Spanien Torrevieja

Skymning – Gränsen mellan dag och natt

Innan solen går upp på morgonen är det inte helt mörkt utan gryningen tar vid. Liknande är det på kvällen när solen gått ner. Det blir oftast inte mörkt direkt utan det finns en gräns mellan natt och dag – skymning.

Skymning, gränsken mellan natt och dag , är på väg.Solen är på väg ner och den speglar sig  här fint i husens fönster.

På strandpromenaden i Torrevieja samlas många just i skymningen. Särskilt vackra helgkvällar.

 

Skymning

–  gränsen mellan dag och natt och tidpunkten för den varierar ju beroende på var i världen man befinner sig Minns många skymningar då jag suttit på stranden i Thailand och sett solnedgångar. Sett solen bli till ett brinnande klot innanden sedan raskt försvunnit ner i havet, detta redan vi 18- tiden. I Sverige finns det ju tider på sommaren då solen i princip inte alls går ner och sedan finns Stockholm i januari då skymningen kan vara en hel dag

Fortfarande har vi varma dagar här i Torrevieja och vi tycker nu det är allra skönast att oss ut i den tidiga kvällen och möta den skymning som komma ska. Ljuset fascinerar och himlen färgas svagt i olika rosa nyanser.

Solen är på väg ner och månen kan skymtas på himlen. Några strandliggare har dröjt sig kvar. Kanske ett kvällsdopp.

Vi slår oss ner på ett  café med havet och horisonten framför oss. Månen tittar och vinkar.

 

Dags för söndagsmiddag och vi väljer en restaurang med havs och strandutsikt.

Vacker skymningVacker skymning.

Någon skymningsmat hittade jag inte men havsinspirerad pasta smakade gott.

 

 

28 svar på ”Skymning – Gränsen mellan dag och natt”

 1. I skymningen blir allt oftast så kontrastrikt och vackert. Jag ser på din bild från igår när solen gick ner att himlen liknar den himmel vi hade här också. I natt har det varit frost på många ställen, dock inte hos oss. Vi ligger lite högre upp men snart så..
  Den havsinspirerade pastan ser ljuvligt god ut.
  Ha det gott Ditte, i dubbel bemärkelse 🙂

  1. Visst blir det så. Och just nu är denna tid och mornarna då jag tycker det är skönast att var ute. mitt på dagen är jag helst i skuggan och rör mig långsamt. Spännande att våra himlar liknade varandras. Och frost, ja, det är ju höst.
   Maten var god och havsinspirerad och det passade ju bra till havsutsikten också.
   Ha det gott du också.

 2. “Det är vackrast när det skymmer…” och jag tycker nog att det stämmer. Vissa kvällar är det precis som om det händer något med ljuset… Så god din pasta såg ut!

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Den dikten tänkte jag också på. Och just nu känns det som om skymningen här är min bästa tid på dygnet. Lagom varmt och ljuset tycker jag så mycket om. Mornarna är också fina så jag ska försöka komma mig ut då också lite oftare. Dagtid är det dryga +30 och jag får svårt med andningen…Så då blir det lite mer stillasittande. Och ev rörelser sker i långsam takt.
   Pastan var riktigt god men det fanns musslor i den…(Tror man kunde byta ut dem)
   Kram och trevlig kväll.

 3. Hej Ditte
  Det där såg gott ut. Kvällarna är sköna ner vid paseon. Det är mycket folk ute. Vi var nere i går kväll och jag åt också pasta med räkor. Kram

  1. God kväll Annika!
   Gott var det och utsikten fin.Kul att du också välde pasta med räkor. Visst är kvällarna sköna nu. Hoppas vi snart får till en middag. Förkylningen är i alla fall borta sen ett tag och orken är tillbaa liksom aptiten.
   Vi hörs!
   Kram! Och stort grattis till John från oss. En fågel har viskat….

  1. Tack! Ljuset vid den här tiden är så fint men det är ju kortvarigt. Minns just denna stund från de perioder vi varit i Thailand.Med glädje.

 4. Den första bilden med husen som solen “färgat” orange är ju en höjdare. WOW! Å maten likaså, även om den inte är orange;-)
  Sommarvärmen verkar vara kvar i Torrevieja. Här är det definitivt slut med den. Hösten är här, helt klart. 10,4 grader idag men strålande sol. Och sommarvärmen är faktiskt kvar på balkongen:-(

  1. Skönt att du har sommarvärmen kvar på balkongen och visst gör solen sitt till både för humör och annat. Jag gillade också första bilden men det är bara en kort stund som solen speglar sig här i fönstren. Inte någon orange mat men den var väldans god och med en hel del skaldjur. Men räkan hade små skiftningar åt orange, Skickar gärna lite extra värmen härifrån. Vi har överskott. I alla fall enligt mg. Men kvällar och mornar är mer behagliga eftersom lungorna orkar bättre när det är svalare. Men vi visst blir det rundor även dagtid. I långsamt tempo.

 5. Grattis till Bosse. John tackar för gratulationen. Skönt att du är på bättringsvägen. Det är tufft i värmen, men även myggorna har varit på mig. Dom brukar annars inte gilla mig. Du får säga till när ni har tid med oss.

  1. Bosse tackar! En del mygg finns men vi har myggspiraler och myggljus hemma och det hjälper bra. Ringer dig i morgon. Vore trevligt att ses mer på riktigt . Kram!

 6. Gokväll!
  Den första bilden är helt underbar i Curakurvan. Längtan ner blir stor.
  Din mat såg god ut,men jag hade lämnat musslorna?.
  Snart sovdags, tidig uppgång i morgon då jag ska till Astrid som är lite hostig och får inte vara på dagis.
  Kram/A-K

  1. Go kväll från terrassen. Jodå, du är med oss här i tankarna. Saknar dig här. Jag tyckte också att första bilden blev fin och det är ju så kort stund innan solen helt försvunnit. Vad gäller maten hade du kunnat få den utan musslor.
   Då har du din tisdag klar. Fint att Astrid kan vara hemma med hjälp av dig.
   Kram från oss.

  1. Tack! Just nu är det dessa tidpunkter på dagen när jag tycker det är skönast att vara utomhus. Svalare också. Pastan smakade så bra och med fin inramning av havet också.
   Kram och natti.

 7. Den där pastan ser god ut! 🙂
  Det är något magiskt med gryning och skymning… twilight time, säger man och sjunger om på engelska. Det är något med ljuset och så vetskapen om att det bara är en kort stund, så man måste passa på och njuta. Vackra och magiska bilder har du också lyckats fångar! Har någon gång försökt måla den rosa dimman, men det är alltför svårt. 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram!

  1. Tack! Just nu tycker jag allra bäst om denna tiden, både gryningen och skymningen. Men även den “blå timmen” är en favorit. Den rosa dimman som ligger som slöjor är svåra att fånga på bold och jag kan tänka mig att det även är så att måla dem.
   Vi hade fin middagsutsikt med havet framför oss och pastan var rktigt god. Rikligt även med havets “frukter”.
   Kram från terrassen.

 8. Vilken jätteräka! Var den så stor som den ser ut på bilden? Det ser ut som en smarrigt god portion!

  Jag instämmer med alla som skrivit lovord över dina bilder och allra mest över den översta i inlägget. Så fin. Skymningen är vacker, allra vackrast om man sitter vid havet och kan höra vattnets skvalpande…. varmt och behagligt. Så är det inte i Sverige nu. Soligt och runt 10-12 grader har vi haft det, ett snabbt omslag från cirka 25 grader i söndags. Det märks alltmer att hösten är i antågande… Jag börjar snart längta till Malaga! 🙂

  1. Pastan med gida skaldjur smakade väldigt bra och passade perfekt in här vid havet. Jo, räkan var så stor.
   Det är roligt att ta med kameran ut och försöka fånga lite av skymningskänslan. Första bilden, där solen speglar sig i husens fönster, tyckte jag också om. Men det är bara en kort stund som det är så-
   Vi sitter gärna vid havet om kvällarna och det är en upplevelse bara att sitta och titta på det som pågår. Och just helgkvällar ‘r det många som är ute på promenader.
   Hösten gör sig ju mer påmind hemma och det brukar vara fint när löven skiftar färg.
   Och i Malaga så pågår sommaren ett bra tag til men kanske med temperaturer runt +23 vilket jag tycker är behagligare än de dryga +30 vi har nu på dagarna.
   Trevlig tisdag.

 9. Läckra bilder! Gryning och skymning … underbara stunder på dygnet och ljuset är då som vackrast!
  Den pastan ser fantastiskt god ut … läcker mat och läckra bilder … då kan man inte annat än må bra!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! Oftast är jag inte uppe i gryningen men när jag är det och kommer ut så är det väldigt vackert. Skymningen tycker jag väldigt mycket om och just nu när det är så varmt är det en skön tid.
   Pastan var god och med en del godsaker från havet. Passade bra till havsutsikten.
   Trevlig tisdag!
   Kram!

 10. Såg att Znogge (och du) tänkte på samma dikt som for in i mitt huvud här 🙂 Uttrycket “Gudars skymning!” kom också för mig. Undrar var det kommer ifrån? Måste nog googla… 🙂
  Pastans såg väldans smarrig ut 🙂

  Ha en braig dag!
  (Dom har hotat med regn idag – hoppas det åtminstone blir sandfritt…)

  1. Tänkte också på “Gudars skymning”. Och enligt MR Google kommer uttrycket från asatron och skulle handla om världens undergång, “Ragnarök”.
   Pastan var riktigt god och passade extra bra med fin havsutsikt.
   Vad gäller regn å får vi väl s
   Önskar er också en fin tisdag.

 11. Det var något som jag saknade varje gång som jag var i Brasilien. Där, på många platser, blev det mörkt kl 18, utan skymning, det var nästan som att dra ner en rullgardin.
  Vackra bilder som du har tagit i skymningen. Solen har på vissa inte hunnit gå ner, verkar det som.
  Såg att ni har fortfarande sommarvärme med cirka 30 grader varmt. Då förstår jag att det är skymningstid som gäller för dig och kanske tidiga mornar.
  Ha det fortsatt fint.
  Varm kram till dig.

  1. Jag känner igen detta även från Asien att skymningen blir väldigt kort och du från Brasilien. men visst är det fint när skymningen kommer i långsam takt. Varmt är det sommaren pågår för fullt. Men mornar och kvällar är sköna. Jag väntar på de svalare dagarna och de bör snart komma. i alla fall med temperaturer på sådär en +25.
   Önskar dig det bästa.
   Stor kram!

  1. Visst blir det. Och det vill till att skynda på att fånga ljuset. Stunden vara inte så länge. Här pågår sommaren för fullt och hösten känns fjärran-
   Skickar gärna lite sol och värme till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *