Foto

Små – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Nu är det vecka 11 och det är ordet små som är veckans ord att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Den dryga tre veckor långa resan i södra Sydamerika  är över och vardagen är här. Så visst är jag nu bättre på att hålla reda på  veckor och dagar när jag landat hemma. (Var för ett par veckor sedan helt dag och veckovill så ordet brons fick här vara med två gånger.  Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Det är fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Grand hotell i Stockholm är inte direkt småskaligt men väldigt trevligt.

Små – veckans ord

funderade jag på ett tag. Men snart hamnade jag i tankarna på Grand hotell i Stockholm. Och anledningen till det var att  jag tillsammans med döttrar och barnbarn åt lunch där i helgen. För oss är det lite av tradition att då och då gå hit och särskilt om man vill ha det lilla extra av både mat, miljö och service.

Små kan man inte benämna bekvämlighetsinrättningarna. Snarare mycket rejält tilltagna.

Jag har mars som födelsedagsmånad och har lärt mig av vännen Ama att man med fördel firar hela den månad man fyller. Så efter att ha kommit hem från en härlig resa där vi firade med både mat, dryck (i viss mån) och fantastiska upplevelser så var det lika bra att fortsätta firandet. Vi bestämde oss för att äta smörgåsbordet eftersom det både är välsmakande, fräscht och med ett stort urval av rätter som passade oss alla. Vad gäller barnbarnens smak så är just en buffé ett mycket bra val. Och vi var alla väldigt nöjda när vi till sist ätit klart. Smörgåsbordet serveras på Grands Veranda och utsikten härifrån genom fönstren mot slottet, Gamla stan och Strömkajen med Waxholmsbåtarna bidrar också till helhetsupplevelsen. (Jodå, vi hade bokat fönsterbord)

Barnbarnet Max 9 år är förtjust i skaldjur och förser sig här med små godbitar från räk/hummersalladen.

Mycket att välja på fanns det på Grands Verandas smörgåsbord. Små- veckans ord passar väl in på allt småplock som inte var småskaligt. Champagne smakar gott när man vill fira och smakar extra bra till småplocket som förrätt på min tallrik. Observera de små bubblorna i glaset. 

Bara små spår kvar på tallrikarna. Men det fanns mycket mer att smaka på.

Max tog en paus efter för och varmrätten och koncentrerade sig på sina små legobitar och hur han skulle bygga ihop sitt flygplan.

småningom

blev det dags för dessertbordet. Eller snarare dessertborden. Ett enormt urval och svårt att välja. Men en fördel var att godsakerna kom i modell mini så vi kunde testa fler. Tycker man om något sött eller friskt efter maten så fanns det mesta här,

Gott och vackert!

Yngsta barnbarnet William, fem år, ägnade mycket möda åt att välja vad han ville ha och sedan ville han göra en egen skapelse av de små marrängkakorna, “macrons”.

Små- veckans ord, här i form av macrons, små maränger, passade barnbarnet William perfekt. Skapandet är viktigt och kreativiteten.

Visst blev den fin?

Undrar hur den smakar.  William var jättenöjd med både utseende och smak.

Grands Veranda

Vad tyckte vi?  Vi var alla väldigt nöjda med besöket och uppskattade både utbudet och variationen på maten, liksom den trevliga miljön och med personal som vet vad god service innebär.  Vad gäller priserna så tycker jag det är tämligen överkomligt med 585 kr/vuxen  med tanke på matens kvalité och den miljö och service som erbjuds.  (Barn under 6 år äter utan kostnad och sedan finns barnpriser för de mellan 6 och 10 år)

 

46 svar på ”Små – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken härlig tolkning =)
  Sista bilden är ju bara bäst -du förstår vilket minne han har för livet av denna ljuvliga dag!
  Välkommen hem till vardagen.Kram

  1. Tackar! Ja, lite udda kanske men det blev många goda små bitar att äta. Och bilen på William när han skapar sin dessert av dessa små macrons tycker jag också är härlig. En jättetrevlig och god
   lunch blev det. PÅ alla sätt.
   Kram!

 2. Får börja med slutet ,-))) Den ser ju hur läcker ut som helst efter att William har ändrat om till hur han tycker den ska se ut, Tummmen upp för den ,-))
  Ser härligt ut allt.
  Att fira hela månaden var en bra ide ,-)
  Tapeten ja hela rummet gillar jag från hotellet, har aldrig varit där själv, men mysig tradition att gå dit tillsammans.
  Härliga bilder.
  Då fyller du år snart eller har gjort, eftersom du firar hela månaden gör det ju inget om jag grattar fel dag ,-)))
  Så Stort Grattis på Födelsedagen!
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. William använde sin kreativitet och var väldans nöjd hur han fick till de små marängkakorna. Han höll på länge.
   Det var så roligt att ses och fint att fira tillsammans lite i förväg. Och visst är Amas idé om att fira en hel månad bra. Man kan göra det lite extra festligt var dag.
   Sedan jag var barn och så där en 10 år har Grands Veranda besökts då och då. Sedan tog det vid när våra döttrar var små och nu med barnbarnen så restaurangen och miljön har varit med oss länge. Tack för din grattishälsning! Och eftersom jag fyller hela månaden passar den ju alldeles utmärkt när som.
   Ha det bra du också.
   Tankar till dig.
   Kram!

  1. Det var riktigt gott och väldigt trevligt och ett antal små bitar blev det.
   Kan rekommendera Grands Veranda om du har vägarna förbi.

 3. Vilken fest med allehanda smårätter på smörgåsbordet!
  Tack för tipset att fira hela månaden man fyller år! Jag hade födelsedag igår och har nu lyckats fira 2 dagar i sträck så nu ska jag göra mitt bästa för att hänga i!
  Ha det gott och tack för dina inspirerande bilder!

  1. Grattis till dig, dock lite i efterskott. Men visst är det bra att fira hela månaden. Du har ju tid kvar för det och två dagar i rad var en god början.
   Vi hade det jättetrevligt och med en hel del smått och gott. Och ett fint smörgåsbord av ätas i lugn miljö tycker jag är riktigt bra när man är flera. Barnbarnen är väldigt förtjusta och perfekt att hämta lite i taget.
   Ha det fint du också.

 4. Gratulere med overstått dag.
  Fint å feire heile månaden, det lar seg høre..
  Ååå, så deilig mat og selskap på Grand hotell, stort og erværdig hotell,
  Dessertene ser fantastisk ut, får vann i munnen når eg ser det 🙂

  Ha ei fin veke.
  Klem frå Anne-Mari

  1. Tusen takk! Vi firade lite i förväg men det gock väldigt bra det också. Och en del smått och gott blev det. Grand hotell är verkligen fint att fira på men god mat och härlig miljö.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Strålande sol i Stockholm idag och lite känsla av vår.
   Kram!

 5. Vilken lyckad dag med nära och kära! Visst är man beredd att betala lite extra när kvaliteten är hög och miljön trevlig. Efterrätterna så ju bara för goda ut… Bästa sällskapet dessutom!

  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och med mängder av både små och större rätter. Med barnbarnen är detta perfekt. DE kan gå och hämta det de önskar när de önskar. Här är det också en väldigt lugn och vakcer miljö miljö och mycket bra service och det betyder också mycket. När vi annars åker över till ålande eller Finland vill jag alltid äta à la carte för jag tycker det är bullrigt och folk “hackar” i maten. Men här är det verkligen annorlunda
   Och visst gör bästa sällskapet mycket.
   Kram!

 6. Så mysigt firande ?
  Vi spanade på Grand på håll i helgen och pratade om att afternoon tea där vore trevligt.
  Något jag tror att jag ska bjuda med mina föräldrar på snart. Mamma har på sin bucket-list att någon gång få dricka afternoon Tea på något mysigt och fint ställe. Det måste väl stämma in på Grand tycker jag ?
  Mysigt att du fick med dig döttrar och barnbarn också. Både mat och godsakerna verkade uppskattas ?
  Ha det gott!
  Kram Linda

  1. Det blev lite i förskott men det gör inget. Tar hela mars som födelsedagsmånad. “Afternoon tea” på Grand rekommenderas. Så trevligt och väldigt gott.
   Det är lite tradition för oss att gå hit då och då. Jag var här som barn och när jag växter upp många gånger och döttrarna har varit här då och då under sitt liv och barnbarnen likaså. Här var det perfekt att äta smörgåsbord för det var lugn miljö och väldigt god kvalité på maten. I vanliga fall tycker jag det blir för mycket “hackande” i maten och rörigt. Men icke här. Dessutom väldigt bra service.
   Ha det gott du också.
   Kram!

 7. Vilken härlig lunch i vacker miljö.
  Var för några år sedan på Afternoon tea på Grand.
  Trevligt var det och gott.
  Har kommit ihåg programmet jag såg där Ushuaia nämndes.
  Det var i filmen “The german doctor” om Josef Mengele.
  Mycket bra film f.ö.

  1. Det var det! Har några gånger också varit där på “afternoon tea” och det har också varit bra. Roligt att ni också var nöjda. Ska vi fira något hos oss är Grand Hotell alltid ett bra val.
   Tack för namnet på tv programmet/filmen. Ska se det snarast.

 8. Snacka om kreativ lösning till temat! Suveränt jobbat med härliga bilder från en fantastiskt fin afternoon tea. Klart man ska fira hela födelsedagsmånaden, man lever ju bara en gång, eller hur!? Max och William är för sköna. Å sista bilden är en absolut höjdare. Å japp, barn får leka med maten och skapa så fina konstverk:-) Älskar förresten Williams lite längre hår:-)

  1. Tackar! Det blev en jättetrevlig och god lunch i lugn, vacker och jättetrevlig miljö med perfekt service. Killarna var lika nöjda som vi var. Och William som komponerade sin dessert, fullt fokuserad på att skapa, var en härlig syn. Kreativiteten flödade och han var så nöjd med sitt resultat och åt upp allt. Och Williams hår – visst är det läckert.
   Det är Ama som inspirerat till att fira hela månaden och jag har nappat på det. Gör det lite mer i år än vad jag brukar…

 9. Det var en lyckad tolkning i smått och stort!
  Grattis till födelsedagsmånaden! Jag tror bestämt att jag grattat dig tidigare och då i förväg, men minnet är ibland kort. Men jag vet att du har fina siffror! 😀
  Dina barnbarn är då för goa! Den lille tar då priset, med sin egentillverkade bakelse. Toppenbild där i slutet!
  Stor kram!

  1. Tackar! Ja, gott var det och mycket smått – ja även stort att smaka på i härlig miljö. Vi går gärna hit då och då. Lika bra att göra som Ama, fira en hel månad. Och en del firat blev det också under resans gång. Barnbarnen är härliga och går gärna hit och äter. Och minen på William när han konstruerar sin dessert av dessa små macrons är ljuvlig. Han är så nöjd med sitt skapande.
   Stor kram!

 10. Grattis till dej i mars månad!!! Å vilket trevligt sätt att fira sin födelsemånad på! Tack för tipset…maken fyller ju jämnt här i maj månad, varför inte fira den på Grands veranda, om miljön är vacker och lugn och maten+ servicen bra, vore kul att ta med de närmaste dit på ett smörgåsbord!
  Kram och godnatt!

  1. Tackar! Visst är det ett bra tips från Ama. Jag har tagit det till mig. Här på Grands Veranda kan man även äta à la carte om man vill men barnbarnen tycker det är fint och gott med smörgåsbord, ja vi andra också, så det var ett bra alternativ. Och lugn miljö är det verkligen och be gärna om fönsterbord. Utsikten är fin. Stockholm erbjuder ju många bra restauranger men för oss har det då och då blivit Grands Veranda och ibland ett julbord i Vinterträdgården. Vi har även varit här på Afternoon tea och även firat in ett par nyår här.
   Kram!

 11. Så trevligt ni hade det bland alla smårätter som just nu gör att det kurrar i magen. Och barnen har redan lärt sig hur man för sig på finare ställen, jättebra! Och grattis till dig, hela månaden lång eftersom jag inte vet dagen du fyller. I min släkt har det varit sparsmakat med firande. Gällde även födelsedagar. Det sitter fortfarande i, jag brukar inte fira alls. Kul förstås att få några hälsningar av dem som vet när jag fyller men att bli firad har jag aldrig känt mig riktigt bekväm med. Konstigt nog, annars har jag inga problem att ta plats! Halva månaden kvar nu att sätta guldkant på tillvaron då! Men det är ni ju duktiga på alla månader, tycker jag. Kram

  1. Vi hade det verkligen trevligt och så roligt att ses. Här på Grand är det både lugnt och med väldigt god mat och fin service. Jag tycker att vännen Amas tanke att fira en hel månad är bra. Men här blir det inte helt så- Jag firar heller inte så mycket utan konstaterar mest att ännu ett år har passerat och jag blir ju inte direkt yngre. Att bli firad är inte min grej heller. Och jag är sällan hemma när jag fyller år. Allra minst om det är jämt. Och lite extra är alltid trevligt. Helt oavsett.
   Kram!

 12. Jag vill också bygga flygplan och njuta av fönsterplatsen. Många fina foton bjuder du på som vanligt.
  Kunde inte låta bli att le vid inledningen med tanke på hotellets “namnstart” som mer gick åt motsatsen STOR. Men du knöt ihop säcken med glimten i ögat. 😉 Det regnar ute men det gör inget. Jag ska åka till Sydamerika helt gratis via Boeing Bloggexpressen. Med tre triggerfingrar sparar jag på de skrivna orden under mina bloggvandringar.

  1. Glimten i ögat hade jag när jag skrev inlägget och humorsäcken var framme.Ja hotellet är ju stort. På olika sätt. Men jag tog sikte på det mer småskaliga. Med humor.
   Trist med dina fingrar men du behöver inte använda dem om du reser med Bloggexpressen på vår kryssning.Fungerar fint utan. Hoppas de snart värkt färdigt.
   Kram!

 13. Heisann, jeg har faktisk bodd på Grand Hotel i Stockholm, eneste gangen jeg har bodd på hotell i byen. Var sammen med min søster på en weekend – og så viste det seg at Madonna nettopp hadde skrevet seg ut…. hadde ho ligget i sengen jeg skulle ligge i???? Neppe, men moro å leke med tanken! Herlige barnebarn du har. Fint å feire en hel måned. Det skal jeg huske på i mai, mye som skjer da utenom min fødselsdag. Fortsatt fin feiring ;:OD)

  1. Vad roligt! Ja, då vet du. Tyvärr jag jag ännu inte övernattat där men det ska bli.Och det är ju ofta på Grand som “stora artister” och alla Nobelpristagare bor. Och roligt att leka med tanken om ni hade samma rum som Madonna. Kanske.
   Barnbarnen är jättefina och uppskattade verkligen besöket och maten.
   Jag fortsätter att fira i mars och kanske firar du hela maj.
   Ha det gott.

 14. En riktigt annorlunda och härlig lösning på temat! mycket smått och gott där att välja på! Sista bilden med William och hans skapelse är underbar!
  Jag tror jag redan berättat det … att jag bott en natt på Grand 🙂 Deras frukostbuffé är nog den bästa jag avnjutit!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Ja, här var det både smått och gott. Alldeles lagom av allt. Visst är bilden på William härlig när han skapar din dessert av dessa maränger. Han ser heller inte att jag tar fotot. Själv har jag inte bott på Grand så jag har det kvar. Och frukostbuffén vill jag inte missa.
   Kram från ett regnsnöande Stockholm.
   Trevlig onsdag!

 15. Vilken fest, för både vuxna och barnen.
  Smått var det ju inte, men stort. Storslaget och fint. Jag har aldrig varit där så det var roligt att få se.
  Byggnaden, bara den är ju pampig värre.
  Vackert och stort där på bekvämlighetsinrättningen, som du skrev att det var. Verkar nästan som tapeter där på väggarna.
  Både Max och William verkar helt koncentrerade på sin mat och sina förehavanden. Fina pojkar.
  Hoppas att du får en finfin dag, denna snöiga onsdag.
  Varm kram till dig.

  1. Jam det var riktigt festligt för oss alla och så fint att ses. Många goda små rätter och även stora severades så vi var alla väldigt nöjda. Vad gäller “bekvämlighetsinrättningen” så är det tapeter på väggarna och marmorgolv.
   Det är så roligt att ha med barnbarnen för de uppskattar verkligen när det är fest . Och de är så fina.
   Vårväder igår och snö idag. Men vädret rår vi ju inte alls på.
   Ha det bra du också.
   Stor kram!

 16. Helt rätt att fira hela månaden! Sen när man nollar, då har man rätt att fira hela året kom jag på då när jag fyllde 50. Om det var nåt jag ville göra/ha och Anders tvekade så sa jag bara “Jag fyller ju 50 i år!” och fick min vilja igenom 😉

  Vilken härlig och smarrig tolkning! Jag skulle nog ha byggt ett torn av dom där små chokladgrejerna. Även om man inte är liten så FÅR man leka med maten. Så det så! 😀

  Ha en finfin dag!

  1. Jag har anammat ditt råd att göra det och tycker det fungerar riktigt bra.Aha, att fira hela året är en annan god idé.Har nog nästan gjort det utan att direkt tänka på det. Men nu ska jag också tänka på detta….
   Jag tyckte William var riktigt kreativ med sin skapelse och han åt upp alltsammans. Jodå, vi andra åt men ägnade oss kanske inte åt några direkta bakelsekonstruktioner.
   Här regnar det och snöar om vartannat så långpromenad avstår jag. Men det blir en tur till Uppsala och hämta Max som ska på skidresa med sin moster.
   Önskar er trevlig onsdag.

 17. Allt ser fantastiskt gott ut – bra med smårätter, framför allt när det är barn med. Härligt att kunna fira sin födelsedag med sina nära och kära. Och att slippa jobb med att laga all mat själv!
  Kram från Ingrid

  1. Grand Hotell är alltid ett säkert kort och Verandan går vi till då och då. Här finns alltid något för oss alla.Nu valde vi smörgåsbordet och perfekt med alla små rätter av högsta kvalitet. Jag fokuserade på de kalla rätterna men även de varma var väldigt lyckade hörde jag berättas. Barnbarnen tycker om både mat och miljö här och båda är ju lite extra. Dessutom fantastiskt bra service . Nu firade vi lite i förväg men det lär bli mer men på annan ort.
   Kram!

 18. Det är perfekt med mat man får plocka själv och välja det man vill ha. Allt ser väldigt gott ut och efterrättsbordet skulle jag gärna frossa i 🙂

  1. Det fanns mycket smått och väldigt gott här. Och en fördel var även att dessertbordet bjöd på många små varianter så man kunde testa fler. Ett lyckat besök!

 19. Här blev jag kvar en lång stund och tittat på och läst om smått och gott!
  Vilket firande! Härligt inlägg på temat.

 20. Trevlig samvaro med mycket god mat förstår jag! Grattis för din födelsemånad! Nästan halva månaden är kvar så du kan njuta många dagar än. ;–)

  1. Det blev ett väldigt lyckat besök med både smått och gott att äta och även i sällskap med de små barnbarnen. Ja, de är inte så små längre. Halva månaden är nästan kvar så jag gör mitt bästa för att fira lite nu och då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *