Spanien Torrevieja

Smakrika grytor

I helgen har vi provat “grytor” (gryträtter) av olika slag för  mellan torsdag och söndag har det varit grytrunda i Torrevieja. Sjutton olika restauranger, både inne i centrala Torrevieja och strax utanför stan, har erbjudit sina grytor till ett pris av två euro för maten och 1.50 för en dryck.  Har man då tagit vin som dryck  har restaurangerna  valt ut passande viner från sitt förråd. Restaurangerna erbjuder minst två olika grytor  varav ofta en är fisk och den andra kött och några restauranger har betydligt fler att välja bland. Vissa rätter kan vara lite kluriga att förstå vad de innehåller och då går det bra att fråga och oftast står ett demoexemplar på bardisken så man kan titta på vad som kommer att serveras.  Perfekt att  lära sig nya ord på detta sätt i ett praktiskt sammanhang.

La cazuelica, betyder just liten gryta.

Vi hade bestämt att “grytrunda” tillsammans med vännerna Anna Carin och Krister och vårt första stopp där vi slog oss ner var på Restaurante/tapasbaren La Encina med adress Calle Pedro Lorca, 11. (Ingen egen hemsida men på Google finns recensioner.)
Valet här var antingen en “ternera al vino tinto” – en nötköttsgryta i rödvin eller “arroz coldazo de setes”. en risotto med champinjoner. För säkerhets skull beställde vi två grytor av varje sort och kunde provsmaka.  Kanske att köttgrytan vann färg och smakmässigt. En risotto behöver ju färgmässigt piggas upp. Gott rött vin serverades och i stora glas. Vi var nöjda och hit kommer vi gärna tillbaka för fler matupplevelser eller tapas.

Vid ett annat tillfälle ska jag besöka restaurangen för att smaka på deras musslor och räkor.

Nästa stopp blev på ett “säkert kort”, restaurante/tapasbar Rincón de Capis, Calle San Gabriel, 5. Här har vi varit flera gånger under bl.a tapasrundor men restaurangen är absolut värt besök när som. Just nu när det är väl kyligt att sitta ute på kvällen och äta middag så är övervåningen här ett bra val.(Endast öppen kvällstid och bordsbeställning rekommenderas.)             Övervåningens restaurangdel är vacker och takmålningarna visar en del av stadens historia.

Gryträtterna som här fanns att välja på enligt folderna var krämig kronärtskockssoppa med gåslever eller en gryta med potatis i botten , stekt ägg ovanpå och ett par räkor. Men här gick det att välja bland ett tiotal grytor och även välja en dessert om man hellre ville ha det. Här valdes både räkrätten och en ett par köttgrytor. Således hoppades gåslevern över.

I väntan på maten blir vi fotograferade av restaurangens ägare som också kom med på bild.

En restaurang  vi ofta besöker vare sig det är tapas eller grytrunda, lunch eller middag är Tasca Nueva Bahia med adress Calle Diego Hernandéz, 32. Här var det tyvärr helt fullt och ingen plats att uppbringa så vi vandrade vidare till Bar Tapéria Los Zamoranos, Paseo de la Libertad, 5.  Även här var det tämligen fullt men tursamt nog tittade solen fram och vi slog oss  glatt ner på uteserveringen. Här var grytvalet en varm potatissallad eller en gryta gjord på den spanska ibericoskinkan och den serverades med en champinjonsås. Potatisgrytan smakade mycket vinäger och kändes väl sur men nu har vi provat den i alla fall. Man behöver inte välja den nästa gång om inte just vinäger är en smak man gillar särskilt mycket.

Mätta och belåtna kändes en promenad längs havet helt naturlig och en del gammal sjö låg kvar så vågorna slog upp en hel del. En kopp kaffe i lä hade vi tänkt oss och det hittade vi i ett “tält” där vi i alla fall hade utsikt över havet. Bra så.  En trevlig eftermiddag i grytornas tecken blev det och vi kunde lägga ytterligare spanska materfarenheter till vår lista.

 

 

30 svar på ”Smakrika grytor”

 1. Den här gången “slår” du Ama – i rapporteringen om grytrundan alltså. Alltså vad gäller kulinariska jippon är Torrevieija betydligt vassare än Benidorm, som inte bjuder på varken tapas-maraton eller cazuelica-race, åtminstone inte när vi var där. Tycker om evenemangen – ungefär som en avsmakningsmeny för en billig peng.

  1. Vilken god tanke, en avsmakningsmeny… För det blir det faktiskt.
   Och bra att kunnna se menyerna i förväg och välja matställe utifrån dessa.
   Nu besökte vi en av restaurangerna som var med och som hade många fler rätter än de som var angivna i foldern.
   En trevlig överraskning.
   Torrevieja har en hel del matevenemang och det är alltid roligt att vara med på dem. Och ofta blir det ändå en eller ett par restauranger vi provat där vi inte tidigare varit. Och kostnaderna är ju mycket rimliga dessutom.

 2. Vilken trevlig och varierad matupplevelse och som vanligt också till bra pris. Jag tycker mycket om kronärtskockor men tyvärr gjorde gåslevern att den inte hade varit aktuell för mig. I dag serverade gruvan bland annat en fiskgryta som jag föredrog framför kebabgrytan. Barnen valde dock tvärtom vilket inte gjorde mig förvånad.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Nej det var nog gåslevern som stoppade oss från denna rätt. Men kronärtskockor är goda. Fiskgryta låter gott men barnens val är ju inte alltid som våra.
   Kram!

 3. Grytrundan har vi gått för ett par år sedan, och visst blir man blir mättare än på tapasrejset! Kul med variation dock!
  Av de restauranger du nämner är det ett oprövat kort för oss, La Encina! Höjdaren är nog El Rincon de Capis med dess övervåning! Vi satt ute då det var en ljummen afton, men camareron visade oss stolt matsalen däruppe.

  1. El Rincon de Capis skulle jag vilja besöka en kväll och då beställa bord där uppe. Kanske kan vi få till det i mars. Vore verkligen trevligt.
   La Encina överraskade positivt och dit återkommer vi. Kul att prova “kort” som är nya för en.
   Och mätta blev vi verkligen.
   Kram!

 4. Dessa gryt, vin och tapasrundor är verkligen trevliga. Fina bilder!
  Det är ju också bra att man kan ladda ner menyerna i förväg, så man kan se vad de olika restaurangerna serverar.
  Ha det så bra!
  Kram!

  1. Vi hade läst på via “grytrundans hemsida” och även varit inne på turistbyrån och hämtat foldrar. Alltid roligt att ha dem med sig om man ändrar sig under gång.
   Trevligt hade vi och goda rätter fick vi och testade även en för oss ny restaurang, La Encina, och dit går vi gärna igen.
   Kram!

  1. Verkligen jättetrevligt med dessa gryt respektive tapasrundor som ofta förekommer i Torrevieja och man hittar också nya restauranger att prova.
   Låter gott med Peters hemlagade gulasch. Hade väl platsat här.

 5. Tack för en trevlig grytrunda tillsammans med er! Det var bra att avsluta med kaffe efter sista grytan så jag fick bort vinägersmaken! Kram/Anna-Carin

  1. Tack själva!Jättetrevligt! Och visst var vinägersmaken på potatisen väl framträdande….Kaffet fyllde väl sin funktion.
   Kram!

 6. Vore väl “skam” om ni inte var mätta och belåtna efter en dylik grytrunda! Haha! Tack för nya restaurangtips! Kram!

  1. Jodå, rejält mätta blev vi och alltid roligt att prova nya restauranger med lite spanska specialiteter och stämning och det gillar vi ju.
   Kram från oss.
   Saknar er!

  1. Detta är trevligt och det blir mer en avsmakning som det brukar bli bra. Just att prova något man kanske annars inte skulle välja
   och även prova restauranger man inte besökt tidigare.

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och roligt att testa några nya rätter och alltid blir det någon för oss ny restaurang/tapasbar som besöks.
   Och priserna är klart förmånliga.
   Kram!

 7. Vilken underbar idé med “matrundor”! Det låter verkligen som en kanongrej, men risken lär väl vara att man inte orkar så väldigt många olika platser innan det kan vara svårt att få ner något mer. Det kanske var tur att ni inte kom in överallt 😉

  1. Här ordnas då och då dessa trevligheter med matavsmakningar av olika slag och man kan läsa menyerna i förväg och dedan bestämma vilka restauranger som verkar intressanta. När det gäller grytorna brukar det för oss vara lagom med tre restauranger och gäller det tapasrundorna kan det bli ett par till. “Avsmakningarna” brukar pågå torsdag till söndag så man hinner ta det lugnt och hämta sig mellan varven.
   Minns då vi varit i Singapore och traskat runt i Chinatown och provat en massa olika rätter, alltid lika trevligt.

 8. Vi grytrundade ju också ett par gånger, men det blev “bara” tre ställen totalt – grytorna är ju mer mättande än dom flesta tapasarna, så när det är tapasmara så orkar man testa fler 🙂

  Min absoluta favorit blev nog den där ni hoppade över. Kronärtskockan med gåslever på Capis. Eller jag vet inte… Det var fler som var jättegoda och vi blev inte missnöjda på nåt av ställena. Vi tog hela tiden båda grytorna och delade för att få testa fler. Eller ja, på Capis var dom ju så många så jag fick ångest. Beslutsångest, alltså 🙂 Vi tog därför just dom som stod i “programmet” och tänkte att det kanske var dom som dom själva tyckte var bäst? Fast det är klart, smaken är ju olika. Nåja. Nöjda blev vi i alla fall 🙂

  1. Visst är grytorna mer mättande och för oss blev det tre olika restauranger vi testade. Men då var vi mätta. Och visst orkar man med fler smakprov på tapasrundorna.
   Vi tog också ett par rätter som vi delade på men den vinägerstarka potatissalladen hade vi kunnat undvara men man kan inte lyckas jämt.
   Och visst var det svårt att välja på Capis, men vi blev nöjda och på Tasca Nueva Bahia kom vi inte alls in och där brukar det alltid vara bra. Hade din bläckfisk i åtanke där.
   Nöjda var vi också. Och den för oss nya La Encina återkommer vi till.

 9. Grytrunda skulle sitta fint också här för att värma själ och kropp i bister vinterkyla.
  Men idag skiner solen och vårljuset gäckar och man blir varm inne i hela sig. Det är härligt!
  Fint också att hitta sina små favoställen. Fast de kan ju förstås variera. Ikväll har vi vårt framför kakelugnen. 🙂
  Ha det riktigt fint!
  Solig, snöig, värmande februarikram från mig!

  1. Så skönt med solen som värmer både inne i hjärtat och ute . Passar extra bra en dag som denna.
   Så fint med kakelugn och jag kan tänka mig att det är en njutbar plats att sitta på. Och mång agånger är ju hemma bäst.
   Stor och varm kram från ett Torrevieja som idag badar i sol. Nägra tappra badar även i havet…

 10. Denna gången hoppade vi över grytrundan 🙂
  Men trevligt att ni träffade A-C och Krister. Och på det stället med målningar i taket har vi också varit en gång. Man blev förvånad hur fint det var när man kom upp på andra våningen!
  Kram ❤

  1. Ja, inte behöver man grytrunda varje gång de kommer. Och oftast finns ju dessa grytor i form av tapas även andra tider.
   Jättetrevligt att träffa A-C och Krister och det blev en fin eftermiddag.
   En midddag på övervåningen på Capis skulle vara trevligt vid tillfälle.
   Kram och trevlig tisdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *