Allmänt Foto

Sko som sko

Bloggvännen Sanna  har i denna veckas fotoutmaning, Gemsweeklyphotochallenge  gett oss ordet sko att tolka i ord och bild. Här finns alla som är med och med olika tolkningar att glädjas och ta del av.

Sko? Som substantiv en form av fotbeklädnad eller en hylsa/ ett beslag som med överdrag. Som verb, något man gör kan ordet också betyda kanta- beslå. Man kan också sko sig, skaffa sig fördelar och ofta på andras bekostnad. Men eftersom jag sällan gör det så lämnar jag det därhän.

Skor  finns i mängder av varianter och mitt skointresse har funnits med mig sedan barndomen. Men efter att i början av 2000- talet fått en garderob på ena stortån som då krossades så kom fokus att ligga på att hitta skor jag ens kunde få på foten så att tån fick plats. Olika typer av joggingskor blev det och i mjukare varianter.  Några år gick och det var dags för nästa tå att bli skadad och det blev den en sen kväll på Orust på Västkusten. Krossad till hälften. Och med två skadade stortår där tånaglarna lossnar några gånger om året och ständig smärta blev det inte enklare att hitta passande skor.

Jordnära skor, tittskor, sittskor, barnskor, finskor, utförsskor, promenadskor – listan kan göras lång. Och till detta kommer skridskor, skidskor, badskor och mycket annat. Så att sko sig är en utmaning och kan ske i många varianter.

Bekvämaste skorna som nästan alltid är både med och på. Lätta som fjädrar och jag nästan studsar fram.

Gåvänliga skor, även de i platt modell,  finns  i flera par i garderoben.

Lyxskor. Min stora skoinvestering i livet skedde hos den franska skomakaren Christian Louboutin.

Dessa skor är tidlösa, mina krossade storstår får får plats och jag tycker de är jättesnygga. Men- jag kan knappast gå i dem så de hamnar i kategorin sittskor eller tittskor. Skorna inköptes då jag var så trött på att inte kunna ha snygga skor p.g.a. just mina krossade tår och “lite plåster på tårna” kändes bra.

En del skor lägger jag märke till hos andra så även om de “sitter”. Och dessa verkar sitta perfekt både på foten och under bordet.

Sittskor i rätta bemärkelsen, fångade på strandpromenaden i Torrevieja. 

Barnskor kan också vara lockande för en mormor att köpa och särskilt om de är lite sportiga.

Och det finns även hundskor. Hade inte en aning om det.  Denna hund med skor och dräkt såg jag i Peking och den gick faktiskt gå själv. Ingen hundvagn där inte.

Ibland går det utför både på det ena och andra sättet och en fördel är då skor som hänger med när det bär av – utförsskor eller utförspjäxor.  Undrar om det även finns uppförsskor som kan vara behjälpliga när det känns motigt när det lutar.

Här är jag i alla fall på väg utför och det i Vemdalen.

Alla hjärtans dag får sig också en känga av det hjärtligare slaget och jag önskar alla en fin dag. Och visst är vi väl hjärtliga och vänliga mer än en dag per år…..

 

42 svar på ”Sko som sko”

 1. Jo, men visst är vi det, i alla fall du, som är trevlig och vänlig jämt och skriver så intressanta och givande inlägg.
  Men, krossa båda stortårna, vilket elände, så ont det skulle göra. Usch och fy. Förstår att det den första tiden efter olyckorna var svårt att få skor som inte gjorde ont.
  Köpa skor är det jobbigaste för mig att inhandla i klädväg, så att säga. Det är nästan hopplöst att få några som passar bra. I affären sitter de fint, jag går och provar, inga problem. Men, sen så ska jag ut och promenera, skavsår på hälarna nästan varje gång.
  Vilka fina finskor du köpte och så vackra de blommiga skorna är. Nu har jag inte skor med höga klackar längre, det har jag fått avstå ifrån.
  Fin bild av dig på skidor.
  Att sätta på hundar skor, det tycker jag är för magstarkt.
  Trevlig Alla Hjärtans Dag.
  Varm kram till dig.

  1. Tack fina Wiolettan! Så glad jag blir.
   Tårna krossades vid olika tillfällen och med några år emellan, men de har gjort mycket ont ska du veta. och jag har även vintertid ibland fått gå i sandaler just när olyckorna skett. Tog lång tid att få bort en del smärta och en hel del finns kvar.
   Förstår att du också har det kämpigt att hitta och köpa skor men skorna ska ju fungera även utanför butiken. Inte det lättaste och det här med skavsår känns igen.
   Visst är det illa att sätta skor på hundarna men jag kunde inte motstå att ta bilden.
   PÅ mina bilder är jag inte ägare till de blommiga skorna men jag hittade dem under ett bord på en kvinna. Mina med röda sulor har jag ibland när jag vill vara fin, men helst sitter jag i dem.
   Önskar dig en fin kväll denna “Alla Hjärtans Dag”.
   Stor och varm kram.

 2. ha ha men va härligt med skor o jag har aldrig tänkt på skor som du beskriver men toppen faktiskt o så söta små skor he he ha en fin alla hjärtans dag kramen <3

  1. Skor kan vara mycket…
   Skor tycker jag mycket om men valet av dem har ofta på senare år fått rättas efter mina krossade tår.
   Jag måste alltid prova skor innan de köps och det noga. Fastar jag för några skor som jag vill ha och som passar så köper jag dem för de är en brisvara.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 3. Intressant inlägg om skor! Trots att jag inte har något fel på mina stortår så har jag från barndomen dragits med halux valgus. Därför väljer jag – sedan åtminstone 30 år tillbaka – att ha skor på mig som inte gör ont varje steg jag tar. När jag var ung var det både stilettklackar (som gjorde hål i golvet och som fastnade bland kullerstenarna) och spetsiga tår som gällde. Hur jag led kommer jag ihåg och det slutade ofta att jag gick barfota hem från festerna på kvällen när det begav sig. Eller “skutten” som det hette då.

  Skönt att du hittat slingbacks där dina stackars stortår får plats så du kan känna dig fin ibland. Jag sörjer ibland över att jag har så svårt att gå i högklackade skor eftersom jag har vant mig vid de bekväma skor som jag alltid använder numera. Så tacksam över modet med både kängor och gympadojor!
  Kram från Ingrid

  1. Ja, tänk förr…Och jag känner igen det där med att ha gått barfota hem genom Stockholms gator och inte bara i Stockholm har det hänt.
   När fötterna inte trivs blir det knepigt och så ju äldre man blir.
   Jag har en del “finskor” men de är inte alltid enkla att gå eller dansa i men ibland så. Skorna med den röda sulan köpte ag mest för att de passade mina tår och att de var så snygga. Och det tycker jag än idag.
   Till vardags har jag som du alltid bekväma skor och köper numer joggingskor av det ameerikanska märket “Sketcher” eftersom de är höga äver tårna, formar sig efter foten, andas och är lätta. DE är alltid med mig och oftast också på. (Inte i snö och regn…)
   Kram och trevlig kväll.

 4. Härlig exposé över skobegreppet! Mina fötter blir alltmer kräsna, och eftersom jag alltid går barfota hemma är de väldigt bortskämda! När jag jobbade gick jag alltid i pumps med rätt höga klackar, så nu vill även mina fötter “gå i pension” och känna friheten! Gillar dina Louboutinpumps och den kinesiska hunden i sina skor är väl näpen!
  Nu vill mina fötter helst ha sandaler eller gå nakna i sanden, men de får vänta ett tag…
  Kram

  1. Visst är det bra när fötterna vill gå i pension och ha det bekvämt. Och vad gäller mina tår så finns ju inget val. Mina “skomakareskor” är häftiga och har använts några gånger, men jag sitter helst i dem. Har provat dansa med det var en större prövning om inte annat för B.
   Den kinesiska hundens skor var väl för söta…Men jag tror den bäst gillade att vara utan dem.
   Sandaler passsar mina fötter och dessa “scetchers” joggingskor som är guld värda för mig och tårna.
   Kram!

 5. Aj, aj, aj… Stackars dina tår! Men fina skor har du lagt ut, och barnskor är ju bara sååå söta! 🙂

  För min del gäller det att skor ska vara bekväma. Punkt.

  Ja, förutom slalomskorna då, dom kan ingen säga att dom är bekväma direkt. Har funderingar på att börja med snowboard för dom skorna verkar riktigt sköna. Men det finns ju andra nackdelar med den sporten såklart… För min del i alla fall. Så jag fortsätter nog med dom obekväma pjäxorna 🙂

  1. Dessa tår har varit ett elände länge och begränsar mycket.
   Visst vill jag att skor ska vara bekväma, några andra köper jag inte, men mina mer tjusiga skor köpte jag bara öfr att…De har använtts dessutom.
   Numer hyr jag slalompjäxor när det är aktuellt men det är ett pyssel att få plats med tårna. (Brukar få prova flera par.) Snowboard har jag provat just för att skorna såg bekväma ut och jag tog flera privatlektioner och i grupp, men att börja med sporten vid 65 års ålder var att ta i. Jag var för rädd. men att åka utför på skidor även i branta pister är helt ok.

 6. Vilket härligt inlägg om ordet “sko”. Du gjorde verkligen helt rätt i att investera i ett par så tidlösa och eleganta skor. Ibland måste man bara unna sig. Tyvärr går jag sällan i högklackat vilket definitivt påverkar förmågan så numera väljer jag alltid en lite lägre klack. Lugnast så…

  Förhoppningsvis så är vi hjärtliga och snälla fler dagar om året men det ena utesluter inte det andra 😉

  Kram och trevlig kväll!

  1. Tackar! Ja, dessa skor var en invesrering men de är tidlösa och när de är på sitter jag mest. Annars blir det lätt Bambi på hal is. Men inne kan jag gå med dem. Har tränat. Oftast har jag ju lägre klackar men tårna ställer till det för mig och sommartid blir det ju oftast sandaler och då är jag rädd attnågon ska trampa mig på tårna. Alltså rent fysiskt.
   Alla Hjärtans Dag utesluter inte alla andra dagar på året utan jag tror på att man alltid kommer långt med tolerans, vänlighet och hjälpsamhet; delar av kärleksbudskapet.
   Kram och jag önskar dig också en trevlig kväll.

 7. Inte roligt att läsa om dina krossade tår. Kan inte vara lätt att hitta bekväma skor för dina sargade fötter. Men du har lyckats utomordentligt bra med tolkningen av temat!
  Dina” plåster på tår-skor” gillar jag, även om jag aldrig kunnat gå på så här höga klackar, inte ens när jag var ung.
  Blomsterskorna skrattade jag gott åt. Herregud, ge mig en krycka direkt eller kanske gåstavar alternativt en permobil;-)
  Hunden tycker jag djupt synd om. Hundar är inga bebisar, det borde ägarna lära sig. Men bilden var himla rolig. Å just på Costa Blanca ser man ju många “påklädda” jyckar alternativt hundvagnar, precis som du skriver. Ja, dessa hundar tycker jag också synd om.

  1. Tårna är en sorglig historia som orsakat mycket ont men nu är jag försiktig och livrädd att någon ska trampa på dem om det är trångt.
   Mina “skomakarskor” har använts flera gånger men jag sitter helst i dem. Några längre promenader är det inte tal om. Men jag har dansat i dem. Tur maken var ett gott stöd där.
   Blomsterskorna såg vi under ett bord på en uteservering och tjejen gick dit i dem. Ganska stadigt dessutom. Jag hade aldrig klarat det.

   Hunden med sina kläder och skor är inget för mig. Inte alls. En hund är en hund. Men jag kunde inte låta bli att ta med den.
   Jag har också sett många hundar här i Spanien som behandlas som bebisar och blir beklämd. Antalet hundvagnar är stort och de flesta hundar har ju inga problem med att gå själva. I alla fall inte från början.

 8. Hej Ditte!
  Ja du är inte ensam att försöka hitta skor som inte gör ont. För mig är sandaler det enda. Ett par stora gympadojor när man åker hem på vintern 🙂 Min krokiga tå skulle ju opereras på Torre sjukhus men jag rymde ju som du vet 😀
  Men – det går bra ändå fast trist 😀 Barfota har jag gått på natten på Gran C 😀 Blåsor!!! Poco taxi på 80-talet 🙂
  Un abrazo! P ♥

  1. Jo, jag vet att du rymde och det kanske var lika bra det.
   Och vi med våra tår får glädjas åt sandaler. NU har jag ju bra joggingskor men de är inte regntäta som du vet.
   Men tårna får plats och de är lätta och bekväma så jag ska inte klaga.
   Jodå, visst har man vandrat genom städer barfota och även med plastpåsar på…
   Kram!

 9. ÅH, dina Loubotain skor -to die for!!! Så snygga!!! Men jag har lite svårt att gå i för höga klackar, fast de du har såg väldigt lagom höga ut!
  Bra skor är viktigt för fötterna, och jag får så lätt skoskav… i början! Trist med krossade tår. Jag ha rockså gjort illa en stortå en gång och två gånger har jag nu fått en ny nagel! En sen kram till dig på alla ♥ dag!

  1. Jag är väldigt glad för skorna och de kom till mig när jag behävde muntras upp och hade svårt att hitta finskor. Jag kan inte påstå att jag är så bra på att gå i dem, de är mer sittskor. Men inomhus kan det fungera.
   Skoskav får ja lätt, två tår är krossade – men annars är det bra. Båda naglarna ömsas några gåger per år och då blir det än kinkigare. Ja, du vet ju…
   Går nästa alltid i mina “sketcher” joggingskor där sulan rättar sig efter foten och tårna får plats. Nu joggar jag ju inte men går å andra sidan långa och ibland raska promenader.
   En hjärtlig kram från mig också.

 10. Härliga bilder på skor. Stackars dina stortår! Men du verkar kunna röra dig raskt i alla fall. I min ungdom var jag tokig i skor och väskor och gick i halvhöga klackar. Sen blev det Ecco skor för hela slanten… skonsamma för knän och fötter. Johannas hund Mara måste ha skor på sig när hon springer på isig mark eller skare, annars river hon sönder sina tassar. Hon behöver ju mycket motion och de måste köpa dyra skinnskor åt henne.
  Kram!

  1. Tack! Ja, mina stortår gör ingen glad. I bra skor kan jag röra mig raskt och har haft Eccoskor i många år men nu har de gjort om modellerna så att de är lägre över tån så jag har fått överge dem. Men Sketcher är minst lika bra och lika skonsamma för knän och fötter och dessutom med en sula i som formar sig efter foten.
   Jag har hört om föer hundar som skär sig på isig mark och har skor. Deras tassar är inte gjorda för detta så det är bra att dessa skor finns.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Här är din kommentar och med din bloggadress och det var den som hade hamnat i skräpposten. Har gjort om lite vad gäller kommentarsfältet
   och har kanske missat någon knapp eller tryckt på en. Så din vanliga bliggadress bör fungera nu. Hoppas.
   Ja, skor är ett kapitel för sig i min bok och ett långt och uttdraget sådant.
   Stor kram och tack!

 11. Nu må det bli en kommentar till; den första försvann. Kom på att när det står min bloggadress så tar inte WP in den. Om jag har gooogl+adressen så glider den iväg … ja ja en baggis när en vet om det …
  Underbart och fyndigt roligt om sko! Prima hela inlägget, förutom dina krossade tår, men du har hittat snygga och bra lösningar på det. Skor dig själv gör du på dig själv 🙂
  Stor kram

  1. Bästa Tove! Din första kommentar hamnade i min skräppost, mem jag tittar alltid där för att se att inget finns där som inte ska finnas där.
   Lustigt att din bloggadress inte vill tas emot för när jag ser din andra kommentar så har det fungerat. Märkligt! Ska försöka ta reda på varför. Men din bloggadress, den vanliga ska fungera.
   Tack för fina ord. Ja, skor är viktiga och jag skor mig nog bara på mi själv och det är helt tillräckligt. Men det är klurigt ibland att
   sko sig för tårna vill inte alltid.
   Stor och varm kram.

 12. Vilket sko-jigt inlägg. Sko-nsamt för fötterna är viktigt. Tråkigt med krossade tår, skönt då med bekväma saker på fötterna. Försvunnen är den tid som bara skyhöga klackar gällde. Nu skulle jag vingla fram som en skadeskjuten kråka. Skönt att den tiden är över! Kramar

  1. Jag har oftast mina “sketchers” joggingskor. Nej, jag joggar inte – men går gärna och mycket och de är så bra dessutom lätta och formar sig efter foten. I Thailand hade jag badskor hela tiden och det var så skönt.
   Skyhöga klackar kan jag ha ibland, men då som sittskor eller ta några steg inne. Inte mer. Men en mindre hög klack fungerar om skorna är bekväma så jag får plats med mina tår.
   Stor kram!

  1. Jodå! Kommentarsfunktionen är omgjord så att jag ska slippa skräppost men en del annat har också hamnat där. Men jag tittar noga så du kan fortsätta att skriva den bloggadress som vanligt.

 13. Härligt inlägg om SKOr!
  Jag tyckte själv det var väldigt roligt att få ihop detta tema. Blev så många tankar och minnen.
  Jag har inga defekter på mina fötter direkt mer än att fotvalven sjunkit med åren och då måste mina fötter ha inlägg eller vara bra anpassade ändå inuti. Där har jag funnit ECCO vara den bästa kompisen.
  Har gått i högklackat en gång i tiden, men nej. Kunde dock använda kilklack, såg jag nyss.

  Synd om dig med dina krossade stortår, men det är bara att anpassa sig. Och du har ju funnit fina skor.

  Många kramar ?

  1. Tack! Visst var det ett trevligt tema men jag hade mina gamla skobilder hemma på en hårddisk så det blev inte som jag tänkt, men funderingarn fanns där ändå.
   Eccoskor har jag haft i många år men de gjorde förra året om modellen på sina joggingskor och de blev lägre över åtrna så nu kan jag inte ha dem. Men de amerikanska Sketchersskorna är minst lika bra och har en sula som formar sig efter foten. Så dessa är nu min melodi på joggingskosidan.
   Skor tycker jag mycket om men har blivit begränsad i de modeller jag kan ha efter tåolyckorna men skor får kosta och då brukar jag hitta, men visst får jag leta länge.
   MÅnga kramar från ett soligt Spanien.

 14. Åh! De blommiga skorna! Guuuu så läckra!
  Men jag får ont i mina hallux valgusar bara av att se dem numer. Skor är numer en himla trist och tråkíg historia, jag som alltid hade så fina skor! Nu är det platt och brett som gäller. Suck.

  1. Såg de blommiga skorna på en restaurang, under bordet, och var bara tvungen att föeviga dem.
   Hallux vallgus är ju besvärligt så jag kan förstå att du blir begränsad i skovalet. Jag är begränsad av mina stortår men har några skor med
   rejäl klack som jag åtminstone kan sitta i. Sandaler och sköna och mjuka joggingskor från amerikanska “Sketchers” fungerar bra. Hade tidigare från Ecco, men de har ändrat modellerna så deras joggingskor är nu lägre över tårna och går bort.
   Hittar ju numer skor som känns bra så köper jag dem för kommande behov och det behöver inte alls vara ett speciellt märke. Viktigast att de är sköna.

 15. Usch vad jobbigt för dig med dina onda tår! Men vilken tur att du har hittat några som är bekväma!
  Jag är ju en skoälskare, men en del modeller är verkligen inte gjorda för att gå i….Sittskor helt enkelt 🙂
  Stor kram ❤

  1. Tårna är ju ett elände och de begränsar mig mycket. Men jag är glad för mina “Sketchers” joggingskor som ofta är på. I sommartid, alltså snart, blir det sandaler förstås.
   Och visst kan sittskor också vara trevliga.
   Stor kram och trevlig onsdag.

 16. Intressant ämne med många möjligheter. Jag fick inget skoskav av att läsa din tolkning. 🙂 Dessutom hade en del rätt färg. 🙂 Stackars hund. De översta skorna ser väldigt bekväma ut.
  Kram Bosse

  1. Visst är det! Och man kan ju både sko sig och sko sig. Skönt att du inte fick skoskav i alla fall. Jag får det lätt.
   Ja, hunden från Peking hade nog fått träna ett tag men jag läste i en kommentar att en bloggvän känner till en hund vars tassar inte klarar skare och is och de måste köpa skor till den. Mycket motion behöver den också. Men det är ju då inte för “syns “skull.
   De översta skorna bor jag nästan i. Så sköna och mina tår blir glada bara de ser dessa. Nog så viktigt.
   kram!

 17. Dina blå lyxskor är verkligen superläckra! Förstår att du föll för dem som ett vackert plåster! Jag var till ortopedtekniska häromdagen för att prova ut innetofflor. De kommer att bli bra, men kan aldrig mäta sig med dina fina. Urvalet av skor till korta breda fötter är inte stort! Hahaha! Vi får sko oss på olika sätt. Huvudsaken att vi kommer framåt. Kram!

  1. Nej, men sköna innnetofflor är värda mycket. Och dessa skor blev ett stort plåster och de används inte så ofta. Ett par sköna utprovade och passande innetofflor känns mer meningsfullt. Klara skoproblem har jag ju och att sko sig kan vaar både mödosamt och krävande. Och visst kommer vi framåt båda två dessutom kan vi ju alltid stötta varandra.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *