Foto Skyltar

Sett i veckan – Välkomna till Skyltsöndag #301

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Så välkomna till  en del av det jag sett i veckan och mestadels under gång. För promenaderna i veckan har blivit både många och långa.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Sett i veckan. Många som söker sig hit för promenader. Sett i veckan. Här hemma på kajen har det under veckans vackra dagar varit  rena “folkvandingarna.” Ja, i princip alla dagar, oavsett väder, är det många som söker sig hit. 

Sett i veckan- Ett urval från Södermalm och mina hemmakvarter

Många är de butiker, restauranger och konditorier som laddat inför denna dag, den 14 februari – “Alla hjärtans dag”. För egen del tycker jag mest det är ett kommersiellt jippo och “hjärtlig” tycker jag man kan vara när som. Och inte bara en speciell dag. Alldeles i närheten ligger Gunnarsons specialkonditori och de “laddar” alltid med mycket av det mesta i skyltfönstren och så även nu till “hjärtedagen”

Väldigt mycket rosa och hjärtformat i skyltfönstren hos Gunnarsons konditori. Och visst är de bra på att skylta.Men jag nöjde mig med att titta. 

Väldigt glad och överraskad blev jag över vackra rosor som maken köpt till mig. Han hade dessutom lyckats gömma dem så att jag inte såg dem förrän idag.

 

Tidningen “Metro” var en daglig, politiskt obunden, tidning som grundades i Sverige 1995 och med utgivning i många länder och på olika språk.  Man räknade med att den hade ca.18 miljoner läsare/dag och var i och med det en av världens största dagstidningar. I Sverige lades den ner i augusti 2019 men finns kvar i en del länder bl.a. i Latinamerika. (Metro International)

Inte direkt en aktuell skylt om man säger så. Tidningen finns inte men man har inte tagit bort behållarna utan de står kvar lite varstans.

Halt har det varit på sina ställen i Stockholms innerstad. Här har man inte direkt  prioriterat att sanda eller ta bort snön från gångbanor och trottoarer. Men däremot har man sett till att många cykelbanor inte har tillstymmelse till snö.I mitt tycke en märklig prioritering.

Stockholm. Södermalm. Sett i veckan. "Sandas ej". Men se här har man sandat. Bra så.Sett i veckan. “Sandas ej” – Men här har man sandat . Bra så!

Mer sett i veckan

Stockholm. Södermalm. Götgatan- Denna skylt aä annat roligt jag sett i veckan. Annat roligt jag sett i veckan. Skylten fanns på Götgatan

Götgatan. Passerade här på en promenad i veckan när jag korsade Södermalm från den södra delen till den norra.

Stoclkholm. Södermalm. Götgatan. Sett i vekcan att trottoarerna har snö men inte själva gatan där cyklister och fotgängare ska samsas. Götgatan. Gott om skyltar. Sett här i veckan att gatan  som är bilfri och där cyklister och fotgängare ska samsas är nästan snöfri. Men inte trottoarerna.

Jag var en vända till S:ta Clara kyrka i City för att lämna in några jackor till deras kampanj #claravintern och utanför kyrkan fanns denna skylt.

Tänkvärd!

Från city promenerade jag hem längs Drottninggatan och genom Gamla stan. Och vad gäller gamla stan så finns det gott om skyltar. Överst till vänster står det ” ett framsteg för demokratin” och till höger “äntligen val 1921”.  För 1921 var det år då Sverige fick allmän och lika rösträtt.

Gamla stan. Riksdagshuset. Mer sett i veckan "Fira demokratin- 100 år."Mer sett i veckan. Den här banderollen satt uppe mellan riksdagens olika byggnader;  ” Fira demokratin – 100 år”

Gamla stan.Västerlånggatan.  Gott om skyltar här också- Men tyvärr så har än fler butiker här fått slå igen och i en del fall finns skyltarna kvar trots att butikerna är stängda.

Absolut ingen trängsel i Gamla stan.

Blev lite nostalgisk när jag passerade ett skyltfönster med detta gamla “tefat” till salu. Minns att jag ägde ett liknande som var i vacker orange färg. Vill minnas att jag fick mitt i julklapp i mitten av 1950-talet. Men, tyvärr finns det inte kvar.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

32 svar på ”Sett i veckan – Välkomna till Skyltsöndag #301”

  1. Jag blev så glad när jag så tefatet och minns mitt eget och så mycket roligt jag hade med det. Gunnarsons är ju suveräna på att skylta. Men jag är inte så mycket för det söta. Kul att titta är det.
   Önskar dig också en fin dag. Här blir det lite bubbe och räkor till lunch och i kväll restaurangmiddag.

 1. Flygande tefat häftigt och i ett bestående material till skillnad från dagens plastfat. Snyggt skyltat och kul att du blev överraskad, jag fick en bok och choklad =) av gubben. Ha en bra eftermiddag!

  1. Tack!Jag blev så glad när jag såg det här gamla “flygande tefatet” och fina minnen kom upp. Jag blev glad och överraskad av rosorna och unddrar var de fanns gömda sedan igår. Men jag vet inte. Vi bor i en lägenhet så utrymmena är begränsade. Vad trevligt med en bok och gott d choklad.
   Önskar dig en fin söndag.

 2. Vilken tilltalande skyltning hos Gunnarsons. Något säger mig dock att jag inte hade gått förbi bara…
  Så kul att se tefatet! Här finns ett liknande här hemma fast mitt är orangerött. Kanske ett likadant som du hade? Här kallade vi det för “plåtlocket” och jag minns att man fick rejäl fart när man åkte på det. Men sedan kom ju pulkorna i plast och då skulle alla ha sådana.

  Kram och god söndag!

  1. Jag går förbi här nästan varje dag så skulle jag titta in med inköp som följd så blev det inte riktigt bra.Men ibland blir det matbröd härifrån. Ohc kaffebröd enstaka gånger. Vad roligt att du också minns “tefatet”. Ja, mitt var nog också orangerött men det finns inte kvar. Lilla S kanske skulle gilla det för god fart får man. Bättre än på varianterna i plast. Idag skulle jag inte ens få plats på det.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 3. Något sådant tefat har jag inte sett. När mina barn var små så var det tefat i plast och sedan blev det pulka osv. När äldste sonen var tre år så hade han korta miniskidor i plast.
  Snyggt skyltat och bagerier går jag aldrig in i. Men jag ska köpa mig en semla en dag, för det hör till.
  Ingen firning av denna dag för min del, jag bor ju här själv, och har det gott. Ska laga extra god middag och till det ett reservavin Montalciego, älskar det.
  Trevlig alla hjärtansdag och stor kram!

  1. Jag fick ett liknade som detta “tefat” 1955, när jag var sex år i orange-röd färg. Och det hängde med ett antal år. Vilket glid, överlägset det mesta. Jag går ibland in på Gunnarssons och köper deras jättegoda valnötsbröd men det är sällan det blir något sött.Har varit där nu två gånger för att köpa “minisemlor” men de har då varit slut så jag ska beställa för att få. De stora är alltför mäktiga för mig.
   Vi har haft en bra dag men inte direkt firat. Men bubbel på balkongen och en tidig restaurangmiddag blev det. (Restaurangerna stänger 20)
   Fint med god mat och ett gott vin.Just det vinet drack vi igår och visst är det riktigt gott.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Tefatet har inte mycket gemensamt med dagens varianter om man säger så;-)
  Så gulligt av maken att köpa en bukett rosor till dig. Och att han lyckades gömma blommorna i er lägenhet – dt var bra gjort! Eloge!
  Skrattade en aning när jag såg skylten “Sandas ej”, för vägen set ju ut att vara sandad. Har hört kritiken om osandade trottoarer även här på “hemmaplan” i Täby. Många klagomål som kommit till kommunen. Just i år kan man ju tycka att det borde vara extra viktigt att värna om de äldre. Jag menar att de ramlar och bryter lårbenshalsen är ju knappast en höjdare, än mindre “roligt” i pandemitider.
  Att demokratin i Sverige “bara” är 100 år gammal visste jag inte. Tragiskt med alla affärer i Gamla Stan som fick slå igen. Och det är väl nästan ett år sedan allt började, och slutet är inte ens nära…

  Tusen tack för en riktigt varierad Skyltsöndag. Stort tack för länken också:-)

  1. Tefatet minns jag så väl och vilken fart det fick- Dagens plast är långsam. Jag blev jätteglad för rosorna. Hade absolut ingen aning och han lyckades gömma den.Bra gjort för vi bor ju inte direkt så stort på våra 70m2.
   Jag skrattade också när jag såg att det var sandat. Man hade kanske ändrat sig. Här i stan har man ju sett till att cykelbanorna är is och snöfria men så är det inte på trottoarer. Är glad att jag inte måste ha rullator eller rullstol. Bedrövligt att det ska vara så.
   Kul att sammanfatta veckan med skyltar.

 5. Alla hjärtans dag har vi väl aldrig firat speciellt mycket men ett grattis till varandra får det väl bli trots allt. 😉
  Metro där, synd att den gick omkull egentligen men man har ju alla “tidningar” i mobilen så man lider väl inte nämnvärt om man säger så.
  Fast de kunde väl tagit bort alla behållare innan alla blev uppsagda.

  Ha en fin kväll nu Ditte.

  1. Nej, inte vi heller. Men jag blev väldigt glad över vackra rosor och vi har varit ute tidigt i kväll och ätit middag. (Restaurangerna stänger ju klockan 20.)
   Jag gillar ju papperstidningar och när jag jobbade hade jag med en lunta för att eleverna skulle lära sig att läsa och begripa innehållet i en tidning. Och här i Metro var det ju begripligt för de flesta.
   Undrar varför alla behållare för tidningarna är kvar. Men det lär jag nog få fortsätta att undra.
   Önskar dig en fin kväll och en bra start på veckan.

 6. Oj så synd du inta har ditt gamla tefat kvar. Du gör sådan fina vandringar varje vecka, du bjuder oss så fint av… snö har ni också. Måste vara vackert i den del nu denna vinter. Om inte pandemin varit hade jag kommit bed bara för att få se Hufvudstaden i dess vita skepnad. Och “hjärtlig” tycker jag man kan vara när som helst på året helt klart. Sandas ej skyltar ska man verkligen fundera på när man ser om man över huvudlaget ska fortsätta in/upp/utför typ. Så fina rosor av maken 🙂

  1. Tänk, att jag städade bort det i någon flytt. För jag minns viken fart man fick. Långt över det so plastpulkor kan uppnå- Jag rör mig mycket och nu har vi både haft fin snö som, på kajen där vi bor, har förblivit vit.
   Här har man saltat många cykelbanorna så att det är helt snö och isfria men trottoarerna är ett sorgligt kapitel.Tänk alla med rullator eller rullstol som behöver ge sig ut.
   Visst kan man var hjärtlig när som helst. Gillar inte detta kommersiella jippo. Och visst blev jag väldigt glad över rosorna fast maken köper dem lite då och då under året. Uppskattar alltid blommor.

  1. Jo jag köper också blommor lite då och då, det här jippot är inget vi firar… som en vän till mig skrev igårkvälk: Om någon undrar varför jag inte hört av mig idag då det tydligen är alla hjärtans dag så firar jag inte det. Tycker att det är ett Amerikanskt kommersiellt påhitt. Men salta cykelbanor!?!? Undrar då hur cykeldäcken beter sig när man åker av och in på en snöbelaggd väg då? Utav saltet brukar det bli som en hinna typ som snor… och det blir mycket halt. Vist är det bra att det prioriteras cykelbanor men ibland hör man att cykelbanor är bättre skottade än för biltrafiken. Jo plåt har säkerligen en annan friktion än plast. Jag glömmer aldrig när jag var liten typ 5-6 år då min granne som hade lastbilsåkeri kom med en stor motorhuv från en lastbil där många av vi barn rymdes på. Ja du förstår vilken fart vi fick i backarna 🙂

   1. Nej, vi firar inte heller detta. Tycker det mest är ett påfund för butikerna. Vad gäller cykelbanorna här är det någon form av sopsaltning på många av dem https://cykla.stockholm/underhall-av-cykelbanor/
    Jag bli bara irriterad över att man inte kan se till att det går att ta sig fram även på trottoarer. Många med rullator kan ju inte ta sig fram som det är nu.
    Kan tänka mig när ni åkte här i en gammal motorhuv. Snabbt måtte det gått och roligt förstår jag att ni hade.

 7. Men så roligt med tefatet! Det fanns ett hos min dåvarande svärmor sparat efter barnen. Många skyltat uppfångade, den där med sandas ej går hem direkt 🙂 Du har fått med det demokratiska också på ett hörn!
  Så fin bukett rosor från Bosse; så roligt få!
  Stor kram

  1. Vad roligt att du känner igen tefatet. Znogge gjorde det också.
   En del skyltar har jag “gått på” i veckan så detta blev några i urval.
   Buketten med rosor gladde mig mycket och bra gjort att kunna gömma den.
   Stor kram

 8. Jättefint skyltat! Å så fint att få rosor dagen till ära, han måste ha gömt dem väl! Så fint att du var till Clara kyrka idag igen, så välbehövligt för många! Det är synd att jag inte kan dela med mig av mina kläder till min syster, vi har inte samma storlek, men förra året hängde det jackor i Vällingby arrangerat från stadsmissionen tror jag, vem som helst hängde upp jackor, och vem som helst kunde ta sig en jacka, så där hittade min syster en jacka i hennes storlek, jo, hon har flera, så det går ingen nöd på henne så!

  Vilket fint gammalt tefat!
  HA en fortsatt trevlig kväll!
  Kram

  1. Tack! Lite gott och blandat i skyltväg från veckan som varit. Vi bor ju inte så stort så det var bra gjort att kunna gömma hela buketten med rosor. Jag vet fortfarande inte var. Vilket bra initiativ i Vällingby detta med att hänga upp jackor som folk skänkt och att de som behövde kunde hämta. Förstod av Paula häromdagen att det var liknande i hennes stad. Jättebra att din syster hittade en bra jacka-
   Ett liknande tefat som detta hade jag när jag var liten och vilken fart det var på det i backarna.
   Önskar dig också en bra kväll-
   Kram

 9. Härlig rosa skyltning hos Gunnarsons konditori.
  Så vackra rosor du fick av maken!🌹 Å, att han lyckades gömma dem. 👍
  Det är trist när företag upphör och deras utrustning glöms bort och blir kvar.
  Bästa skyltningen den här söndagen är “Sandras ej” med sanden på gångvägen. 😀
  Trist att butiker har fått stänga i Gamla stan.
  Så läckert “flygande tefat” som man kan ha som dekoration på väggen. Ett sånt har jag inte sett tidigare. De jag hade var i plast.

  1. Gunnarsons är bra på skyltning och det vad det än gäller. Men jag tittade bara utanför. Rosorna blev jag väldigt glad för och jag vet fortfarande inte var han lyckades gömma dem. Vi har en lägenhet på 70m2 så utrymmet är begränsat.
   Så trist med Gamla stan nu. Det var lite bättre i december men då var det heller inte så kallt, inga minusgrader, så en del satt ute och åt och fikade.
   Sandas ej! Men jag blev ändå glad när jag såg att det var sandat. Någon har förbarmat sig.
   Jag fick mitt “tefat” 1955 och använde det i flera år. Vilken fart man fick! Har tappat det i någon flytt. Å andra sidan skulle jag nog idag inte få plats på det eller knappast komma ner på det. Kul var det i alla fall att se det i en butik i Gamla stan.

 10. Härligt tefat! Jag minns inget sådant från min barndom, riktiga kälkar minns jag och även plastpulkor. Sandas ej borde det stå här hos oss på en del av trottoarerna, vi är många sparkåkare som svär över att man grusar precis hela bredden så det är stört omöjligt att åka. Vilka fina rosor i kärlekens röda färg du fick!
  Kvällskram från pörtet

  1. Vad roligt att du också minns ett liknande tefat. Vi är några, har jag sett bland kommentarerna, som minns detta.Jadå, en riktig kälke i trä had ejag med medar och ratt och den gick det också undan med. Särskilt på isigt underlag. Plastpulka hade jag aldrig någon.
   Här är det ju inte alls vanligt med spark, har nog inte sett någon. Men vore det så vill man ju inte att det ska sandas. Vet att man i Mariehamn inte sandar just för att man ska kunna åka spark.
   Här blev jag förvånad att någon hade sandat när det stod att man inte sandade.
   Jag blev så glad över rosorna och det måtte ha varit ett pyssel att gömma dem för lägenheten är inte på mer än 70m2 så överblivna utrymmen finns inte. Mne jag har inte fått veta var gömstället var.
   Kram och natti. Ska upp tidigt i morgon och på “rehab”.

 11. Valentine`s Day var rolig, när barnen var små. Man fick gulliga, handgjorda kort, men
  som allting annat her det blivit en Hallmarksdag, Hallmark är-var USA`s största “greeting
  card company”. Fick iaf telefonsamtal från mim Viet-sondotter, som går på universitet
  i Washington. E-mail från hennes mamma i Seattle, där det snöat nästan 2 fot, och mer är på väg.

  Varken tefat eller plast fanns “på min tid”. Vi åkte på pappkartonger, och det gick
  fort nog, så man skrek lite lagom. Att sätta ihop ett par skidor med bindningarna gick också bra.

  Isvinter i stora delar av USA. Texas, ovanligt nog, har stora problem. 40 minusgrder i Minnesota!
  Otäcka olyckor, då dom stora lastbilarna halkar av vägen och viker sej.

  Det där konditorifönstret ser allt lockande ut. Finns inga konditorier här (tur not) 🙂

  1. Kan tänka mig att du har fina minnen från Valentine´s day och roligt nu när du fick några extra samtal. Men detta med Valentine´s day är ju inget vi alls uppmärksammade här förr utan i Sverige är det nog först sedan 90-talet det blivit ett affärsjippo.
   Detta med att åka på pappkartonger har jag också gjort. Jätteroligt! Känner även igen detta med att sätta ihop skidorna.

   Såg här på tv att det är kallt och mycket snö i delar av USA och med stora problem. Illa! Många är ju inte alls rustade för detta.
   Konditoriet passerar jag nästan dagligen men det är sällan jag går in. Men de har ett gott valnötsbröd som jag köper ibland.
   Önskar dig en bra vecka.

 12. Många fina skyltar hos dig idag också! Så bra att det sandas även där man skriver att det inte ska sandas 🙂
  Tefatet väcker minnen … men jag ägde aldrig något riktigt – jag åkte på plåtlock från de jättelika burkarna med sylt(?) i farfars bageri – och de gick precis lika fort 🙂
  Så fin rosbukett du fick!
  Jag är inte överförtjust i alla dessa dagar som ska firas – mest gynnar de handlarna …
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Tackar! Här vid sandnings skylten blev jag förvånad över att det vara sandat. Men någon hade kanske tagit ett eget initiativ. Kul att du också känner igen detta med att åka tefat. Vet att jag hade bricka att åka på innan jag fick mitt orange-röda “tefat”. Kul var det i alla fall. Och vilken smart idé att du åkte på de stora locken till syltburkarna.
   Nej, jag gillar inte dessa kommersiella jippon men blommor gillar jag. Och gärna när som.
   Strålande sol här idag så det ser vädermässigt lovande ut.
   Önskar dig en fin måndag.
   kram

  1. Tack! En fin dag blev det och väldigt trevligt, men just att man ska fira denna dag här begriper vi oss inte på. Är ju inte alls en svensk tradition.
   Jag tycker att det är mer väsentligt att ta vara på alla dagar.
   Många och långa rundor blir det här. Och de ger fin energi-
   Önskar dig en fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *