gått åt både till bottnar och fyllningar. Ohc min dotter har verkligen lagt ner hela sin själ i dessa tårtor som barnbarnen önskat sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *