Stockholm

Sjönära – Nacka med Marinstaden och Ryssbergen

Ett sjönära läge har vi där vi bor, på kajen i Norra Hammarbyhamnen, på Södermalm i Stockholm. Och nära vatten håller jag mig också väldigt gärna och oavsett var jag befinner mig. Allra mest lockar havet, men i Stockholmtraketn kan jag inte påstå  att havskänslan är påtaglig. Visserligen har vi Östersjön helt nära men man får komma ut en bra bit ut i Stockholms skärgård mot Ålands, hav för att jag ska få den där riktiga känslan av hav. Annars är det ju andra delar av landet som gäller.

I några inlägg har jag här på bloggen i promenadtakt rört mig längs vattnet på Sicklaön i Nacka kommun. Och det är många läsare i andra delar av landet och även från Stockholmsområdet som följt med. Så en riktig gruppromenad har det blivit. Jättetrevligt.

Sjönära fortsätter vår promenad att vara. Från Danviksbron via Saltsjökvarn, Finnboda varvsområde och KvarnholmenHär, vid Svindersviksbron, invigd 2016,stannade vi till när vi kom  från de gamla områdena vid Finnboda varv och Kvarnholmen med kvarnen Tre Kronor.

Med fokus på det sjönära

och närheten till vattnet, några meter bara, har vi haft  hela tiden. Och vattnet, i det här fallet Östersjön, kommer att fortsätta att vara med oss. Från Kvarnholmen fortsätter vi  under Svindersbron och vidare längs Svindersviken, en del av Östersjön. Svindersviksbron är en bågbro, byggd av stål och betong, som förbinder de mer centrala delarna av Nacka med Kvarnholmen. Bron går i ett spann och är planerad för både bila och cykeltrafik samt fotgängare. (Bron i sig är 140 meter lång och den segelfria höjden är 18 meter.)

Vi, vännerna Susan och Jörgen, maken och jag,  går längs Svindersviken på en 400 meter lång träbrygga och är på väg mot Marinstaden. Tvärs över vattnet ligger Kvarnholmen.

Tyvärr har jag inte fått fram en bättre karta över natur och rekreationsområden på Sicklaön i Nacka. Men det som är markerat med grönt är naturområden och de bruna är rekrerationsområden. Vi har följt vattnet från brun 7:a- Saltsjö kvarn, till brun 2:a. på Kvarnholmen.  Vidare över till grön 2:a Ryssbergen och sedan mot målet  som är brun 2:a – Svindersviks gård

I princip, kan man alltså gå längs med vattnet runt västra Sicklaön. Vilket vi också gjorde.

En kort promenad idag. Från Svindersviksbron och till Marinstaden

Promenden är sjönära längs Svindersviken. Men också skogen ligger nära. Promenaden är sjönära.  Svindersviken  på  högra sidan. Men ett par avkrokar tar oss några hundra meter från vattnet och upp mot skogen.

Ryssbergen

är en tämligen orörd urskog  i ett kraftigt kuperat naturområde här på västra Sicklaön.  Namnet tror man kommer från den delen av Svindersviken som kallades för Ryssviken och ligger här nedanför skogen. Hit kom ryska fartyg  för att ankra därför att man inte ville ha dem närmare Stockholm.

Särskilt kuperat är området ner mot vattnet, Svindersviken. Högsta höjden är 60 meter. Här växer både lövskog och barrskog. Och inom området finns tallar som är över 400 år gamla. Tyvärr har den brand som var här sommaren 2018 påverkat både djurlivet och växtligheten. Men olika arter av fladdermöss trivs och hittar sin föda nära vattnet. Även många olika fågelarter trivs eftersom de här har lätt att finna både föda och boträd.

Bland träden ser man också en hel del “torrakor”. Alltså döda träd som står upp men det finns  också “lågor” döda träd som ligger ner. Vad gäller Ryssbergen i stort är det unikt med en urskog med allt som finns i den så nära en storstad. Mer om Ryssbergen finns att läsa här via länken.

Alldeles sjönära, vid Svindersvikens strand ligger Ryssbergen.Alldeles sjönära, vid Svindersvikens strand, ser man Ryssbergen. 

Ett sjönära boende

har man absolut här i Marinstaden. Ett bostadsområde nedanför Ryssbergen, vid Svindersvikens södra strand.  Man började planera området 1999 och här i  en tidigare en gammal hamnanläggning.Här låg förr rostiga fartyg och sådana som inte var i farbart skick. I folkmun kallades detta för ” de döda skeppens vik” och det fanns ju en anledning. Så här i den gamla hamnanläggningen byggde man villor och radhus på mellan 100 och 200 m2  på osänkbara betongplattformar.  Och dessa skulle bli anslutna till det kommunala vatten och el nätet. Även ett större hus med bostadsrättslägenheter var planerat vid strandkanten.

Absolut sjönära och med egen båtplats på tomten.Absolut sjönära och med egen båtplats på tomten

Huvuddelen av bostäderna skulle byggas i Tallin och sedan skeppas hit. Men det körde ihop sig och 2013 blev företaget bakom satsningen, Marinstaden AB, försatt  i konkurs av Stockholms tingsrätt.  Och redan tidigare hade det varit ekonomiska problem och förseningar i byggprocessen.

Här finns olika husvarianter och en del består av 150 m2, fördelade på tre våningar och med källare under vattnet.

Marinstaden. Absolut sjönära men utan att det gungar. Absolut sjönära men utan att det gungar. Villorna här är byggda på betongpelare men nog kan det gå vågor i viken så att vattnet svämmar över.

Här har man på en flotte byggt ett växthus på sin sjötomt

Ett större hus, Sjöhuset, med 48 bostadsrättslägenheter har kommit till under 2018, Huset är sluttande och så har arkitekten Tomas Sandell valt att bygga för att ta hänsyn både till hur solen rör sig, naturen och Ryssbergen runt om. Alla lägenheter har obruten sjöutsikt och från balkongerna är det kvällssol. (De ligger alltså i norr) Har man köpt en lägenhet här så ingår både garage och båtplats. Priset för en lägenhet? Ca 8-9 miljoner för en 3:a – 4:a  på 110-120 m2 och en månadsavgift på ca 6000 kr. (Alltså ett  lägre pris /m2 än vad det är inne i centrala Stockholm.)

Sjöhuset i Marinstaden. Sjönära boende här också med ca 75 meter till vattnet. Sjöhuset i Marinstaden i Nacka. Sjönära här också med ca 75 meter till vattnet. 

 

38 svar på ”Sjönära – Nacka med Marinstaden och Ryssbergen”

 1. Att bo med havs- eller vattenutsikt har alltid varit en dröm för min del men än är vi inte där. Så många fina och trevliga bostadsområden det finns i Stockholm och så trevligt att du visar upp dem. Jag hade gärna bott i ett sådant hus nu när man inte har några små barn. Annars hade jag varit orolig hela tiden. Ännu en härlig promenad i det fina vädret för er del. Det blev det här med men arkitekturen var av annat slag.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Visst finns det en hel del fina områden i och runt Stockholm och där närheten till vattnet är påtaglig. Husen här har det varit en del trassel med men de flesta är bebodda vad jag kunde se. Lite bökigt med tre våningar och en källare under vatten så det blir ju då fyra. Många trappor. Men det vet man ju från början. Tror heller inte idag att så många av villorna är till salu och jag har förstått att 12 nya planeras. Sedan tror jag att man måste ha bil för att det ska kunna fungera rent praktiskt. Ja, har man barn så är det optimalt.
   Mycket motion får vi och det får vi ta på bonuskontot som friskvård.
   Hängde med på din vandring längs havet och väldigt fin var den också.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 2. Sådana ovanliga hus och tomter i sjönära område, verkligen, har jag då inte sett här i Sverige, vad jag kan komma på.
  Lite som att bo på husbåt, men ändå inte.
  Idag har jag haft att göra på inne, ute och administrativt, så bloggen är lite långsam hos mig 😀
  Jag hämtade ut maten från Willys och det gick hur fint som helst att dra den i kundvagn dessa metrar hem. Tack för tipset om dramaten. Jag har en sådan och använder den när jag handlar inne i affären och inte så mycket som nu. Detta hade aldrig fått plats i min stora dramaten. Man rättar sig och kommer på knep. Jadå.
  Solen har varit härlig hela dagen och nu önskar jag trevlig kväll!
  Stor kram!

  1. Lite annorlunda är det och roligt att se. Och extra roligt är att villorna är i lite olika utförande.
   Fint att du fick hem maten i vagnen. Här inne storstan kan vagnar oftast inte tas med utomhus. Hjulen rullar inte då. Detta för att så många vagnar förstördes och låg och drällde runt om. Annat är det förstås utanför stan. Här handlar vi själva, i alla fall än så länge, och det går bra för det är så få personer i butikerna. Blir kanske en gång i veckan.
   Sol här idag också så en skön dag har det varit och nu en vacker skymning.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Vilken underbar fin promenad jag fick följa med på. Med vackra vyer och bilder och information om alla platser det gäller. Det märks att du är en duktig guide, ut i fingerspetsarna.
  Jag känner igen en del av detta eftersom Mysingen och jag har vandrat en del i dessa områden, förr, men alltid trevligt att påminnas och minnas.
  Förstår att du är mycket ute och vandrar nu i Stockholmsområdet, då det är lite svårt kanske, att förflytta sig längre sträckor. Man vill ju följa de råd som de ger oss. De värsta är väl att inte få träffa barn och barnbarn och andra nära och kära, som man är van vid.
  Var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Tack, Wiolettan för fina ord. Och jag berättar gärna lite om det vi ser. Vet att många har glädje av promenaderna, både på avstånd och på plats. Vad roligt att läsa att du och Mysingen har gått här och känner igen er.
   Jag rör mig alltid ganska mycket men i dessa dagar blir det än mer. Jag åker ju nu inte buss, tunnelbana eller pendeltåg så det vill till att gå. Men snart kommer cykeln fram. (Vi har ju ingen bil men kan låna eller hyra om vi behöver. Och det behövs sällan)
   Ena dottern som bor i Nacka träffade jag utomhus i lördags men dotter och barnbarn i Uppsala ser jag ju inte nu. Inte annat än via dator/mobil. Trist! Men jag följer de rekommendationer som ges.Och att promenera är ju friskvård.
   Var rädd om dig du också.
   Kram

 4. Skandalen med Marinstaden kommer jag ihåg, men nu verkar aquavillorna ju uthyrda/sålda. Å om jag ska vara ärlig så skulle jag nog hellre bo i en “husbåt” modell XXL eller mindre, än i Sjöhuset. Personligen tycker jag att det är absolut gräsligt och skulle utan minsta tvekan kvala in till den där tävlingen om fulaste byggnad i Sverige.
  Dessutom undrar jag vad det är för fel på balkonger i sydväst läge??? Balkonger i norr verkar vara en trend sedan ett par år tillbaka. Förstår inte varför man bygger så. Jag menar om Sverige vore ett varmt land som till exempel Spanien skulle jag kanske ha förståelse för det, men inte här i Sverige.
  Usch, nu blev jag aningen gnällig, det var inte meningen, speciellt inte då din promenad och dina bilder ju faktiskt är jättefina.

  1. Nu verkar Marinstaden till visst del kommit på fötter och vad jag såg skulle 12 nya villor byggas på vattnet. Har förstått att de som bor här trivs bra. Vad gäller husbåt har jag sett och varit ombord på en del men det är inget för mig. Och inga “aquavillor i vattnet heller. Här är ju villorna byggda på pelare men de är heller inget för mig. Har ju förstått att man bygger balkonger i norr för att det ska finnas sjöutsikt. En del lägenheter är genomgående och har dubbla balkonger och de på gavlarna bör ha bättre läge. Sjöhuset, det med lägenheterna i, skulle jag inte heller vilja bo i.Men lägenheterna i sig, såg jag på bilder, att de var ljusa och bra planerade. Men de hjälps inte.
   Jag tycker inte du är gnällig utan man måste ju få tycka. Och jag är ju dessutom överens.
   Bilderna tycker jag också blev bra och visade området. Och området, sträckan, med Ryssbergen och hela strandpromenaden från Kvarnholmen till Svindersvik är verkligen vacker.

 5. Alltså….vi måste väl ha världens vackraste huvudstad. Alla dessa grönområden och allt vatten, vi ska vara stolta <3 Jag saknar ord för husen i Marinstaden, helt otroliga, jag skulle gärna bo så där på vattnet….men priserna!!!! Ojojoj 😀
  Ha det nu så fint, den här fredagkvällen Ditte <3

  1. Marinstaden ligger i grannkommunen Nacka men det är ju nästgårds. Och många vackra grönområden finns och mycket vatten. Tror att Marinstaden nu stabiliserat sig och att de som bor där trivs. Har förstått att ytterligare 12 hus ska byggas på vattnet. Det är inte heller ofta någon av husen här är till salu. Ett gott tecken på att människor trivs. Priserna i Stockholmsområdet är höga. Och högre ju närmare stan man kommer. Sedan finns det ju områden som ligger en bit från stan men som är populära och med än högre priser.
   Ha det fint du också.

  1. Jag dras ofta och gärna till vatten. Och just där vi bor har vi mycket av det i närheten. Jga går gärna längs vattnet var jag än är i världen och att gå barfota i sanden på en strand gillas högt.

 6. Hola! Vi är som vanligt så imponerade av din research! Du är fantastisk! ❤️

  Ja, en härlig promenad hade vi! Ett enplanshus med takterrass utan småbarn i ett annat klimat – då hade jag slagit till! Älskar vattennära lägen med rätt förutsättningar. 😀

  Kramar från oss till er! ❤️

  1. Hola! Stort tack! Man måste ju veta lite. Jodå, villorna är nog bra i sig. Men många trappor är det. Är ju inte helt ung numer. Verkligen en jättteskön promenad på alla sätt. Vattennära lägen gillar jag också och med rätt förutsättningar.Just nu funderar jag på en liten udde med klippor och ett litet hus/stuga där. Men i morgon kanske det är något annat. En får vara flexibel i dessa tider.
   Kramar till er från oss.

  1. Lite spännande är det med dessa villor och radhus här på vattnet. Och det verkar som om de so bor där trivs för det är sällan några till salu. Skönt också med en tomt som inte kräver skötsel och bra med tillhörande båtplats. Men att bo här skulle jag nog inte vilja. Läste att 12 nya sjövillor ska byggas.
   Kram

 7. Intressanta promenader du gjort i de senaste inläggen. Att bo vid eller på vattnet tilltalar mig verkligen… blir kanske lite rått och fuktigt på vintern. Guldbron är ju imponerande och dina fina bilder visar hur enormt stor den är. Skall bli kul att få se den på plats någon gång i framtiden. Känner att det är verkligen länge sedan jag varit i Stockholm.
  Sköt om er och var försiktiga nu i coronatider!
  Kram!

  1. Jag rör mig ju alltid en hel del och nu har det blivit än mer än tidigare. Undviker ju buss, tunnelbana och pendeltåg där det är många och dessutom trångt. Men snart kommer cykeln fram. Fint också med olika båtförbindelser inom stan och där kan man ta med cykeln utan kostnad.
   Villorna här i Marinstaden är spännande och det gungar ju inte eftersom de är byggda på underhållsfria pelare en bit upp från vattenytan.
   Guldbron har vi följt via datorn sedan den lämnade Kina och roligt att den nu är på plats. Vad gäller utseendet på den är jag tveksam. Tycker inte guldfärgen är så passande. Den ska ju gå mellan Söder och Gamla stan så lite mer jordnära vore kanske snyggare i sammanhanget.
   Ja, det var känge sedan du var i Stockholm men kanske kan det bli en tur i sommar om och när COVID 19 har försvunnit.
   Var rädd om dig.
   Kram

  1. Visst är detta ett bra alternativ om man vill bo verkligt sjönära. Och bra med en skötselfri tomt. Men några hade växthus alldeles bredvid husen på en flotte.
   Trevligt att du gick med.
   Önskar er också en fin lördag.
   Här väntar nya rundor.

 8. Ja vi bor ju oxå vid vattnet här i Västra hamnen 🙂 och njuter av det precis som ni gör där ni bor 🙂 härligt med en promenad så blir det för oss idag 🙂 fortsätt njuta av dagen kära Ditte kram <3

  1. Så fint där du bor! Har passerat där/promenerat men det var för länge sedan så mycket har nog hänt sen dess. Skönt att promenera här. Önskar er en fin lördag och skön promenad.
   Kram

 9. Vilka härliga hus precis i vattnet! Ett sånt skulle man ju ha, men kanske inte så passande med små vilda barnbarn 😮
  Stor kram

  1. Husen är ju annorlunda men lite bökigt med så många plan. Man måste nog ha fler dammsugare…. Och att släppa ut barnen på tomten/vattnet är knepigt. Vet att 12 nya ska byggas. Området/Marinstaden hade det ekonomiskt svårt ett tag men nu verkar det ha ordnat sig. Ser få av dem som är ute till försäljning.
   Stor kram

 10. Oj Ditte, du är verkligen en ambassadör för vackra Stockholm!
  För mig är det igenkänningens glädje och ibland längtar jag faktiskt tillbaka, till alla promenader som du visar och som jag så många gånger tagit själv. Du inspirerar till besök och du får även det mindre vackra att se vackert ut, sjöhuset tex, som mer eller mindre ser ut som en kryssningsbåt.
  Jag följer med dig på dina promenader, i eller utanför huvudstaden.
  Önskar dig en skön helg…nu tar vi vår dagliga promenad, i ett vackert men blåsigt vårvinterväder!

  1. Tack! Ja, nu när resandet vilar sig till bättre form så dyker jag ner i olika områden här i Stockholmstrakten. Förstår att du väl känner igen dig och det är extra roligt. Ja, en del är inte så vackert. Igår skrev en bloggvän att Sjöhuset nog kunde vara med och konkurrera om landets fulaste. Är benägen att hålla med för vackert är det ju inte. Tänkte också på en kryssningsbåt.
   Hoppas när allt “elände” är över att vi får till en träff i Stockholm.
   Jätteroligt att du är med ute och vi hade haft mycket att prata on.
   Önskar dig också en fin helg.

 11. Sjöutsikt är ju trevligt fast nog lite för mycket för min smak att bo så tror jag, ja, priset också om jag ska vara ärlig.
  Känner mig lite som Alfred i utvandrarna på amerikabåten : “Om vattnet stiger så drunknar vi” (Fritt tolkat från mitt minne av filmen) 😉

  Men häftigt är det ju trots allt , grönsaksodlingen speciellt på sin flotte, man får ju ordna det för sig.

  Ha det fint.

  1. Håller med dig. Men jag vet att det är få som säljer och att de som bor där trivs. Nya hus här på vattnet är planerade. Men när vet jag inte. Risken finns att vattnet stiger och jag tror nog man då per automatik får uteplatserna sköljda. Ja, grönsaksodlingar på separata flottar var det fler som hade.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg!

 12. Underbara promenadstråk du bjuder på och jag inser att tiden runnit iväg ifrån det jag flyttade från Stockholm, men med dina fina foton är det som jag är tillbaka i “min” älskade stad. Underbart att du delar med dig av allt det vackra därifrån !
  Hoppas du mår bra fortfarande och att du klarar dig från Corona.
  Ta hand om dig !
  Kram från Marie

  1. Tack! Ja, här finns mycket och visst har en hel del förändrats under åren.Men roligt att du ändå kan känna igen dig. Jag är, som du förstått, väldigt förtjust i Stockholm och det är roligt att visa olika delar av Stockholm.
   Jätteroligt att du är med. Tänk vilka bilder du hade kunnat ta.
   Jag mår bra och rör mig så mycket jag kan för att stärka kropp och knopp. Ren friskvård.Men jag håller avstånd.
   Hoppas du också mår bra och är rädd om dig.
   Kram

 13. WOW, nu fick du allt finnkäringen att tappa hakan! Jag hade ingen aaaaning om denna nya del av Stockholm! Och vilka bostäder, ute på vattnet, ojoj! Jag har också alltid velat bo vid vatten, men trots att det ser jättemysigt ut på sitt sätt så skulle ju inte det boendet passa mig som har fyrfota inneboende. Vart skulle de ta vägen för att kissa? Ta båten ut kanske? Nä skoj åsido, men jag tycker det ser trångt ut utanför själva husen, inte mycket plan yta att vistas på.
  Men rätt häftigt ändå. Med beaktande att jag flyttade 1995 från huvudstaden så börjar jag nu förstå så smått att det var väldigt länge sen. Tänk, man kan nästan hinna bygga en helt ny stad på de åren! Helgkram från pörtet

  1. Vad roligt att jag kunde överraska dig! Mne nu när jag är ute och knallar så kommer det lite av varje. Idag är nog området här mer etablerat och de som bor här trivs. Få villor här i Marinstaden kommer ut till försäljning. Och 12 nya ska byggas. Så…Men det större huset med bostadsrättslägenheter kan jag avvara- Nej, tyvärr – hund eller katt kan man inte ha här. Tänk att ta båten ut för att få dem att uträtta sina behov. Men jag såg att man kan gå via bryggor till land. Men då får det nog inte vara bråttom. Knappast barn heller. Men kanske fiskar. Såg en del som hade extra flottar med odlingar. Sen kan man ju ha båt. För egen del bor jag hellre här på kajen där jag bor. Känns lite friare. Och en del av husen har tre våningar och hur tar man sig upp och runt med t.ex. ett brutet ben.
   Mycket har hänt här i Stockholm sedan du flyttade men mycket är sig också likt. Tack och lov.
   Kram från huvudstaden-
   Hoppas du mår bättre

  1. Tack! Det är smidigt att ta sig hit och en promenad längs vattnet i fint väder är alltid skön. Trevligt att förena nytta med nöje.TRor du skulle tycka om en tur här.
   Ha det så bra du kan,

 14. Oj så läckert område. Men inte riktigt för mig ändå… klart man kan ha sina båtar utanför men skotern och de fyrbenta vännerna som ska springa omkring… nu strax var det fram en rådjur som tuggar i sig de sista fågelfröna och strax bakom gick räven förbi… nä en tomt vill jag ha. Men så fint för de som vill bo sådär.

  1. Nej, området är inte för oss heller. Och hund kan man nog inte ha här, inte katt eller småbarn heller. Vad gäller skotern går det ju bra om vattnet är fruset, men det är det ju sällan här. Kanske en vattenskoter fungerar. Området var väldigt omdiskuterat och svårsålda villor ett bar tag. Men nu såg jag att det byggs några nya. Men nej!Här vill jag inte bo. Däremot går jag gärna förbi och tittar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *