Stockholm

Skiftande väder – Från sol till hagel och snö

Gårdagen bjöd verkligen på skiftande väder med stor variation.  Från strålande sol, till solglimtar med moln och vidare till hagel och snö. Allt inom loppet av drygt  en timme. Och det var just den tiden vi var ute. Fram på  sena eftermiddagen gjorde solen på nytt ett halvhjärtat försök att ta över men det gick väl så där-

Skiftande väder

kom det att bli och inget vi alls var beredda på. Men det var fascinerande att se hur snabbt det gick.

Västerut längs kajen, mot vårt håll, såg det ut så här när klockan var 13. En del ljusa moln och lite blå himmel.

Färjan Lisen (kostnadsfri) har lämnat Barnängsbryggan på Södersidan och tar sig över till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad. Härifrån fortsätter den till Henriksdalsbryggan, också i Sjöstan, men ligger längre österut. Och sedan bär det av tillbaka till Barnängsbryggan. (Varför namnet Barnängen? Svaret finns här. )

Stockholm. Södermalm. Verkligen skiftande väder. Österut mot Hammarby sjöstad växte de mörka molnen. Skiftande väder! Verkligen. Österut/sydost mot Hammarby sjöstad såg det ut så här några minuter senare. Tunga, mörka moln tog över och vinden kändes betydligt mer kylig.

Kajsas Kiosk vid Barnängsbryggan är populär och hade som vanligt en del besökare.

Här, snett över Hammarby sjö skymtar Henriksdalsbryggan dit färjan också går. Och uppe på höjden, på Danviksklippan, reser sig de de toppiga husen över nejden.

Än mer österut har molnen blivit ännu mörkare. Men fortfarande är det uppehållsväder.

Några minuter senare blickar jag  söderut och noterar att dels att snön ligger kvar på sina ställen i Hammarbybacken och dels att det skymtar lite blått.

Stockholm. Hammarby sjöstad. Hammarbybacken. Milt sagt skiftande väder. Här med några få blå inslag. Se mörka molnen dragit sig vidare och bytts ut mot ljusare grå samt några blå antydningar. Skiftande väder är det. Ska månne det blå ta över. 

Vi tar oss  uppför den långa Kvastmakartrappan

till Åsöberget. Vinden har ökat och det har börjat hagla. I tankarna har jag här Fogelström och hans böcker i “Stadserien”.En serie böcker som handlar om livet i  Stockholm, personer som kom till staden och deras villkor att leva här. Böckerna sträcker sig från 1860 – 1968.

Dimmig utsikt från Åsöberget över till Djurgården och Gröna Lund.

Åsögatan med sina gamla hus.Här haglar det och haglet ska en stund senare bytas ut mot lätta snöflingor. Och vi styr stegen söderut. Hemåt. Mot kajen.

 

32 svar på ”Skiftande väder – Från sol till hagel och snö”

 1. Typiskt mars/aprilväder.
  Förra året försvann snön mycket fortare hos oss.
  I slutet av mars snöfritt på vår gård.
  Fortfarande en del is här och var, får tänka ut var det är lämpligt att gå.
  Trevlig helg.

  1. Visst är det! Men förra året hade våren kommit mycket längre den här tiden och inte direkt några återfall som det nu varit. Kan tänka mig att ni också hade mer vår då än vad det har visat sig i år- Även blommorna hade kommit sig bättre.
   Sol här idag men efter att ha varit ute i nästan tre timmar så var jag blåfrusen. Kanske +2 men isande visndar.
   Fick bli en Irish coffee när jag kom hem.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Det var verkligen en skiftande väderlek och rena aprilvädret! Så var det hos oss i förrgår men i dag så leder solen. Härligt med tanke på att helgen och spårkursen närmar sig. I vissa lägen är bra väder att föredra 😀

  Kram och ha en härlig fredag!

  1. Verkligen snabba skiftningar. Idag sol men isande vind och bara +2. Har varit ute i tre timmar och var som en isbit när jag kom hem.
   Hoppas vädret håller sig fint både hos dig och mig över helgen.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram!

  1. Visst är det! Och idag isande kallt trots +2. Men vinden var rysligt kylig. Jag var ute i tre timmar och var som en istapp när jag kom hem. En rejäl Irish Coffee hjälpte till att tina upp mig.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 3. Så mysigt det ser ut! Stockholm är en vacker stad!
  Även här har vi växlande väder men just nu strålar solen (även om molnen är hotande nära).

  1. Stockholm är vackert och så även när vädret spelar en ett spratt. Här fick vi alla vädertyper under en timme. Med undantag av regn.
   Solen har varit med oss idag men kalla vindar och bara +2. Var som en isbit när jag kom in efter att ha varit ute i tre timmar.
   Hoppas både du och jag får sol i helgen. Vore så fint och gärna lite varmare.
   Önskar dig en fin helg.

 4. Roligt att få följa med på promenaden, genom dina vackra bilder och beskrivande ord.
  Känner igen mig på många ställen. Åsögatan, där finns det många små, gamla hus och det är trevligt att gå och kolla in hur det kunde se ut förr, fint att de får vara kvar.
  Fogelströms böcker har jag läst och de var verkligen läsbara.
  Vädret var lika här och inte var det skönt, men idag är det bättre. Visserligen var det flera minusgrader i morse men solen sken.
  Trevlig helg och många varma kramar till dig.

  1. Du är alltid välkommen med på promenaderna och via bloggen går ju utmärkt. Här fick vi uppleva nästan alla vädertyper utom regn igår när vi var ute. Och allt inom loppet av drygt en timme-
   Åsögatan här uppe är i stort sett intakt och de gamla husen finns kvar. Och det var ju här som Fogelström hämtade inspiration till sina böcker. Jag läser då och då om hans böcker eller delar av dem och fortfarande med stort intresse.
   Sol har vi också haft idag men så bitande kallt ute. Var ute i tre timmar och var som en istapp när jag kom hem.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 5. Aprilväder. Trots att det är mars. Vårnara, hörde jag idag. Har aldrig hört innan.
  Åsögatan, finns det inte en ungdomsbok som utspelas där…? Fogelström, läste alla hans Stockholmsböcker som ung. Vore kanske intressant att läsa om dem. Ha det fint! Kram!

  1. I varje fall är vädret väldans ostadigt och opålitligt. Idag har vi haft sol men bara +2 och isande vindar. Var ute i tre timmar och var som en istapp när jag kom in igen. Vad gäller Fogelströms “Stadserie” – Mina drömmars stad m.fl. så bodde huvudpersonerna Henning och Lotten här uppe på Åsöberget i en liten röd stuga. Och i dessa stugor bodde många personer. Eländigt, fattigt och trångt.
   Jag läser om böckerna då och då eller delar av dem för mycket av handlingarna äger rum i närheten av där vi bor här på Södermalm.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 6. Då hade jag bättre tur med vädret! Strålande sol! Är i Värmland. Mer snö kom i natt men den är på väg att försvinna, tack och lov. Fast isen på sjön ligger.

  1. Skönt så!Igår fick vi allt utom regn. Idag har det varit sol men så isande kyligt. Var ute tre timmar och var som en isbit när jag kom hem igen. En Irish Coffee hjälpte till att återfå värmen.
   Hoppas du får mer sol så att is och snö försvinner.

 7. Igår var det verkligen växlade väderlek. Betydligt stabilare idag. Vill du redan nu se Kantnepetan kan du skriva in den i sökfältet på min blogg. Ha en bra kväll!

 8. Nu när jag sett dina “hotfulla” bilder ska jag genast sluta gnälla över gårdagens väder här i Täby. Bloggade ju om det. Vi slapp hagel men cirka en timmes snöfall blev det även för oss. Har ju sagt det förut – tycker det är anmärkningsvärt hur mycket det kan skilja vädermässigt mellan Söder och Täby.
  Då kan jag väl bara hoppas att vi för en gångs skull haft samma väder idag då – strålande sol med balkonghäng och “bara” en plusgrad.

  1. Här var det hotfullt i går och så snabba skiftningar. Ösregn slapp vi och sent på em sken solen igen. Visst skiljer det sig vädermässigt en hel del mellan Söder och Täby trots att avståndet är dryga två mil.
   Strålande sol här också. Men jag var ute i tre timmar och var som en istapp när jag kom hem. En Irisg coffee tinade upp mig lite grann.
   Bara + 1 här också.

  1. I stan var det sol idag men så isande kallt. Var i Gamla stan och runt i tre timmar och var som en istapp när jag kom hem. En rejäl Irish coffee timad upp mig till viss del. Hoppas på mer värme.

 9. Omväxling förnöjer sägs det ju, men när det kommer till vädret är det mer förnöjsamt om det växlar om åt andra hållet tycker jag. Från fulväder till finväder alltså 🙂

  Ha en skön lördag!

  1. Omxäling är trevligt men instämmer helt i att det är trevligare om det växlar åt andra hållet- Här fick vi sol, hagel och snö inom loppet av en timme. Fascinerande var det men inte direkt njutbart med var sig hagel eller den blöta snön. Men det var ju snabbt över igen och solen kom tillbaka sent på eftermiddagen. Men kallt var det.
   Önskar dig också en fin lördag.

 10. Ja vädret är som det är nu, man vet inte från en dag till en annan. Men vilken härlig omgivning o färgerna 🙂 önskar dig en fin helg kram

  1. Nej, vädret kan vi ju inte påverka man får ta på sig och vara beredd på allt. Jag är ju ute mycket och har en liten ryggsäck med för halsduk och mössa och vantar om så skulle behövas.
   Kyligt här idag, just nu bara +2 men ett par timmar ute får det ändå bli.
   Trevlig helg.
   Kram

 11. Lite variation vädermässigt denna årstiden får man nog fortsätta stå ut med antar jag, hade hellre haft konstant sol men man kan ju inte alltid få som man vill. 😉

  Vackra vyer där, stockholm är vackert.

  Ha en fin Lördag Ditte.

  1. Jadå! Nu var det ju speciellt med så stora ändringar inom loppet av en timme men fascinerande var det.
   Ja, Stockholm är vackert och det trots att vädert inte alltid är med oss.
   Önskar dig också en fin lördag.

 12. Dimma gör sig fint på bild, det blir lite trolsk stämning. Men att vistas i det är inte lika mysigt. Men många fina vyer hann du fånga med kameran! Kram

  1. Här var det verkligen skiftande väder och allt på drygt en timme- Och kameran var med. Gillar verkligen att komma upp till Åsöberget och tänka mig in i hur det var för de som levde här mot slutet av 1800-talet och framåt i Fogelströms böcker.
   Kram

 13. Riktigt aprilväder, fastän det fortfarande bara är mars.
  Åsögatan ser lockande ut … där skulle jag gärna gå 🙂
  Ha en fin dag … och Grattis igen!
  Kram

  1. Stort tack!
   Åsögatan med den gamla husen är så fin och så även i hagel och snö. Dock var utsikten begränsad just när vi var här- Jag har mycket att ta med dig på den dag du kommer hit och det vore så roligt att visa dig mina favoritplatser.
   Kram!

  1. Tack! Här hade vi under en timme sol, hagel och snö. Och det skiftade snabbt. Men vi var ute så vi fortsatte vår runda.
   Snön stannade inte men den gjorde sig påmind.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *