Skyltar Stockholm

Skyltar fångade under gång- lördagens skörd

Skyltar till denna ”skyltsöndag, den första i november, är ”gårdagsfärska”.  Jag fångade i stort sett alla på en busstur, linje 57, som går från Solna kyrkogård/Karolinska sjukhuset till Sofia på Söder, mina hemkvarter.

Här är jag nästan hemma. Och jag väljer att gå sist biten. Här finns ett  par skyltar jag inte vill misa..

  I Stockholm, som i många andra städer, finns det en del busslinjer som bakar in en rejäl sightseeingtur i transporten och ger mycket att se för pengarna. Och för dessa sightseeingesor  behövs förstås tid eftersom de från start till slutpunkt kan ta uppemot 45 minuter och i rusningstrafik än mer. Och ska man bara i förflyttningssyfte ta sig från punkt A till B går det ofta att välja en alternativ väg där tunnelbana, spårvagnar och pendeltåg är bra alternativ.  För egen del använder jag också gärna en båttur för transporter där det är möjligt. Och båtar/färjor är också något som Stockholm satsar på. Dessutom både miljövänligt och trevligt.

Skyltsöndag förvaltas förtjänstfullt av bloggvännen BP

Veckans skyltar i  fångade under gång – både bussens och min

Hard Rock Café, en internationell kedja som startade i London 1971, öppnande sin restaurang i Stockholm 1985. Kedjan finns i alla världsdelar, utom Antarktis och i drygt 50 länder.

Sveavägen och ”Hard Rock Cafe” med sitt budskap. ”Love all serve all”.

På bussen såg jag denna skylt. Och eftersom jag sedan några år inte äger en bil för att jag inte behöver den så kanske vinsten blir än större. I Stockholm är det extra dyrt med bil bl.a därför att bilullarna finns och sedan har också parkeringsplatsernas priser höjts rejält och nu måste man även på många ställen betala på lördagar.

Jag tar gärna buss eller andra kommunala transporter. Och så promenerar jag gärna. Har gångavstånd till det mesta i stan.

Skyltar fångade under gång. Under bussresanKorsningen Sveavägen/Kungsgatan är trång både för bilar och bussar. Och helst vill även cyklisterna ha plats.

Sergels torg byggs om och är en byggarbetsplats men här har nu Obelisken fått färg efter en årslång renovering.  Den återinvigdes nu i oktober. De 60 000 glasprismorna har monterats ner och rengjorts och kommer att lysa i olika färger beroende på årstid. Varmare färger är tänkt under vintern och kallare under sommaren.

Glasobelisken i ny färgsättning.

Att framkomligheten förbättras tackar vi för. Stora behov finns. Denna skylt finns vid Strömbron, vid Stockholm ström.

Hemma på Söder ser jag dessa skyltar

En  skylt på Krukmakargatan vid hållplatsen. Nytänkande ?

Strax före Skanstull klev jag av bussen för att få till ett hyfsat foto på den gamla BP skylten som finns här. Jag har haft med den tidigare i en ”Skyltsöndag” men eftersom bussen går förbi här så var den inom ”ramen” för veckans skyltning. Macken som tidigare fanns här kom till 1954 och skylten består av 50 000 glasmosaikbitar.  BP bensin uppgick 1993 i Statoil och då blev det en sådan mack här, men BP skylten  fick stå kvar och gör det än idag.  Den ”kultiga” BP- slylten är K-märkt och har fått utmärkelsen ”Sveriges vackraste väggreklam”.

Skylt fångad under gång- BP skylten på RingvägenEn ”kultskylt”- härligt BP att du finns på Söder också. 

Korsningen Götgatan -Ringvägen/Skanstull.  Åhlénsklockan/Åhléns tidkula har renoverats och nominerades i år av Stadsmuseet i Stockholm till  tävlingen ”Lysande skylt”. Åhlénshuset vid Skanstull uppfördes 1915, samma år som NK uppfördes men klockan kom till 1942. Åhlénsklockan väger 3500 kg och har fyra urtavlor så den syns verkligen.

 Klockan kröns med en dalahäst på toppen, ville inte vara med på bild, och är ett välkänt inslag i Södermalms stadsbild.

Och helt hemma på kajen möts jag av den vackert upplysta restaurangen Thaiboat som nu har öppnat igen efter sin renovering.

Och här finns fler söndagsskyltare. Titta gärna in!

30 svar på ”Skyltar fångade under gång- lördagens skörd”

 1. Vilken härlig skyltning från dina trakter som numera känns välbekanta även för oss. Är lite avis på Husse som får umgås med sonen men flytthjälp är inte min starkaste sida tyvärr.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Jag har ju haft med mycket från Stockholm och jag rör mig ju en he del i stan så huvudstaden är ju en del av mig. Troligen hinner kanske inte hUsse med så många utsvävningar under helgen men jag skickade en tanke till de hårt jobbande flyttkarlarna nu när jag passerade Nytorget.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram!

 2. Åhlensklockan är verkligen ett riktigt landmärke i Stockholm. Och jag kan villigt hålla med om att det känns skönt att ”framkomligheten förbättras”, det känns lite körigt på flera håll i den kungliga huvudstaden…

  1. Visst känns det körigt nu i Stockholm både som gångare, cyklist och bilförare. Och svårt är det även för bussar, så visst behöver framkomligheten drastiskt förbättras.

   Roligt att nu Åhlénsklockan är lagad och på plats. Det var ca ett år som den var på lagning så det kändes tomt utan den. Men nu är ordningen återställd.

 3. En helt strålande skyltning – i dubbel bemärkelse:-) Håller helt med dig att 57:an, 4:an och 3:an är perfekta sightseeing bussar, minst lika bra som Hop on Hopp off varianterna. Det roliga är att jag ju ofta gå av vid Stadsbiblioteket när jag ska till Odenplan. Har tittat på Hard Rock Café:s markis sååååå många gånger, men aldrig tagit ett foto. Kul att du gjorde det nu:-)
  SL:s reklamkampanj för att åka kommunalt är faktiskt suverän tycker jag. Den kan man verkligen inte missa. Tänkte också på vad det kostar att felparkera i stan – minst 750 kronor, men jag har sett böteslappar på 1 500 kronor i Vasastan.
  Älskar BP-skylten. Så kul att den fick vara kvar som minne. Åsså är den ju ”mitt signum” tillsammans med BP (Brommapojkarna) och BP (Brandpost);-)
  Å Thaibåten lyser så fint med sin närvaro igen:-)

  Tusen tack för denna perfekta skylt-sightseeingtur i Stockholm:-) Stort tack för länken också:-)

  1. Tack! Tänkte på skyltningen när jag satt på bussen och satte i gång. Finns ju en hel del, så jag har sovrat.
   Jag ville gärna få till en mer stadig bild av BP skylten så jag valde att kliva av innan jag var hemma på kajen. Skickar dig alltid en tanke när jag passerar BP skylten. Det är ju inte direkt många av oss som är ”kult” på detta sätt. Men du är det.
   Visst är det bra med kommunikationerna i stan och i Stockholm är ganska ”billigt” -förhållandevis, att åka kommunalt. Uppsala, t.ex. är mycket dyrare och har heller inga pensionärsrabattter. Och ser man till p-avgifter, trängselskatter, böter och annat blir det nästan vinst.

 4. Tack för rundturen! 🙂 Så det var -93 som BP försvann i Sverige och blev Statoil. Minns jag jag och mamma var i BP-skogen och ”högg” julgran innan dess 😉
  Kul att dom fixar till pinnen där på Sergels torg 🙂

  Ha en skön kväll!

  1. BP skylten här är ju ”kult” och bevarades även när macken här på Ringvägen blev Statoil och det var i varje fall och den i sin tur revs här år 2000. BP skylten har fått utmärkelsen ”Sveriges vackraste vägreklam” pch är K-märkt.

   Kul även med en BP skog. I en sådan har jag inte varit. Inte ännu.
   Trevlig kväll!

 5. Tack för rundturen i Stockholm. 🙂 Jag gillar BP-skylten och Åhléns klockan. Bra att glasobelisken är renoverad och blir ljussatt i olika färger. Jag har hört att LKAB har betalat den, kan det stämma? Eller kan de ha skänkt stålet?

  1. Trevligt att du följde med. Och skyltarna som finns på Söder, BP och Åhléns klockan passerar jag nästan dagligen på promenaderna.
   Jag har läst någonstans att LKAB varit med om finansieringen och kansk eär det stålet. Fin är den nu i sin nya dräkt.

 6. Så härliga skyltar du bjuder på! Åhlensklockan gillar jag!
  Ikväll njuter vi särskilt av kära Torre, dröjer ett tag till nästa gång!

  1. Tack! Åhlénsklockan liksom BP skylten är litr ”kult” och har liksom alltid funnits.
   Hoppas ni haft en bra sista kväll och jag vet ju att ni haft en fin tid i Torrevieja.
   Välkomna hem!

 7. När man ser alla skyltningar från Stockholm, så saknar jag verkligen huvudstaden.
  Får så mycket minnen och vill flytta tillbaka. Men jag kanske kommer att gå vilse, de har gjorts om en hel del sen dess, flyttade 86. Uppväxt i Huddinge men åkte mycket in till stan och hade mycket kul och shoppa.
  Härliga bilder du har lagt upp *ler* 🙂

  1. Tack! Jag kan förstå att du kan sakna Stockholm. Just nu byggs det om överallt och stan känns ganska rörig, men det blir nog bra när allt är klart. När det nu blir det. DEt är ju många år sedan du flyttade och livet i Stockholm har blivit klart jäktigareoch stan har växt åt alla håll.
   Och shoppingen och mycket annat finns kvar.

 8. Tack för en som alltid fantastisk rundtur i huvudstaden! Härlig skyltning med en hel massa godbitar bjuder du också på – verkligen snyggt jobbat Ditte!
  Jag föll pladask för den söta bulldoggen … klart den ska ha lite öl till jul! 🙂
  Ha nu en bra måndag!
  Kram

  1. Stort tack! Ja, nu blir det lite turur här i stan. Rör mig ju mycket ute. Visst är bulldoggen fin! Det var första gången nu som jag såg skylten. Detta är en hundbar/butik har jag förstått.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Här strålar solen just nu från en klarblå himmel så bäst att passa på att ge sig ut.
   Kram och trevlig måndag.

 9. Ja, vilka fina skyltar det finns. Är impad?
  Gillar allt som ändrar färg och syns från långt håll. Helt vansinnigt att Åhlens klockan väger 3500kg….
  Fin hyllning till vår alla BP? som förvaltar skyltsöndagen och som har blivit en kultskylt!

  1. Tack! Och visst är det roligt med alla skyltar som ifnns. BP skylten är lite extra och den får ju här flera betydleser. Och det är inte alla förunnat att ha en egen skylt så här.
   Önskar dig en trevlig dag.
   Strålande sol i Stockholm idag och det känns härligt.
   Kram!

 10. Vacker promenad som du bjuder på. Det är så roligt att få följa med, dig och din kamera.
  57:an tror jag inte att jag har åkt. Jag skulle en gång ifrån Karolinska till Södersjukhuset men då åkte jag en av blåbussarna, nr 3 tror jag.’
  Man får se mycket under resans gång.
  Väldigt så rörigt det ser ut på Kungsgatan/Sveavägen. Mängder av bilar, gröna och röda ljus och många byggkranar. Du har verkligen fångat stadens puls.
  Sergels torg och glaspelaren har jag inte sett efter det att de har ”färgsatt” den, eller hur jag nu ska uttrycka mig.
  Bra att någon tänker på hundarna också.
  BP skylten och klockan, fina riktmärken.
  Trevlig dag önskar jag dig och tack.
  Varm kram!

  1. Tack! DEnna gång blev det en promenad till största delen från buss 57. Och visst är det rörigt nu i City och så har det varit länge. Jobbigt att vara busschaufför. SErgels torg byggs om så man ser bara ljusobelisken.men den är fin.
   Både BP skylten och Åhlénsklockan är lite ”historiska” och fint att de är kvar
   Trevligt som vanligt att du är med.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram och tankar till dig.

  1. Visst är BP skylten en klassiker och lite ”kult”. Glasobelisken har tagit sig men Sergels torg i övrigt är en stor och trist byggarbetsplats.

 11. Ja du bor ju på ett ställe där bussar går, eller vi säger hela kittet med fortskaffningsmedel 😉 Hundölet måste jag allt kolla upp 🙂 Kul att du delar med dig av alla fina skyltar. Nu fick jag in min skyltsöndag också 😉

  1. Oftast fungerar de allmänna kommunikationerna här i huvudstaden. Och om något inte gör det så finns det alternativ. Värre är det med SJ.
   Hundbaren finns och jag har läst om den. Men om sedan de små/stora telningarna gillar öl är en annan sak. Kul skylt var det. Och bra med din skyltsöndag!
   Och du vet väl att jag är ”mattemor” till en fin labrador. (Alltså mor till hundens ägare.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *