Resor i Sverige

Skövde/Axvall tur & retur – En händelserik resa

I söndags kväll kom jag hem från en väldigt fin jobbresa runt Vättern. Fin både upplevelse och vädermässigt.Och mer från den resan kommer under veckan. I måndags var en ny resa på gång. En privat resa till Västergötland och min barndoms hemtrakter runt Skövde. På sätt och vis var detta en både  personlig och historisk resa . Målet för resan var Garnisonsmuseet  i Axvall som ligger på Västgötaslätten, mellan Skövde och Skara.

Skövde resecentrum. Hit kom vi med X 2000 från Stockholm.En resa på två timmar. Från Stockholm till Skövde kom vi med tåg, X 2000 från Stockholm. En smidig och bekväm resa på två timmar. Endast ett stopp på vägen och det var i Katrineholm.

Från Skövde till Axvall/Axevalla

I Skövde promenerade vi till hotellet där vi skulle övernatta och installerade oss. Sedan hade vi tänkt oss en god lunch på stan innan vi skulle ta bussen till Axvall, ett par mil västerut och helt nära Hornborgarsjön. (Där tranorna dansar om våren) Vad gällde lunchen var vi sena så varsin mosbricka med korv fick det bli innan vi letade upp Västtrafiks buss mot Axvall.

En halvtimmes bussresa blev det innan vi var framme vid hållplatsen Axvalls centrum. Nåja, centrum och centrum. En bensinmack fanns, en mindre butik och en stor parkering. Och härifrån tog det oss knappt 10 minuter att promenera till Garnisonsmuseet.

Att man ibland säjer Axvall och andra gånger Axevalla beror på att det här i närheten låg en gammal borg som hette just Axevalla hus. Travbanan i närheten heter också Axevalla.

Framme!

Garnisonsmuseet och kvällens begivenheter

För oss (maken var också med) var det första gången vi var här på museet. Jag visste att det fanns men inte så mycket mer. Här skulle det bli en temakväll med två teman dels “De oneutrala svenskarna,” Svenskar i främmande  krigstjänst  från 1914 och fram till idag och deras motiv. Ett föredrag av militärhistorikern och författaren Lennart Westberg.

Det andra av kvällens teman var min pappa, Allan Mann. (Avled i december 2005)  Pappa var född på en gård i Eriksberg,  strax utanför Borås i Västergötland men gav sig som nyss fyllda18 år iväg till Finland och det finska vinterkriget. Han överlevde och gav sig sedan av till Norge för att kämpa för dess frihet. Han kom att överleva även där.

En liten del av utställningen på Garnisonsmuseet. Här finns mycket att se.

Initiativtagare till denna temakväll var museiechefen Nils Erik Nilsson, pensionerad överstelöjtnat som i samarbete med Medborgarskolan i Skara och Skara kommun. stod för det hela. Och en del privata sponsorer har också bidragit rent ekonomiskt så att kvällen kunde vara kostnadsfri.

Två temakvällar var planerade och jag skulle vara med i måndags. Planen var att ca. 60 besökare skulle kunna få plats vid varje tillfälle eftersom det skulle vara “luft” mellan stolarna och besökarna. Så blev det och alla utställda stolar fylldes.

Överst. Lennart Westberg och Nils Erik Nilsson går igenom det tekniska och på nedre bilden berättar Nils Erik om pappa.

En annan vinkel

Efter kaffepausen med bensträckare var det dags för journalisten/författaren Thomas Tynander att berätta mer om pappa med utgångspunkt från den roman byggd på pappas liv som han arbetar med. Ett enormt arbete eftersom så mycket i hans liv som frivillig under andra världskriget i Finland, Norge, England, Skottland m.fl. länder inte alltid är  dokumenterat eller finns kvar.  Men en hel del vet vi . Vill du läsa mer finns denna artikel i här i Svensk Militärhistoria.

Thomas Tynander berättar om “sin bok,” tänkt som en roman, baserad på pappas liv. Och sedan är det min tur att avsluta kvällen. Det blir med brevet jag skrev till pappa  i samband med hans minnesstund på Karlbergs slott i januari 2006. (Brevet är från ett blogginlägg där “Minne” var temaordet i Gems Weekly Photo Challenge.

 Skövde till Stockholm

I går, tisdag, skulle vi alltså åka hem igen till Stockholm. (Jag hade en läkartid att passa idag) Vi hade än en gång bokat in oss på snabbtåget X 2000 som kom från Göteborg. Prick klockan 11.26 anländer tåget, vi är på väg och skulle vara i Stockholm två timmar senare.

Skövde. På väg till resecentrum/startionen för att ta X 2000 till Stockholm. På väg till stationen i Skövde. Från vårt hotell passerade vi en park innan vi tog hissen upp i glasbyggnaden, gick genom “röret” och  kunde ta rulltrapporna ner på andra sidan direkt till perrongen. 

Vi hinner åka i ca. en timme så stannar tåget strax söder om Katrineholm. Och här blir vi stående. Troligen är det ett hjul på en av vagnarna  i tåget som inte är ok. Personalen informerar bra och kontinuerligt men felet kvarstår. Inget som någon personal ombord kan åtgärda. Vi väntar och väntar på avgång men får besked att vi ska evakueras. Låter lite drastiskt, men vi står ute i naturen och med tåg som passerar så detta  att lämna tåget måste ske med stor försiktighet.

Vi får också veta att nästa X 2000- tåg från Göteborg ska lämna sina passagerare i Hallsberg och komma tomt för att hämta oss. Dörrarna till vårt tåg blir låsta så att inte passagerare ska få för sig att gå ut på spåret. (Bra info även om detta) Vatten och kaffe och en del annat kan vi hämta i bistron så det går ingen nöd på oss.

Min utsikt från tåget.

Evakuering – byte av tåg

Efter ett par timmar kommer tåget som ska hämta oss. Personalen ombord gör ett jättebra jobb med att få ut alla passagerare och alla är vid gott humör och hjälps åt.

Söder om Katrineholm. Banvallen. Tåget från Skövde till Stockholm som vi lämnar står till höger. Till vänster det tåg som hämtar oss. Till höger är vårt tåg från Skövde till Stockholm och som vi lämnar.

Vi klättrade ut på stegar som sattes ut och klättrade upp i ersättningståget på liknande stegar. Evakuering lät i mina öron lite drastiskt men överflyttningen av alla passagerare och bagage flöt fint. Extra eloge till all personal som så bra informerade, förklarade och ordnade med alla anslutningar. Många som skulle vidare med anslutningar från Stockholm hade ju missat dem.  Vill också berätta att alla får pengarna tillbaka för resan.

Så nu har jag upplevt en tågevakuering. En erfarenhet rikare. Och en annan ny erfarenhet är att jag även har besökt Garnisonsmuseet i Axvall.

24 svar på ”Skövde/Axvall tur & retur – En händelserik resa”

  1. Ett lyckat och omväxlande besök och det på olika sätt.Första gången jag blivit evakuerad från ett tåg.
   Brevet har jag haft med på bloggen innan men det är många nya läsare så det fick vara med igen.
   Boken kommer att bli så bra men svårt eftersom det stundtals saknas dokumentation och de flesta som var med är döda. Men det finns inspelningar och en hel del annat.

 1. Vilken fin och intressant resa som ni var ute på! Skövde är ganska nära mig, ävensom Axvall eller Axevalla då. Har aldrig varit på Garnisonmuseet. Denna temakväll var som gjord för dig med dina fina minnen av din pappa.
  Jag har läst mycket om allt det som han gjorde, så det känner jag till genom dig och annan information. Så fint att du fick framföra ditt minnestal, så passande.
  Jag beundrar din pappa och allt som han gjorde. Du själv är stark och en dotter av honom.
  Lite trist att du fick vara med om en evakuering, men det är sånt som kan hända och allt slutade väl.
  Hoppas ditt läkarbesök föll ut väl.
  Stor kram och många tankar, Gerd

  1. Tänkte på dig när vi satt på bussen till Axvall för det var Västtrafik till Lidköping. Roligt med Axvall centrum.
   Jag hade bara i periferin hört om museet men det är ganska stort och tydligen också välbesökt. Det blev en trevlig och förhållandevis välbesökt kväll, för man kunde inte ta mer än 65 besökare. Och mitt brev till pappa var just det. Till en pappa. Annat tog andra så bar hand om.
   Vad gäller evakueringen, personalen på tåget kallade det så, var det en ny upplevelse . Så nu har jag varit med om det också. Och personalen var suverän-
   Läkarbesöket gick bra men sedan återstår det att se vad de tagna cellproverna visar. Lär få veta om några veckor. Har varit “låg” idag för jag fick flera sprutor i samband med provtagningen.
   Stor kram

 2. Så kul att din pappa “lever vidare” i form av föredrag och temakvällar. Han är ju riktigt känd din fina pappa! Undrar när boken om din pappa kommer ut. Det måste ju vara ganska snart, då temakvällen baserades på boken. Fint att även du fick ett anförande. Lite otippat att så många kom för att lyssna på temakvällen. Jag menar museet är ju inte direkt känt eller det kanske det är för de invigda.
  Lite extra spänning med tågbytet mitt i ingenstans. Tur att olyckan hände på hemresan och inte på ditresan…

  1. Jadå! Han är ganska odödlig på sitt sätt. Boken kanske kommer nästa år men Thomas har det kämpigt med att leta fakta. Mycket är bränt och förstört på annat sätt. Och alla hans vänner som var med när det verkligen var skarpt läge har fallit ifrån. Inte så vanligt med 100-åringar .
   Vad gäller museet hade jag en svag aning om det men inte mer.
   Intressant att bli evakuerad, personalens ord. Har inte blivit det tidigare så jag är den upplevelsen rikare. Personalen på tåget var hur bra som helst.

 3. Din fantastiske pappa! Har läst en del på nätet om honom. Så roligt för åhörarna att du kunde vara med på föreläsningarna.
  Är för dålig på att åka buss och tåg. Vi har ju relativt bra möjligheter via Kust till kustbanan. Byte i Alvesta gör att man egentligen kan ta sig vart som helst…
  Det är så bekvämt med bil…
  Men en resa till Stockholm funkar bäst med tåg ..
  Vilket äventyr på tåget! Det brukar ju ordna sig, men är alltid besvärligt när man har tid att passa. Hann du till läkaren?
  Kram!

  1. Han stod upp för det han trodde på och han gjorde det hela livet. Märkligt att tänka sig att han nyss var fyllda 18 när han reste till Finland och nyss fyllda 25 när freden kom i Oslo. Och allt han upplevt dessa år. Men det pratade han ytterst sällan om.
   Visst är det bekvämt med bil men vi gav dotter Helen vår Golf för flera år sedan. I Stockholm behöver vi absolut ingen och året innan hon fick den hade vi kört 400 mil. Vi kan lätt hyra om vi behöver.
   Hemresan blev en upplevelse och första gången jag blivit “evakuerad” från ett tåg. (Personalen kallade det så) Men nu har jag upplevt det också.
   Jag hann till läkaren. Var där idag och har varit dämpad efter sprutor i samband men “provtagning”. Har en de gamla solskador som är knepiga.
   Kram

  1. Här hände mycket på kort tid. Så en intressant resa var det- Och första gången jag blev “evakuerad” från ett tåg. Jag är född i Mariestad så trakterna är välbekanta.

  1. Han hade mycket med sig i bagaget och var bara nyss fyllda 25 när freden kom i Norge. Och han hade överlevt. Bra gjort men många skador fick han som mer eller mindre läkte. Vad gäller det mentala så kom mardrömmarna mer i kapp med hans Alzheimer. Svårt att se.
   Hemresan blev speciell men en helt ny upplevelse; att bli evakuerad från ett tåg. (Personalens ord)
   Läkarbesöket var idag så jag hade marginal.

 4. Vilken spännande resa du har gjort, t.o.m tågbyte, tur att du inte skulle till läkaren samma dag. Hoppas du mår skapligt nu efter provtagningarna!
  Skövde har jag varit i, under två dagar ,så med övernattning och allt! Det var avancerad utbildning i komplicerade förlossningar, med prov och allt på Skövde sjukhus, minns att det var tufft, men klarade mej och fick godkänt.

  Så fint med en hel temadag om din pappa, läser högt här för Martin och vi blir båda så imponerade! Läste ditt minnesbrev till din pappa och får tårar i ögonen, så fint skriver Ditte! Spännande med boken om din pappa!
  Hoppas du snart mår okey efter dagens besök på SÖS.
  Varm Kram

  1. Hemresan blev en ny upplevelse i och med att vi blev evakuerade. Första gången jag varit med om det. Jag tycker det kändes som att vi blev överflyttade till ett nytt tåg men jag hörde att det heter så.
   Vad roligt att du varit i Skövde på kurs . Jag var här en del som barn eftersom jag då bodde i Töreboda som ligger 5 mil bort. nu hann vi inte se något av stan men besöket blev väldigt lyckat.
   Brevet till pappa blev en avslutning. Läste det på Karlberg slott på hans minnesstund och även denna kväll här. Personligt men sett från min sida.
   Tack för omtanken. Igår var jag ganska däckad men mår bättre idag. Väntar nu på provsvar från patologen och hoppas de fick bort det de skulle i går.
   Stor kram och många tankar till dig.

 5. Det blev en spännande hemfärd! Skönt att allt fixade sig och att SJ var så bra på att ge information … så är det tyvärr inte alltid.
  Intressant besök på Garnisonsmuséet och så kul att din pappa uppmärksammas – och att det dessutom kommer att bli en bok om hans liv som frivillig.
  Jag var på Garnisonsmuséet med jobbet … vi var med och digitaliserade delar av det centrala soldatregistret och soldattorpen i Västergötland.
  Kram

  1. Hemresan tog tid, men hem kom vi. Nu upplevelse att bli evakuerad så här Men allt flöt på bra och med väldigt god info och bra personal ombord på tåget.
   Vad roligt att du varit här på museet och bidragit till att digitalisera delar av soldatregistret och soldattorpen. Min pappa föddes just påett soldattorp 1921.
   Besöket här blev i Axvall blev lyckat och roligt att också ta en närmare titt på museet.
   Boken blir spännande och just att den är i form av en roman tycker jag är bra. Hans liv var “spännande”.
   Kram

 6. Verkligen en spännande dag för er! Först föreläsningen om din pappa och sen en tågevakuering på det. Det senare kunde ni nog tänkt er att vara utan, men när det gick bra så blev ni ju en erfarenhet rikare. Skönt att det hanterades så fint och att allt gick bra. Att få pengarna tillbaks är ju inte dumt det heller 🙂

  Ha en braig dag!

  1. Det blev en intressant resa och på olika sätt. Och detta var första gången jag blivit “evakuerad” från ett tåg. Bra info fick vi och en del att förtära.
   Strålande väder här idag med +22.
   Önskar dig också en fin dag.

 7. När jag såg rubriken tänkte jag först att oj, nu har Ditte tappat en bokstav i Axevalla! Haha, så fel man kan ha!
  Jag ryser även denna gång när jag läser ditt brev till din far. Hoppas boken blir färdig någon gång snart, vet du hur långt författaren kommit?
  Och vilket missöde med returtåget. Hur gick det med läkartiden?
  Kram

  1. Så kan man ju se det. Båda sätten att säga och uttala detta namnfungerar ju bra. Så är det inte alltid. Jag funderade också. Boken tar nog ett år till eftersom Thomas Tynander som skriver den jobbar full tid på SVT.Men jag tror att snart 250 sidor är klara.Det är ju svårt att hitta dokument från både Finland,Norge, Skottland, England och Frankrike och många som var med är ju döda.
   Brevet skrev jag från hjärtat och jag gjorde det strax efter att han avlidit.
   Tågresan hem var en upplevelse men allt gick bra och personalen var så proffsig.
   Läkartiden var igår och då var jag ju hemma.
   Kram

 8. Oj, vilken innehållsrik resa!

  Så stort detta med din pappa, vilken oerhört beundransvärd hjälte han var! Förstår verkligen att du är stolt över honom, och så fint att du framträdde och läste ditt brev. <3 Intressant med besöket på museet.

  Jobbigt med tågevakueringen dock, men skönt att höra att ni blev väl omhändertagna och fick bra info hela tiden. Jag har varit med om liknande två gånger, en gång en katastrofal situation på ett pendeltåg utan någon som helst info då alla till slut klättrade ut på egen hand. En annan gång med SJ och då gick allt bra!

  Många kramar

  1. Det blev en innehållsrik resa på flera sätt- Pappa var ju en sann idealist och sa redan när han som nyss fyllda 18 år “att brinner granngården kan man inte bara stå och se på.”- Han handlade nog hela livet efter detta.
   Brevet var personligt och skrivet till honom som pappa. Mycket av det andra här handlade om annat. Men också om den person han var. Frihet och rättvisa var viktigt.
   Att bli evakuerad från ett tåg mitt ute på en banvall var en ny upplevelse. Men nu har jag varit med om det. Personalen på tåget var så bra och informerade i stort sett hela tiden om vad som hände och var på gång.
   Så illa med din situation på ett pendeltåg och utan information.Och är det dubbla spår kan det ju vara förenat med livsfara att klättra ut. Hemskt!
   Och så ytterligare en evakuering på ett SJ tåg. Men skönt att den blev bättre skött.
   Många kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *