Skyltar Stockholm

Sett under veckan – Skyltsöndag #334

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. En hel del berikande trevligheter har jag sett under veckan så välkomna med på en skylt och upplevelsepromenad.

Sett under veckan; Millesgården och utställningen om Stig Lindberg. Sett under veckan; den utställning om Stig Lindberg som pågår på Millesgården.

Sett hänt under veckan?

Ja, en hel del har det blivit.  Och en omväxlande vecka har det verkligen varit.

En färgglad poster välkomnade  oss till Millesgården.

Också sett under veckan; Stig lindbergs illustrationer till barnboken "Krakel Spektakel"Också sett under veckan; några av  Stig Lindbergs illustrationer till Lennart Hellsings bok om Krakel Spektakel.Hade glömt bort att det var jan som illustrerade boken.

Ett besök i Millesgårdens museibutik blev det också-

En hel  del av Stig Lindberg fanns att köpa men också mycket annat. 

Inte design av Stig Lindberg men jag fastnade för den här vasen. Den är gjord av den svenske designern Pascal Charmolu som är är bosatt i Sverige och som förutom inredning också  arbetar mycket  med industridesign. Pascal Charmolu är designer och  produktansvarig för varumärket “Born in Sweden”.

I museibutiken fastnade jag för en speciell ,”Sphere”.  En sfär av rostfritt stål finns i mitten och som gör att blommorna liksom svävar.

Millesgården bjuder också i Carl och Olga Milles konstnärshem  på en utställning där konstnären Liselotte Watkins bjuder på “sitt Italien”. Och även makarna Milles var mycket inspirerade av just Italien. Denna utställning är bl.a. ett samarbetet med Villa San Michele på Capri. 

Södersjukhuset har jag också  tagit mig en titt på under veckan. 

 I torsdags blev det ett besök på Stadsteatern- Kulturhuset i Stockholm för “Soppteater”. Väldigt trevligt och jätteroligt att teatrarna nu kan öppna  igen.

Stockholm. Stadsteatern- kulturhuset. Har under veckan här sett soppteater "Jakten på bibliotekstjuven", Sett under veckan; “Jakten på bibliotekstjuven” på Soppteatern. 

Åkte en del kommunalt har jag gjort och tydligt skyltat är det ofta i Stockholms tunnelbana.


 Glädjande är att man i delar av Stockholms city ordnat med parkeringar för elcyklar. (På Lidingö är de förbjudna och där kan de heller inte köras. Verkar nu som om flera kommuner hänger på detta. Önskar och hoppas att Stockholm också gör det. )

 

Mer kultur

först i form av statygruppen Orfeus vid konserthuset i Stockholm som Carl Milles tillverkade under åren 1926-1936. En grupp som har sin speciella historia. (Finns i länken) Orfeus representerar, enligt den grekiska mytologin, musikkonsten.

Stockholm. Hötorget. Orfeusgruppen av milles vid Konserthuset. Fler skultturer av milles har jag sett under vekcan ute på MillesgårdenFler skulpturer av Carl Milles har jag sett under veckan ute på Millesgården. Och nu blev det en till.  Orfeusgruppen här vid Konserthuset och Hötorget är det svårt att inte lägga märke till.

Och visst är, i varje fall i mitt tycke, James Bond också en bit kultur. Filmkultur. Såg igår “No Time to die”. Riktigt bra och stundtals känslosam.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Sett under veckan – Skyltsöndag #334”

 1. Helt klart behövs det ju åtgärder för de där el-sparkcyklarna, tycker mig ha märkt en skillnad efter det där dödsfallet som inträffade, men helt klart behövs det ordentliga parkeringar för dessa cyklar.
  Har åkt med en sådan en gång, fast utan el, vi brukar få en hög varje år till vår skola där vi låser in dem innan vi forslar iväg dem på något av loven.

  SV: Brukar besöka Veiken också, hon har helt klart mer koll än vad jag har och en riktigt fin blogg har hon 🙂

  Ha de gött Ditte.

  1. Perfekt på Lidingö där det inte alls går att köra dem. Vet att fler platser tar över detta system. Varför kan inte folk gå? Eller cykla.
   Veiken och vi träffades för många år sedan i Thailand och har haft kontakt sedan dess. Och vi har även setts i Göteborg. Så via henne får jag hänga med på en del fina turer och även i Göteborg.
   Önskar dig en trevlig söndag.

 2. Hurra för p-plats för elsparkcyklar! Hoppas det hjälper. I Oslo har man dels begränsat antalet, dels förbjudit att de används mellan kl 23 och 05. Låter som en bra idé tycker jag!
  Hoppas verkligen komma iväg till Stig L på Millesgården, jag är ju ett äkta fn.

  1. Visst är det ett gott initiativ men p – platser för elsparkcyklarna. Och så skönt att man inte kan köra dem på Lidingö över huvud taget- Bra tänkt här av Oslo och Köpenhamn får man inte alls köra dem i City. Begriper inte varför Stockholm ska vara så saktfärdiga-
   Hoppas du kan ta dig en tur till Millesgården för det var verkligen roligt och intressant att se utställningen.

  1. Lidingö har helt förbjudit dem och det är ett gott initiativ. Hoppas nu slipper dem-
   Utställningen är verkligen om Stig Lindberg är så bra och har lockat många besökare.
   Jag är förtjust i det mesta han gjort och det är ju bestående.

 3. Bedrövligt med alla elsparkcyklar som far kors och tvärs i hög hastighet och sedan bara slängs. Bra gjort av Lidingö att ha tagit itu med detta.
  Här har också minskat kraftigt med störande A-traktorer efter tidningsartikeln.
  Många trevligheter med skyltar, som du varit på. Fastnade särskilt för den där vasen Sphere, Ursnygg!
  Regn och rusk, men trevlig söndag på dig!
  Stor kram!

  1. Bedrövligt är det och hoppas Stockholm efterliknar Lidingö och att andra städer följer efter.
   Veckan har verkligen varit händelserik och väldigt trevlig. Och vasen ska jag köpa. Blev så förtjust i den.
   Inget regn här idag men mulet. Blev en promenad och en sen lunch med vänner på restaurang.
   Så en bra dag har det varit.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

  1. Tack! Visst är vasen fin!. Du kan säkert få till det men för min del är jag tveksam. Den var ändå rätt överkomlig i pris.Har några av handdukarna sedan förr. Ärvt av mamma och de håller sig trots att de är gamla . Men de är i fint linne.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Vilken vecka. James Bond är helt klart en kultur, skapad redan 1953. Jag skulle bra gärna vilja se den på bioduken… men vi får se. Elsparkcyklar verkar vara ett stort problem idag för vissa. Hoppas alla kan läsa den där parkeringsplatsen. Tråkigt med det som hände veckan. Kusin vitamin brukar min kusin Markus kalla mig. En helt klart imponerande vecka du varit med om. Väl skyltat.

  1. Tack!, Ja, rolig och omväxlande vecka har det varit. Och James Bond gillas. Har sett många av filmerna under åren men inte de allra första- Många elsparkcyklar med förare ställer till det. Om folk skötte sig vore det ju inga problem. Men så är ju ofta inte fallet.
   Kusin Vitamin är ju ett bra namn och det kan ha olika betydelser. Men att du piggar upp är jag övertygad om.

 5. Snacka om världens mest varierade skyltmix, helt underbart! Nej, tråkigt hade du då inte den gångna veckan heller. Du rör verkligen på dig och “snappar upp” godbitarna till bland annat en lyckad >Skyltsöndag.
  Läckra föremål som du har hittat på Millesgården, helt klart nåt som man villhöver;-)
  Parkeringsställ för elsparkcyklar är ju nästan ett måste om man inte vill riskera flera dödsfall som häromdagen. Men det lär nog behövas en himla massa parkeringsmöjligheter. Folk är ju så lata att de knappt kan gå fem meter för att slänga skräp i papperskorgen, så…
  Har ingen aning om elsparkcyklar är tillåtna i Täby. Har bara sett några ungdomar med egna elsparkcyklar i centrum. Å det är då inte tillåtet, men det struntar man såklart i…

  Har också hört att senaste Bond-film är riktigt bra. Såg premiärminglet i Royal Albert Hall i London. Riktigt pampigt.

  Tusen tack för en härlig Skyltsöndag och länken:-)

  1. Tack! Alltid lika roligt att ha ögonen med sig och fånga skyltar. Gillar Skyltsöndag skarpt. Och varierat blev det och det har veckan milt sagt varit. Väldigt rolig dessutom. I stort! På Lidingö går det inte ens att köra dem så det är garanterat fritt från elsparkcyklarna. Bra jobbat här av kommunen. Jag ser gärna film på bio och roligt att ha sett den så snart efter premiären här hemma. Riktigt bra var den och mer känslosam än vanligt. Kul att du såg premiärminglet i Royal Albert Hall. Det missade jag.

 6. Jag skulle mer än gärna se utställningen om Stig Lindberg men har ju fått en visning via dig. 🙂 Vasen Sphere känner jag till och tycker att det är en fiffig lösning på att ha blommor i en vid vas.
  Äntligen, får man väl säga om parkeringar för elsparkcyklar. Har ju förstått att det varit ett jätteproblem i Stockholm.
  Jag har bara sett Casino Royale med Daniel Craig som James Bond, för nja, jag var inte så imponerad. Gillar bäst Roger Moore som James Bond. 🙂

  1. Jätteroligt att du var med. Och tror du fått en bra hum om utställningen via mig.
   Vad roligt att du känner till vasen “Sphere” . Jag gjorde det inte innan. Men den ska jag köpa. Visst är det en fiffig lösning.
   Elsparkcyklarna här är ett stort problem och jag tycker att även Stockholms innerstad skulle förbjuda dem just som Lidingö gjort. Där kan man inte köra den. De fungerar inte där. (Tror det är något “chip” som begränsar)
   Har sett många Bondfilmer genom åren men har nog på senare tid fastnat för Daniel Craig. Tror ingen annan skådespelare hade passat i rollen i den här filmen. Mycket känslor fanns med.

 7. Krakel Spektakel… Vilken nostalgitripp det här blev! Tack för den 🙂

  Vi båda brukar alltid säga att “uppföljare” av filmer sällan är bra och brukar undvika dom. 007 är ett undantag 🙂 Den kommer vi nog att se när tillfälle ges 🙂

  Snyggt skyltat!

  1. Tack!Visst är Krakel Spektakel nostalgi. Och jag hade helt glömt bort att Stig Lindberg illustrerat den. Men kom på det på plats.
   Har sett nästan alla James Bond filmer och den här var helt klart bland de bästa. Daniel Craig var riktigt bra. Mycket känslor med i filmen.
   Trevlig kväll.

 8. Så utomordentligt bra att förbjuda elfordonen. Och väldigt bra med vägskyltar parkeringsplatser.
  Blev nästan full i skratt igår, då jag och Karin gick ett par kvarter för att hämta maten; Först kom en extremt mullig ung kvinna på elsparkcykel. Strax cyklade en smärt kvinna i samma ålder förbi oss. De stannade båda vid trafikljuset. Hade tyvärr inte kameran i fickan, annars kunde det blivit en bra bild; så ser man ut då man står på ett eldrivet transportmedel hela dagen och så ser man ut om man tar sig fram med kroppskraft.
  Generaliserande, javisst. Men inte helt osant! Kram!

  1. Visst är det bra att Lidingö förbjudit dessa elsparkcyklar Hoppas Stockholm stad kan följa efter. Ett gott försök med parkeringsplatser för dem är det i alla fall.
   Kan förstå att du blev full i skratt vid åsynen av en dam på elsparkcykel och en annan på cykel-Blundade och såg detta framför mig.
   Här i stan ser jag människor parkera elsparkcyklarna vid olika gym. Skrattretande.
   Ler fortfarande åt det du förmedlade.
   Kram

 9. Visste inte heller att det var Stig L som illustrerat Krakel Spektakel! Å så fiffigt med parkering för de där elsparkcyklarna. Statyn av Carl Milles vid Hötorget är svår att missa, och den är så fin.
  Va roligt att du också sett James Bond-filmen, och jösses va bra den var!!! Daniel Craig passar verkligen att spela James Bond!
  Ha en fin start på veckan!
  Kram

  1. Man kan ju hoppas att folk parkerar elsparkcyklarna här där man ordnat på p-platser för dem.
   Mycket Milles och annan kultur blev det i veckan. Inte minst James Bond. Visst är filmen bra och jag gillar verkligen Daniel Ceaig som Bond.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

  1. Tack! Åker ju en del kommunalt och t-banan vid Hötorget känns lite 60-tal. Detta var första gången jag var på bio på dryga två år. Så det blev bra att då se Bond. Riktigt bra!

 10. Kökshandduken Berså är en favorit, så himla stilfull och vacker. Har beundrat den många gånger genom åren.
  Sphere var urläcker, man kan göra helt olika buketter med blommorna. Kreativt!
  Simon, barnbarnet i Stockholm fastnade direkt för elscootern när de kom Tyckte det var ett perfekt färdmedel. Tror han har haft ett par stycken , inte hyrda utan han köpte. Men, sen åkte han nog på ända ett par gånger, insåg att han var pappa till en liten dotter och sålde den…Vuxet tycker jag, de är trafikfarliga och vanskiga på många sätt, tyvärr. Idén är god, men folk kan ju inte använda dem på rätt sätt
  Kram

  1. Museibutiker tycker jag kan vara roliga att titta in i för ofta har de mer “rejäla” saker. Vasen “Sphere” fastnade jag genast för och ska köpa en. Visserligen har jag vaser men den här är speciell.
   Kan tänka mig att Simon trivdes med sin elsparkcykel. Men i och med att han ägde den så tog han ju hand om den. Jag är mest irriterad på att de ligger slängda och blockerar trottoarer.Och sedan att de körs så vanvettigt illa. Händer alltför många olyckor. Bra gjort av Lidingö som helt förbjudit dem.
   Kram!

 11. Det var en hel del som du hann med denna i veckan som var. Av varierande slag och det är ju så som livet är.
  Trevligt att få se dessa konstsamlingar.
  Hötorget, det var ett tag sedan som jag var där, men det blir säkert någon gång i höst igen.
  Elsparkcyklar, ja många gånger är det ett gissel. Ligger utspridda lite här och där. Det är ett smidigt sätt för ungdomar att ta sig fram, men kan vara farligt och sedan så verkar många av dom, slänga dom hur som helst.
  Vi möter ju ofta sådana ekipage här där jag bor och det går undan värre, de kör alldeles för fort, vissa av ungdomarna i alla fall. Det finns undantag.
  Bra med munskydd. På sjukhusbesök måste man tydligen ha dom fortfarande. Eller måste, det vet jag inte.
  Trevlig dag.
  Varm kram till dig och hoppas att du mår bra.

  1. En riktigt bra vecka var det. Men jag vilar mellan varven. Och där vi varit har det varit fortsatt bra med avstånd och det är viktigt. Jag tycker elsparkcyklarna är ett otyg. Ja, inte dem i sig utan många av de som kör dem och sedan bara slänger dem på trottoarerna. Och visst finns det undantag. Tycker Lidingö gjort det bra och helt förbjudit dem. De går inte att köra där.
   På Södersjukhuset måsta alla som kliver innanför dörrarna bära munskydd. Finns vakter som påminner om någon glömt.
   Tack, jag mår riktigt bra nu och hoppas det förblir så.
   Önskar dig en bra vecka.
   Stor kram

 12. Vilket härligt kulturutbud du har tillgång till. Jag blir nästan lite avundsjuk. Det är nåt skumt för jag kommer inte in på din blogg på min dator men på iPaden går det bra. Hoppas nu bara att kommentaren kommer fram. Kram, Gunnel

  1. Verkligen! Så roligt att mycket nu öppnat igen. Men där vi varit är det fortfarande avstånd som gäller och försiktighet. Och det känns bra. Vad märkligt att du inte kommer in på bloggen via datorn.Har provat här hemma och det verkar inte vara något fel. Ska titta vidare. Märkligt att det fungerar med din padda men inte med datorn. Jadå, din kommentar är här.Tack så mycket.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *