Stockholm Trevligheter

Smakprov från ”Stockholm Food & Wine”

Stockholm Food & Wine pågår nu mellan den 9-12 november på Stockholmsmässan i Älvsjö. En mässa som i huvudsak är inriktad  på mat och dryck.  Runt 250 utställare finns representerade och arrangörerna räknar med dryga 35 000 besökare under de dagar mässan pågår.  Vad gäller olika mässor så händer det inte så ofta att jag besöker dem men denna vecka har det alltså blivit två stycken. I torsdags tog jag en tur runt jorden på resemässan ”Travel News Market” och idag har jag via smakprov i mat och dryck rest runt i både Sverige och i en del av Europa. (Vinmässigt hamnade jag även i Australien och Sydafrika)

Och för att balansera upp det hela finns i angränsande mässhallar ” Allt för hälsan”och en ”Skönhetsmässa”. Båda dessa fick anstå trots gemensam biljett.  Jag tycker min hälsa är tämligen ok och vad gäller skönheten är det nog inte så mycket någon kan påverka.

Smakprov från det ätbara

Oliver av både spansk och grekisk nationalitet testades och hade detta varit ett ”blindtest” där jag inte vetat ursprungslandet hade jag inte klarat att gissa rätt. Gott var det. Och oliver äter jag gärna.

Ett smakprov av grekiska oliver gav mersmak. Gott om smakprov. Här grekiska oliver. Och ett gäng blandade fick följa med hem. 

Ostar av skilda slag tycker jag om. Här erbjöds några italienska och däribland några riktigt vällagrade parmesanvarianter.

Italienska ostar provsmakade jag gärnaGoda italienska ostar smakade jag gärna på.

Från Italien gick jag vidare mot Schweiz. Och här var det appenzeller och  le gruyère som gällde. Jag hade hoppas att det skulle vara möjligt att få ett smakprov även av ett schweiziskt vin till dessa ostar. Men tyvärr inga schweiziska viner med här på mässan. Men ett vitt riesling rekommenderades så det fick duga.  (Var ju för ett tag sedan inbjuden till den schweiziska igloon på Norrmalmstorg på ost och vinprovning och mindes just vinerna i kombination med de goda ostarna. Här berättade jag också om hur gruyèreosten tillverkades)

Appenzellerosten tillverkas i bergstrakterna i nordöstra Schweiz och där finns 52 lokala ysterier som tar hand om den färska mjölken som så småningom blir till olika appenzellerost med olika styrkor och smaker.

Här erbjuds smakprov av appenzellerost.

Smakprov på schweiziska korvar och skinkor.Olika schweiziska korvar och skinkor finns att smaka på.

Ett bageri var uppbyggt och här bakade Sebastian Boudet med personal bröd inför ”öppen ridå”. Jodå, bröden gick fint att köpa med sig också. Goda och ”tunga” bröd som mättar rejält.

Vackra och goda bröd.

Skulle nu hungern sätta in så finns också en del ”foodtrucks” och andra restauranger att tillgå. Men också ”Kockarnas krog” där olika maträtter valts ut av kända svenska krögare. Jag förstod att här  skulle man ha behövt bokat bord.

Drycker att smaka på

För att provsmaka olika drycker krävdes det ”dryckeskuponger” som kunde köpas till. Fem kuponger för 100 kr. Och för mousserande vin, vanligt vin och öl kostade ett provglas en kupong. För champagne och starkare drycker krävdes två-tre kuponger. (Men jag hade tur, ibland har man det, så i samaband med entrén fick jag ett kort som berättigade mig till 10 kuponger så visst blev det ett glas chanpagne och även provsmakning av gin på Stockholms Bränneris station.

I en av champagnebarerna testade jag Pol Roger. Denna lär även vara Churchills favoritchampagne. Men vid ett blindtest hade jag nog inte kunnat skilja den från annan champagne. 

Flera lokala och mindre bryggerier fanns representerade. Här Gamla Enskede Bryggeri. Jodå, jag provade Enskede Pale Ale. Helt ok!

 

Att Stockholm hade ett bränneri för att framställa gin visst jag och jag har passerat här på Folkungagatan på Södermalm, men inte tänkt så mycket mer på det. Inte förrän idag. Detta är Stockholms första destilleri sedan det statliga vin&sprit lades ne rpå Reimersholme. Ginen produceras här på Södermal i en gammal 350 literspanna. Produktionen är småskalig och varje flaska får ett unikt flasknummer. Ginen finns att köpa på Systembolaget och priset ligger på 292kr för en halv liter.  Denna gin har fått sin karaktär av sju ekologiska örter bl.a enbär, korianderfrö, kvanne, ljung  och det är balansen mellan dessa örter som ger detta gin sin karaktär. Jag testade här en dry martini och den smakade bra. Men om jag inte vetat vilket gin det var så hade jag säkert gissat på en mer vanlig förekommande sort.

Lite olika ginsorter från just Stockholms Bränneri. Jag testade ”dry gin”.

 

26 svar på ”Smakprov från ”Stockholm Food & Wine””

 1. Jag hade gått på preciiis samma linje som du om jag hade fått välja mellan dom tre olika mässorna på den där trippelbiljetten 🙂
  Härlig mässa den som du valde 😀

  Ha en skön kväll!

  1. Jag är helt nöjd med mitt val av mässa. Och mycket gott blev det. Trevligt var det också-

   Önskar er också en fortsatt fin kväll.

 2. Den mässan besökte jag ifjol. Så nu är det roligt att få en uppföljare här hos dig. Oliver och ost går ju alltid ner om man säger så:-) Kul att du medger att du inte heller kan skilja på olika drycker/mat och var de kommer ifrån. Det kan jag inte heller. Bra mat och dryck är goda så bryr jag mig egentligen inte så mycket om var de kommer ifrån.
  Däremot visste jag inte att det finns ett gindestilleri på Folkungagatan, det var nytt.

  PS. Freedomtravel rapporterade idag om resemässan som du skrev om igår. Tyckte det var riktigt roligt att ni hade helt olika ”infallsvinklar”. Himla bra för läsaren som får ett helhetsintryck:-) DS.

  1. Jag vet ju att ni är duktiga ”mässbesökare”, vilket jag egentligen inte är. Men nu blev det två mässor denna vecka, varav en mest i jobbsyfte. (Resemässan) Men den idag blev delvis en bonus.
   Nej, jag är inte alls bar på att skilja på drycker och var de kommer från. Jag funderar mest över smaken och vad jag tycker om den.
   Och om ja tyckerg mat och dryck är goda är det fullt tillräckligt.
   Har passerat ginfabriken på Folkis flera gånger men inte provat deras gin. Och efetrsom vi är i Sverge s’ljs den nog bara på systemet.

   Läste ”Freedoms” inlägg idag och visst blev det två helt olika vinklingar. Vi hade säkert också olika utgångspunkter för besöken. Och visst blir det ett annat helhetsintryck men olika vinklingar.

 3. Här firas det festlig lördag, med både gin och champagne.
  Champagne är alltid gott och gin är något jag börjat tycka om nu för några år sedan. Har upptäckt många goda sorter, men tror inte att jag testat den från Stockholms bränneri.

  Önskar dig en finfin helg!
  Kram Christina

  1. Trevligt, trevligt! Och får du en chans kan det vara roligt att prova gin från Stockholms bränneri. Har ju passerat fabriken många gånger men inet direkt tittat in där. Tror dock inte att deras gin säjs där.

   Önskar dig också en fin fortsättning på helgen.
   Kram!

 4. Det var en mycket trevlig mässa och den skulle ha fallit mig in i smaken. Älskar ostar och oliver.
  Nä, jag tror också, att om man blindtestar, så är det ingen större skillnad på champagne ovh gin i olika märken. Rött vin, däremot, är ju helt annorlunda.
  Min väninna köpte med sig ett gin från taxfree som kostade 400 kr, det hade jag aldrig köpt. Som ett exempel.
  Nu är det nattakram, för min del!

  1. Det var väldigt trevligt att vara här och jag var inbjuden som gäst vilket förstås var extra trevligt. Mycket gott fanns att smaka på och fint att hitta viner som passade. Men jag ifck bra hjälp-
   Vad gäller ”blindtester” så tror jag man måste vara väldigt kunnig för att märka större skillnader. Tycker även det gäller allt i vinväg. Har testat med vänner och andra som varit tämligen kunniga men som gått bet ordentligt och inte märkt skillnad på vilket vin som kostade 70 kr och dte som kostade 300 kr. Viss skillnad prismässigt. Tycker en att ett vin är gott så är dte ju så och helt oavsett pris. Likadant tvärt om.
   Och vad gäller gin tror jag inte heller man märker skillnadem om man inte möjligen dricker det rent.

   Nu blir det bokläsning här innan Mr Blund gör entré.
   Kram!

 5. Men så mycket roligt du hittar på. Matmässa är inte fy skam och smaka på oliver och ostar blir man aldrig trött på. Verkar som du fick goda saker att dricka också. 🙂
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Ja, full fart har det varit i veckan och även här på ”mat och vinmässan” blev det en resa. Dock i maten och dryckens tecken. Trevligt var det.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 6. Vilken dag, fantastiskt att gå där och smaka på alla läckerheter.
  Mätt och kanske lite salongsberusad (om du använde alla dina dryckesbiljetter) blev du kanske ?
  Det var ju ändå lördag
  Ha en bra fortsättning på helgen

  1. Det var ett trevligt besök och alla kuponger användes inte. Men jag testade det jag ville och vad gäller dryckerna var dte just”smakprov”.
   Stockholm är grått idag, men solen behöver kanske vila upp sig efter att ha framträtt en del i veckan.
   Önskar dig en fin söndag.

 7. Båda ”dina” mässor hade jag gärna varit på. Jag fick i alla fall följa med dig, även om jag inte fick några dryckeskuponger! 😉 Kram

  1. Båda mässorna var trevliga, men nu är det ”färdigmässat” för ett tag. Och vi hade helt klart haft väldigt trevligt tillsammans.
   Tänker på er där i ”paradiset”.
   Kram!

 8. Tack för smakprovet! Jag hade gärna besökt den här mässan, om det inte varit för att jag känner längtan efter att vara hemma efter torsdagens och fredagens långa mäss- och konferensdagar 😉

  1. Jag delar gärna med mig. Även detta var en trevlig mässa, men jag förstår dig att ”det kan bli för mycket av det goda”.

 9. Dina bilder får det verkligen att vattnas i munnen och kurra i magen.
  Som ostoman fastnade jag på ostbilderna, älskar Gruyere.
  Tog en paus i kommentaren och tog mej en bit Manchego, inte illa det heller. Blev bar så ostsugen!
  Önskar dej en skön söndag!

  1. Manchego ost gillas här också och även många andra spanska ostar. Tyvärr höll de sig inte riktigt framme denna gång, alltså de spanska ostarna. Däremot fanns en hel del spanska viner att prova.
   Och de schweiziska gruyère och appenzelleer är klara favoriter.
   Trevlig söndag önskar jag från ett Stockholm som idag är grått.

  1. Här fanns mycket gott att smaka så det gjorde jag. Lärde mig också att Skåne är på G både med vinodling/vintillverklning (vitt vin) och microbryggerier. Jodå, jag provsmakade det också-
   Kram och trevlig söndag

 10. Det finns mycket trevligt att hitta på för att fördriva tiden … eller för att ha en helt fantastisk dag om man bor i huvudstaden 🙂 Jag tycker det ser både gott och trevligt ut , men jag avskyr att trängas med folk … så även om jag tycker något ser intressant ut så brukar jag avstå…
  Tack för att jag fick följa med ändå 🙂
  Kram

  1. Visst finns det mycket att hitta på, men att trängas tycker jag egentligen inte heller om, så jag var på plats tidigt och gick när det blev trångt.
   Och det var trevligt at du var med mig. Tack för det.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *