Stockholm

Sista oktober i Stockholm – Och lite vårkänsla i luften

I går, den sista oktober, bjöd Stockholm och Södermalm på  strålande väder. Nästan och med lite god vilja och positivt tänkande kunde man få en viss känsla av vår i luften. Visserligen har många träd bytt om till höstfärger men längs vattnet är det ändå många som har kvar sina gröna löv.  Hur som helst lockade det vackra vädret ut oss på en skön långpromenad. Och den tanken var vi inte alls ensamma om. Termometern visade på +12 grader i skuggan och med solen i sällskap gav vi oss iväg.

Stockholm. Södermalm.Norra Hammarbykajen. Sista oktober 2021 och ändå med lite vårkänsla i luften. Hemma på kajen den sista oktober 2021. Med +12 grader i skuggan och en sol som värmde skönt  gav vi oss av.

Start och mål vid den röda “pluppen”. Vi gick nästan runt halva Södermalm, en sträcka på dryga 8 km. Och vi  nästan hela vägen  hade vi sällskap av Saltsjön.

Vi gick österut längs kajen

och efter en knapp kilometer ligger Barnängsbryggan. Här kan man ta båten Emelie in till Nybroplan i City eller ta färjan över till Hammarby sjöstad. Området  och namnet är gammalt  men de gamla byggnaderna finns inte kvar,  Namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen. Här på ängarna vid Hammarby sjö skulle det i slutet av 1500-talet  byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.

Barnängen är ett f.d. fabriksområde som låg här vid Hammarby sjö. Och i boken Vävarnas barn, den första i  P-A Fogelströms Stockholmsserie, beskriver han livet och villkoren här i Barnängens manufakturfabrik under åren 1750 till 1780. I slutet av 1600-talet byggde handelsmannen Jacob Gavelius en manufakturfabrik här som i första hand skulle tillgodose armén. När 1700-talet närmade sig sitt slut var textilfabriken Stockholms största arbetsplats med över 600 arbetare. Textilfabriken lades ner i början av 1800-talet och en ny fabrik, Barnängens tekniska fabrik, kom till. Här tillverkade man då bläck och finare “eau de cologne” men fabriken kom snart också att innefatta  tvåltillverkning. (Barnängens tvålar och en del  andra produkter finns än idag)  Men tiderna blev förändrade och på 1950- talet avvecklades industrierna här helt och hållet

Stockholm. Södermalm. Barnängsbryggan. Kajsas kioskt är välbesökt hela året och även denna vackra sista oktober 2021.Vid Barnängsbryggan ligger Kajsas kiosk. Väldig populär och välbesökt året om. Så även denna sista oktober. 

Stockholm. Södermalm. Barnängsbryggan. Sista oktober är det Halloween och det hade Kajsas på kajen uppmärksammat. Sista oktober är Halloween och det hade Kajsas på kajen uppmärksammat.

Sista oktober 2021

en höstdag men ändå med känsla av vår. I alla fall på Södermalm.

Stockholm. Södermalm. Fortfarande kunde man se en del blommor på balkongerna denna sista oktober. På några av balkongerna  i husen längs kajen blommade det fortfarande rikligt denna sista oktober.

Även här  i segelbåten försökte man hålla växterna vid liv i sittbrunnen.

Vi fortsätter längs kajen och kommer fram till Daniksbron som skiljer Stockholm från Nacka kommun. Södermalm och Stockholm till vänster och grannkommunen Nacka till höger.

Till höger ligger ligger Nacka och här syns bostadsområdet Danviksklippan och Danvikstull.

Här uppe på klippan byggde man i början på 1940-talet nio stycken karakteristiska punkthus med toppiga tak. Punkthus var en helt ny företeelse när dessa byggdes och dessa höga hus blev väldigt omtalade när de byggdes. Punkthusen hade från början 5-7 våningar men kom sedan att bli upp till 10 våningar. De är ofta byggda i grupp för att skapa en områdeskänsla och byggda på en kvadratisk markyta.

Man ju undra över namnet Danviken. Klippan är påtaglig men vad gäller då resten av namnet. Man vet faktiskt inte helt. Men “dana” kommer från folkslaget daner, alltså danskar. Och en vik av Saltsjön/Östersjön är det. Men namnet Danviken är ändå oklart för det förekommer också på flera ställen längs Norges och Sveriges kuster.

Här vid Danviken, nedanför klippan, fanns även en av Stockholms tullar. Riksdagen bestämde i början av 1600-talet att en avgift “lilla tullen” skulle tas ut på alla varor som bönderna utifrån kom in med till Stockholm för att sälja. Och genom Danvikstull passerade skärgårdsbönder som kom österifrån, från Värmdöhållet.

Södermalm. Stockholm. Mer vårkänsla denna sista oktober. Blommor som blommar. Mer vårkänsla denna sista oktober. Att nässlorna blommar nu hade jag ingen aning om. (Bilden längst ner till vänster)

Udden och vägen hem.

Här ute på udden, där kanalen tar slut slår vi oss ofta ner en stund. Och alltid är det något man kan fästa blicken på.

Ett helt gäng kajkapaddlare passerar. Och vi såg dem sedan i Hammarbyslussen hemma hos oss.  Rakt ut,inloppet till Stockholm och tvärs över vattnet ligger Kungliga Djurgården.Kaknästornet skymtar och även Prins Eugens Waldemarsudde.

Från udden där vi sitter ser vi också Vikinglinjens Ålandskryssningsfartyg, Cinderella, sakta glida in mot Stockholm.

Vi traskar vidare längs vattnet/Saltsjön, som inte har salt vatten utan snarare har bräckt. Och framför oss ser vi delar av Stockholms City, Skeppsbron och Gamla stan. Närmast är det det ståtliga tornet på tyska kyrkan i Gamla stan som sträcker sig mot skyn.

Delar av Gamla stan och City.

Vi passerar Slussen och är snart uppe på Götgatan.

Götgatan. Mycket folk i omlopp denna sista söndag i oktober. I bakgrunden skymtar Globen som sedan ett tag tillbaka heter “Avicii Arena”. Och den ser likadan ut som den alltid gjort.

Tillbaka hemma på “vår kaj” igen. Klockan är16.10 och solen sänker sig redan under Skanstullsbron.

 

20 svar på ”Sista oktober i Stockholm – Och lite vårkänsla i luften”

  1. Tack! Det blev en jätteskön dag och det var lite känsla av vår i luften med +12.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 1. Tack för denna trevliga promenad på Söder. Mycket folk i rörelse men jag kan tänka mig att det fina vädret lockade ut många. I min värld heter arenan “Globen” och inget annat. Vad kallar folk i Stockholm den generellt? Lite nyfiken bara…

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. En fin runda blev det och i så vackert väder.Många kommer hit till Söder just för att gå antingen promenera runt hela ön eller delsträckor. Igår var det rena “folkvandringen”. Jag tror man fortfarande här mest säger Globen. Men den har ju under åren haft några olika tilläggsnamn.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt måndag.
   Kram

  1. En riktigt bra dag! Och med lite vårkänsla. Visst är det fantastiskt att så mycket ändå fortsätter att blomma.
   Önskar dig också en fin kväll.

 2. Här var det duggregn och disigt och mulet hela långa dagen igår. Tänk att jag tycker ni har så många fler soltimmar än vi! På sommaren är jag inte så glad i solen men den här årstiden tackar jag för varje liten solglimt. Härlig med paddlarna, måste vara en hel förening som är ute tillsammans. Undrar hur många grader det kan vara i vattnet? Du har inte lust att doppa i tårna o känna efter? Nej jag trodde väl inte det…
  Tack för härlig promenad i solen
  Kram

  1. Gårdagen kändes nästan som en skön vårdag med +12. Så roligt att gå här längs vattnet och ut till udden. En promenad jag gillar. Fint att sitta dör ute och blicka ut över inloppet till Stockholm. Kan ju inte längre gå så länga sträckor utan att vila. Så kul att se kajakpaddlarna. Och sen slussade dem.
   Vad gäller att doppa tårna så kan jag kanske fundera på det och ta med en termometer. Återkommer.
   Kul att du gick med.
   Kram

 3. Visst är det härliga dagar och svårt att tro det varit den sista oktober med tanke på temperaturen. Segelbåten med blommorna i sittbrunnen, den stod vi också och tittade på. Fin runda ni gjort runt halva eran stadsdel.

  1. Gårdagen kändes nästan som vår och det är så fint att gå här längs kajen, ut till udden där man ser Stockholms inlopp och sedan längs vattnet in mot Slussen. Så härligt att vara omgiven av vatten.
   Vi har ju en stor husbåt nedanför oss som är ungefär som ett växthus. Så mycket som odlas här. Och ser att andra husbåtar, både större och mindre, också försöker odla. Kul att ni också såg den här lilla segelbåten med blommorna.
   Är så förtjust i att bo här.

 4. Härligt väder. Får gärna fortsätta. Tog sex kilometers promenad härhemma igår. Skog och by. Inget vatten.
  Tog en promenad vid Borås GIFs anläggning idag. Hade besökt osteopaten. Tyckte att det kunde vara trevligt att se nya vyer. 3 km stod det på spåranvisningen. Kändes som minst 5! Ordentligt kuperat. Men bara skog…det enda vatten som fanns var rikliga vattenpölar längs spåret.
  Ha det fint ! Kram!

  1. Visst är det till att nu njuta av de vackra dagarna. Gårdagen kändes nästan här som om det var vår. Skog och by är också njutbart. Tänkte när vi passerade i dina trakter att det fanns så många sjöar.
   Trevligt med en runda vid Borås GIF:s anläggning. Och en rejäl runda blev det.
   Så nu är du verkligt välmotionerad,
   Hoppas att besöket hos osteopaten blev bra.
   kram

 5. Helt underbara bilder! Å du har rätt, det var vår i luften både igår och idag. Å hade det inte varit beckmörkt vid klockan 17 så hade jag satsat en slant på våren.
  Så härligt att se att folk är ute och “minglar” igen. Det är det rätta Söder, helt klart!
  Vad gäller Globen så lär jag även fortsättningsvis kallar den för Globen.
  Kul med alla paddlare. Troligen sista träffen inför vintern. Skoj att så många var med där.

  1. Tackar! Visst var det! vi satt t.o.m. ute en stund på balkongen igår. Idag låg vinden på här trots sol.
   Här är det folk ute och visst är Söder en levande stadsdel och har varit så hela pandemin. Ohc man har träffats utomhus. Globen kallar nog de flesta för Globen för namnbyten där ser ju nu och då.
   Kajakpaddlarna var många och jag såg senare att de i princip fyllde hela Hammarbyslusen. Kul! Tror det var en förening eller så som var ute. Glömde fråga.

 6. Kalasväder hos er och förstår er vårkänsla, det såg onekligen ut att vara i april eller nåt.
  Jag har aldrig sett en nässla blomma, men det var fint.
  Vackra bilder överlag.
  Godnatt och stor kram!

  1. Tack! Både gårdagen och idag har bjudit oss på så härligt väder och en skön känsla av vår trots att det är sen höst.
   Både att se en nässla blomma, tusenskönor och blåklockor var oväntat.
   Stor kram!

  1. Årstaviken är fint men jag tar en titt åt dig också. Barndomslandet är ju en verkligt god ersättare och inte minstnär stambytet pågår. Jag håller ställningarna vad gäller Årstaviken.
   Ha det gott!

  1. Verkligen! Tack! Och en känsla av vår är inte alls dumt den sista oktober.
   Önskar dig en trevlig tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *