Skyltar

Skyltande söndag- Med bidrag från veckan som varit

Söndag och tillika pingstdagen. Och det är dags för en rolig och skyltande söndag  som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar.  Detta är dessutom den sista skyltsöndagen i maj månad. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning.

Vid Mosebacke torg finns dessa bänkar och blommor. Tänkte extra  på bloggvännen BP när jag passerade eftersom man här  kan se spår av ”Hammarby” och deras klubbfärger-

Skyltande söndag

med ett axplock av skyltar jag stött på i veckan under mina strövtåg både i huvudstaden och på landet. Så välkomna med på en skyltpromenad

Ett besök blev på Mosebacke har det blivit. Och budskapet att ”lämna plats åt de ömtåligare” verkade man följa.

Fiskargatan på Södermalm. En skylt man npterar vare sig det äe en sskyltande söndag eller ej. Alldeles bakom Mosebacke ligger Fiskargatan. Den gata där Lisbet Salander, en fiktiv karaktär i Stieg Larssons böcker köpte en lägenhet. Skylten lägger man i alla fall märke till vare sig det är en skyltande söndag eller ej.

Längre söderut på Södermalm finns denna skylt; S & F – Sofo  som för står s”öder om Folkungagatan”. Ett område som sträcker sig ner till Ringvägen. Kan alltid vara bra att veta var man är.

 

Från Södermalm blir det ett hopp, eller snarare busstur österut till Värmdö kommun och till Evlinge. Här ute hade mina föräldrar sitt lantställe under många år. Och i veckan blev det en tur hit ut för min del.

Och visst kände jag mig välkommen. Många år sedan jag varit här. Men mycket var sig ändå likt.

Vad gäller den här skylten har jag sett den redan på 70-talet. Men till vilken nytta? Nu som då tippas det här.

Från Evlinge till Stockholm och Österlånggatan i  Gamla stan. 

Butiken ”Znogg” har legat här i många år. Och givetvis kom jag att tänka på min bloggvän Znogge när jag gick förbi.

Den gamla skylten till restaurang den ”Gyldene Freden” hänger kvar. En av Evert Taubes stamställen.

Är man intresserad av böcker om Stockholm och dess historia, ny som gammal, är ett besök här att rekommendera.

Hittade också denna skylt här i fönstret.

Kan lätt paras ihop med denna som jag hittade på Södermalm. Och visst är hygien viktig.

 

Passar på att önska alla som tittar in en fin söndag- Och det gör jag från ett strålande vackert Stockholm

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

32 svar på ”Skyltande söndag- Med bidrag från veckan som varit”

 1. Härligt inlägg som alltid, o skulle nyss skriva tänkte oxå på henne då jag såg namnet eller en dela av det..va roligt att du besökt ert gamla sommar ställe kram å fin söndag o morsdag <3

  1. Tackar! Många turer och promenader har det blivit i veckan men det var extra roligt att komma ut till mina föräldrars gamla lantställe för att se hur det nu såg ut. Och det var roligt att se att det var så fint både vad gäller tomten och huset.
   Har haft en jättebra dag med döttrar och barnbarn i Uppsala och vädret är ju underbart.
   Önskar dig en fortsatt fin söndag
   Kram

 2. En underbar blandning av skyltar. En del från Gamla sant kommer jag faktiskt ihåg även om det var längesen jag såg dem. Glad Pingst!

  1. Tack! Jag har promenerat mycket i veckan så dessa skyltar fick bli ett axplock.
   Kul att du fortfarande minns en del från Ganla stan. Men en del saker sitter kvar.
   Önskar dig också en fin pingstdag.

 3. Den första skylten är ju så passande i dessa tider men jag tror nog att den suttit där ett tag. Texten är ur första strofen av Stindbergs Röda rummet:
  ”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparne hade arbetat sig upp genom fjolårets lövsamlingar och höllo just på att sluta sin korta verksamhet för att lämna plats åt de ömtåligare saffransblommorna, vilka tagit skydd under ett ofruktsamt päronträd; syrenerna väntade på sydlig vind för att få gå i blom, men lindarne bjödo ännu kärleksfilter i sina obrustna knoppar åt bofinkarne, som börjat bygga sina lavklädda bon mellan stam och gren; ännu hade ingen mänskofot trampat sandgångarne sedan sista vinterns snö gått bort och därför levdes ett obesvärat liv därinne av både djur och blommor …”

  Vackert! Har läst hela men det var lääänge sedan, tror det var i gymnasiet.

  Haha, toaskyltarna är bara så bra!

  1. Visst är texten från Röda rummet och hela texten finns här på Mosebacke. Och den har funnits här i många, många år. Men lite restaurerad, uppiffad blir den årligen. Strindberg och Mosebacke hör liksom ihop och han står ju staty här uppe. Just dessa strofer har jag kunnat utantil sedan gymnasietiden, tror jag. Och de sitter kvar. Läste om Röda rummet ganska nyligen. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Tänker även på Strindberg när det kommer till ”Röda rummet” på Berns. Överhuvudtaget finns mycket om Stockholm i boken och det är roligt.
   Visst är toaskyltarna bra!

 4. Underbara skyltar igen, Ditte! I morse såg jag hur arkitekten Thomas Sandell guidade en reporter runt i Gamla stan och där pratade dom bl.a om Gyldene Freden, kul att få se skylten här hos dig då 🙂
  Önskar dig en fin Pingstdag och Mors Dag <3

  1. Tack! Vad roligt att du via tv var i Gamla stan och även pratade om Gyldene Freden. Ja, om den restaurangen finns mycket att berätta- (Tror jag gjort det i ett inlägg för länge sen.) Ett stycke historia är det absolut.Kul att jag nu hade skylten med här-
   Hoppas du också har en fin pingstdag/morsdag.
   Kram

 5. Konstnärliga och vardagliga skyltar i en fin blandning!
  Ja, tänk att det är den sista maj, vad fort det går. Men nu har vi verkligen väder. Dock blåser det i träa idag.
  Hoppas du har en fin pingstdag och morsdag.
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, Strövtågen i Stockholmstrakten har varit många och långa under veckan. Och skyltar i variation har jag mött- Strålande väder här även idag och inte ett moln.
   Jag har haft en jättefin pingstdag/mors dag och varit i Uppsala och träffat ”de mina” för diverse trevlvigheter.
   Hoppas du också haft det bra.
   Stor kram

 6. Men så fina bänkar placerade på det viset! Ser mysigt ut!
  Fint budskap att lämna plats åt de ömtåligare ,-)
  Mysigt med gamla minnen , tex där ni hade sommarstugan, blev helt oväntat ett minne för mig också ,-)) hade en kollega som hette Evlinge i efternamn! Så kan det bli ,-)
  Butiken Znogg ser mysig ut var det där hon jobbade, bara en gissning jag just kom på , vet ju inget ,-)))
  Gyllene freden, underbar skylt!
  Toaskylltarna är ju roliga och lite sanning bakom är det väl ,-)))
  Solig varm dag! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-))

  1. Visst är det bra när det finns gott om bänkar utplacerade i olika miljöer. Jag får så ont i min rygg så jag uppskattar så att kunna sitta ner en stund. Och finns det blommor runt blir det än bättre.
   Turen ut till landet blev så lyckad och jag är glad över att huset och tomten var i ett så bra skick.
   Butiken ”Znogg” ligger kvar här på Österlånggatan och visst kom jag här att tänka på bloggvönnen Znogge som jag också träffat här i Gamla stan.
   Visst är toaskyltarna bra. De kompletterar varandra.
   En ljuvlig dag har det varit och jag har spenderat den med ”de mina” i Uppsala.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 7. Så roligt att ni kan träffas igen, du, dina barn och barnbarn. Grattis på Morsdagen!
  Härlig skyltning, mångsidig och igenkännande till en viss del.
  Att besöka dina föräldrars sommarställe kändes säkert speciellt.
  Ha det fortsättningsvis fint Pingstdagen och Morsdagen ut!

  1. Tack och tack! Ja, lite gott och blandat från veckan fick det bli och en hel del har jag sett och upplevt. Och att komma till mina föräldrars gamla sommarhus var en speciell känsla- Men jag blev glad för det var så väl omhändertaget. De som köpte av mina föräldrar lär det tyvärr förfalla. Mest tomten. Men nu är det en ny ägare som är född här ute och som gjort allt så fint och med varsam hand.
   Döttrarna och barnbarnen träffar jag utomhus utomhus och med visst avstånd. Men det är så fint att ses. Har haft en härlig dag i Uppsala med de ”mina”.
   Grattis till dig på mors dag, men jag vet ju att den i dina trakter firas andra söndagen i maj.
   Önskar dig en fin fortsatt pingstdag.

 8. Så många fina och varierande skyltar du fick ihop! Kul att läsa.

  Promenader, visst är både årstiden och vädret vi fått som gjort för promenader och annat utomhusaktiviteter. Önskar dig så en ny vecka, en oskriven vecka vi inte vet något om än… Tror den blir bra, i alla fall vackert promenadväder.

  1. Skyltarna blir ju lite av en sammanfattning över veckan. Kom på nu att jag också bör ta med den bok jag har på gång som en skylt. Har inte tänkt på det innan. Vädret har ju bjudit in till många och långa promenader och någon brådska har jag ju inte.
   Nästa vecka vet vi ju inget om och kanske är det tur.
   Jag tror också på en bra vecka och önskar deg också en bra sådan.

 9. Bajen forever:-) Kul att du tänkte på mig där:-)
  Fiskargatan 14 – när jag såg skylten undrade jag om det är adressen till en förskola, med tanke på målningarna på skylten alltså.
  Så proffsigt Mosebackens restaurang har skyltat att man ska hålla avstånd. Det är nog den mest påkostade skylten jag sett sedan restriktionerna trädde i kraft. Eloge!
  Grenarna vid ”Tippning förbjuden”-skylten ser ut som en majbrasa som inte blev av, och ingen orkade forsla bort ”skräpet”.
  Har faktiskt köpt en och annan bok hos Trafiknostalgiska förlaget. De brukar ju ha en liten monter i hallen på Centralen i samband med julmarknaden.
  Å tack för två goda skratt på slutet:-)

  En toppen skyltskörd som vanligt:-) Tusen tack för den och länkarna:-)

  1. Tack! Ja, det var lite Bajenfärger här. Fint med bånkarna här och det gröna och här sitter jag gärna en stund och vilar ryggen. TRor inte det är en förskola här för det ligger en 50 meter bort. Har inte lyckats klura ut det ”speciella” här med skylten. ”Lisbeth Salander” bodde ju fiktivt på Fiskargatan 9.
   Mosebacke är mån om sitt tillstånd och mån om följa reglerna. Tycker de flesta krogar här på Söder är det. Men visst finns det undantag.Men de populära krogarna håller sig nog till det som är rekommenderat.
   Jag skrattade också gott här på slutet. Både när jag tog bilderna och när jag lade upp dem på bloggen.
   Skylten från Evlinge där det är tippning förbjuden fanns redan på 70-talet och även då såg det ut så här. Ingen majbrasa här. Inget nytt alltså.

 10. Kände igen Mosebacke Torg ,fast du inte fotade tornet. Kul att du kikade in på Trafiknostalgiska , kul affär som fler behöver besöka.

  1. Trafiknostalgiska besöker jag ibland och har köpt en del böcker där. Gillar verkligen affären. Mosebacke torg med tornet har jag men nu var det bänkarna och blommorna i BP:s färger som fick vara med.

 11. Åh jag tycker de här inläggen är så roliga och charmiga, så många härliga och fina skyltar det finns! Så många man inte lägger märke till också?! Stor kram <3

  1. Det är roligt för runt oss finns det så många skyltar bara man tittar. Och visst är det så att man inte alla alltid lägger märke till dem.
   Varm kram till dig.

 12. Älskar förstås toaskyltarna mest, it`s shorter than you think…. säger det mesta
  Fiskargatan-skylten tyckte jag mest liknade något som ungarna ritat när de fått fritt val…
  Gylldene Freden, den har man sett IRL några gånger. Ja du bor ju i skyltarnas Mecka! Och du har lyckats så bra!
  Kram från pörtet med önskan om en fin första sommarvecka, i allafall enligt almanackan

  1. Tack! Visst är de bra båda två! Piggar upp när man hittar lite sådant.
   Fiskargatans skylt lägger man märke till men det är, mig veterligt, inngen förskola i det huset. Den ligger 50 meter bort. Har inte klurat ut det hela, men man lägger märke till den.
   Den Gyldene freden har legat här sedan slutet av 1700-talet och här har ju många personligheter ”häckat”. Inte minst Bellman och Evert Taube. Och Anders Zorn köpte den i konkursläge, renoverade och gav den till Svenska Akademien som äger den än idag.
   Jag är ute mycket och har ”skyltögonen” med mig. Men jag tycker du har ett gott utbud hemma i din by.
   Strålande sol här i huvudstaden även idag. Barar att tacka och ta emot
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram!

 13. Snyggt skyltat som vanligt och självklart blev en av skyltarna direkt en favorit 😉 Kul att butiken fortfarande ligger kvar. Jag brukar kila förbi den när jag är i huvudstaden 😀

  Kram och god måndag!

  1. Tackar! Jodå, så klart gick tankarna åt ditt håll när jag passerade.
   Önskar dig också en bra måndag.
   Kram!

 14. Toaskyltarna är himla bra! Såg en sån som den undre i Dover, skrattade gott åt den 🙂

  Hajade såklart till när jag såg ”Znogg” och mina tankebanor gick då såklart i samma vägar som dina.

  Härlig skyltning!
  Ha en finfin start på den sprillans nya månaden 🙂

  1. Tackar! Ja en del har hänt i veckan och många steg har det blivit.
   Visst är toaskyltarna bra! Och ett gott skratt piggar alltid upp.
   Jag vet ju att Znogge hittat sitt namn här och tänker alltid på henne när jag går förbi butiken eller tittar in i den. Kul att dina tankebanor också hamnade hos henne .
   Helt molnfritt i Stockholm idag så det ser lovande ut.
   Önskar er också en fin måndag och en bra start på juni.

 15. En härlig blandning av skyltar och Gyldene Freden dök upp här. 🙂 En fin skylt och så gillar jag bilden på Trafik-nostalgiska förlaget. De hade en riktigt stor skylt i skyltfönstret.

  1. Tack! Ja, Gyldene Freden är ju en gammal restaurang med sin speciella historia. Tänk alla som hängt här.
   Trafik-nostalgiska förlaget är en spännande butik men många spännande böcker. Och en riktigt bra sortering av böcker med anknytning till Stockholms historia finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *