Stockholm

Smakprov från en lyckad, god och varierad helg

Sista veckan i juli är redan här konstaterar jag genom en snabb titt i almanackan. Och trots att denna sommar är ovanlig på så många sätt så tycker jag att dagarna går lika snabbt som vanligt. Visserligen är det “pandemitider” som begränsar på olika sätt och dessutom begränsas jag av  mer fysiska åkommor. (Behandlade solskador i ansiktet i juni- juli och opererade bort en inkräktare på min axel i början av juli. Och den konvalescensen blir lång. Såret ska vara tejpat rejält i tre månader. ) Men jag försöker  göra trevliga saker varje dag, sådant som jag tycker om. Livet är för kort för annat. Och helgen (fredag till söndag) blev både lyckad, god och varierad. Välkomna med på ett smakprov.

 Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Ett smakprov från en stilla morgonpromenad. Ett smakprov från fredag morgon och en runda vid och längs Årstaviken. Och just mornar är det extra fint att gå här. Har hänt tidigare i sommar att jag vaknat tidigt och då gett mig ut. (Men inte så vanligt. )

Helgens smakprov

Underhållningen i kanalen finns ständigt till hands. Och ibland är jag lättroad. Vi bor precis på kajen så sitter vi på balkongen är det svårt att inte ha “ett öga” bland båtar och farkoster i vattnet. Vad gäller båtar , framförallt fritidsbåtar, så kan man se olika trender. En del motorbåtar är byggda som i flera våningar, som höga “lådor” och ser inte  ut som båtar. Och andra  kan ha gått in för  en mer enhetlig färg.

Stockholm. Hammarbykanalen. Ett genomtänkt smakprov där rött och vitt är genomgående. Här är det tema rött och vitt  som gäller. Ett lite ovanligare smakprov. Ovservera att även fendrarna/”putt -ifrån- kuddarna stämmer färgmässigt. Och masten är röd- 

Väl genomtänkt och lyser upp.  Här även med inslag av blått. Kanske var det en norsk båt. Såg dock ingen flagga.

Fredag eftermiddag och jag fick besök av barnbarnen. Så roligt! Och det var länge sedan vi sågs. Lycka! “Juniorerna” har tillbringat en månad på landet i Medelpad med farmor och föräldrar (“karantän”) så att nu ses även inomhus kändes helt ok. (Tidigare under våren har vi setts och umgåtts bara utomhus)

Max, 10 år, skulle åka till Gotland med moster Helen och kusinerna och blev hämtad i lördags. Men först blev det en tur till Blecktornsparken alldeles i närheten. William höll mig sällskap på en bänk och de andra spelade landbandy.

“Med en glass i sin hand” – Fina William, snart hela sju år och ska börja i första klass. Minns så väl den septemberdag du föddes. Vi höll på att ta upp vår segelbåt men jag hade tankarna på annat håll än på båten.

Övriga i “gänget” spelar landbandy.

Lördag kväll och en svag regnbåge skymtar på kvällen samtidigt som solen speglar sig  i fönstren på andra sidan kanalen

Även söndagen bjöd på vackert väder

och William och  jag bestämde träff med dotter Liv för en lunch här på Söder och i hemtrakterna.  Valet föll på den libanesiska restaurangem Taook som ligger på Ringvägen och  helt nära där vi bor. Jag passerar restaurangen i princip dagligen och har hämtat hem mat härifrån ett par gånger men inte ätit på plats. Men nu skulle vi göra det.

Stockholm. Södermalm. Taook en libanesisk restaurang med väldigt god mat. Och man kan få flera smakprov av olika rätter. Här på libanesiska Taook serveras  flera rätter. Man kan dels bestämma sig för olika smakprov, en blandning. Här finns veganska rätter, vegetariska och även rätter med kött. Bara att välja.

Kanske inte det mest “romantiska läget” här på Ringvägen men nu skulle vi inte bli långsittare.  Och ett riktigt bra lunchställe. Finns gott om bord inomhus också. Gillar man glass som är tillverkad på plats så rekommenderar jag den också.

Vi valde ett antal smårätter som vi delade på. Allt väldigt gott och även mycket prisvärt. Hit kommer vi gärna tillbaka.

Liv och William reste tillbaka till Uppsala och jag hämtade upp maken hemma på kajen. En promenad längs vattnet och målet var  vårt “förlängda vardagsrum”, Boule & Berså och träff med vännerna Susan och Jörgen.

Jörgen, Susan och Bosse med och i semesterkänsla. 

Stockholm. Danvikskanalen. Boule& Bersp. Ett smakprov även här av vatten och båtar. Och även här i Danvikskanalen, precis som hemma på vår kaj,  fick vi ett smakprov av både vatten och båtar.

 

38 svar på ”Smakprov från en lyckad, god och varierad helg”

 1. Det måste ju verkligen vara himla kul att bo så nära kajen och få se så mycket, kan tänka mig att det är en himla lyxig utsikt! 😀 Vad roligt att testa på ett sånt matställe, spännande med olika kulturer och få känna deras smaker! 😀 KRAM

  1. Här är det god underhållning både dag och kvällstid. Mycket som hände i kanalen och på kajen.
   Maten här var riktigt god och man kan få små portioner vilket är jättebra. Och libanesisk mat tycker jag om för den är ofta väldigt fräsch.
   Kram

 2. Ser ut att ha varit en fin helg i bra sällskap.
  Libanesisk mat har jag aldrig ätit, får testa någon gång framöver.
  Små portioner gillas.
  Vår helg blev lyckad med bilturer, övernattning, shopping m.m.
  En del kommer i bloggen.
  idag tar jag det lite lugnt…..

  1. Verkligen en bra, god och omväxlande helg. Libanesisk mat innebär ju så mycket men den är alltid fräsch.
   Förstår att er helg också blev bra och ser fram emot att få läsa mer.

 3. Härligt igen, Ditte! Den där vit röda segelbåten wow, och lillen där med norska flaggan på flytvästen … tills vi vet mer vi vet mer säger vi heja Norge. Du ska veta att jag tänkt många gånger och är glad över denna slitjobbiga period för dig med dels corona och dels din sjukdom/behandling att du har din Bosse, bor så fint och har dina barn o barn nära dig samt vänner på det sättet du har!
  Den allra bästa kramen söstra!

  1. Tack, Tove. Jag har ju en del här att fästa blicken på och det piggar upp nu när krafterna inte riktigt finns. Och sedan är det ju pandemin som också begränsar. Är så tacksam för de “mina” jag har omkring mig som ger mig stor glädje. Och fina vänner/bloggvänner därtill. Betyder mycket.
   Stor kram söstra mi.

 4. Vilken härlig helg du har haft, så roligt att du ändå kan unna dig och njuta av livet trots dina begränsningar, härligt Ditte!!! Lyckliga du som har barnbarn också som förgyller dina stunder <3
  Kram på're

  1. Det blev en väldigt fin helg. Och omväxlande. Visst är jag begränsad på olika sätt men att träffa “de mina” ger ny energi som är välbehövlig.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 5. Ååå vilken härlig dag! Att tänka positivt kommer man långt på! För varje dag axeln är tejpad är du en dag närmre målet =) Njut av kvällen!

  1. Det blev en lyckad helg. Och eftersom jag tyvärr är ganska begränsad vad gäller rörelser så gör jag det jag kan och lite till. Och positiva tankar ger mycket på olika sätt. Så är det. En dag mindre att vara tejpad blir det ju. Helt rätt- Har inte tänkt just på det.
   En fin kväll här. Balkong som gäller. Talar med tomaterna och hoppas de ska vilja blomma.
   Önskar dig en fin kväll.

 6. God kväll kära Ditte!
  Vilken mysig helg du har haft med de dina samt vännerna Susan och Jörgen. Skönt att ni bor då bra och har mycket att titta på när orken tryter.
  I söndags var jag med min namne och väninna sen över 40 år i Malmköping. Vi har som tradition sen 30 år att gå på Malma marknad sista söndagen i juli. I år var det ingen marknad, men loppis lite här och där i köpingen. Så vi travade runt en stund ock åkte sedan hem till dem för lite grillning som vanligt. I dag på em hade vi träff med M o A i Strängnäs för lite lunch och fika. Trevligt att ses alla fyra, tror det var 2 år sen senast.
  Hoppas, hoppas att det går att åka till Torrevieja i september.
  Många kramar till dig och Bosse.

  1. God afton!
   Förstår att du också haft en bra och omväxlande helg.
   Helgen blev så trevlig och omväxlande och gav extra energi. Att vi sedan har en del att titta på piggar ju också upp.
   Vad roligt med en vända till Malmköping och marknaden/loppisen där. (I Malmköping har jag varit men aldrig på marknad.) Och att sedan ha lite efterfest kan jag tänka mig också blev lyckat.
   Strängnäs är en fin stad så en tur dit lät också lyckat. Kul att träffa M & A.
   Ha det bra och vi hörs i veckan.
   Många kranar från oss.
   Kul att ta en tur

 7. Åh vilken härlig helg! Både barn, barnbarn och vänner – kan det bli bättre?
  Gillade den röda båten skarpt, ska jag nån gång skaffa en så måste det nog bli en röd 😉

  Ha det fortsatt gott och fortsätt att krya på!
  Kram

  1. En riktigt trevlig, omväxlande och rolig helg. Klart uppiggande! Och bra väder dessutom. Lagom varmt och ingen ansiktsmask.
   Visst var det kul med den röda båten och alla detaljer som passade. Genomtänkt. Att jag sedan mest gillar vita skrov är en annan sak. Hade nog valt blå tillbehör. Men kanske döda detaljer.
   Bättre blir jag men det är segt. Tålamod är inte min bästa gren.
   Ha det fint ni också.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 8. En bra helg ser det ut som, alltid mysigt att få träffa nära och kära. Vädret var bra också ser det ut som? Jag har ju sovit bort dagarna och har inte riktig koll på vädret?
  Libanesiskt är alltid ett säkert kort, mums! Älskar deras röror, finns någon med aubergine som är så god.
  Så stor han blir William!
  Ser den finA Lady Di III- båten i ditt tidigare inlägg, vilken skönhet!
  Hoppas du har en bra start på denna nya vecka!
  Kram!

  1. Tack, det blev en helg som gav extra energi och på olika sätt- Och bra väder dessutom.
   Jag förstår att du sover om dagarna när du jobbar natt. Vila, återhämtning och sömn är viktigt.
   Nu var det ett tag sedan vi åt libanesisk mat men den är alltid fräsch. Har köpt hem mat härifrån restaurangen vid några tillfällen och också väldigt bra. Detta är ju ingen “långsittarrestaurang” men perfekt för en lunch.
   William fyller 7 i september och dags för ettan i skolan. Tiden har gått fort.
   Jag skulle gärna ta en tur i den vackra Lady Di III båten. Men kanske lite långsökt,
   Sol idag också och det piggar ju också upp. kan inte direkt klaga på vårt väder här i Stockholm.
   Hoppas du också haft en bra måndag.
   kram

 9. En minst sagt underhållande och varierad helg! Hur kul som helst! Å bilden med skorstenen och regnbågen är strålande – i dubbel bemärkelse.
  Libanesisk mat är alltid god, rena smaker och en fröjd för både magen och ögonen.
  Sju år! Tiden går verkligen fort. Ska bli skoj att även följer William i skolan. Undrar om han också börjar spela fotboll som Max eller om han väljer en annan hobby.

  1. Ja, det var det verkligen och energin fylldes på. Regnbågen syntes inte så tydligt men den fanns där. Skorstenen syntes desto mer. Tycker också att bilden blev bra.
   Jag har tidigare köpt med mat hem från “Taook” och dne har varit riktigt god och nu åt vi på plats. Väldigt gott och många rätter fanns i mindre potioner också. Inget “långsittarställer” men populärt, prisvärt, med god mat och bra service. Sådant gillas.
   Ja, William fyller sju i september. Första klass. Vad gäller fotboll så blir det nog inte Williams gren. Han har testat men intresset fanns inte då, Men det kan ju återkomma.

  1. Det är han verkligen. Och så “go”. Storebror Max är också en riktigt fin kille. Så glad att vara mormor till båda killarna. De ger mig så mycket glädje.

 10. Gamla stenbroar är bland det vackraste jag vet. Vilken bärkraft. Där finns dom i alla väder och blir bara finare och finare .de vilket charmtroll William är. Han kommer att ha en lång svans tjejer efter sig. Tiden går fort, men det känns väl länge att vara begränsad av axeln!
  Den röda båten lyser verkligen upp- Till och med kläderna matchar i färg!
  Var rädd om dig!
  Kramar

  1. Det blev en fin och energigivande helg på olika sätt. Och barnbarnskillarna bidrar förstås. Visst går tiden fort, knappt man hinner med. Får skynda på. Ja, tålamod är inte min starkaste gren. Tyvärr. Men jag kämpar på.
   Skrattade gott åt den röda båten med “matchande” tillbehör.
   Tack för omtanken.
   Kram

  1. Libanesisk mat är gott och fräscht och jag lagar ibland lite av den hemma också. Men perfekt att testa den här restaurangen. Har köpt hem mat härifrån tidigare och även den har varit väldigt god- Vi hade verkligen en jättefin och rolig helg.

 11. Hej, länken till Williams födelse funkade inte, men det gör inte så mycket. Han är ju så fin nuförtiden…
  Shawarma stod det på den libanesiska restaurangens hemsida, den länken funkade. Men har nog aldrig ätit det landets mat någon gång. Ska googla för jag är ju intresserad av matkulturer i olika länder…
  Den röda segelbåten? Gillar rött absolut, men på en segelbåt? Nix, fick inte mitt gillande. Segelbåtar är vita, basta! Haha, jag som inte brukar banga för nya grepp…
  Så trevlig helg ni också hade, kram från pörtet, vi fortsätter väl i samma anda

  1. Oj, då! Tack för att du sa till ang. länken. Vad märkligt att det blev fel när du tittade till på länken till restaurangen. Jag tittade på både min och vår andra dator och länken till “Taook” fungerade. Hmmm???
   Den libanesiska maten är fräsch och ganska lätt och med en del “röror”. Har köpt hem mat härifrån tidigare och varit väldigt nöjd. Och nu testade vi att äta här. Bra för lunch och bra priser.
   Nej, ett rött skrov på en båt vill jag inte ha. Men här var denna färg genomgående. Gillar ju vita skrov och vita segel och gärna med blått till. (Kanske var seglen här vita..)
   Helgen blev verkligen lyckad och omväxlande.Jätteroligt att barnbarnen var här.
   Kram och trevlig tisdag.

    1. Aha! Tittade nu och lyckades tyvärr inte hitta felet.Funkar på min dator. Men däremot inte på en av döttrarnas.Skumt.

 12. Ett härligt inlägg med fina stunder från en trivsam helg! Njutbara dagar med nära och kära och trevligt att träffa vännerna.
  Fortsätt krya på dig Ditte!
  Kram

  1. Tack! Jag jobbar på med att bli bättre. Men det tar tid. Och jag vill skynda på så vi får kompromissa.
   Men en jättefin helg blev det som gav extra energi.
   Kram!

 13. Så mysigt att få rå om barnbarnen och självklart ska ni träffa dem även inomhus. Bättre sällskap kan man inte ha. Libanesisk mat tycker jag är väldigt gott och den godaste åt jag på ett mycket enkelt ställe i Berlin men det var mat lagad med kärlek.

  Du får helt enkelt göra det bästa av din konvalescens men jag tycker ändå du lyckas aktivera dig bra på hemmaplan.

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Jag har ju hitintills bara träffat barnbarnen utomhus men eftersom de inte lekt med andra barn och varit på landet med föräldrar och sin farmor så kändes det bra att ses här hemma. Verkligen jättetrevligt.
   Libanesisk mat tycker vi om men nu var det ett tag sedan vi smakade den. Jag har ibland köpt hem mat härifrån men inte ätit på plats, vilket vi nu gjorde. Inget “långsittarställe” men trevligt för lunch med god mat och bra service. Dessutom väldigt prisvärt. Kul att du testade i Berlin.
   Jag tycker dagarna passerar ganska snabbt och försöker att göra det jag tycker är roligt. Men får stryka en del som rent praktiskt inte fungerar.Att cykla t.ex eller långpromenader varje dag. Men ut kommer jag ju. Bra så.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Här är det mulet idag men vi har haft många fina dagar så detta blir lite omväxling.
   Kram och trevlig tisdag.

 14. Men va mysigt Ditte 🙂 lite av allt o va roligt att ni blev nöjda med maten att du gärna återkommer 🙂 ser smarrigt ut o mysigt med den lilla o dottern så klart ..fin tisdag kram

  1. Det blev en verkligt lyckad helg på alla sätt och som gav extra energi.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

 15. Jo men visst, som man säger i Norrland, dagarna går fort vare sig man är ledig eller ej.
  Juli går mot sitt slut och det finns inget att göra åt det mer än att ta tillvara de sista dagarna.
  Libanesisk mat har vi haft på kneget nån gång under “torsdagsfikat” där vi ofta försöker få lite variation, lite trist med bara en ostmacka och en kaka till kaffet 😉

  Ha en fortsatt fin dag nu Ditte.

  1. Visst går dagarna och det helt oavsett. Men är man ledig äger man ju son tid på ett annat sätt. Hoppas och önskar att ni nu ska få lite bättre väder den sista semesterveckan.
   Visst är det roligt att testa mat man inte kanske äter direkt varje dag och för mig var det nu ett bra tag sedan jag åt libanesisk mat. Men gott och fräscht var det. Och perfekt att man kunde beställa i olika portionsstorlekar.
   Önskar dig en fin tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *