Stockholm

Skogskyrkogården – Ett världsarv i södra Stockholm

Välkomna med till ett världsarv i södra Stockholm, till Skogskyrkogården, ett av de tre världsarv som finns i Stockholm . Övriga två är Vikingastaden Birka i Mälaren och Kungliga Drottningholm. Skogskyrkogården kom med på UNESCOs Världsarvslista 1994, en lista med platser/byggnader/naturminne runt om i världen som anses vara betydelsefulla för hela mänskligheten. I Sverige finns sammanlagt 15 världsarv.  (I världen finns idag 1121 världsarv i 167 länder.)

Stockholm. Norra entrén till världsarvet SkogskyrkogårdenDen norra entrén till Skogskyrkogården är öppen dygnet runt för fotgängare och cyklister.

Skogskyrkogården – Ett Världsarv

Skogskyrkogården ligger i Enskede i södra Stockholm, bara en 10 minuters tunnelbaneresa från City. (Hållplatsen här heter Skogskyrkogården) Kyrkogården skapades under åren1917-1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Stockholms stadsfullmäktigen hade 1912 tagit  ett beslut om att bygga kyrkogården. Och 1915 vann Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz tävlingen om att få rita den.

Alldeles vid den här entrén finns en skärmutställning om Skogskyrkogården och dess historia. Här får man bra information och en fin överblick. Vill man så finns en gratis ljudguide för mobilen att ladda ner och det kan man göra före besöket. “Guiden” berättar om platserna, historien och byggnaden. (Mer info om den finns här)

Kyrkogården är verkligen stor, en av Sveriges största begravningsplatser, med en yta på 102 ha (1 ha = 100x100m) Här finns ca 100 000 gravar, fem begravningskapell, en krematorieanläggning och flera minneslundar.  Varje år äger över 2000 begravningsceremonier rum här. Vad gäller kapellen är de endast öppna i samband med begravningsceremonier och guidade visningar.

Askgravar

Askgravplats passar för de anhöriga som önskar en gravplats utan krav på skötsel och där graven är utmärkt. Askgravplats är mer personligt än askgravlund och minneslund då anhöriga vet vart den avlidne ligger begravd. Det som skiljer askgravplats från den traditionella gravplatsen med gravsten är att kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för all omvårdnad och skötsel.

Skogskyrkogården. Askgravar. Askgravar strax innanför den norra entrén till Skogskyrkogården.

Fler askgravar.

Olika kapell

Vi fortsätter en bit i på kyrkogården och stannar till vid de tre kapellen; Trons kapell, Hoppets kapell och Heliga korsets kapell. Här ligger också skogskrematoriet. Dessa kapell och krematoriet är ritade av Gunnar Asplund och stod klara 1940. Och det är den funktionalistiska stilen som präglar dem  med rena, raka och ofta kubistiska former.

Stockholm. Skogskyrkogården med tra av kapellen plus krematoriet. Till höger tre av de fem kapell som finns på Skogskyrkogården, plus krematoriet. I bakgrunden “Granitkorset”

Granitkorset är ritat av Gunnar Asplund 1939. Korset är inte tänkt som en symbol för tro utan ska mer visa att detta är en begravningsplats.

Skogskyrkogården

gör verkligen skäl för sitt namn. Landskapet och tallskogen har alltid varit navet här. När Stockholm stad köpte marken här följde också en virkesodling av raka tallar med höga kronor med. Jag har varit här tidigare men då bara i delar av den stora kyrkogården. Men nu bestämde vi oss för att ta oss runt och titta mer ingående. På  Skogskyrkogårdens hemsida finns karta och bra info.

Kyrkogården är enorm så det finns också bussar som kör runt området i en cirkel. Och även biltrafik är tillåten inom vissa delar av kyrkogården. Från den norra delen till den södra är det dryga 2 km och en bredd på ca. 1 km.

Almhöjden, en meditationslund, ligger på kullen till höger om de tre kapellen.  Lunden nås via en trappa där trappstegen blir allt lägre  ju högre upp man kommer för att underlätta för besökarna.

Skogskappet är det minsta och det äldtsa på Skogskyrkogården. Ännu ett kapell, Skogskapellet, också ritat av Gunnar Asplund. Kapellet är det minsta på Skogskyrkogården och även det äldsta, invigt 1920. Och visst passar namnet bra på kapellet här i barrskogen.

För att det ska bli lättare, i alla fall viss förenkling, av att hitta gravar så är gravområdena uppdelade i olika kvarter med siffror. Men utöver det så finns det olika bokstäver efter kvartersnamnen. Men trots detta är det knepigt att hitta en grav om man inte i förväg vet exakt var den finns.

Stockholm. Skogskyrkogården. Namnet är verkligen passande.Så fint att strosa runt här. Och namnet Skogskyrkogården är verkligen passande.

 På Skogskyrkogården är det naturen som är det centrala för gravplatserna. Och gravstenarna är här  låga och enkla.

“Besökscentrum”.

Byggnaderna är här också ritade av Gunnar Asplund och är gamla ekonomibygnader från 1923. Här finns en utställning om Skogskyrkogården, turistinfo, en butik och ett café. Vad gäller öppettiderna så är det nu i lågsäsong helger som gäller. Info finns på hemsidan.

Från “Besökscentrum” går vi de två  kilometrarna tillbaka till den den norra entrén. Och det är dags för oss för att ta tunnelbanan tillbaka till stan. (Det här var en promenad väninnan Agneta och jag gjorde i måndags )

 

22 svar på ”Skogskyrkogården – Ett världsarv i södra Stockholm”

 1. Fint att få gå med dig på Skogskyrkogården. Jag har aldrig varit där men har förstått av namnet att det är en plats som är mycket vacker.
  Jag gillar att besöka kyrkogårdar och läsa på gravstenarna. Jag fantiserar om hur den personen hade det och om familjen.

  Önskar dig en fin lördag. Hoppas du mår bra.
  Stor kram!

  1. Här är verkligen vackert och det är en gigantisk begravningsplats och där många olika religioner samsas.
   Jag har varit här tidigare men då inte vandrat runt. Nu spenderade vi några timmar här men hann ändå bara med en lite del.
   Många “kända” personer är begravda här. Och det finns ju både askgravar, minneslundar och mer vanliga gravar.
   Tack,jag mår mycket bättre men har en lugn helg. Inget direkt inplanerat men har haft trevligt besök idag. Piggar upp.
   Önskar dig en fin helg.
   Stor kram

 2. Tack för ett intressant inlägg om Skogskyrkogården. Jag har varit där ett par gånger för jag tycker att kyrkogården är så fin. Minns att jag första gången letade efter Greta Garbos grav och det var inte lätt att hitta den trots strukturen med kvarter men till slut så.
  Sigurd Lewerentz vann även tävlingen om att få rita Östra kyrkogården i Malmö som är stadens största begravningsplats.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Här är verkligen fint. Greta Garbos grav hittade vi men det tog sin tid. Kommer med i morgon på “Skyltsöndag” . Vad roligt att Sigurd Lewerentz även vann tävlingen om att rita Östra kyrkogården i Malmö, något jag inte visste.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Vackert på Skogskyrkogården.
  Har bara varit där makens mormor och morfars grav ligger.
  Ingång från Nynäsvägen.
  Ska försöka med ett besök vid nästa Stockholmsresa, gå till minneslunden där svärmor finns.
  Intressant läsning.

  1. Tack! Visst är det fint här och namnet passar verkligen. Denna gång gav vi oss tid att traska runt i ett par timmar. Vid tidigare besök har jag haft ett bestämt ärende och inte sett så mycket.
   Det finns flera minneslundar och de är alla så fina.
   Trevlig kväll.

 4. Visste inte att Skogskyrkogården var ytterligare ett “verk” av Gunnar Asplund. Trodde han bara hade ritat Stadsbiblioteket.
  Har varit på Skogskyrkogården en gång på en begravning. Tycker kyrkogården har en viss “ljussättning” som är unik. Även byggnaderna passar in perfekt. De är stilrena och står i stor kontrast till självaste gravplatserna. Kombon är vågad men väldigt vacker.

  1. Jag gillar verkligen kombon här med skogen, de öppna ytorna, minneslundar, vanliga garvar och askgravplatser. Och även att det är en begravningsplats för olika trosinriktningar.Har varit här tidigare men då inte traskat runt som vi nu gjorde. Allt är så genomtänkt och stilrent.

 5. Skogskyrkogården är verkligen vacker, och så många vackra saker som arkitekterna skapade! Inte bara byggnader utan inredning etc. Vi var ett team som gjorde 20 min rundvandring med guide där för SVT för några år sedan. Väldigt sevärt, även i tv. Vet inte om det kan finnas på Öppet arkiv? En längre dokumentär finns i a f på SVT Play. Men folk som såg både varianterna sa att vår lite mer koncentrerade var bättre … 😀 Vi hade en väldigt bra guide, den saken är säker.

  1. Visst är den! Har varit här på kortare besök tidigare.
   Skulle gärna gått en guidad tur här och fått titta in i de olika kapellen. Tack för tipset om “Öppet Arkiv” och Play. Ska leta och vill gärna se programmet. En bra guide är ju A&O.

 6. Vilken vacker begravningsplats! Jag har bara susat förbi med bil utanför, så tack för rundturen 🙂
  Det är fint och rofyllt att gå omkring på kyrkogårdar och som regel är det ju väldigt fina och välvårdade platser också.

  Ha en skön söndag!

  1. Jag har också mest kört förbi och de gånger jag varit här tidigare så har det varit i ett ärende och då inte strosat runt. Nu var det just det vi kom hit för. Skogskyrkogården är verkligen en speciell begravningsplats och väldigt vacker.
   Önskar dig också en skön söndag.

 7. Det var ju en rejäl kyrkogård detta, har besökt många vackra sådana men då jag bor i GBG har jag inte besökt denna, vackra vyer är det ju och väldigt rogivande att besöka en kyrkogård på något vis.
  Själv vill jag bli till aska när den dagen kommer, har tänkt mig minneslund men det får väl de som är kvar här i livet avgöra.
  Tack för fina bilder Ditte.

  Ha det jättefint.

  1. Skogskyrkogården är speciell av många anledningar och det är en begravningsplats där det finns områden för olika religioner. Har varit här tidigare men då inte gett mig tid/haft tid att gå runt. Nu var det just detta vi var här för. Och Skogskyrkogården är verkligen vacker med det kuperade, öppna landskapet och skogen där gravarna finns fint placerade.
   Jag vill också bli till aska och nog gärna strös i havet. (Har skrivit ner min önskan så att det framgår vad jag vill.)
   Trevligt att du gick med.
   Önskar dig en skön söndag.

  1. Så vackert här.Och den soliga dagen gjorde sitt till. Har varit här tidigare ett par gånger men då inte haft tillfälle att ta mig an denna fina begravningsplats mer ordentligt. Men nu så blev det av.Skogskyrkogården är spännande i sin utformning.Allt är så väl genomtänkt och arkitekterna har tagit vara så väl på naturen.Och området är verkligen stort.
   Kram

 8. Fint och välgjord inlägg som alltid! För en som gärna vandrar på kyrkogårdar, en ynnest att få följa med hit!
  Många kyrkogårdar har jag ju haft som alternativ till viloplats då jag bott på många ställen under åren. Just nu är en plats i minneslunden på Ruds kyrkogård som också är så vacker och skogsvänlig aktuell om jag så är här när det är dags.
  Stor kram!

  1. Tänkte på dig här. Så mycket fint även i viss färg men mycket form. Och jag tycker det är så bra att detta är en begravningsplats där alla religioner har sina “kvarter”. Sedan tycker jag det är bra att det finns minneslundar, askgravar och vanliga gravar.
   Och en minneslund är alltid fint. Ruds kyrkogård har jag aldrig besökt men kan tänka mig att den är vacker.
   Stor kram

 9. Tack för promenaden på den stämningsfulla kyrkogården! Jag har faktiskt aldrig besökt den, inte ens då jag bodde i Stockholm. Anledningen är förstås att jag inte har någon bekant som vilar där så det har inte blivit av även om det ju är ett turistmål i sig.
  Jag tror inte att jag riktigt förstått hur stort området är förrän nu!
  Kram

  1. Jag var ju här på Skogskyrkogården den dagen då jag blev dålig på kvällen. Föga anade jag då vad som komma skulle på kvällen. Jag har varit här ett par gånger tidigare men då i andra sammanhang än som turist. Vi fick några fina timmar här och jag tänkte extra på att detta är en begravningsplats där det finns plats för alla oavsett religion. (Eller avsaknad av en)
   Området är verkligen stort och jag hade inte heller förstått HUR stort det var innan jag var här. Väldigt vackert också med all skog. Namnet passar verkligen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *