Skyltar

Skärgårdskänsla med skyltar från Sandhamn och Sandön

Det är andra söndagen i september och den viktiga Valdagen är här.Stockholm bjuder oss även idag på strålande sensommarväder.  Men söndag innebär  också att det är dags för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. ”Skyltar” av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Dagens skyltning bjuder på skärgårdskänsla och doft av hav. Bilderna (alla utom en)  är tagna i veckan när jag var på besök i Sandhamn, lotsarnas ö-

Skön skärgårdskänsla infinner sig genast man kommer i land i SandhamnSvea Tiger, en av alla fritidsbåtar i som låg i Sandhamn. Nu var det glest med båtar längs bryggorna. Högsäsongen är över.

 Skön skärgårdskänsla

infinner sig redan ombord på båten ut till Sandhamn. En känsla jag trivs väldigt bra med. Och visst kände vi oss välkomna.

Välkommen tilll Sandhamn. Och lite förhållningsregler kan säkert många behöva. Allt är inte självklart för alla.

Kanske kommer man som gäst till Sandhamn (byn heter så) och Sandön på besök över en dag eller så äljer man att bo över natt. Både Sandhamns hotell och Sandhamns Värdshus ligger bra till och med fin utsikt över hamnen. Och skulle man bli hungrig så har båda restaurang.

 

Sandhamn är en ö och och det är vattenbrist, något som KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet) och Bluewater gjort något åt. (Bluewater är ett företag som jobbar med att rena vatten) Runt hamnen finns olika tappställen där man kan fylla sina vattenflaskor med friskt och renat vatten från Östersjön. På så sätt sparar man Sandhamns dyrbaar grundvatten och hjälper till i kampen mot engångsplaster i våra hav.

Ett av tappställena för vatten i gästhamnen i Sandhamn. En verkligt bra lösning.

Vi tog en promenad

runt ön och gick genom den vackra och glesa tallskogen där solens eftermiddagsstrålar skapade ett fint ljus. Undrar om det är en skola här i skogen som är till uthyrning. Nja, den ligger ju inte här i skogen men skulle  kunna vara till uthyrning eftersom den är nerlagd sedan några år.

Vacker tallskog.

Visst finns det gatuskyltar här i skogen. Fint att hitta rätt på de små sand och grusvägarna.

Hade med denna skylt i veckan, men den får var med igen.  Många har läst eller sett Vivecka Stens ” Morden i Sandhamn” och det går fint att göra en ”mordvandring”. På alla utsatta punkter här på kartan förekommer något som hänt i böckerna.

 

Ett dygn gick fort och det var dags att åka tillbaka till storstan igen. Men min skärgårdskänsla följde med mig hem.

Cinderellabåten tog oss tillbaka till Stavsnäs för fortsatt bussresa mot Stockholm.

Valdag! Och en extra skylt. När jag tittade ut på balkongen passerade en flytande valkampanj. Vilket parti det var framgick helt klart. Hoppas alla röstar idag eller har förtidsröstat. Ett avgörande val är det.

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

22 svar på ”Skärgårdskänsla med skyltar från Sandhamn och Sandön”

  1. Strålande sol i Stockholm och då känns det mer hoppfullt med valresultatet. Hoppas på det ” bästa”. Trevlig söndag

  1. Jag tänkte på dig när bussen passerade Djuröbron, både på vägen till och från Stavsnäs. Jag är så förtjust i Skärgården och det var verkligen sann lycka att var här ute. Nu var det några år sedan jag var där men allt var sig likt. Och vår värdinna lotsade oss runt ön. Hon är född och uppvuxen här och hade mycket att berätta.
   Och visst ses vi.
   Kram!

 1. Tänk så många skyltar du hittade i lilla Sandhamn! Men för varje ort man besöker finns det ju nytt. Av något slag.
  Ha en bra valdag och stor skyltsöndagskram!

  1. Här på Sandhamn fanns en hel del i skyltväg och både ögon och kameran var med.
   Jag har haft en väldigt bra valdag och på olika sätt och nu är det valvaka som gäller. Men det känns läskigt med ”brunskjortorna” som går fram och mycket på grund av missnöje. Illa!
   Stor kram!

 2. Trevliga skyltningar där från Sandön. Så smart ordnat med dricksvattnet där. Någon har verkligen tänkt till!

  Kram och ha en härlig kväll!

  1. Här fanns en hel del trevligheter i skyltväg och just sättet att lösa vattenreningen gillade jag också. Kanske kunde flera ta till sig av detta.
   Här varvar jag nu i kväll mellan kanalerna och följer valresultaten. Spännande äna in i ”kaklet”. Och vem som vinner är ju högst oklart. Men trist bara att missnöjespartiet får så många röster.
   Kram och trevlig kväll.

 3. En strålande skyltning från Sandhamn – strålande i dubbel bemärkelse alltså:-)
  Åsså lärde jag mig nåt nytt också, nämligen att Sandhamn städas av privatpersoner och inte av personal från kommunen.
  Bluewater var också nåt nytt som jag inte ens visste att det fanns. Otroligt vad man lär sig genom att läsa bloggar.
  Jättekul med ”deckarkartan”. Perfekt om man läst böckarna.
  Åsså skrattade jag gott åt ”Center-båten”. Deras valkampanj måste verkligen ha uppmärksammats överallt, inte bara i Hammarby Sjöstad med tanke på vilket val partiet gjort.

  Tusen tack för en toppen veckoskyltning och länken:-)

  1. Tackar! Ja, Sandhamn strålade när vi var där. Även vår värdinna berättade att ön städas av de boende och det kan ju under högtryck bli mycket att städa. ”Blue Water” tycker jag verkar väldans bra. Perfekt att använda Östersjöns vatten som renas. Deckarkartan ska jag testa vid tillfälle men nu passerade vi i stort sett alla platserna.
   Kunde inte låta bli att ta med Centerpartiets båt. God idé var det i alla fall. Och rolig.

 4. Så fint där i Sandhamn … där jag inte heller har varit annat än när det varit program på tv … deckare och kustbevakare … Som vanligt en stor variation på skyltar hos dig – snyggt jobbat som alltid.
  Självklart har vi röstat, men det gjorde vi redan i början av veckan och nu är det bara att vänta och se hur det går. Viktigast för mig är att vi INTE låter ett parti som inte anser att alla människor har samma värde få alltför stort inflytande! De skrämmer mig!
  Kram

  1. Tack! Här fanns lite att skylta ifrån. Här ute är det verkligen fint och med en väldigt speciell natur. Du hade tyckt om den. (Tittade efter svampar men såg bara ett par som jag inte kände till och jag kan ju bara ett par) Jag tittar nu på valvakan och har precis samma tankar som du. Och nu verkar det ju inte som om detta parti ska få så mycket att säga till om. Skönt. Hoppas detta består.
   Kram!

 5. Sandhamn så vackert!!! Jag har tyvärr aldrig satt min fot där… men det kommer 😉 Bluewater så härligt 🙂 Rent vatten kommer att bli viktigt framöver tror jag… Jag har vänner som seglat varvet runt och avskedskvällen ombord fick jag en genomgång på deras anläggning… de var ute i tre år. Jag förstår att din skärgårdskänsla följde med dig hem. Tack för resans bilder!

  1. Visst är Sandhamn fint! Jag har varit här många gånger och även seglat hit. Men skönast är att komma utanför högsäsong när trycket på ön är mindre. Nu hade vi ju väldans tur att besöka en vän som är född och uppvuxen här och verkligen kan sin ö. Visst är idé men ”Blue Water ” god och fint att nyttja ett renat Östersjövatten. Tänk att vara ute i hela tre år och kul att du fick en genomgång av deras anläggning. Och skärgårdskänslan har suttit i hela veckan.

 6. Det hugger till i hjärtat av längtan till havet i segelbåt. Så synd att det bara blev två somrar för mig i skärgården. Också lite synd att det var just då dottern var i besvärligaste åldern, 13 till 14 då hon absolut inte ville hänga med men inte kunna stanna hemma ensam. Så man hade en surmulen tonåringsdotter som satt i skuffen hela helgerna…
  Härliga skyltar, framför allt kartan med filminspelningsplatserna. Jag har inte sett serien, tycker inte den riktigt höll måttet som film, även om miljön är underbar. Jag lär gå o lägga mig innan jag eller någon annan för den delen vet hur det gick i valet. Har just hört att rösterna som PostNord skulle leverera är sena. vilken överraskning ! Kram

  1. Jag tycker ju också om skärgård och segling men var sak har isn tid. Och att ha med en tinåring på sjön som inte vill är inger direkt ”hit”. Jag har sett några delar av tv-serien med Sandhamnsmorden men läst flera av böckerna. Nu passerade vi flera platser som förekomme ri böckerna och det var trevligt. Ön i sig är väldigt fin att promenera runt på.
   Jag höll ut till 00.30 sen fick det vara. Lär ju dröja inget något blir klart. Och att Post Nord inte levererar kändes inte ovant direkt.
   Gos morgon och trevlig start på veckan.
   Kram

 7. Härlig skyltning från en härlig miljö 🙂
  Himla smart och bra med dom där vattentapp-ställena! Riktigt bra – borde finnas på fler ställen kan jag tycka.

  Valet mynnade ju ut i en röra större än nånsin… Får se vad som händer när allt blir klart. Om det nu blir det, klart vill säga. Det mesta verkar väldigt oklart just nu.

  Ha en fin start på veckan!

  1. Kunde ju inte låta bli. Sandhamn är verkligen fint. Toppen med dessa ”Blue Water” tappar och att kunna ta till vara Östersjöns vatten som det ju finns gott om. Tycker också dessa borde finnas på flera platser men som så mycket annat handlar det nog om pengar. Här sponsrar KSSS det hela och det hjälper till förstås.
   Ja, valet blev en rörig soppa men med en mix så kanske den blir slät. Men klurigt är det. Ogillar att extrempartierna fick så många röster, men är man missnöjd så blir det lätta så.
   Trevlig måndag.

 8. Nämen, Centerpartiet igen!! De har då varit aktiva under valkampanjen. 😀
  Det var en informativ”välkommenskylt” för besökarna och ett bra initiativ med ”Blue Water” för att spara på grundvattnet.

  1. Jadå, det blev så här. En kreativ reklam med båt. Men jag tyckte mest det var roligt utan politiskt tänkande…
   Visst är ”Blue Water” ett bar initiativ och man önskar att fler skulle ta efter. För vatten finns det ju i Östersjön. Och en informativ välkomstskylt är bra för här är det de boende som städar ön och inget kommunalt bolag. Men man önskar ju att allt det som står vore självklart. Tyvärr är det inte så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *