Resor i Sverige Skyltar

Skyltsöndag från Örebro och Säffle

Söndag! Idag också den första advent. Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Jag är på en jobbrelaterad resa till/i Värmland och vattentonet “Svampen” i Örebro och några glimtar från Säffle får vara med i dagens skyltskörd.

Tidigt lördag morgon. Cityterminalen i Stockholm

Skyltsöndag – Örebro

Vi är på mot  Värmland och vårt första stopp blir i Örebro och i vattentornet Svampen. Här väntar ett “mindre julbord “. Ett gott och trevligt stopp med fin utsikt.

Vattentornet “svampen” i Örebro. Ett tydligt landmärke och nästan överst i hatten finns en restaurang .

Vattentornet “svampen” är med sina resliga 58 meter ett tydligt landmärke i Örebro. Här i “hatten”, som syns vida, omkring ryms 9 miljoner liter vatten. “Svampen” invigdes 1958 och den stod klar efter tre års intensivt byggande. Hatten, själva vattenreservoiren,  började byggas på marken genom att gjuta i en träform. Nör hatten var klar vägde den 3200 tonoch hissades upp  med 32 hydrauliska domkrafteroch därefter göts foten underifrån. tillväxten av foten var 58 cm/dygn. “Svampen” är tung och “foten” går 10 meter ner i urberget och 20 meter längre ner finns olika grundförsäkringar.

En av de 32 hydrauliska domkrafterna som hissade upp “hatten”.

Restaurangen som finns i “hatten”  erbjuder en fin vy ut över Örebro och utanför restaurangen finns en “balkong” där man kan gå runt hela “hatten” och se Örebro från olika håll.( Man är också välkommen hit upp för att se på utsikten utan att besöka restaurange)

Vi åt ett “mindre ” julbord men där i princip allt det som brukar finnas med på ett svenskat julbord fanns att smaka. Och skylten som fanns här tycket jag var passsande. DEt är lätt att ta för sig för mycket mat. Magen  blir fortare mätt än ögonen.

Skyltar från Säffle

Vi lämnade Örebro och kom sent på eftermiddagen till Säffle i västra Värmland. Inkvartering på Elite hotell (det finns två hotell här ) och lite vila inna det var dags för oss att se Säffleoperans fantastiska föreställning  av “Spelman på taket”  i Medborgarhuset. En riktigt fin teaterscen rymms här i huset. (Återkommer till både Säffle och föreställningen i nästa vecka)

I hotellets entré finns kartor och en “app” att ladda ner för att ta sig runt här i stan. Bra initiativ.

Att Medborgarhuset i Säffle är en mötesplats är lätt att förstå- Och det märks.

Föreställningen är slut och vi är alla uppfyllda den när vi sätter oss i bussen för att ta oss tillbaka till hotellet.

 

Även förra året till första advent befann jag mig på en liknande resa som den jag är på nu och då var söndagsskyltningen och hämtad  från Karlslunds herrgård utanför Örebro.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

33 svar på ”Skyltsöndag från Örebro och Säffle”

 1. Tack för en trevlig start på trippen och en härlig skyltning 🙂

  Det där med all mat som kastas är verkligen bedrövligt. Tyckte det var bra med den där extraavgiften på 1 euro per rätt man inte åt upp på en bufférestaurang i Albir. Men då beställde man ju rätt efter rätt till bordet och då är det lättare att få folk att hejda sig på det viset. Ett annat sätt är nog att ta betalt efter vikt på det man plockar åt sig, men det kräver ju också sitt. Men visst är det lätt att bara ta “lite här och lite där” och sen sitter man där med ett berg på tallriken som man har fullt sjå att få i sig…

  Ha en fortsatt fin resa och en toppenfin första advent!

  1. Är nu på väg hem till Stockholm efter en jättetrevlig helg i Värmland. Och visst kan man behöva att påminnas om att av/anpassa sin portion.Mycket slängs. Liknande system att böta för det man beställde men inte åt upp hade Da Vinci i Torrevieja på sin tid. Bra koncept för att minska svinnet. Att ta betalt efter vikt är ju också ett bra sätt men kanske mer personalkrävande. Önskar er en fin första advent.

 2. Nu fick jag vittring på medborgarhus och/eller folkets hus..
  Skylten med anmodan om att inte ta till sig för mycket är fin och tankeväckande – hållbarhet på svarta tavlan som sprider sig.
  Det är något visst med bussresor&upplevelser.
  Medis känner jag som bekant igen från uppsättningar på Säffleoperan och så dans då förstås 🙂
  Stor kram!

  1. Jadå, de finns lite här och var. Medborgarhuset i Säffle används också som Säffleoperans hemmascen och här ordnas också en hel del dans.
   Visst är matskylten bra. Men trist att de ens ska behövas.
   Vi har haft en väldigt trevlig resa och sett och upplevt mycket.
   Stor kram!

 3. Trevligt o jag fastnade för skylten ta vad du vill ha ja det kastas för mkt idag så en fin gest! hoppas du får en fin 1 advent 🙂 kram <3

  1. Visst är den skylten bra! Bra att påminna om detta. Mycket mat är det som slängs. Jag är nu på väg hem till Stockholm från. Värmland efter en jättefin helg. Trevlig advent! Kram!

 4. Så trevligt att du tar oss med till Örebro och Säffle!! Vilken utsikt att få äran att äta julbord högst uppe i svampen!
  Trevlig dag och advent till dig?

  1. Utsikten från Svampen är fin men vi hade inte direkt klart väder . Men fin miljö för ett julbord. Gott var det också. Önskar dig också en fin första advent. Kram!

 5. Hej Ditte!
  God Advent!
  Vilken enorm hatt!! Dom kunde bygga på den tiden också…Utsikten skull jag vilja se men du har kanske tagit bilder på det 🙂 Och balkongen 🙂
  Ha en bra fortsatt resa! Du har väl kommit hem när du läser detta…
  Kram P ♥♥

  1. God eftermiddag från bussen. Ja, visst är hatten gigantisk. Tyvärr var vädret grått så utsiktens bilder blev inte bra. Det är glas runt balkongen så det blir än svårare då att få bra bilder. Kommer hem i kväll. En bra resa på alla sätt men med mulna dagar. Kram!

 6. Den svampen är verkligen välförankrad och klarar säkert orkanstyrka och mer därtill, vilket den förstås måste göra.
  Skylten om att ta mat så mycket man orkar berör. Tänk så mycket mat som kastas bara för att människor lägger upp för mycket mat på sin tallrik. Bättre är det då om restaurangerna låter folk ta en andra gång, i all synnerhet när det handlar om hushållskost. De flesta klarar ändå inte mera än en portion. Det har vi märkt när vi har serverat mat. Lite i gången…
  Trevlig första advent Ditte!

  1. Svampen är ju ett gammalt och fint landmärke i Örebrotrakten och verkar hålla bra. Skylten här om matsvinnet har kommit till eftersom restaurangen noterat att mycket mat kastas och visst är den bra. Men trist att den ens ska behövas. Jag vet nu att flera restauranger i Stockholm börjat servera mindre portioner och om någon vill ha mer så kan de få det. Förstår att ni sett detta med matsvinnet hos er-
   Önskar er en fin första advent.

 7. Trevliga bilder och jag känner igen mig. Bussterminalen har jag åkt många gånger ifrån och i Örebro har jag varit ett antal gånger. Ätit på restaurangen Svampen och beundrat utsikten.
  Säffle, har jag också besökt och övernattat men jag kommer inte ihåg vilket hotell det var.
  Det var en bra och passande skylt som personalen hade satt upp. Det är otroligt så folk kan lämna mycket kvar på sina tallrikar. Tar man åt sig själv så borde det inte bli kvar.
  Önskar dig en finfin 1:a Advent.
  Kram!

  1. Tack! Och extra roligt att du känner igen dig i i dagens bildskörd. Jag är just hemkommen och vi har haft en väldigt fin och trevlig resa trots att inte vädret varit helt med oss.
   Jag tycker skylten här på Svampens restaurang är jättebra för många tar så mycket mat på sina tallrikar och äter inte upp det. Bättre att då gå flera gånger. Tycker detta förekommer ofta just på bufférestauranger/smörgåsbord.
   Hoppas du haft en fin första advent.
   Kram!

 8. Tycker det är fantastiskt att du lägger upp en sprillans ny skyltning under din resa. Tusen tack för det:-) Svampen är ett imponerande byggnadsverk på alla sätt. Har varit uppe, ätit på restaurangen och beundrat den fina utsikten. Vilket coolt landmärke för Örebro.

  Skylten om matsvinnet är absolut toppen! Hoppas många restauranger följer efter. Med tanke på hur många människor i världen inte har bröd för dagen känns det hemskt att vi frossar och slänger tonvis med mat dagligen. Speciellt nu under julborden.

  Så det är inte bara Stockholm och Söder som har en/ett Medis. Säffle har hängt på där;-)

  Än en gång – tusen tack för skyltningen och länken:-)

  1. Klart jag vill vara med på Skyltsöndag och det även om jag fick ställa klockan en timmen tidigare i morse. Men vad gör en inte…
   Svampen är verkligen en häftig konstruktion och har ju hängt med länge. Tyvärr var inte vädret det bästa för att ta del av så vidsträckt utsikt men en del såg vi. Svampen själv syns ju vida omkring.
   Visst är påminnelseskylten om matsvinnet bra. Tror många gånger inte att gäster tänker på hur mycket mat som slängs. Här blev det påtagligt.
   Tror att Medis i Säffle i år firade 50 år och det är också i den byggnaden teatern finns och där Säffleoperan har sin hemma scen. Och det verkar vara ett aktivt “hus”.

 9. Har faktiskt varit “i hatten” en gång långt tillbaka i tiden.
  Väntar ivrig på rapporten av “Fiddler on the Roof”, som jag och Don
  såg i London år 1968 med Zero Mostel som spelman.

  Här är det grått och vått men det blir hockeymatch snart, så det är OK. 🙂

  1. Vad roligt att du varit här i “hatten”. Och den har ju funnits ett tag. Rapporten om”Fiddler on the Roof” kommer i morgon. Kan tänka mig att dte var roligt att se den i London. Jag har sett den några gånger i Stockholm. Men denna föreställning var minst lika bra.
   Hoppas hockeymatchen gick bra för “ditt lag”.

 10. Örebro hjulade vi upp i lördags 😉 (mitt och lillpluttens lag) Svampen är riktigt läcker och är ett fint landmärke, har aldrig stannat till där när jag passerat… kanske dags nästa gång 🙂 Det här med maten ska man nog tänka på före. Men kan tro att skylten framkallar lite olika meningar.. En fortsatt trevlig första advent nu 🙂

  1. Visst är Svampen läcker och jag gillar verkligen konstruktionen. Helt klart värt att stanna till här och särskilt om vädret är soligt och klart. Vad gäller matskylten så tycker jag det är bra för om det är buffé och man själv tar för sig kan man gå flera gånger. Tycker jag ofta ser människor som lastar på massor av mat och sedan inte äter upp. Trist vana! Men säkert finns det de som reagerar negativt. Kanske i “matslängargruppen”.
   Just hemkommen efter helgens trevliga jobbresa så nu väntar John Blund. Hoppas du haft en fin första advent.

  1. Vattentornets konstruktion är spännande och man är liten här under hatten. Nej, Säffle har man nog ett ärende till men är en fin liten stad .

 11. Jag tänker på restaurangen som fanns i hatten på Kalmar Vattentorn, den lades tydligen ned pga säkerheten. Men jag var där några gånger med min farmor när jag var liten, misstänker att upplevelsen är lika.

  Superbra där med matslöseriet! Har man tagit för mycket är det ju bättre att folk tar med det hem men det vill man så klart inte heller uppmana till för då kommer de att få laga dubbelt så mycket mat. 🙂 De som reagerar negativt på den skylten kan gott ha det.

  1. Minns också att jag besökte vattentornet i Kalmar. Men här i Örebro har tornet en annan grundkonstruktion så säkerheten är stor. Visst är skylten bra! Alla våra gäster var enbart positiva. Har sett liknande skyltar på restauranger i Stockholm och kanske kan detta få matsvinnet att minska i alla fall på restauranger. Just en buffé / julbord borde gäster kunna ta lite i taget. Men annars vid restaurangbesök kan man ju be att få maten med hem som blir kvar. Fler

  2. Minns också restaurangen i vattentornet i Kalmar men vet inte varför det lades ner. “Svampens” konstruktion är en helt annan så här finns restaurangen kvar. Visst är upplevelserna liknande men tornet i Kalmar är lite högre. Visst är skylten om matsvinnet bra. Våra resenärer tyckte också det. Och är det buffé/julbord så kan man ju som gäst ta lite i taget i stället för att lassa på så mycket. Många restauranger i Sverige har börjat med mindre portioner och vill man ha mer så går det bra. Också ett bra sätt att minska matsvinnet. Beställer man à la carte kan man ju be om att få med en doggybag hem.

 12. Så trevligt och annorlunda att äta julbord i vattentornet. Kan tänka mig att det är fin utsikt när vädret är klart!
  Men visst är det bedrövligt att vi slänger så mycket mat 🙁
  Stor kram!

  1. Det blev ett lyckat stopp med bra mat och fin utsikt. Skylten tyckte vi i vår grupp var bra och man kan ju alltid hämta fler gånger när det julbord/buffé.
   Stor kram och trevlig måndag.

 13. En trevlig resa ser det ut som 🙂 Jag har varit uppe i Svampen några gånger och utsikten är fantastisk …
  Fantastiskt bra är också skylten om att inte ta för mycket mat och sen lämna. Det borde inte behövas en sån skylt, men tyvärr är det väl så att det är lätt att plocka åt sig för mycket … tankeväckande och bra i alla fall!
  Ha en fortsatt fin resa!
  Kram

  1. Det blev en väldigt trevlig resa på alla sätt även om solen var på semester. Det “lilla julbordet” vi åt i Svampen var gott och all mat vällagad och fin utsikt ingick. Matskylten är väldigt bra och jag tror det är många som tänker en extra gång innan man tar för sig. Det går ju bra att gå många gånger och ta lite i taget vid en buffé.
   Kram och trevlig måndag.

 14. Ett knytnässlag i magen fick man av restaurangens skylt, fy skäms på oss! Ät GÄRNA upp skriver dom vackert, jag hade hellre uttryckt mig betydligt skarpare, men så får man väl inte göra på en serviceinrättning…
  Av allt slöseri här i världen, och det är ju mycket, så är just matsvinn det jag reagerar starkast på. Det beror på att jag växte upp med mormor som upplevt två krig och visste hur det var att inte ha mat för dagen och att få trolla med knäna för att få något på bordet. När barnbarnen var små fick jag gå ut ur köket för jag kunde inte se på när maten efter varje måltid kastades…i mängder! Numera har jag förstått att det inte berodde så mycket på min dåliga uppfostran. Det var tidens anda och även dottern har idag ett helt annat tänk.
  Hoppsan så jag svävade ut här, ha nu en fin måndag och tack för tänkvärda skyltar! Kram

  1. Skylten var strategiskt placerad och jag tycker den var tydlig och bra. Våra resenärer tyckte skylten var lovvärd. Men jag hörde andra som tyckte den kändes “onödig”. Men illa att den ens ska behövas. Men när man ser vad många lastar på när dte kommer till julbord/bufféer så kan en ju undra. Varför inte ta lite i taget och hämta mer. Jag reagerar också starkt på matsvinnet. Bra att vi nu är mer medvetna och kan påverka och agera.
   Mamma var från Norge och upplevde kriget där och pappa kom från en familj med 10 barn och reste till Finland 1939, som 18- åring och där var det också ont om mat. Tror han levde på gröt ute i fält.
   Önskar dig en fin måndag.
   kram!

 15. Skylten om matsvinnet är suverän! Slår alla andra med hästlängder! Tänk att folk inte kan ta till sig “lagom”
  Svampen är riktigt mysig. Förenar ju nytta med nöje.
  Spelman på taket är en musikal jag gillar skarpt!
  Kram

  1. Visst är den skylten bra. Och väldigt konkret. DEt blev en trevlig lunch här uppe i Svampen och kvällens föreställning av “Spelman på taket” var suverän.
   Det blev en väldigt lyckad resa. På alla sätt.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *