Spanien Torrevieja

Skyddshelgonfest i Torrevieja – stämningsfullt och högtidligt

Flera helgdagar är det i Spanien den första veckan i december där  några är mer lokala och andra är allmänna. Ofta har vi varit på plats och varit med under veckan men i år blev det andra jobbrelaterade trevligheter för min del. Igår var sista dagen för den  skyddshelgonfest,”Inmaculada Concepción”, som pågått i veckan och vi var förstås på plats. Och det var nog även stora delar av Torreviejas invånare. Allt var stämningsfullt och högtidligt-

Kyrktorget i Torrevieja

Vi hade tänkt oss att äta en bi mat innan processionen startade från den “stora kyrkan ” vid kyrktorget. Plats fick vi på en restaurang alldeles vid kyrktorget, men så mycket mat blev det inte. Kocken skulle börja förrän 19.30. Men lite tapas kunde serveras. Bra så!

Många samlas på kyrktorget i Torrevieja för att vara med denna sista dag av årets skyddshelgonfest“Kyrktorget” i Torrevieja fylldes snabbt av männniskor som ville vara med den sista dagen av årets skyddshelgonfest.

Den fina julkrubban tittade vi på varje år när vi är här i december och så även i år.  Jag var här i slutet av november när den höll på att byggas upp men då var det mer skelett vi såg. Krubban belyses kvällstid och här visas detaljer från det gamla Egypten, Palestina och även med inslag från Torrevieja. Alla figurer är gjorda för hand och görs av olika familjer i Torrevieja. Tyvärr försvinner en del  populära figurer varje år så krubban såg lite gles ut. Kan tänka mig att de inte hinner tillverkas i den takt som de försvinner.

Krubbans storlek är ca 7×3 meter och man går runt den och kan följa de historiska/kristna händelserna.

Fina detaljer.

Inslag från “Saltbyn”, Torrevieja, finns också med i julkrubban. 

En processsion avslutar årets skyddshelgonfest.

Många hade samlats i “stora kyrkan” för att vara med om mässan och de som inte fick en plats där väntade på kyrktorget för att ansluta till processionen. Ofta tar mässan lång tid men i år bars Torrevejas skyddshelgon ut klockan 19.30 – på utsatt tid.

Torreviejas skyddshelgon, Inmaculada Concepcion, bärs ut ur kyrkan denna sista dag på årets skyddshelgonfest. Inmaculada Concepción bärs ut från kyrkan. Hon bärs sedan runt i en procession längs några av Torreviejas gator.

Redan klockan sju på morgonen den 8/12 börjar dagens firande med “Diana.” En blåsorkester går runt i Torreviejas centrum och väcker människor. La Inmaculada Concepción, den obefäckade avlelsen, är Torreviejas främsat helgon, stadens  skyddshelgon och kallas också “La Purisima”. (Den renaste)

I korta ordalag….Den obefläckade avlelsen är i den katolska tron att Jungfru Maria genom nåd och särskilda privilegier från Gud är fri från arvssynd . (Människan ärver synder och står i skuld till Gud enligt detta tankesätt, men genom dopet så renas barnet)

Mängder av Torreviejabor går med i processionen och bär tända ljus.

En orkester finns med i processionen.

Processionen har kommit ner till “Casinot” och skyddshelgonet vänds mot havet. (Havet har alltid varit betydelsefullt i Torreviejas historia) När detta är gjort avfyras ett rejält fyrverkeri och processionen går sedan tillbaka till kyrkan och där sjungs unisont Torreviejahymnen, “Salve Marinera”. Mäktigt! Och även en inte alls är troende så är dessa festlighter och processioner en del av både Spanien och Torreviejas kultur.

La Inmaculada Concepción vänds mot havet.

 

 

26 svar på ”Skyddshelgonfest i Torrevieja – stämningsfullt och högtidligt”

 1. Men så kul att få vara med om!
  Otroligt………
  Vilken krubba, synd att figurer försvinner!
  Men fantastiskt.
  Vilken fest för alla, skulle ha varit intressant att få se och uppleva.
  Skyddshelgonet var också otroligt!
  Tänk om vi i Sverige kunde ha mer sånt ,-)
  Ha det fortsatt fint
  Kram Primrose ,-)

  1. Det är roligt att ta del av det som händer här och dessa processioner är ju en del av det hela- och med ett religiöst budskap. Men helt oavsett om man är troende eller ej är det ju en del av kulturen här.
   Väldigt roligt också att se och uppleva den goda stämningen bland alla, unga som gamla.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram!

 2. Tack, Ditte, för att jag fick vara med! Det är intressant att lära sej om
  olika religioner. Det låter mycket högtidligt, men tydligen spelar arrangörerna till
  publiken, när processionen började i tid. 🙂
  “Den obefläckade avelsen” är ju lite svår att anamma. To each his own!!!

  Vad hände i dag? Jag vaknade till ett vitt landskap; årets första snö –
  bara lite puder, men det blev ljust, och jag behöver inte gå ut.
  Trevlig fortsättning!

  1. Det är alltid roligt när du är med mig.Uppskattas! Och att en procession här börjat på utsatt tid är ovanligt, men igår hände det.
   Ja, “Den obefläckade avelsen” är svår att förstå och anamman. Men det är ju en del i den katolska tron.

   Oj, snö hos dig! Och visst lyser den upp. Men se nu både upp och ner om du ger dig ut för halt kan det vara.
   Önskar dig en fin helg.

 3. Jättekul att följa processionen genom dina bilder. Spanjorerna är inte bara otroligt duktiga på att smycka ut rondeller, de älskar sina maffiga processioner också, och detta flera gånger per år. De håller verkligen fast vid sina traditioner.
  Krubban är verkligen mäktig, saknar dock den bajsande gubben. Å om det är hantverk som ligger bakom alla figurer så förstår jag att familjerna inte hinner med att tillverka nya. Synd såklart att folk snor figurerna. Kanske vore kameraövervakning en idé.

  1. Den “bajsande gubben” är åtråvärd och stöldbegärlig så jag tror han fått utgå. Hittade honom inte trots noggrann spaning.
   DEt är roligt att ta del av en del av detta “firande” och det är mäktigt. Och det vare sig en är troende eller ej.
   Kameraövervakning vore nog en god idé, men kanske svårt att se om stölden sker nattetid.
   Jodå, figurerna görs för hand och en av familjerna som tillverkar figurer bor lite längre ner på vår gata. Har skymtat lite under året genom häcken där.

 4. Det är verkligen intressant med alla olika traditioner som finns i vår stora värld, och ändå roligare är det ju om man har möjlighet att följa dem på nära håll. Nu ska jag försöka läsa ikapp om dina dagar hos oss här i Värmland 🙂

  1. Dagarna i Värmland blev väldigt lyckade och så tyckte både mina gäster och jag. Värmland bjöd dessutom på jättefint väder och alltid får vi så fint bemötande.
   För mig blir det en ny vända till nyår men då bor vi i Karlstad, på stadshotellet.

   Visst är det fint att ta del av den kultur och det som händer när man är på en plats och vi försöker alltid göra det och oavsett var vi är. Ger så mycket.

 5. Så trevligt! Och krubban brukar alltid vara så fin. Den var fortfarande övertäckt när vi åkte, men snart är vi på plats igen och kan se den “på riktigt”
  Lite synd att ni inte fick någon riktig mat i magen, men tapas brukar fungera bra det också!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Krubban är lite glesare och jag tycker inte det var en nackdel. Figurerna känn sockså större. Ja, ni får se själva för krubban är ju kvar.
   Nej, mat som vi tänkt oss blev det inte, men vi klarade oss bra med det som fanns. Man får vara flexibel…
   Önskar er en fin kväll.
   Stor kram!

 6. Ja nog är dom duktiga på processioner alltid! Jag är ganska säker på att det är en ikväll också, för det var parkeringsförbud på både Rodas och Galluden från klockan 15 idag (tror det var dom gatorna i alla fall).
  Krubban är himla fin, men betydligt glesare än förr om åren. Jag tror att dom har bytt ut många av figurerna till nya av en något större modell?
  Sedär – du lyckades också fånga en raket 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. I kväll blr det terasshäng här hemma och ingen procession. Men jag såg att gatorna var avspärrade så det är säkert något på G.
   Visst är krubban fin och jag tycker denkänns mindre plottrig än förr. Kanske för att figurerna är större.
   Jodå fångad engra raketer med det fick räcka med en i bild på bloggen.
   Önskar er också en trevlig kväll.

 7. Vilken tjusig krubba, kommer ihåg att du visade den förra året, riktigt häftig.
  Processionen med skyddshelgonet är också fint, så mycket större och med mer folk än den jag var med på i somras i vår lilla italienska by.
  Kul att se.

  1. Krubban är verkligen fin och roligt att även det finns med en del av Torrevieja här.
   Och att se processionerna är mäktigt. Känns som om “hela stan” var med och på plats. Ett stycke kultur. Kan tänka mig att er italienska by är mindre och så också processionen, men ändå en speciell känsla att se det hela.

 8. Fina bilder! Fantastiskt fina t.om…svårt få till på kvällen…iaf för mig men har i lagret 🙂
  Apropå firandet av Inmaculada så heter läran Den obefläckade avlelsen…alltså inte avelsen 😀 Men nästan alla skriver så i alla fall. Låter konstigt men allt är konstigt med den där dagen 😀
  Kram och tack för all hjälp i dag! P ♥♥

  1. Tack, för att du påpekade det. Ska genast ändra . Sg att jag hade noterat det rätta, men det blev inte så när jag skrev. Ja, visst är det mesta lite svårt att förstå med den här dagen. Helgdag är det dock….

   Vad gäller bilderna så har jag en kamera som är bra även när det är mörkt ute och man kan manuellt ställa in olika alternativ.
   Tack själv för idag.
   Kram!

 9. Roligt kan jag tänka att vara på plats och få vara en del av det som händer i byn. Roligt också att vi andra också kan vara med på ett hörn tack vare dina fina texter och bilder. Tack och trevlig andra advent
  Kram

  1. Trevligt att du ville vara med. Vi försöker att “hänga på” närdet är npgot som händer och detta med processioner är ju vanligt förekommande här. En del av kulturen här.
   Önskar dig också en trevlig andra advent.
   Kram!

 10. Fantastisk procession och fina fyrverkerier. Och allt för den obefläckade avlelsen. 🙂 Trodde först att du skrivit fel, men läste sedan kommentaren ovan… googlade och nu har jag lärt mig något nytt. Där ser man. 🙂
  Ha en trevlig vecka!
  Kram!

  1. Nej, det heter avlelsen. Hade antecknar det men skrev ändå fel. Har rättat. Ja, visst lär en sig lite nytt nu och då.
   Roligt att få vara med om detta och även lite högtidligt.
   Kram och trevlig söndag.

 11. Tänk så underbart det är att få vara med om sånt som händer så långt bort från mig – tack för alla fina bilder och intressant text till det! Måste vara en speciell känsla att få vara där “på riktigt”!
  Kram

  1. Detta med processioner här förekommer både till påsk, (den största spanska högtiden) till jul och när det är något religiös helgdag.
   Är ju en del av den spanska kulturen så det är roligt att ta del av detta.
   Kram och trevlig söndag.

 12. Ja jag håller med det är ju det jul handlar om o så många som följer tåget, va roligt att fått uppleva detta o det ger nog ett starkt intryck som du tar med dig i bagaget 🙂 stor kram å fin söndag

  1. Deaas processioner är ju en del av kulturen här så visst är det roligt att i alla fall vara med på ett litet hörn.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 13. Snacka om julkrubba! Fantastisk upplevelse att få uppleva på plats, men även fantastiskt att få delta via din blogg! Tack för härliga bilder med berättande text.

  1. Tack! Ja, denna är väldigt fin och extra roligt att alla figurer är handgjorda och även tillverkade av familjer här i Torrevieja. Och dessa processioner är en del av kulturen här och fint att kunna ta del av den också,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *