Resor i Sverige Skyltar

Skärgårdsskyltar från Harstena i Östergötand

Söndag igen! Och dags för den trevligaa och rolig ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltning, skärgårdsskyltar, är gårdagsfärsk och hämtade från St. Annas och Gryts skärgårdar i Östergötland.  Vi var på väg till ön Harstena för ett besök Mer om resan hit ut och om Harstena kommer i veckan.

Olika färjor tetades på vägen mot Harstena. Här på lämnar vi fastlandet, Vikbolandet och kör över till Stegeborg. En tur på tre minuter. 

Skärgårdsskyltar

Vi fortsätter vår resa söderut för att efter några mil hamna i det lilla fiskeläget Tyrislöt. Och härifrån blev det en ny båtresa ut i havsbandet och där Harstena var målet. Detta är en del av en skärgård jag sällan besöker för oftast hamnar jag i Stockholms skärgård som ligger betydligt närmare. Men det ena utesluter ju inte det andra.

Båten ”Lindskär” är på väg för att hämta oss vid bryggan i Trysilöt.

Gott om skärgårdsskyltar finns det och av allehanda slagKanske kan det en annan gång vara roligt att ge sig ut på sälsafari.Möjligheten finns och utanför Harstena finns också en ”sälkoloni”

Under resan ut till Harstena spanande jag ivrigt efter både säl och havsörn. Men tyvärr – Inga synliga.

Efter en vacker båtresa var vi efter 45 minuter frammer på Harstena.

Och bra med skärgårdsskyltar som berättade lite om både fåglar och växter.

Att Harstena är en ”ren ö” såg man tydligt. Inga stora sopbehållare här inte. (Jo, de fanns men på andra sidan huset)

Den gröns brevlådans lilla text, som knappast inte syntes, meddelades att hamnavgiften för fritidsbåtar skulle läggas här.

På Harstena är det tydligt skyltat. 

Vi valde att titta närmare på bageriet…

För både min och många gästers del blev det en kopp kaffe och en vanilj eller kardemummabulle. Så gott! Och havsutsikt ingick.

Avslutningen på skylten blev tyvärr suddig. Men det står. ”PS: Stockholmare som tycker att vi är billiga, man får gärna lämna dricks. Ta det lugnt.”

Och visst måste även en båt få vara med i min skärgårdsskyltning.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

 

28 svar på ”Skärgårdsskyltar från Harstena i Östergötand”

  1. Tack! Och Harstena och skärgården här är så fin. Ett besök i bageriet blev också lyckat. Kram och trevlig söndag.

  1. Det var det verkligen. Och här ute är så fint . Bageriet var en vinstlott det också. Stor kram och trevlig söndag.

  1. Tack! Skärgårdarna runt om i Sverige är en glädje att besöka och så roligt att dessutom jobba med det. Kul att vi var inne på liknande skyltspår. ?

 1. Härlig miljö där ute i den östgötska skärgården och Harstena är en riktig liten pärla. Eller var, för nu är det nog 40 år sedan jag var där, men så mycket har det nog inte ändrat sig 🙂
  Många fina skyltar … sälsafari låter trevligt 🙂
  Ha en fin fortsättning på söndagen!
  Kram

  1. Visst är det! Har bara seglat hit todigare så nu var det en upplevelse att komma hit med färjor och en annan båt. Skärgården här är evfkligen fin. Och miljön på Harstena är nog likadan nu som den var när du var där- Jag njöt verkligen av att vara där. Tänk vilket jobb jag har ibland! Och visst ville jag skylta från fina Harstena och Östergötland.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Här har det regnat en del idag. Behövligt.
   Kram!

 2. Tack för att du delar med dig av skärgprdslivet! Alla mina båtar ligger på land… jag får njuta at dina vackra berättelser/utflykter ?

  1. Och idag blev det en annan del av skärgården, den Östgötska med St. Anna och norra Gryts skärgård. DEt bleb en väldigt fin jobbresa och jag tror alla våra gäster var väldigt nöjda.
   Och du är välkommen att dela mina upplevelser till sjöss.

 3. Harstena var väl med i väderleksrapporten förr i världen?? Harstena västsydväst 5 och sol. Visst var det så?? Läcker utflykt i alla fall! Jobbresa tror jag! Kram

  1. Harstena är fortfarande med i väderrapporten och det finns en väderstation hä rute. Jodå, jobbresa var det och den blev väldigt lyckad. Skärgården här är så fin och lite annorlunda från den vi har i Stockholm.
   Kram!

 4. Färskare kan din skyltning ju knappast bli! Suveränt! Skrattade gott åt den gröna ”penninglådan” med texten ”Sopor” under. Den var riktigt bra:-)
  Sedan gillar jag humorn ”Bake the world a better place” är fyndig, och så klart att bageriet gör sig lustig över oss nollåttor. Ja, ja, det får vi nog bjuda på;-)
  Sedan måste du och Emma ha varit synkade idag, då även hennes bidrag till Skyltsöndag innehåller info om växt- och djurliv. Roligt:-)
  Tusen tack för riktigt fina skyltar och länken:-)

  1. Färskskyltat var det! Jag skrattade också åt ”sopskylten” och den lilla gröna lådan. Och visst är det ju viss prisskillnad till det mer förmånligas favör utanför sorstan. Märkets här, även om råvarorna får komma per båt. Att huvudstadsborna kan behöva ta ett djupt andetag kan det npg vara fog för att påminna om.
   Konstaterade att Emma också var ute i naturen denna skyltsöndag. Men jag kanske mer översiktligt…

  1. Harstena i den yttre skärgården i Östergötland är verkligen helt fantastiskt. Och hela resan blev väldigt lyckad.
   En fin kväll har det varit och en ung svenska kille, Armand Duplantis 18 år, som vann EM i stavhopp på 6.05. Stort!!

 5. Underbara foton, o så retar jag mig på felstavningen på cafeets skylt. Tänk att ordet lugn kan vara så svårt att stava till, tror halva befolkningen stavar fel…
  Så, det var det utbrottet, Jag har aldrig haft förmånen att besöka denna skärgård men ser ju att den är väl värd ett besök. De bofasta är tydliga med vad som gäller, sånt gillas också, då slipper man onödiga slitningar mellan boende och turister. Och tur med vädret, det verkar du då alltid ha, här har det regnat hela dagen…

  1. Tack! Jag såg felstavningen men tog inte med den när jag ”förtydligade” den något suddiga texten. (Hade bråttom här med kameran)
   Jag har varit här förr men då kom vi seglandes in. Men Harstena och skärgården här såg ut som jag mindes den. Ön är varsamt omhändertagen och det är en miljö besökare är rädda om. Så borde det ju vara överallt.
   Mulet var det och en del blåst, men inget regn. En väldigt fin resa var det.Och en förmån att ha ett så roligt jobb är det också.
   Kram!

  1. Tack! Det blev en väldigt fon resa hit ut och vackra vyer genom östergötland också. Här i bageriet fanns många godsaker och lite matbröd köpte jag med hem.En väldans bra dag.
   Kram!

 6. Vilken härlig skyltning från en underbart vacker skärgårdsmiljö! 🙂

  En sån där sälsafari skulle jag gärna åka på 🙂

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tack! Skärgårdsmiljön här i Östergötlands skärgård är så fin och skiljer sig en del från Stockholms skärgård. Fint att ta del av båda.
   Visst verkade sälsafarin rolig. Skulle också gärna testa detta.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 7. Östergötlands skärgård har jag alltid missat, jag brände förbi två gånger i veckan, på E4 på väg mot Malmö och tillbaka. Kul att få se det på bild.

  1. Jag har förr i tiden seglat itll Harstena ett par gånger och skärgården här i Östergötland är är verkligen fin. Lite annorlunda mot Stockholms skärgård är det. Och jag kommer gärna tillbaka.

 8. Fina skyltar. Funderar på om det endast uppskattas om stockholmarna lämnar dricks. Kanske tror de inte att det är lönt att flirta med smålänningar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *