Resor utomlands Skyltar

Skyltvandring – Skyltsöndag från Köpenhamn

Söndag! Dags igen för en trevlig och rolig”Skyltsöndag” tillsammans med  bloggvännen BP och många andra. Här är det  skyltar av olika slag som gäller med väldigt fri tolkning. Idag blir det en skyltvandring i Köpenhamn och med helt nytagna bidrag.

En skyltvandring blir det automatiskt på Köpenhams mysiga gågator. Barer, butiker och restauranger samsas. Skyltvandring längs en av Köpenhamns alla mysiga bilfria gator. 

Skyltvandring i Köpenhamn

Jag är i Köpenhamn på en överraskningsresa över helgen och har verkligen sett och upplevt stan ordentligt till fots. På två dagar har vi avverkat 40 000 steg – ca 2,5 mil . Mycket har vi sett och upplevt och skyltar är det väldigt gott om. Men,  det svåra var att välja ut vilka som skulle få en plats här idag. Men urvalet är gjort – så håll till godo!

En av barerna i Torvehallerne. (Saluhallar där det mesta i ät och drickbar väg finns. Man kan äta på plats eller köpa med sig.  Mer att läsa här i länken.)

Vi hittade skylt som visade på en genväg/”smutvej” hit itll Torvehallerne.

Från Trovehallerne fortsatte vi mot  ”Hotell Chocolat” på Östergade.Detta är inte enbart ett lyxhotell utan i bottenvåningen finns en fantastisk chokladbutik.  Även champagne och prosecco finns med chokladsmak. Och skulle man vilja ha gin eller vodka med lite choklad som tillsats så finns det också. Även rött vin med viss chokladsmak finns. Ja, te och kaffe också.

 Hotell Chocolat erbjöd en trolig skyltvandring. På bottenvåningen finns en fantastisk butik som även säljer vin och champagne med smak av choklad. På vår skyltvandring i butiken på Hotell Chokolat såg vi både champagne och prosecco med chokladsmak.

En restaurang hade denna skylt med olika budskap på sin toalett.

Många svar fanns det på frågan som ställdes. Men vi stannade inte här och funderada utan fortsatte vår skyltvandring. Frågan var vad man skulle göra om man kunde backa tiden. Många svar fanns det. Men vi fortsatte vår skyltvandring. 

Vi nappade inte heller på uppmaningen att komma och göra våra egna insektsbollar för att äta. Kändes väl udda. Här hade vi hamnat på en matmarknad där alternativ föda var temat.

Vi vandrade vidare

och målet var nu fristaden Christiania. (Mer info. via länken, men jag tycker nog inte det området ser lika fint ut nu som länken visar) Här inne är all fotografering förbjuden och man blir tillsagd när man kliver in här att det är så. Även skyltar om fotoförbud finns.  Och med tanke på all droghandel som förekommer så vill nog människor inte vara med på bild. Hasch och marijuanaröken låg tät och försäljningen av dessa varor  blomstrade. För egen del ville jag inte bli fråntagen vare sig kamera eller mobil så de fick vistas i min ryggsäck.

Ena ingången in i Christiania..

Passerar snart gränsen.

Här är huvudingången till Christiania.

Dags att avsluta min skyltpromenad  i Köpenhamn för den här gången och det blir med en skylt av H.C . Andersen.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”Skyltvandring – Skyltsöndag från Köpenhamn”

 1. Ååh så roligt att få följa med på skyltvandring i Köpenhamn! Många riktigt trevliga! Hade varit kul med bilder från Christiania, men såklart får man acceptera ett fotoförbud – ja, motvilligt, men ändå 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Gott om skyltar var det och roligt att passa på att fånga dem under”gång”. Vad gäller Christiania är det väldigt strikt med fotoförbudet och vi ville inte bli av med vare sig kameror eller mobiler eller bli förföljda…
   Mycket hade funnits att fånga på bild…
   Ha det gott och trevlig söndag.
   Kram!

 2. Vilken härlig skyltpromenad! Följde ju med hela vägen ändå visar min stegmätare 0 steg? Konstigt… 😉

  Ha en skön vilodag nu 🙂

  1. Trevligt att du var med. Och fina, långa, promenader har det blivit. Kanske hade din stegmätare lite semester. Men det gick ju bra att nyttja vår.
   Vad gäller vilodag s¨kan ju söndagar vara det, men vår blir tämligen aktiv.
   Önskar er en fin söndag.

  1. Köpenhamn är en jättetrevlig stad. Nu var det några r sedan jag var här. Min dotter har verkligen ordnat en fantastisk överraskningsresa till mig. Så roligt! Och att bra att idag kombinera skyltar med en vandring i Köpenhamn.

 3. Snyggt skyltat som vanligt! När jag gick på gymnasiet skulle vi skriva ett arbete om en stadsdel i Malmö. Jag och mina två bästa vänner tyckte det var tråkigt och frågade läraren om vi fick skriva om Christiania i stället. Det fick vi så vi tillbringade en hel dag där. Vi fotograferade en hel del vilket gick bra på den tiden. Då var Christiania inte ett mål för turister utan folk valde att inte närma sig området. Jag minns att taxichauffören ville inte köra dit utan släppte av oss i kvarteret intill.

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram

  1. Så spännande och roligt att ni gjorde ett jobb om Christiania. Och denna del av Köpenhamn lever fortfarande. Nu är ju Christiania ett stort turistmål och med strikt fotoförbud. Och jag Ville inte riskera vare sig kamera eller mobil genom att smygfotografera. Inrökta blev vi efetr besöket här och det var då inte av cigarettrök
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 4. Underbara dagar verkar ni ha i Köpenhamn. Jag kollade länken du lämnade om Christiania. Det verkar vara väldigt fint där inne om man ska tro bilderna. Allt man hört om Christiania har gjort att jag mer trott på ett skräpigt område, med en massa missbrukande människor, tragiska figurer. Nåja, missbrukar finns där, utan tvekan, frågan är om det ser lika rent och fint ut i verkligheten?

  Tack för fin skultning från vårt grannland. Många år sedan jag var i Köpenhamn.

  1. Vi har det jättebra! Och lördagen bjöd oss på fint väder. Vad gäller Christiania så är det nog i sig tämligen välordnat men också väldigt slitet och tämligen sunkigt på sina ställen. Men grönområden och mer välordnade miljöer finns ju också. Området är ju ganska stort. Det har ju då och då talats om att riva denna fristad, men än är den kvar. Tyvärr ligger haschröken tät liksom den från marijuana och båda säljs helt öppet.Ingen miljö jag tycer är lämplig för barn eller unga. Nu är det ju en tämligen stor turistattraktion.Jag tyckte nog att hemsidan var förskönande.
   Önskar dig en fin söndag.

 5. Köpenhamn är jag väldigt förtjust i och vi är där lite nu och då. Det tar ju bara en timma för oss att ta oss dit….när vi väl är i Sverige 😀
  Jag förstår att ni har haft en härlig helg där!
  Stor kram

  1. Det är ju en jättefin stad. Vi har ju lite längre dit men nu var det några år sedan senast och så roligt att komma hit igen. Helen har verkligen ordnat allt så bra. En verklig överraskningsresa.
   Stor kram

  1. Tack! Griffeltavlan fanns på en restaurangs toalett och jag tyckte den var rolig att läsa på. Och jag tror det kan vara viktigt för oss alla att nu och då fundera över vad man kanske velat göra men som man av olika skäl inte gjorde.

 6. Den sista skylten måste vara gjord med tanke på dig, söstra mi 🙂 Du ger den stor rättvisa och är den resenärstypen som den gode HC. Andersen säkerligen syftade på!
  Underbara skyltar, … elsker den litte smutvej til torvet …. är förtjust i det danska språket må vide …
  Christiania är en upplevelse, en kan inte tycka annat, de som bor där har ju sina bekymmer att takla och en kan alltid diskutera de olika innfallsvinklarpå hur och varför missbruk finns.
  Må så gott kram!

  1. Stort tack! Och jag tyckte själv att jag hittade en hel del bra skyltar under vår ”skyltpromenad” i Köpenhamn.Visst är den sista skylten passande. Och tänk sedan att det var HC Andersen som sa dessa kloka ord. Ja, jag tror många andra också gjort det.
   Besökte Christiania för länge sedan men nu verkade det vara än fler turister som vallfärdar hit. Och visst ligger haschdoften över området.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.
   Stor kram!

 7. En helt suverän skyltkavalkad igen! Du blir bara bättre och bättre. Griffeltavlan hör också till mina favoriter, men mest är jag förtjust i de läckra väggmålningarna från Christiania. Har full förståelse att foto- och filmförbud råder där med tanke vad som försiggår där. Här hade jag heller inte vågat fota i smyg.

  Ett toppen bidrag till Skyltsöndag. Tusen tack för det och länken:-)

  1. Tackar! Köpenhamn har gott om skyltar och det svåra var att välja. Vi har ju promenerat väldigt mycket och skyltarna är hämtade från dessa. Griffeltavlan här på restaurangens toa var fyndig. Och även jag tänkte till här.
   I Christiania hade jag gärna velat fånga fler skyltar men det är strikt fotoförbud och lätt att bli av med både kamera och telefon om man försöker ta bilder i smyg. Alltså avstod jag och tror nog att de flesta skulle göra det. Ja, du också…
   väggmålningen var strax utanför ena entrén så den kunde jag ta kort på. Och visst är den häftig!

 8. Tusen tack för en ovanlig och härlig köpenhamnskyltning. Jag har aldrig varit i Christiania och skulle nog känna mig lite rädd, åtminstone att gå själv där.
  H C Andersen, ja. Jag har varit hemma hos honom i Odense på Fyn, men det har säkert du också varit.
  Ha en resterande fin söndagskväll! Stor kram!

  1. Denna vecka blev det skyltar från Köpenhamn som jag fångat under våra promenader. Och många skyltar såg vi. Vad gäller Christiania är nog ett väldigt lugnt område i sig men visst säljs det öppet hasch här i olika stånd och lite varstans. Idag är detta en turistattraktion men så minns jag inte att Christiania varit förr när jag varit här. Men det har ju skrivits mycket om Christiania världen över.
   Jodå, i Odense har jag också varit hemma hos H.C. Andersen. Men det var länge sen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram!

 9. Trevligt med ett besök i Köpenhamn så här på söndagskvällen. 🙂
  Hotel Chocolat verkar intressant med sin chokladbutik där t o m te kan smaka choklad.
  Griffeltavlan på toaletten där gästerna får tänka till lite, var en kul idé!
  Insektsbollar…nja, jag vet inte riktigt.

  1. Köpenhamn är en väldigt trevlig stad och här finns mycket att se och upptäcka. En fin stad att promenera i och det mesta finns ju på promenadavstånd.På hotell Chocolat besökte vi butiken och här fanns många godbitar. Men även hotellet såg väldigt trevligt ut.
   Griffeltavlan tyckte jag också var en rolig tanke och den fick mig också att tänka efter lite.
   Insektsbollarna såg vi på en matmarknad där det fanns alternativ föda. Men jag hoppar dessa bollar och annat från insektsriket.

 10. Så fina härliga skyltar du hittade i Köpenhamn. Smutvejen gillar jag extra mycket, säkert för att ordet smut låter så fint. Jag gillar danskan, fastän jag inte förstår den alla gånger. Skandinaviska pratas förstås rätt mycket i Köpenhamn.
  Jag skulle också hoppa över insektbollarna…än så länge finns det annan mat att äta.
  Tack Ditte för en trevlig vandring idag igen!

  1. Tack! Ja, utbudet av skyltar var stort och vi såg många under våra långa promenader i Köpenhamn.
   Visst låter danska rart! Jag talar och förstår norska så danskan går bra att förstå. Och visst låter ”smutvei” gulligt.
   Insektsbollarna och en hel del annat alternativt såg vi på en matmarknad på vägen mot Christiania.Och det mesta här skulle jag hoppa över. Skog och mark kan erbjuda mycket annat.
   Önskar dig en nu en bra vecka.

 11. Lika härliga skyltar som vanligt, alltid från nya spännande miljöer, sån är hon vår -”alltid på språng-Ditte”. Bäst gillade jag Save water, drink champagne, en kul uppmaning. Tycker mig ha läst något om Christianias framtid, att den är oviss. Men kan inte komma ihåg varför… Vilket matMecka Köpenhamn är, jag kanske hade testat att göra mig en insektsboll. Har sett Robinsondeltagarna äta levande kackerlackor men där går nog min gräns. Fast vem vet, när hungern blir för svår…
  Kram

  1. Tack! Vi gick ju långt och mycket i Köpenhamn och skyltutbudet var både stort, roligt och varierat. Så svårigheten var att sedan välja skyltar. Vad gäller Christianias framtid har den varit hotad i många år men har klarat sig. Droghandeln är ju helt öppen och haschlukten ligger som en söt dimma så det är ju ganska rimligt att man kanske inte vill att detta ska bestå. Men detta är ju en ”fristad”. Många turister söker sig hit och området i sig känns ganska trevligt om man då bortser från lukten. Jag yckte nog att det nu såg ganska ruggigt åt mot när jag var här för 10 år sedan.

   Vi passerade en alternativ matmarknad och där var det lite udda saker man kunde testa. Vi skippade detta. Satsar hellre på ”det gröna”.

   Kram och natti.

 12. Vilken fin överraskningsresa du fick, 40 000 steg inte illa 🙂 Och så läckra skyltar du visar upp 🙂 Christiania är väl ett kapittel för sig själv… Jag har aldrig varit till Danmark… trevligt att du visade upp från din resa 🙂

  1. Jag blev så glad för både resan och alla fina upplevelser. Och gått har vi gjort.
   Skyltar behövde man inte leta efter. De bara dök upp.
   Ja, Christiania är ett helt eget kapitel. Men jag skriver det inte.

 13. Var inne där i somras och efter att jag upplevt Hackney Wick i London så var jag inte så värst imponerad. Det kändes som ett äldreboende för hippisar. Men jag åker nog dit i sommar igen det finns mycket att upptäcka, fina bilder.

  1. Tack!Christiania blev kortvarigt för vår del men vi var i trakterna så vi passade på- Har varit här förr, på 70-80-talet och då såg det inte ut som idag. Nu var det mest slitet och tämligen nergånget men tydligen en stor turistattraktion. Finna ju mycket ammat i Köpenhamn som lockar mer.

 14. Vad roligt att det blev Köpenhamn för dig.
  Längesedan jag var där.
  Christiania är ett speciellt ställe, men troligen mycket mer turistiskt än när jag var där första gången i början av 1970-talet. Letade efter en försvunnen kompis. Ja, vi hittade honom och fick med honom hem.

  1. Vi hade en väldigt lyckad vistelse i Köpenhamn och det trots att fredagen bjöd oss på dagsregn.
   Visst är Christiania speciellt. Var nog också där första gången på 70-talet och det hänger kvar. Men idag är det många turister som tar sig hit. Vill inte minnas att det var så förr.
   Bra att ni hittade er kompis för det kan nog vara lät hänt att försvinna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *