Södermalm Utflykter

Smakprov från olika miljöer

Det har hitintills  varit en händelserik och väldigt trevlig vecka. Och än är den ju inte slut och jag vet att mer av det trevliga väntar. Jag har i går, onsdag och idag och torsdag, haft ett par roliga och omväxlande jobbdagar dagens inlägg blir ett par smakprov.

Stockholm. Södermalm. Smakprov från Stigberget och Stigbergsgatan. Smakprov från Stigberget, en av Söders höjder.

Ett smakprov från Söder

Igår var jag på en promenad här på Söder tillsammans med 30 deltagare från en promenadklubb. Vi gick till största delen på Söders höjder och i gamla miljöer. Miljöer som författaren Per Anders Fogelström så fint beskrivit  både i sin “Stadserie”  och i “Barnserien”.  De olika böckerna i  Barnserien där behandlar barns situation i Stockholm och särskilt på Södermalm  från 1700-talet och ett hundra år fram i tiden. I “Vävarnas barn” beskrivs barns arbetsförhållanden och liv på Barnängens klädesfabrik 1749- 1779. (Övriga böcker i serien är Krigens barn som utspelar sig mellan 1788  och 1814. år då Sverige deltog i olika krig och hur barnen då hade det. Vita Bergens barn utspelar sig under tiden 1821- 1860 och skildrar fattiga människors liv i en tid när det är politiskt oroligt.

Jag har i olika omgångar berättat om detta men här går jag ofta och förflyttar mig tankemässigt tillbaka hit

Sista styverns trapp. Denna trappa ledde tidigare ner till krogen “Sista styvern” som lång vid vattnet.  Där kunde man dels få mat och dryck men också göra av med sista styvern. (Sina sista slantar)

Det blev även ett besök på Åsöberget och i de kvarter flera av Fogelströms huvudpersoner i böckerna bodde.

Några av de gamla små husen på Åsöberget

Och vandringen med promenadklubben avslutade vi uppe i Vita Bergen.

Ett smakprov från Villa Akleja i Vaxholm

blir det också; “Ett tidlöst konstnärshem”. Här var jag idag i jobbsammanhang. Vi besökte konstexperten Claes Moser och hans fru Sanna, som efter många års samlande på tavlor av konstnären  Acke (859- 1924) för ca. 10 år sedan förvärvade  Ackes hem. Här i huset finns nu en privat samling av runt 150 målningar av Acke och från alla tidsperioder. Målningar som också utgör höjdpunkter ur den svenska konsthistorien.

Idag serverade jag ett litet smakprov och i morgon tar jag mig an en hel bit.

Villa Akleja i Vaxholm. Ett smakprov från idag.En del av Villa Akleja. Ett smakprov från idag. 

Och det gula i gräset är mycket riktigt gullvivor.

Vaxholm. Villa Akleja. Konstexperten Claes Moser ger oss besökare flera smakprov på konstnären Ackes målningar. Claes Moser är konstexpert och har varit med i många omgångar av Antikrundan. Och det var just “Acke” som, mer eller mindre av en slump, förde in Claes Moser på konstbanan. Här serveras vi också några smakprov av Ackes målningar .

 

22 svar på ”Smakprov från olika miljöer”

  1. Mina också! Så jag blev så glad när jag såg så många här i gräsmattan. Blåser gör det här också. Rejält.
   Trevlig kväll.

  1. Jag trivs så bra här på Söder. En så skön blandning både av miljöer, grönområden och människor. Fogelströms miljö och personbeskrivningar är så “äkta”-
   Det blev en jättebra dag idag med jobbturen till Vaxholm och ljuvligt med de vackra gullvivorna som verkligen gav den gröna gräsmattan ett fin lyster-
   Ha det fint du också.
   Kram

 1. Stort tack för aptitretarna:-) Nu ser jag fram emot “storreportagen”:-) Känner väl igen villan som jag åkt förbi så många gånger. Men det är först nu tack vare dina inlägg som jag inser vad jag har missat.

  1. Det blev en lång dag så en aptitretare passade bra. En riktigt intressant, varierad och väldigt rolig jobbresa.För egen del hade jag inte varit här i Villa Akleja tidigare men även Börje Salming har bott här. (Innan han flyttade vidare i Vaxholm till Karlsudd. Och numer bor han i Nacka strand)
   Mer kommer i morgon.

 2. Vilka intressanta, givande och trevliga dagar du har haft. Spännande att få guida en grupp så men du kan ju den delen av staden mycket väl.
  Nu önskar jag dig en god kväll!
  Kram

  1. Så känns det! Men jag är ju inte direkt 50 så visst tar det lite extra på rygg och krafter. Men det är ju så roligt.
   Extra roligt också att gå runt med 30 personer i mina trakter här på Söder och i Fogelströms fotspår . En del att repetera faktamässigt blir det ju alltid.
   Tack, en kväll i soffan blev det. Och nu med semifinalen till Mellon i bakgrunden.
   God sen kväll.
   kram

  1. Gullvivor är tillsammans med liljekonvaljer favoriter och vi hade mängder ute på landet på Värmdö. Så roligt att se dem alla här i gräsmattan-
   Fogelström är fortfarande gångbar. Få berättar om livet i Stockholm på den här tiden och han gjorde verkligen så mycket research.

 3. Clas Moser är spännande!!Har sett interiört från hans hem – tavlorna och hängning av dem är intressanta och inspirerande!
  Vilken dag.😊👏
  Kram 🥰

  1. Tänkte så på dig idag vid besöket. Han pratade också om Rackstamuseet i Arvika där vi var-
   Så spännande och intressant idag på Villa Akleja, både med alla tavlor han hade av Acke och likaså hängningen av dem och hur viktigt en ram är.
   En dag att minnas.
   Varm kram

 4. Gullvivor, säger jag också! Det var längesen.
  Så fina gamla vyer från dina olika miljöer.
  Idag har det varit en fin dag, i morgon verkar det bli en del regn. men vi ser fram emot vackrare väder nu snart 😀
  Trevlig kväll med stor kram!

  1. Gullvivor och liljekonvaljer som växer fritt är mina favoriter. När vi förr hade lantställe ute på Värmdö fanns mängder av dessa blommor och det var verkligen så vackert.
   Igår en jättefin och lyckad vandring här på Söder och idag jobbresa i “konstens” tecken. Så intressant och givande.
   God sen kväll.
   Varm kram

 5. Du har det sannerligen inte tråkigt en sekund skulle jag tro. Så bra att du har läst dina Fogelströms böcker, du har ju en enorm glädje och ett bra kunnande i och med dem. Förstår inte hur du hinner med allt. Vad äter du för slags mat? Energifylld kan jag tänka mig;). Clas Mosel har rätt mycket med Önningebymuséet på Åland att göra tack vare Acke.
  Tack Ditte igen för ett mycket intressant och trevligt inlägg.
  Godnattkram!

  1. Nu har det varit full fart ett tag men å andra sidan så blir det nu ganska lugnt ett tag.
   Fogelström är jag så förtjust i och inte minst hans sätt att beskriva starka kvinnor och dessa miljöer. Så mycket efterforskning är gjord-
   Just nu äter jag inte så mycket för tyvärr så har jag blåsor under tungan som gör att soppa blir bra.( Sedan har jag sedan ett tag ett smärtplåster för ryggen, som tar ner aptiten en del. Men jag äter nog som de flesta och gärna asiatisk mat-
   Just detta med Önningby ska jag berätta me rom i morgon. Och både Acke och hans fru, dotter till Zacharias Topelius, trivdes så fint på Åland.
   Roligt att du är med.
   God natt!
   Kram

 6. Härlig bild på Sista Styverns trappa, och häftigt namn , som kan stämma riktigt bra.
  De små röda gamla husen är ju bara för charmiga.
  Villa Akleja, dit flyttar jag ,-))) vacker färg och det ser fint ut ,-))
  Gullvivor redan , nu blommar det. Hänger inte med, men tittar på häggen varje dag utanför, snart så ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag går ofta här men nu var vi 30 i sällskap och och det gick fint det också. Roligt att berätta om den här delen av Söder och om Fogelström . Alla var också intresserade.
   Villa Akleja hade du helt klart tyckt om.
   Jag blev så glad när jag såg alla gullvivorna i gräsmattan. De och liljekonvalj är verkliga favoriter-
   Gläds nu åt häggen och den vackra tid som är.
   Ha det gott och njut av våren.
   Kram

 7. Här sitter jag i min skamvrå och skäms…jag har aldrig ens hört talas om Acke! Än mindre har jag sett något han har skapat, varken målningar eller annat. Så tack, nu har du gett mig en smula allmänbildning, välbehövlig sådan.
  Kram

  1. Säkert många med dig som inte har en aning om denne konstnär. Men han var inte lika produktiv som Carl Larsson och Zorn som var hans nära vänner. Och Acke hade också en större spridning på sina motiv.
   Och visst är det bra att vi via bloggarna kan dela med oss.
   “Min resebyrå” ska i sommar ha en resa där Sundborn, Hildasholm och Zorgården ingår https://www.triangelresor.se/?resa=beromda-hem-dalarna-zorngarden-hildasholm-sundborn från den 1/6-3/6 men tyvärr ska jag inte med.
   Men jag tar mig nog en vända ändå i sommar.
   Kram

 8. Härliga bilder .. och såå trevligt att få besöka villa Akleja!
  Ljuvlig tid nu när gullvivorna blommar!
  Kram

  1. Det blev en lyckad dag på alla sätt i Vaxholm. Och helt ljuvligt att se alla gullvivor i gräsmattan-
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *