Stockholm

Sjönära iakttagelser – Med en del gott och blandat

Visst går sensommaren mot sitt slut. I varje fall om man tittar i almanackan. Men envis som jag är tänker så jag hålla kvar den en bit in i september. Kanske då med beteckningen sen-sen sommar. Och helt oavsett, så hoppas jag nu på njutbara dagar  även in i september. Stockholm bjuder oss idag på ett strålande väder och jag i min tur bjuder på några sjönära iakttagelser. Iakttagelser gjorda  den senaste veckan från vår balkong här vid vattnet i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm.

Stockholm. Södermalm. Vi har ett absolut sjönära läge där vi bor på kajen. Absolut ett sjönära läge har vi där vi bor. På kajen med Hammarbykanalen nedanför oss. Här väntar båtarna på att slussa från Saltsjön/Östersjön och in i Mälaren. Och vid kajen ligger husbåtar på kommunala båtplatser. 

Sjönära iakttagelser

Eftersom vi bor vid vattnet och på kajen  ser vi mycket av vad som händer. Men i dagens inlägg blir det fokus på vattnet och iakttagelser från balkongen. Och vattnet, både Saltsjön med inloppet till Stockholm och även  Mälaren/Årstaviken ligger helt nära.

Alldeles vid Hammarbyslussen ligger en Sjöräddningsstation och den har legat här sedan 2019. Två Sjöräddningsbåtar finns här och de är i bruk hela året om och bistår båtar och deras passagerare som råkat ut för olika missöden.

Här ger sig  Rebecka, den större Sjöräddningsbåten ut på uppdrag. 

Stockholm. Södermalm. Husbåtarna har verkligen ett sjönära läge. Ett sjönära länge har ju husbåtarna vid kajen. (Alla måste vara flyttbara för egen maskin) Och här får blommorna extra omvårdnad. 

En trut sitter på masten till en av husbåtarna till kajen och har god utsikt över nejden.

Både under vår, sommar och stora delar av hösten är det livlig båttrafik i Hammarbykanalen. Här passerar och samsas nyttofartyg, fritidsbåtar, kanoter, kajaker och vattenscootrarna.

Kanoter på väg mot slussen. Och ibland händer det att de slussar. Men inte alltid.

Att slussa är förenat med en avgift på  260 kr från Saltsjön till Mälaren och gratis om man vill ut från Mälaren. Man kan också köpa säsongskort för drygt 1000 kr. Dessa herrar med sina kajaker väljer att bära dem,trots att slussningen in i Mälaren är kostnadsfri. Fullt förståeligt för det är knepigt att sitta i en kajak i slussen och liksom hissas upp en meter.

Vad jag såg gick det ganska smidigt att få upp kajakerna på kajen. För så tunga är de ju inte.

Mer att se

Vi har sett att en av husbåtarna nedanför oss är till salu. Och nu verkade den vara såld och på väg bort.

Här förbereder man för att lägga loss och flytta skeppet; en galeas. Motorerna hör vi är i gång.

Här på väg bort. Men den grönskande husbåten Gratia som också ligger nedanför oss på kajen ligger kvar.

Ytterligare en kajakpaddlare. Den här kajaken brukar ligga på en flotte på en av husbåtarna nedanför oss.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Den här kajaken har en sjönära parkeringsplats. På en flotte vid kajen i kanalen. i kanalen. Kajaken har i sin tur en sjönära parkering på en flotte så den är lätt att få den i och upp från vattnet.

Ett par månskensbilder få också vara med. Även de är sjönära eftersom månen befann sig ovanför kanalen när de togs.

Stockholm. Södermalm. En sjönära månskensbild. Månen befinner sig över HammarbykanalenEn sjönära månskensbild. Månen befinner sig ovanför kanalen.

Fullmåne över Hammarbykanalen och Södermalm.

28 svar på ”Sjönära iakttagelser – Med en del gott och blandat”

 1. Jag tycker det verkar mysigt att bo på en husbåt, men man kanske tröttnar efter ett tag om ytan är för liten. Men bra utsikt har ni och aldrig långtråkigt
  Stor kram

  1. Jadå! Men nog det blir ganska fuktigt och knepigt att ta sig upp och ner i trappor och på ganska små ytor. Är så nöjd med att bo i lägenhet här på kajen. Och bra utsikt har vi och god underhållning ingår nästan alltid.
   Stor kram

 2. Japp än är det sensommar och även här skiner solen =) jag hoppas som du på en fin september, helst långt in i oktober. Ha en bra måndags eftermiddag, lunchen strax slut, dags att jobba igen.

  1. Strålande sensommar här idag.Har varit i och vid Ulriksdal och tänkte på dig med alla växter vi såg i växthusen och ute på markerna. Helt ljuvligt-
   Men utan bil svårt att få med något hem- Bilder och inlägg kommer i veckan.
   Önskar dig en fin måndag

 3. Trevligt med sjönära som ni har.
  Alltid något att titta på.
  Promenerade på andra sidan förra söndagen med maken och svärfar.
  Fint väder även hos oss i norr, någon/några dagar till verkar det som.

  1. Vi trivs så bra. Mitt i stan, på kajen vid vattnet och med naturen helt inpå. Oftast ingår även god underhållning. Vi tar ofta ett varv runt och då ingår även en bit av Sjöstan. Fint även här-
   Strålande sol här idag och +20. Perfekt med ett besök i och runt Ulriksdal.

 4. Ett underbart inlägg! Sensommar är ljuvligt. Vi hade 23 grader idag och det ska bli mer i morgon. Hoppas det stannar länge!
  Jag, precis som du är hav och sjömänniska. Vissa föredrar skogen, men måste jag välja blir det havet alla dar i veckan!
  Kram

  1. Tackar! Visst är sensommaren fin. Fint att den kom till er också. Här har vi haft +22 idag och jag har haft en heldag ute .
   Vi har ju inte direkt något hav så vi får nöja oss med vatten. Men många båtar är det som underhåller oss.
   Ja, havet väljer jag också. Saknar att inte komma till “Bästkusten” i sommar.
   kram

 5. Att bo sjönära innebär verkligen att det alltid finns något att se på. Hade vi inte tackat nej till lägenheten hade vi bott med havsutsikt om två månader. En dröm helt enkelt! Men vi hade också haft en mycket hårt trafikerad genomfartsväg tio meter från bostaden… Ni bor helt enkelt väldigt bra och fint!

  Kram och god kväll!

  1. Jag tror det blev ett bar beslut för er del. En trafikerad väg vill man inte ha nära. Vi har kajen som är bilfri, “i princip”. Polis och liknande kör ibland. Och gatan utanför huset är en liten återvändsgata så det är lungt.
   Vi hade tur och känner att vi bor väldigt bra här och trivs.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 6. Än en gång, du har en fantastisk utsikt där, helt underbart och ibland riktigt spännande ju.
  Hoppas ju också på några fler varma dagar här men snart kommer mörkret igen, det är ju på god väg redan, helt ok för mig det också men ändå.

  Ha nu en fin avslutning på denna måndag.

  1. Vi bor bra och underhållande utsikt har vi oftast. Mycket som händer i kanalen och på kajen.
   Idag har vi haft en strålande sensommardag. Ser lovande ut i morgon också. Men visst hoppas vi på flera vackra sensommardagar.
   Här blev det middag i kväll på balkongen med helt behagliga +18. En kofta åkte på.
   Önskar dig en fin kväll.

 7. Bilden på fullmånen är underbar! Att slussa med en vanlig båt tycker jag är aningen läskigt. Att göra det med en kanot/kajak verkar livsfarligt, så jag förstår att man hellre bär sin kanot upp eller nedför trappor.
  Många hobby-trädgårdsmästare på husbåtarna, riktiga oaser. Sedan är jag glad att Gratia får ligga kvar på kajen. Hade nog saknat henne om hon hade fått flytta på sig.
  Som jag sagt så många gånger – du bor i ett semesterparadis som bjuder på såååå mycket roligt och intressant.

  1. Vi har ju suttit en del på balkongen även kvällstid och kul att månen ville vara med på bild.
   Kan förstå att du tycker det kan vara lite läskigt att slussa. Vi har ju haft båt så en hel del slussningar har det blivit. Men med kajak/kanot har jag inte testat. Lite knepigt är det ju att hålla i sig där inne i slussen.
   Gratia är kvar med all grönska och sin katt. Vi skulle också sakna henne och nu saknar vi den båten som såldes.De var så himla trevliga.
   Vi bor bra här och ofta är det underhållning dessutom.

 8. Skönt att värmen kom tillbaka lite i alla fall. Härliga bilder på alla båtar. För at tinte tala om fotona på månen, wow!
  Vi hoppas på en skön solig september månad!
  Må så gott!
  Kram!!!

  1. Tack! Verkligen skönt med lite sensommar. Och det ser lovande ut idag också.
   Balkongen och det vi ser härifrån i kanalen och på kajen erbjuder ofta god underhållning.
   Och några kvällar har vi suttit ute till sent. Lika bra att passa på.
   Visst håller vi kvar sensommaren in i september.
   kram

 9. Min dröm om husbåt i Stockholm hann inte bli verklighet men otroligt sugen var jag! *Annat i livet kom emellan, ett compact living som skulle passat mig bra. Så lite avis är jag alltid då jag ser husbåtarna…
  Du färdas ofta med båt, gillar vatten och skärgård men har det bästa av två världar med en bekväm lägenhet men båtar och hav strax intill.
  Tack för fina foton, kram!

  1. Husbåt är ju speciellt men jag har varit inne några och på ålderns höst blir det en del trappor att gå och ganska trånga utrymmen. Och ofta mycket som behöver göras. Även en del fukt tar sig ju in.
   Vi tycker ju om vatten och har haft båt men är nöjda att bo på land med vattnet och båtarna nära. Både att titta på och färdas med.
   kram!

 10. Snacka om underhållning på dygnens alla 1440 minuter. Så helt fantastiskt att kunna bo så där som ni gör. Du radar upp så många ögonfallande bilder för en som älskar böljan den blå. Gubben i månen vart som pricken över i:et. Här bläddrar jag igenom flera gånger… fantastiska motiv du radar upp. Allt faller mig i smaken, även den blommiga båten. Men att paddla igenom en sluss är nog det sista jag skulle försöka mig på, snacka om att utsätta sig för en klämrisk. Efter en riskanalys som förmodligen aldrig skulle kunna kännas säker. Klokt nog att krångla att sjösätta/ta upp dem med lite extra balansering på kajen så där. Sjöräddningsbåtarna gör fantastiska bedrifter utmed vår kust. Man är glad att dom finns. Jag följer dem via ansiktsboken och jag har en kamrat som deltar med sin godkända sjöräddningshund. Han brukar även vara och öva i Stockholmstrakten. I Sundsvall heter de: Sjöräddningssällskapet rs Sundsvall som går att följa på Facebook. Underbara bilder du visar upp Ditte.

  1. Kanalen är ju inte direkt det öppna vatten du har helt nära men för att bo här i Stockholm så är det väldans bra läge på huset här på kajen. Vi har verkligen god underhållning med mycket som händer i kanalen och på kajen. Och många båtägare, inte minst till de större, har inte ens gått en grundkurs. Slussvakten få ofta ropa höger och vänster för de vet inte vad styrbord och babord är.
   En del kajaker paddlar in genom slussen men många bär dem runt. Jag skulle inte slussa med en kajak eller kanot.
   Visst gör Sjöräddningen ett fantastiskt jobb och i sommar har vi här sett den slita. Många som ger sig ut saknar kunskap och inte minst flytvästar . (Vi är livstidsmedlemmar i Sjöräddningen )
   Har sett att en hund här ibland är med i båtarna när de rycker ut.
   Tyvärr har jag inte FB men ska be att få titta hos dottern.
   Önskar dig en fin vecka.

  1. God underhållning har vi och det både i vattnet och på kajen. Är så nöjd med vårt boende här. I stan men med naturen helt nära.
   Kram

 11. Härliga sjönära iakttagelser och den sista bilden på månen är ju helt fantastisk!

  Fast jag undrar lite. Du skriver att det kostar 260 från Mälaren till Saltsjön och gratis om man vill ut från Mälaren? Jag trodde att om man åkte ut från Mälaren så kom man till Saltsjön…

  Ha en bra dag!

  1. Fin underhållning har vi ofta med mycket som händer i kanalen och på kajen. God underhållning. Du har helt rätt i ditt påpekande att jag skrivit fel. Det är avgiftsbelagt att ta sig från Mälaren till Saltsjön, 260 kr, men det är kostnadsfritt att ta sig den andra vägen-(Men där diskuteras en avgift inför nästa år.)
   Önskar dig också en fin tisdag.

 12. Jag är i ett mellanläge. Jag ser inte detta som sommar men samtidigt inte riktigt som höst heller. Sen-sen sommar låter nog som rätt benämning, eller kanske efter-sommar?
  Gratia hade jag velat bo på under sommaren. Sitta där på någon av dom färgglada stolarna i solskenet och titta på folk.

  1. Kan nog också känna så. Efter-sommar tycker jag är ett jättebra ord.
   Gratia är så fin och verkligen en grönskande oas. Men på en båt. Och ett perfekt läge för att se vad som händer.

 13. Jag håller också kvar sommaren. Så länge det bara går! ,-)
  Bra med sjöräddnings stationen så nära. Kan tänka att dom behövs lite då och då. Mycket att titta på! Bo på en husbåt verkar härligt, alla fall sommartid, ja vår och tidig höst. Men jobbigare vintermånader. Söt trut ,-)
  Kanot i slussen, det går säkert bra. Men jag som inte är van alls med slussar tycker det verkar otäckt. Jag hade gått runt!
  Ser nu att de väljer att bära sina kanoter , klokt val ,-)
  Tur att Gratia ligger kvar, den måste det vara härligt att se, med alla växter. Så fin den ser ut. Bra med en flott (e) parkering för kanoterna.
  Ser ut som månen är på väg ner i kanalen ,-) Vackra månbilder. Har läst de andra inläggen , måste kommentera det vackra huset för skräp! Om det fanns sådana överallt, skulle det då få människor att kasta där! tror inte det, hopplöst ur folk slänger allt där de står.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Även idag är det en skön dag och bara att njuta. Sjöräddningsstationen är så bra och gör mycket nytta. Så bra att de finns runt Sveriges kuster. Har räddat många liv.
   Husbåtarna är fina och charmiga men ganska trånga och med en del trappor att gå i. Så inget för mig.Vi har ju haft vanlig båt så båtlivet har vi testat under många år.
   Ser att flera bär kanoterna/kajakerna runt och det verkar mer lättsamt än att slussa med dem-
   Visst är dessa vackra hus hus för skräp i Nyckelvikens naturreservat fina. Och de rymmer ju en hel del.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *