Kultur Mat Stockholm

Smakprov från idag – Gott och tämligen blandat

Största delen av tisdagen den 28/3 har passerat och så  här på sena eftermiddagen/tidiga kvällen bjuder jag på ett tämligen blandat inlägg. Ett inlägg där jag bjuder på några smakprov från idag. Och vad gäller tycke och smak  så skiftar det ju en hel del men kanske är det något som passar. Håll till godo!

Smakprov från idag

Jag, som många andra vaknade upp till tämligen vita omgivningar. Skönt nog hade man på vår gata både plogat och sandat så det var nästan barmark när jag gav mig av in mot City. Så att gå 50 meter till bussen och sedan ta mig vidare  med tunnelbanan till Sergels torg gick galant. (Med hissar  för att ta mig till  och från perrongen)

Här vid Sergels torg skulle jag träffa väninnan Agneta klocka 11.30. Men jag hade gott om tid  så det blev ett besök i en av mina favoritbutiker,AM, när det kommer till asiatiska matvaror. AM står för “Asian Market”  Visserligen har jag också en väldigt välsorterad kinesisk butik hemma på Söder, helt nära där vi bo. Och det är en butik jag besöker nästan varje vecka. Även den har mängder av asiatiska matvaror.Och förutom ett besök i butiken A.M. skulle vi också  gå på “soppteater och idag var det fokus på Evert Taube.

Stockholm. Sergels torg. Ett smakprov från idag den 28/3-2023“Plattan,” nedre delen av Sergels torg.Till höger Stadsteatern/Kulturhuset. Mitt i  bild står “Pinnen,” en glasobelisk som kan färg. Idag var den grå, Namnet är egentligen “Kristallvertikalaccent” tillverkad i glas och stål tillverkad 1974  Konstnären är Edvin Öhrström. 

Sergels torg

Planeringen av Sergels torg var långdragen och tog hela 32 år. Och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det också bli ihopblandat med Sveaplan som ligger helt i andra änden av Sveavägen. I den norra delen. Och att namnet eventuellt skulle bli förknippat med Moder Svea kändes inte tidsenligt. Nya förslag blev Malmtorget och Klara torg. Valet föll på Malmtorget. Men, se där kom Evert Taube in i bilden. Han föreslog namnet Sergels torg och så blev det.

AM Store

är ett eldorado om en tycker om asiatisk mat och att laga den. Något jag verkligen gör. Utbudet är rejält och här finns både konserver, frysta produkter, grönsaker, kryddor, mängder av olika vinäger och sojasåser, ris och nudlar i massor. Och mycket mer.

AM Store. Stockholm. Sergels torg. En asiatisk stor butik där det finns mängder av smakprov från många asiatiska länder. Ingången till AM Store. Strax innanför entrén finns en servering där en kan slå sig ner och testa en del asiatiska rätter.  

Stockholm. Sergels torg. AM Market. Här ett smakprov från idag när det kommer till olika varianter av soja. Här från många olika asiatiska länder. Här finns en hel del smakprov från idag när det kommer till soja.  Ögonen kan smaka på utbudet. Och det finns mängder av varianter och från olika länder. 

Stockholm. Sergels torg. AM Store. Smakprov från idag vad gäller mörk soja. Här är ett smakprov från idag.Mörk soja.

AM Store. Stockholm. Sergels torg. Smakprov från idag vad gäller mängder av varianter av såser. Mer kryddstarka och mindre kryddstarka. Här fler smakprov från idag. Olika varianter av såser. Från milda till riktigt starka.

Ris i variation. En av många hyllor. Ris från många olika asiatiska länder.

För egen del gör vi en del sushi och då är det en fördel att använda sushiris.

Och mer finns en trappa ner. Men dit hann jag inte idag. Har varit här en del tidigare och det finns mycket att ta sig an.

Fler smakprov – Soppteater och Evert Taube

I fredags var vi här på Soppteater och även då gick den i musikens tecken “French Connection” /Fransk förbindelse . Då var det morotssoppa som serverades och den är väl tämligen internationellt. God var den och bra var föreställningen.  (Mer om den finns i länken ovan)

Idag var det alltså Evert Taube det var fokus på.  Ja, också på skådespelaren Anders Johannisson och musikern Sara Niklasson. Båda stod för att göra personliga tolkningar av både text och musik från Taube. Mer om föreställningen finns här.

En suddig bild men jag behärskar inte riktigt ännu konsten att balansera kryckorna och kameran. Även idag var det utsålt. Precis som det brukar vara. Smakprov från idag;  purjolökssoppa, två sorters bröd, smör och en liten kaka till kaffet/teet. Soppteater innebär att soppa serveras. Finns på plats när publiken kommer. Och de är för “säkerhets skull veganska och vegetariska.

Meningen är att besökarna börjar äta soppan när man slår sig ner vid bordet  och fortsätter under föreställningen. Vatten ingår men vin, öl och annat finns att köpa i baren och ta med till bordet.

Idag satt vi längst fram vid scenen och det är alltid roligt. Och det är i samband med biljettbokningen (på internet) som en också försöker hinna få det bord en önskar. Vill till här att vara snabb på knapparna på datorn.

Taube tycker jag har skrivit mycket bra musik och texer och programmet idag var varierat. Men lite kritiska var vi. Anders Johannisson är nog en bättre skådespelare än sångare. Å andra sidan fastnade vi destomer för  Sara Niklasson både vad gällde hennes sång och spel.

Och som helhet blev det en riktigt trevlig dag,

 

34 svar på ”Smakprov från idag – Gott och tämligen blandat”

 1. Mysigt med soppteater, och ett bra bord hade ni! Förstår att föreställningarna är olika bra. Kul med den asiatiska stora butiken, så många varor!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Väninnan Agneta beställer våra biljetter och en del föreställningar är jättebra, andra mediokra och några få har vi inte gillat. Denna fick av oss 4/10.Men trevligt ändå att ses som det alltid är- Och besöket i A M Store gav en del varor med hem Jag lagar ju gärna asiatisk mat. Så att skriva upp innan vad som ska handlas är en god idé för utbudet är gigantiskt.
   Ha det gott du också och önskar en ok jobbnatt.
   Kram

 2. Låter som ytterligare en riktigt lyckad dag trots det dåliga vädret större delen av dagen. Perfekt att strosa runt på AM och njuta av mångfalden. Du som bott i Kina kan ju skillnaden mellan olika sojasåser till exempel. Är det samma AM som förut låg vid tunnelbanestationen Hötorget eller är det en helt ny butik?
  Skoj med provsmakning – mums:-) Av erfarenhet vet jag att det är en himla skillnad mellan japansk och kinesisk soja till exempel.
  Skoj även att du och din kompis har det som “tradition” att besöka soppteatern på tisdagar.

  1. Jadå, en helt ok dag. Och vädret fram på em här blev riktigt bra. Helt molnfritt- Om nu snön kunde försvinna så vore det ju tummen upp-
   Ja, i princip är det samma AM Store som tidigare låg vid Hötorgets tunnelbanenedgång. Men den här är än mer välsorterad.
   Kul att också just testa lite olika såser och sojasåser. Men den blir det ju kombinationen med kryddor och annat som blir extra piff-
   Agneta och jag brukar ju ses på tisdagar och ofta kombinerat Soppteater med annat. Men nu kan jag ju inte göra så mycket annat. TYvärr var dagens föreställning ingen hit och inte soppan heller.
   Men kul att ses är det alltid och AM är också alltid rolig att besöka.
   I morgon blir det träff och lunch med Promenadklubben och det blir också trevligt.

 3. Plattan har jag aldrig varit på men har passerat iallafall, den var väl ökänd en gång i tiden men har väl blivit lite bättre än förr har jag hört nånstans.
  Fin är den ju oavsett, den enda i sitt slag får jag en känsla av men jag kan ju ha fel.

  Men oj vad många sojor, inser att vi nog får gå på upptäcktsfärd här och se vad som finns att tillgå.

  Taube är ju riktigt fint tycker vi här, bravo.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Plattan är nog ökänd än idag. Men det är numer ganska städat här med gott om poliser i omlopp.
   Jag lagar mycket asiatisk mat så att titta in här och handla lite basvaror är bra. Och med bra priser.
   Ja, Taube hör ju hemma både hos er på Västkusten och hos oss. Så honom delar vi på. Många bra texter.
   Önskar dig en fin kväll.
   Här blir det “Bond” i kväll. “Mannen med den gyllene pistolen”.

 4. Taube har gjort en mycket bra musik!
  Asiatisk mat kräver speciella ingredienser. Men gott blir det!
  Härligt att höra om dina framsteg
  Snö däremot, skulle jag helst inte vilja höra mer om före den 1 december!
  God kväll! Kram

  1. Visst har han! Och inte minst texterna. Tyvärr var vi inte så där jätteförtjusta idag. TYcker inte att den manliga rösten bar. Däremot var Sara Niklassons röst väldigt bra och hon var också en skicklig musiker.
   Jag lagar asiatisk mat ett par gånger i veckan och att då ha “riktiga” ingredienser betyder mycket. Att sedan priserna i de asiatiska butikerna är lägre är ju en fördel.
   Nej, snö vill jag inte heller ha. Men en del tinade hos oss i em när solen låg på.
   Kram och god kväll.

 5. Först och främst, vilken otroligt välsorterad butik som verkar ha väldigt mycket. Misstänker att något liknande finns i stora staden men här är utbudet klent.
  Så bra att det var plogat och sandat så att du kunde ta dig fram på ett säkert vis och sedan åka kollektivt.
  Ännu en trevlig och intressant soppteater förstår jag och konceptet är verkligen tilltalande.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Den här butiken är verkligen välsorterad och så roligt att handla här. Vi lagar mycket asiatisk mat så denna och den butik vi har här nära, på Ringvägen, vid Skanstull är båda så roliga att handla i.
   Nu när det varit en del snö har det varit en fördel för mig att jag haft 50 m till bussen. Och dit sandat och plogat. Knepigare att ens få tag i en taxi för där är efterfrågan stor och bilköerna stora. Och i city är det i stort snöfritt. Måste säga att det gått så bra att ta mig fram- För det är ju också knepigt för mig att få in höft och ben i en taxi.
   Trevligt var det med Soppteater men vi gav den inte lika högt betyg som fredagens föreställning.På tisdag blir det “Lycistrate” och det ska bli roligt.
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

  1. Helt klart värt att kika in här. För mig blir det också ofta inköp eftersom jag lagar en del asiatisk mat.

 6. Asiatisk mat är ju gott. Äter det gärna.
  Vad duktig du är på att ta dig ut, nu igen, så trevligt!
  Bekymmer med att fotografera, ja jag tackar jag. Förstår att det är knepigt när du är i färd med kryckorna.
  Mitt problem är enhands. Ibland kan jag dressera kameran att lyda om jag säger “smile”, men inte alltid. Man får ta till knep.
  God natt säger jag.
  Stor kram!

  1. Jag både lagar och äter mycket och gärna asiatisk mat och rätt kryddor och smaksättningar är ju viktigt för rätt smak.
   Där vi bor är det i princip snöfritt och om det inte är det så är det plogat och sandat. Har bara 50 m till busshållplatsen och det finns “piggar” på kryckorna.
   Ja, du har det ju än värre att ta bilder eftersom din axel inte är så rörlig. Hoppas den bli bättre dag för dag.
   Många tankar och en varm kram-

 7. Vilket utbud i den asiatiska affären! Antingen skulle jag komma ut med flera kassar eller också ingenting alls (beroende på beslutsvånda).
  Återigen ett besök på Soppteatern. Kanske skulle inte ett program med Taubes musik vara mitt förstaval men omväxling är alltid kul.

  1. Kan förstå dig. Men jag hade en lapp med mig på det jag skulle ha. Lagar ofta och gärna asiatisk mat och då finns det bra saker här att handla för att få den “rätta” smaken. Har även i närheten av där vi bor en jättestor kinesisk butik men som också säljer annan asiatisk mat. Eller snarare det som en behöver.
   Taube gillar jag men tyvärr var inte dagens föreställning så bra.(I vårt tycke) Men utsålt var det. Sara Niklasson som spelade “allt” och sjöng var dock riktigt bra . På tisdag ska vi se “Lysistrate” och ser fram emot det. Men att ta sig hit och äta soppa till lunch och bli underhållen är trevligt.Förr gjorde vi också annat efter föreställningen men nu är jag ju begränsad ett tag till-

 8. Det kallar jag utbud med stora U! Vi tycker också mycket om asiatisk mat så vi går till en sådan butik som ligger ca 4 kilometer bort från oss, kanske 5. De har mycket men långtifrån så mycket som det finns på AM. Där skulle jag bli helvild minst ;).
  Purjolökssoppa är gott och bra att ni fick sittplatser längst fram. Evert Taube är ju i klass med Abba, evig och med underbar musik. Klassisk kanske man kan kalla den? Synd att ni inte var helnöjda med utförandet, men roligt ändå att komma ut på detta sätt.
  Kram

  1. Jag tittar in här då och då och har en lista med mig så att det blir “rätt”. Helt nära oss har vi också en stor och välsorterade Kinabutik men med varor från hela Asien. Där blir det också en del besök-
   Och sicken bra motion ni får när ni ska besöka er asiatiska butik . Men bra med riktiga ingredienser för ett gott resultat. Om det s¨är möjligt att hitta dem.
   Tyvärr var soppan idag ganska smaklös och så brukar den inte alls vara. En trevlig föreställning och artisterna hade gjort texterna och framförandet mer till sina egna och det var bra. Jag är väldigt förtjust i många av Everts texter och det ligger mycket i dem om man verkligen lyssnar eller ser dem.
   Vi brukar ju vara väldigt nöjda men idag sviktade en del. Men trevligt hade vi i alla fall.
   Kram

 9. Utbud och tillgång till; så fint att ha att välja på .
  Om det så sviktar så är det väl så . Suddig bild gör väl inget i detta fallet , snarare motsatt effekt tänker jag.
  Ha en fin onsdag

  1. Kanske behöver en inte alls så mycket men jag gör gärna ett besök här i butiken för att fylla på förrådet av asiatiska varor. Och roligt att se allt. Men svårt att välja.
   Teatern var trevlig i sig men inte lika bra som vanligt. (I vårt tycke) Roligt att att de spelar och att det också är många besökare. Ofta kommer det bussresor just till soppteatern och det är ju också trevligt att fler kan ta del av utbudet. Just i går var det flera sådana resor hit.
   Med bilden ville jag ge en överblick och då gör det inte så mycket att den är suddig. Vill ju inte direkt ha med människors ansikten heller.
   Önskar dig också en fin onsdag.

  1. Jag lagar mycket asiatisk mat och att då ha “rätt” råvaror underlättar. Dessutom är ofta priserna betydligt bättre än i en del svenska kedjor.
   Soppteater och konceptet gillar vi och går ofta. Taube gillas med just denna föreställning gav vi inte mer än godkänt.Ofta blir det mer än så- Men nästa vecka ska vi se Lysistrate och det ska bli väldigt roligt.
   Ha det fint du också,

 10. Låter som en trevlig dag även om föreställningen hade mer att önska. Evert Taube har skrivit fin musik iallafall. Kul att läsa att det var han som hittade på namnet Sergels torg.

  1. Det var en riktigt trevlig dag som gav oss en del smakprov på olika sätt. Jag gillar både många texter av Taube och hans musik men tyvärr kom den inte upp till mer än “godkänt ” hos oss. Vi är bortskämda med föreställningar vi gillar bättre. Men så kan det ju vara i mångt och mycket.
   Och visst är det roligt att Taube föreslog Sergels torg.

 11. Jag har aldrig hört talas om AM Store, men det låter absolut som en butik som jag behöver besöka för att fylla på mitt kök ifrån 😀

  1. Här är utbudet verkligen stort och varierat så om du lagar en del asiatisk mat så titta gärna in här- Rekommenderas.

  1. Taube gillar vi och likaså att komma iväg på Soppteater. Tyvärr hamnade inte just den här föreställningen på listan över de bästa vi sett. Men godkänd blev den.
   Kan förstå att ditt internet inte är så snabbt/snabb uppkoppling och då kan det ta tid få bilderna att ladda. Jag har ganska stora bilder i upplösningen. Minns att det varit så för oss också då vi varit i Thailand. (Tar en bilder med mobilen blir det ju inte den uppläsningen)
   Ha det fortsatt bra.

 12. Så stor AM ser ut att vara, har inte besökt den än men lagar inte så mkt asiatiskt heller tyvärr,så kul att du kom i väg på soppteater oxå kram

  1. Eftersom jag lagar mycket asiatisk mat är det här ett bra alternativ när det kommer till att fylla på förråden. Och priserna är mycket bättre än i många andra butiker. Och smakerna de “rätta”.
   Och även om Soppteatern denna gång inte var så bra var det ändå trevligt att komma hit,.
   kram

  1. AM är verkligen välsorterad inom allt vad gäller det asiatiska så här tittar jag gärna in. Och ofta blir det även inköp.
   Jag kämpar på med min rehab och är både glad och tacksam att det gått så bra framåt. Men visst räknar jag med att det kan komma ett bakslag. Och att komma ut ger ju mycket bra energi och den tar jag gärna.
   Ha det fint du också-

 13. Ojoj, det där hade varit lika omöjligt för mig att smälta som att åka till Gekås i Ullared, på tok för mycket att välja på där i asiatiska affären. Du har ju en stor fördel som har bott i Kina och är van vid att både äta o tillaga asiatiska smaker. Jag är total novis, men brukar passa på att handla lite när andan faller på. Sen är det bara att testa. Just nu gillar jag Go Chu Jang-chilipastan. Även misopasta använder jag för att göra maten lite mustigare i smaken. Men där i butiken hade jag gått bet…
  Gillar Evert Taubes visor, men är ingen kännare där heller. Men ni fick en trevlig dag och som ni springer där på soppteater borde ni snart få ett eget honnörsbord!
  Kramen

  1. Jag lagar ju gärna olika asiatiska rätter och fint då med ett gott och “billigt” ytbud av det jag behöver. Stora mängder är det ju inte frågan om. DEn pastan gillas här också och ingår nästan alltid i det jag lagar. Och en rejäl burk fick följa med.Man kan fråga personalen och få bra hjälp och råd.Tyvärr var föreställningen lite platt och Taube kom inte riktigt till sin rätt. Men så kan det ju vara. Trevligt blev det hur som helst.
   Ja, kanske ska vi be om ett honnörsbord. Bra idé.Nästa gång ska vi se Lysistate. Spännande.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *