Stockholm

Skön sommarkänsla – En utekväll på Södermalm

Det är fredag och det är tidig kväll. Eller sen eftermiddag om man hellre vill det. Begreppet i sig är något “flytande” och särskilt så här års när solen är uppe till sent. (Men rent generellt räknar man eftermiddag mellan 13 och 17 och kvällen mellan 18-22) Stockholm bjuder på skön sommarkänsla och när jag ger mig ut här hemma på Söder i den ljumma kvällen så är jag garanterat inte ensam. Jo, ganska ensam om att förflytta mig. Däremot inte alls ensam om att vara ute.

Skön sommarkänsla infinner sig när Stockholms sommargator öppnar. Här Skånegatan på Södermalm- Absolut skön sommarkänsla denna fredag afton. Skånegatan är en av flera gator på Södermalm som nu mellan maj och september blivit “gågata” och med utökade serveringar. Många bänkar, som inte hör till serveringarna finns utsatta och en hel  del växter har placerats ut för att mjuka upp gatumiljöerna. 

Skön sommarkänsla

För vår del så hade vi ätit “utelunch” under dagens tidigare promenad så mitt ärende denna tidiga afton var ett besök på  Stockholm Ost & Chark på Renstiernas gata, ca 1,5 km hemifrån oss. En butik kombinerad med en liten restaurangdel. (Inne och uteservering) Hit kom jag för gången besökte i slutet av april och nu tittar jag in varje vecka. Och en av orsakerna är också att det finns mycket roligt att se på vägen både dit om hem. Även flera vägval.

Start  och “mål” – hemma, vid den röda markeringen.  

Inköpen var snabbt avklarade och jag  valde nu att ta Skånegatan och Södermannagatan tillbaka hem. Vad gäller gator runt om i Stockholm som nu sommartid blivit “gå och restauranggator” så är de fler och finns i olika delar av stan. Här finns en lista var de finns.

Jag stannade till vid Nytorget som ligger längs med en del av Skånegatan. Gott om barn och vuxna  både med picknick och utan.

Nytorget med skön sommarkänsla på det gröna konstgräsetVisserligen konstgräs. Men å andra sidan är det grönt. (En del hundar kan ha lite svårt för detta och vilja slå sig ner…) Och visst infinner sig en skön sommarkänsla av att se detta.

Jag går vidare och ser uteserveringar fyllas. Och eftetrsom det nu råder “distanstider” och färre gäster kan få plats så har krögarna fått bredda sina serveringar.

Bra med avståndet här mellan gästerna.

Skånegatan. Här med serveringar på båda sidorna. Gästerna är många och skön sommarkänsla är närvarandeHär den östra delen av Skånegatan. Gott om välbesökta serveringar på  gatans båda sidorna. Och skön sommarkänsla har infunnit sig. I alla fall denna kväll.

Paus

Jag slog mig ner ett tag på en av alla de bänkar som nu sommartid finns utplacerade som extra sittplatser. Kunde krasst konstatera att här går det nu bra för restaurangerna som är välbesökta. Men annat är det i Gamla stan. Även om jag häromdagen såg lite fler människor runt serveringarna på Stortorget så var det ändå väldigt öde. Trist att se.

Skånegatan med många besökare.

Jag kommer ner till korsningen vid Södermannagatan och viker av hemåt mot kajen. Här är serveringarna koncentrerade till en sida och ett par bilar verkar ha förirrat sig hit för att parkera.

Hemma på kajen igen

Jodå! Givetvis är det många som vill slå sig ner på restaurang Thaiboat.

Kö till restaurang Thaiboat. Här stannar kvällssolen länge och och både den thailändska maten, drinkar och miljön lockar.

Till Thaiboat kan man också komma med egen båt. Ett par gästplatser finns- Sedan har restaurangen också en taxibåt som gäster kan nyttja.

Dags för oss att inta balkongen i sällskap  av kvällssolen, av god mat och dryck och underhållning i kanalen och på kajen. Och underhållningen kan variera en hel del.

Balkongmiddag med utsikt. Hemlagade hamburgare med goda tillbehör.

En skön sommarkänsla kan också infinna sig genom att slå sig ner på kajen.En skön sommarkänsla  kan också infinna sig genom att slå sig ner på kajen.

Vi tar vara på den sköna kvällen och sitter länge kvar på balkongen.

Hammarbykanalen/Saltsjön,Hammarbyslussen, Skansbron och  Skanstullsbron. Och tvärs över vattnet ligger Hammarby sjöstad.

 

34 svar på ”Skön sommarkänsla – En utekväll på Södermalm”

 1. Så perfekt att sitta på balkongen men samtidigt kunna ta del av vad som händer i omgivningarna. Ser att ni intog vår meny i går. Hemgjorda hamburgare är alltid ett säkert kort tycker jag 😀

  Kram och glad pingst!

  1. Visst är det! Och högrevsburgarna blev väldigt lyckade.Tog dem i grillpannan eftersom vi inte kan grilla på balkongen. (Jo, elgrill men då kah jag ta grillpannan)
   Önskar er en fin pingstafton och att solen lyser skönt på er.
   Kram

 2. Tänk vad väder och vind inbjuder många utomhusaktiviteter och vad mysigt att kunna sitta ute och njuta på avstånd av folk och även en god bit mat. Härligt att ni kan utnyttja er balkong nu=)
  Trevlig Pingst <3
  Kram

  1. Visst är det så. Och igår var det nog den första riktiga “sommarkvällen” här. Alla verkade vara ute. Serveringarna på Söder var helt fyllda. Men med avstånd mellan gästerna. Kan tycka att några kunde söka sig till Gamla stan som är tämligen tom.
   Önskar dig också en fortsatt fin pingst.
   Kram

 3. Vilken härlig utsikt ni har från balkongen! Med underhållning och allt!
  Högrevsburgare här också läser jag, sådan brukar vi också köpa och grilla. Hur gott som helst!

  Ha en fortsatt fin pingsthelg!
  Kram

  1. Vi bor väldigt bra här. Och det är ett lugnt läge. Men en del båtar passerar förstås men inte sent och heller inte tidigt. Kul att se dem.
   Jag har en butik där de maler färsen direkt så passerar jag där passar jag på. De blir extra goda men kostar lite extra. Men väl värt diet.
   Önskar dig också en fin pingsthelg.
   Solig kram

   1. Nu blir jag nyfiken 😉 Vilken butik gör detta? Älskar råbiff m vill då nymalen färs

    1. Jag har fått högrevsfärsen mald i Hötorgshallen och de borde ju kunna hjälpa till med “finare kött” till råbiff också. Lycka till! Kanske kan även någon i Söderhallarna ordna detta.

 4. Härligt med balkongmiddag.
  Här blir det grillade högrevsburgare till middag ikväll, har elgrill.
  Grejat en del med blommor och annat utomhus.
  Inte vågat mig ner i källaren ännu, snart kanske…., brant trapp, så maken får gå ett antal vändor.
  Grillen fick bl.a. komma upp.

  1. En verkligt fin kväll. Jag använde grillpannan och det bli ungefär som en elgrill. Kan inte/får inte ha annan grillpå balkongen. Men högrevsburgare med goda tillbehör är alltid gott.
   Du får ta det försiktigt med källaren. Kanske bäst den får vänta ett tag.
   Har varit ute och traskat 8 km längs vattnet och det var så grönt och fint längs vägen. Passar på för man vet aldrig vad som kan hända.
   Önskar dig en fin pingsthelg.

 5. Så gulligt ert lilla bord är på balkongen, perfekt för er två! Och en hamburgare är sällan fel, i alla fall när den är hemgjord. Själva ska vi äta hemmagjord pizza i dag.
  Jag läste i går att här i Benalmádena ska de temporärt (?) göra om vissa gator från tvåfiliga till enfiliga så att folk har mer plats att sprida ut sig på. Det gäller gator där det är mycket folk i rörelse, som nere vid havet.

  1. Vi har ytterligare ett bord att använda om vi är fler. Men fler än sex kan vi nog inte sitta här och äta- Jag köper bara nymald högrevsfärs i Hötorgshallen när det gäller att göra hamburgare. För då är den inte utblandad. Gör likadant i Torrevieja och ber slaktaren mala. ( Köper sällan förpackad färs.) Hemgjord pizza är gott och kan ju varieras i det oändliga.
   I Stockholm är nu många gator “sommargator” och uteserveringarna blomstar. Och mängder av folk är ute. Med distans. Så mysigt. Och roligt för restaurangägarna- Men jag önskar att Söders besökare också kunde ta sig till Gamla stan. För här verkar “alla” vilka vara nu.
   Bra initiativ i Benalmadena om de gående får mer plats. Man kunde kanske helt stänga av för bilar längs havet och leda om den trafiken.
   Önskar dig en fin pingsthelg.
   Strålande väder även idag i Stockholm.

 6. Härliga vyer och jag kan ju bara konstatera att Stockholm är sommarstockholm nu och stan har många invånare, som dessutom är sugna på utelivet. Här har man inte tråkigt!
  Ni har en suverän balkong!
  Tyvärr är Lidköping en ganska nedstängd stad. Uteserveringarna gapar rätt tomma, förutom en. Folket flanerar förbi på andra sidan gatan om mig. Men nej, inget som lockar. Mina väninnor har inte varit sugna på att ta en fika ute ännu, men vi pratar om det titt som tätt. Det blir väl.
  Jag har glatt mig åt min balkong även idag.
  Trevlig afton och stor kram!

  1. Nej, tråkigt behöver man inte alls ha. Inte nu och inte heller när andra tider råder. Så roligt att se utelivet och att man är bra på avstånd. Vi äter ju ofta en “lätt”lunch ute men intar gärna middag hemma . Och ibland blir det tvärt om. Mer till lunch och lite lättare till middag. Så fint att sitta på balkongen. Och solen är ju kvar nu till efter klockan 20.
   Här är ju Gamla stan ganska nedstängd så jag kan förstå hur det kan kännas.
   Skönt att du har din balkong. Betyder ju så mycket. Och tids nog hinner du träffa vänner igen
   Önskar dig en fin kväll. Vi sitter kvar på balkongen och lär nog göra det ett bra tag.
   Stor kram!

 7. Måste verkligen vara himla fint i Stockholm nu som det känns! Man får passa på att vara ute och njuta när det är så fint och ta vara på det som är 😀 KRAM

  1. Här på Söder verkar det som om “alla”- gammal som ung, är ute nu när det vackra vädret kom. Så härligt. Lika bra att passa på att njuta.
   kram

 8. Både fredag och idag lördag bjuder verkligen på sköna ljumma kvällar =) Fin promenadväg du valde! Ha en fortsatt trevlig Pingsthelg!

  1. Verkligen en skön sommarkänsla och här var det fullt och kö till många av uteserveringarna. Och att traska här är som att var mitt i sommaren när vädret just är så här fint. Jättebra också med alla extra soffor och bänkar som är utplacerade och alla växter som piggar upp mitt i asfalten.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Skånegatan är sig ju nästan lik. Gissar att det gäller även för Götgatan och Medborgarplatsen. Riktigt skönt! Och roligt att se att livet faktiskt kan gå vidare trots corona. Är också glad för restaurangägarna, de har ju en del att ta igen, så jag hoppas på en lång och varm sommar.
  Thai Boat bör nog akta sig en aning. Man stängde ju ner några restauranger i Vasastan/Sveavägen, där myndigheterna tyckte att det var restaurangägarnas ansvar att se till att folk som köade inte stod för nära varandra. Tycker synd om ägarna faktiskt. Jag menar gästerna bör ju faktiskt kunna tänka själv och ta ansvar.
  Härligt på er balkong. En oas, precis som vår. Å snart slipper man kanske även jackorna på kvällen.

  1. Skånegatan har nu fått sim “vanliga” sommardräkt. Fler bänkar, växter och utökade serveringar. och det bästa är ju att det är bilfritt. Gäller ju många gator nu i sommar. Medborgarplatsen och Götgatan ser mer ut som de brukar. Inga direkt nya växter där inte. Thaiboat har gott om plats men det syns inte på bilderna. De är väldigt måna om att finnas kvar. Här har man en separat ingång och en separat utgång och en hovmästare visar alla gäster till sina platser. Men hit kommer ju en del i sällskap och då får de också här, som på andra ställen, sitta tillsammans. Och då står de också tillsammans i kön. Men det är tydligt utmärkta streck var kön ska gå. SEn bör ju folk kunna tänka lite själva också. Thaiboat tar ni in mindre än hälften av sina gästre mot tidigare. (Pratade med personal där idag och man ser att vartannat bord är tomt)
   Visst betyder en bra balkong mycket. Vår är ju ganska öppen, har ju ingen granne på någon sida, men det brukar gå fint att sitta här sent. Vi kan alltid flytta in mot väggen.
   Förstår att ni också spenderar en hel del tid på er balkong.

 10. Vilken skön sommarkväll, nu är det ljust ute ,-) Skönt! Tänk när det mörknade efter 15:00
  Fin bild på Skånegatan, Stockholm passar bra som sommarstad ,-) PÅ den serveringen håller man avstånd! ,-) Uteserveringar längtar jag efter, Får ta någon i Uppsala, där finns några fina.
  Jättefina bilder på Stockholms gator, det ser ut att vara mycket folk, undrar varför det är så lite i gamla stan. Där brukar det ju vara fullt.
  Thaiboat. ser mysigt ut.
  Förstår att det lockar.
  Sen ser er balkong ut som en restaurant också,-) Så fint och vyn!! ,-)
  Jag älskar att sitta på balkongen, men vi är sena i år. Har den inte klar ännu, vi måste åka extra till mamma den dagen vi skulle fixa den ,-) Det får bli Måndag ,-) För imorgon ska vi till min mamma igen ,-)
  Ha en fortsatt fin pingsthelg, Vilken fin uggla ni har på balkongen ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Stockholm är en väldigt fin sommarstad och det var så fint igår att gå här genom kvarteren på Söder. Uppsala har ju många fina uteserveringar. Och dit ska jag i morgon och äta lunch med döttrar och barnbarn och sedan spela minigolf. Ska bli så roligt. En härlig stad är det ju på alla sätt.
   Jag tycker det är trist att Gamla stan är så öde och hoppas att folk även ska ta sig till uteserveringarna där.
   Vi trivs så bra på vår balkong och tillbringar mycket tid där när vädret tillåter. Och nu har det ju varit så fina dagar och kvällar.
   Önskar er en fin söndag med besök hos din mamma. Och balkongen hinner ni med en annan dag.
   Kram

 11. Så mysigt på Söder och Skånegatan när uteserveringarna öppnar upp. Thaibåten är jag också sugen på att besöka, har inte varit där på väldigt länge. Och ni har verkligen en härlig utsikt från er balkong!

  1. I fredags kväll var det som om alla var ute här på Söder. Även mycket folk i parkerna. Thaiboat är väldigt populärt och dessa vackra dagar och kvällar är det många som vill hit.Och kvällssol är det. Man tar nu in betydligt färre och det gör ju också att köerna finns. Men det gjorde de även när det var full kapacitet.
   Vi har mycket att titta på här från balkongen så det är att sitta på första parkett. Och ändå är det väldigt lugnt.

 12. Tack för härlig promenad. Ja ser att de är nästan bara du som är i rörelse, men skönt att se att folk vågar sig ut och njuta på uterestaurang o fik. Ni har verkligen fin utsikt från er balkong. Kan tänka mig att de händer lite där nedanför.
  Kramiz o go söndag

  1. Jodå, här är det gott om folk i rörelse. Ja, många sitter förstås på uteserveringar men de har ju tagit sig dit.
   Vi sitter på första parkett på balkongen och det är roligt med kanalen och alla båtar liksom det som händer på kajen. Men området är väldigt lugnt och det är en fördel.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Ser strålande ut just nu i Stockholm.
   Kram

 13. Åh, dessa ljuvliga, ljusa försommarkvällar. Dem saknade jag under mina år i Asien.
  Nu vill man att tiden ska gå långsamt så man hinner njuta av denna underbara årstid.

  1. Visst är det fint när dessa kvällar kommer. Och man vill ta dem till vara. Här på Söder verkade det som om alla var ute i både fredags kväll och igår. Och jag tycker restaurangerna är bra på detta med avstånd. Att sedan en del besökare har svårt och behöver påminnas är ju en annan sak…
   Hoppas du har det bra.
   Önskar dig en fin pingstdag.

 14. Vi har också en Skånegata i den här stan. Just nu föredrar jag er. Så läckert. Det ser ut som man befinner sig någonstans nere på kontinenten! Det gäller verkligen att ta vara på nuet när väret och ljuset är med oss!
  Stor Kram

  1. Då fick jag veta något nytt. Visste inte att det fanns en sådan hos er. Här på Söder har många gator lansdkapsnamn t.ex. Salslandsgatan, Bohusgatan och Blekingegatan. Ja, det finns fler. Även city har en del gator med landskapsnamn. (Västmannagatan, Upplandsgatann)
   Var roligt att se att många söker sig ut och att avstånd mellan bord och gäster hålls. Men jag önskar att även några kunde gynna serveringar i Gamla stan för där är det tämligen öde. Så trist.
   Stor kram och trevlig fortsatt pingstdag.

 15. En fin promenad igen och det såg skönt ut där på balkongen. Nu blev jag sugen på hamburgare, men det får nog vänta tills imorgon om den ska vara hemlagad. Söndagarna är nog inga öppet-dagar än, tror jag.
  Imorgon kommer vi in i Fas 2. Vad nu det innebär, får kolla vad dom säger gäller senare under dagen då dom kanske bestämt sig helt 😉

  Ha en fin dag!

  1. Det var så roligt att se folklivet och att det fungerar med avstånd på restaurangerna. Och dessa “sommargator” är så mysiga- Förstår att alla nu söker sig ut när vädret är så strålande-
   Vi har det bra på balkongen och med perfekt utsikt.Gillas!
   Intressant att se vad som händer i Fas 2. Men det är det där med framförhållning….
   Hoppas du berättar vad som gäller och hur när ni fått veta. Gärna med bilder.
   Strålande väder här så vi njuter på.
   Ha det fint ni också.

  1. Tack! Ja, balkongen använder vi mycket dessa fina dagar.
   Vad gäller avstånd så är de längre än vad bilderna visar. Men tittar man nära så är de flesta bra på detta med avstånden. Men kommer man ett sällskap så sitter man tillsammans. Men det är distans mellan olika sällskap. Och myndigheterna är ute och inspekterar…
   Och utomhus är det tämligen riskfritt att vara. Känner mig inte alls orolig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *