Foto

Skär – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Denna vecka är det ordet skär som vi fått att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Skär eller rosa? I princip två ord för denna ljustosa färg. "Rosa bussarna" tar dig runt i världen. Skär eller rosa? Dessa “Rosa bussar” kan ta en på många olika resor. Tydlig reklam!

Skär?

Det första ordet som kom upp i tankarna var färgen.  Idag säger man oftare rosa. För att veta mer tittade jag vidare i Wikipedia och lärde mig att färgen finns med bland de 11 färgord som finns i de flesta språk.  De kan sedan i sin tur skifta i olika nyanser. Just för denna ljust röda färg hade svenskan fram till 1700-talet inget speciellt ord. Men 1808 fanns ordet/färgen med i Svenska Akademiens ordbok och med stavningen “chair”. (Kött på franska. Kan också heta “viande)  Och 1868 introducerades även  ordet rosa i denna ordbok.

Intressant var det att läsa att från 1920 fram till 1940 ansågs rosa/skär vara lämplig för pojkar eftersom färgen var relaterad till rött och ansågs maskulin. Blått ansåg man vara lämpligare för flickor eftersom det var en mer prydlig och känslig färg. Vill man läsa mer om skärt/rosa så finns det här.

Andra betydelser

är  skridskoskär, skära med kniv eller annat och förstås skär/ skärgård.

Strax beredd att ta några skär på långfärdsskridskor. (Bild från 1969 när jag gick på Gymnastik och Idrottshögskolan.)  Mössan; en speciell nyans av rosa och med dragning åt det lila hållet, cerise.

Den röda kniven, en rejäl schweizisk armékniv med en 30 olika verktyg är oumbärlig på resor. (Om man inte bara har handbagage med för då får den inte åka med) Har också en liten variant i min dagliga väska här hemma. Den andra kniven är en jaktkniv av tyskt ursprung, handgjord, ärvd efter min pappa. En gammal vass kniv som man får se upp med för det är lätt att skära sig.

Användbara knivar.

Den här kniven har jag aldrig använt att skära med. En handgjord, kniv från Rovaniemi i Finland, gjord av en  med vackert mönster på knivbladet och med ett handtag av masurbjörk.

 

Stockholms skärgård är jag väldigt förtjust i och här tar gärna en tur när andan faller på. Och det gör den ofta. Man kan ta dagsturer eller olika kryssningar, utbudet är stort. För egen del har jag i färskt minne vår bokklubbs njutflykt” till Sandhamn i september.

Stockholms ytterskärgård. Norra delen. Augusti 2018

Fyren på skäret heter Hundskärsknuv och ligger i Ålands hav, i Stockholms norra ytterskärgård . (Utanför Kapellskär)

På väg in mot Mariehamn på Åland. Här Kobba klintar. Hit kan man sommartid ta en båttur från Mariehamn.

Kobba klintar. Bild från december 2018 från vårt hyttfönster på kryssningsfartyget Birka Cruises. 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  skärtolkningar.

42 svar på ”Skär – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Jadå, jag kunde inte välja och alla betydelser dök upp när jag skrev.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 1. Superfin tolkning av ordet skär! Vad fin du var där med påtagandet av långfärdsskridskor. Sägs vara väldigt roligt. Min äldsta dotter och make i Dalsland kör detta.
  Sista bilder är magisk!
  Tänkte på knivar. Jag grunnade på mina köksknivar men hittade inte någon idé till foto. Nu kom jag på. Jag har en jättesöt Morakniv som jag köpte på plats för några år sedan. Aldrig använd, typiskt mig ibland.
  Varm tisdagskram!

  1. Tack! Långfärdsåkning på skridskor har jag ägnat mig åt en hel del och så fram till för ett par år sedan. När vi bodde i upplands Väsby bodde vi vid sjön Norrviken och då blev det fler turer varje vecka. Kan förstå att “de dina” i Dalsland kör för roligt är det.
   Knivar har jag en del och flera är i användning men några är väldigt vassa så de är jag mer försiktig med. Ett par är jaktknivar och jagar gör jag ju inte. Kul med din Morakniv och kanske kommer du nu att ta fram och använda den. (Men å andra sidan är det inte så ofta man har användning för den.)
   Sista bilden är jag också väldigt förtjust i.
   Varm kram!

 2. Som vanligt så bjuder du på en härlig tolkning med många fina bilder till. När jag var liten sade man oftare skär än rosa, precis som man sade brandgul i stället för orange. Ja det är mycket som förändras.

  En liten fråga, bokade ni turen till Auschwitz/Birkenau hemifrån eller på plats i Krakow?

  Kram och ha en härlig tisdag!

  1. Jag tänkte också på detta med skär/rosa och brandgul/orange. Men egentligen är betydelsen densamma.
   Vi bokade vår tur till Auschwitz/Birkenau på hotellet och det är en heldagstur. Behövs! Så bra. (Jag var i Auschwitz som 10 åring med min pappa och vänner till honom som hölls fångna här och då förstod jag inte allt det hemska. Men pappa ville att jag skulle ta med mig det besöket och det gjorde jag.Fullt ut) Turen här leds av en guide som tar en med genom området.
   Schindlermuseet rekommenderas också och det är promenadavstånd dit. Där behövs ingen guide.
   Kram!

 3. Passade på att läsa om er resa till Krakow vilket var väldigt intressant. Konstaterade att ni såg det som vi vill se så det var trevlig läsning. Vårt hotell ligger på stora torget så det känns som en bra utgångspunkt. Även Husse ska få läsa dina inlägg!

  Kram

  1. Vi var väldigt nöjda med vår resa och bodde ca 10 minuters promenad från det stora torget, i Gamla stan av Krakow. Ert hotelläge är perfekt och mycket händer runt torget.
   Krakow är en stad jag gärna återkommer till för det finns mycket kvar här att se. Ev, ska jag jobba på en resa hit till hösten och då blir det ännu ett besök före det.
   Kram.

 4. Härlig kavalkad av “skärbilder”! Intressant det där med blått och rosa och vilka som skulle ha vad.
  Undrar hur det kom sig att det blev ombytta roller.

  1. Jag grunnade också på varför man sedan ändrade detta med blått till flickor och rosa till pojkar. Orsaken är nog oklar men har förstått att det kan ha haft lite med andra världskrigets koncentrationsläger att göra. De som var homosexuella fick där en rosa triangel på sig. Men det finns nog fler anledningar. Har nu lagt till en länk om den skära färgen.

  1. Tackar! De rosa bussarna har ju hängt med ett bra tag och har framtiden för sig. Kul sätt att ta sig ut och i sällskap med andra. Har dock inte testat själv.
   Ha det fint du också.

 5. Bilderna är intressanta att titta på som vanligt och med din text blir det perfekt. Du hade liknande tankar som mig angående färgerna rosa/skär men du gick ett steg längre och tog reda på fakta. Även det kunskapshöjande hos mig. Vackra knivar och jag har själv några sådana som är handgjorda av erkänt duktiga knivmakare, det är svårt att använda dem så de blir liggande i någon låda. Synd, de ska ju användas.

  Stockholms skärgård ska ju vara fantastiskt vacker och sambo har seglat där ett år innan jag kom med i bilden och själv har jag endast åkt med finlandsfärjan. =)
  Du har hittat skär i ett flertal betydelser.

  1. Tack, för fina ord. Nu blir jag än mer nyfiken på ditt bidrag och ska givetvis titta. Men nöje. Numer har jag inte så många knivar kvar, har avyttrat en del. Men dessa jaktknivar är svåra att få användning för här i vardagen.
   Stockholms skärgård, liksom åLands och många anndra skärgårdar njuter jag gärna av. Är gammal seglare…

 6. Jag visste inte att de rosa bussarna fortfarande kör sin verksamhet! jag hade en kompis på 80-talet som var ute och reste med de rosa bussarna i Afrika. Jag älskar helt enkelt bilderna från skärgården! Det är så vackert och så mycket sommar att jag nästan får ont i hjärtat. Men tiden går fort och snart får jag förhoppningsvis själv se lite skär i havsbandet.

  1. Jodå, dessa rosa/skära bussar är fortfarande i gång och har en hel del resenärer.
   Snart kommer det en sommar och något att längta till är just skärgården. Jag har nog förmånen även i år att få ta mig en titt på din fina skärgård som jag skattar högt. Väldigt vacker och njutbar.
   Och vackra skär finns det gott om där också. Jag hoppas på at se mer i sommar av den.

 7. Vilken fantastisk fin och vacker samling knivar du har. Å nu fick dom till och med vara med på bild. Skoj att läsa att du också har en “schweizisk mini” i handväskan. Skulle aldrig gå ut utan den. Roligt nog blev den “konfiskerad” på flygplatsen i Stansted en gång. Hur man nog skulle lyckas attackera någon med den…

  Bilden när du drar på dig skridskorna är så fin, och du är dig otroligt lik. Bilderna från skärgården är höjdare.

  Roligt att läsa var också att rosa var en färg för killar och blått gällde för tjejer. Kan lugnt säga att jag är född alldeles för sent i så fall;-)

  Ett toppen bidrag till temat, där du fick med i stort sett alla betydelser av skär!

  1. Tack! Kul att tänka till. Och just veckans ord “skär” kändes svårt.
   Det var min pappa som hade samlingen. Själv var jag ganska ointresserad och har sålt av en hel del. Vilket jag ångra idag. Men några har jag kvar.Och de ska stanna hos mig. Bilden och tillfälle när min grupp ska åka långfärdsskridskor, här på Stockholms stadion, minns jag så väl. Och tänk en skär/cerise mössa. Måtte vara första och sista gången jag hade en sådan. Kul att du såg att det var jag.
   Skärgården gillas så den måste vara med på ett hörn.

 8. Att blått ansågs vara en flickfärg berodde ju på att det var Jungfru Marias färg. Hon avbildades alltid med blå klädsel. Kul att du hittade ett foto på de rosa bussarna som man har hört talas om så mycket. Underbara foton från Stockholms skärgård – får lust att börja måla igen!
  Kram från Ingrid

  1. Ja, synen på färgerna har ändrats sig under årens lopp. Men kul att rosa var förknippat men män fram till 40-talet. Rosa bussarna är aktuella än idag och har en hel del resenärer.
   Stockholm och Ålands skärgårdar tycker jag mycket om och tillbringar viss tid här. Något mindre nu när vi inte längre seglar, men det blir en del ändå.
   kram!

 9. från 1920 fram till 1940 ansågs rosa/skär vara lämplig för pojkar …..
  Lustigt att man tillät pojkar klä sig i skärt/ rosa? Jag kom faktiskt oxå att tänka på först färgen skär. Vilken fin bild på dig och fin skär mössa. Bra tolkning!!
  Kram

  1. Så var det…Och idag ser det lite annorlunda ut även om rosa skjortor på nytt gjort entré. Sedan att man mer förr sa skär och idag rosa är ju lustigt. Men rosa är lite mjukare som ord.
   Bilden på mig är 50 år gammal och jag minns mössan- Men inte vem som virkar/stickat den till mig. Men den användes mycket.
   kram!

 10. En som vanligt suverän variation på veckans ord! Underbara bilder, framför allt från skärgården … såå vackert!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack! Lite gott och blandat även denna vecka. Och skärgården är fin. Alla årstider.
   Soligt i huvudstaden idag, men -9. Uppiggande!
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   kram!

 11. Intressant med ordet skär.
  När jag var liten använde vi inte ordet rosa, utan sa alltid skär. Språket ändras.
  Skridskoskär är härligt. Längtar efter att åka skridskor.
  Detta var ren och skär sanning, inte lögn.

  1. Minns också ordet”skär”. Inte sa man rosa.Jag har åkt mycket långfärdsskridskor tills för några år sedan . Så roligt! Men det är inte alltid de senaste åren det varit sådana vintrar och isar att det fungerat bra att åka. Men i år så.
   En strålande vinterdag idag i Stockholm och -9 just nu.
   Ha det gott!

 12. Här var det många skär minsann 🙂 Tänk, jag hade också en handgjord kniv från Rovaniemi en gång i tiden. Fick den av folk som jag guidade runt och visade Lycksele Djurpark. Dom skulle bygga en i Rovaniemi också, undrar om den blev av?

  Blev lite nostalgisk när jag såg pjäxorna på skridskobilden – sååå typiska för 60-talet 😀

  Ha en finfin dag!

  1. Visst blev det många skär här. Och lite nostalgi också för 60 -talet var piggt i många avseenden. Vad roligt att du också haft en liknande kniv. Och vass är den också.
   Trevlig onsdag!

 13. Intressant tolkning i ett ämne där det finns möjligheter att göra det extra personligt.
  Din pappas kniv måste vara ett kärt minne för dig.
  Kram Bosse
  Ps. Nu ska det bli spännande att se om min kommentar går iväg.

  1. Lite spretigt blev det men så kan det ju vara med ordet “skär”. Ja, men många andra ord också.Alla tre knivarna är arvegods och armékniven är alltid med på resor där vi har bagage.(En mindre modell har jag ständigt med mig i väskan när jag går ut.) Jag undrade just över knivarnas historia och vet inget om den tyvärr- Men säkert har det används.
   Och kommentaren är här.
   Kram!

 14. Tänk så många betydelser och användningsområden man finner ur ett och samma ord om man ger det lite tid. Kul med tanke- och ordlekar.
  Härliga skärgårdsfoton. Jag önskar jag såg lite mer sådan himmel och sådant ljus utanför fönstren. Nu är jag rejält trött på blaskig vinter och gråmulet. Fint då, att titta inom dig.
  Kram Mia

  1. Jag tycker det är roligt att fundera på ett ord eller uttryck och se vart det tar mig i tankarna. Och ibland spretar det men så är ju livet också-
   Vi har haft dagar här med strålande sol, i alla fall delar av dagarna och andra riktigt gråa. Men i veckans tema blev det lite ljusare.
   Kram!

 15. Kjempefin og variert tolkning.
  Denne gongen var ordet vanskeleg og eg ser den store forskjella på
  svensk og norsk.
  Det er ei spennande utfordring.

  1. Jag tyckte också det var en svår utmaning och fick tänka till. Och visst är det stor skillnad här på norsk och svensk vad häller ordets betydelse.
   Och alltid roligt att se hur andra tänkt och löst uppgiften.

 16. Så underbara attiraljer du har hittat att visa upp. Och jag känner precis igen en mycket ung Ditte, du är dig mycket lik! Kniven från Rovaniemi var fantastisk, men jag tror nog att knivar mår bra av att användas! Rosa resorna har jag sett reklam för, bussresor tror jag? Underbar nyans av skär! Och de vackraste skär-g¨årdsfoton där till o med namnen passar in på temat. Kramen

  1. Vad roligt att du känner igen en Ditte som här är 20 år gammal. Jag minns ju tiden här på utbildningen. Kniven har säkert pappa använt och nu har jag den i en låda. Han hade ju sitt hjärta både i Finland och Norge. Skulle gärna tala mer med dig om Finland. Pappas hjärta klappade för båda länderna och han kämpade lika intensivt för bådas rätt till frihet.
   Visst är skärgården fin. Här trivs jag.
   Kram!

 17. Här var det många vackra bilder och många härliga tolkningar. Och en hel del intressant information. Roligt att läsa om färgerna skär/blått för pojkar och flickor. Tack för det 🙂

  1. Olika “skär” blev det. Svårt att välja och flera dök upp i huvudet när jag skrev inlägget. För mig var detta med rosa för pojkar och blått till flickor nytt. Intressant. Men Jungfru Marias färg ansås vara blå så kanske ligger det bakom det hela.Idag säger man nog mest rosa men skär sa man när jag växte upp.

 18. Den härligt rosa bussen känns igen och den piggar upp bland snöslasket. Gissar att en och annan blir frestade att boka en resa. Du har tagit helt underbara havsbilder och den som är fotad genom hyttfönstret är jätteläcker.

  1. De “Rosa bussarna” har ju funnits länge och hänger fortfarande i och med. Själv har jag inte rest med dem men har vänner som gjort det och varit så nöjda. Nu, på “ålderns höst” vill jag nog resa lite mer bekvämt. Men det kanske finns det också.
   Bilden jag tog genom hyttfönstret tycker jag också om. Och skär var det runt om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *